- Apple Watch
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Hirdetés
-
Mobilarena
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1235 üzenetére
Igen, a Chromiummal néztem. Betölt szépen, de utána nagyon szaggat. Engem nem is mozgatna nagyon, de az asszonyt igen!
Arra gondoltam hogy kizárom az NV driver lehetőséget, és telepítek valami játékot ami kicsit megizzasztja a karimat! Bár most kímélni kellene.
A Google kidobott pár információmorzsát az Arch-al kapcsolatban. bár azok még 2013 év eleji infók. A "Chakra boot fail"-ra, és hasonlóra semmi hasznosat nem látok. -
joecontra
addikt
válasz
CPT.Pirk #1201 üzenetére
Nekem egy kétmagos processzorral, 2 GB RAM-mal rendelkező gépet live módban nagyon lelassította az OpenSuse KDE.
Bármit csináltam benne, 100%-ra pörgette a CPU-t és keményen kellett várni az interakcióra.Míg ugyanezen a gépen egy Chakra vígan elfutkos.
Persze lehet, hogy egyedi esetről van szó.
Üdv,
J -
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1216 üzenetére
A GPT nem biztos. Passzolok.
Kérdések:
A Flash playert hogyan találom meg a csomagkezelőben? Nem találom, --> nem tudom telepíteni!
A terminálban már megoldanám, de így hogy nem tudom hogy mi a pontos neve, csak nagyon lassan haladok.
A böngészőkben pl az url-nél nem látszanak a betűk csak ha kijelölöm, ez valami böngésző sajátosság??
A következőt vettem észre a boot-nál: ha lefagy, és nem reset-et nyomok hanem kikapcsolom (megvárom a ventik leállását) majd újra bekapcsolom akkor sikerül a boot! Ez 2x sikerült! Ötlet? -
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1214 üzenetére
Jó reggelt!
Ez valami speciális naponta 1x-2x induló disztró!?!? Mert most elindult, szó nélkül, csont nélkül!Ráadásul úgy, hogy semmit sem csináltam. Éppen csak elolvastam tegnap este a hozzászólásodat. Ilyen jó hatással vagy a gépekre?
Nem értem!
A BIOS-ban nem találtam semmi erre utaló jelet. Lehet hogy bugos, de a legfrissebb verzió van fent. Esetleg ráfrissíthetek, de nem hiszem hogy az megoldaná a Grub2 hibaüzenetét.
A fájlrendszeres kérdésedre a válasz: "szerintem GPT-s". -
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1210 üzenetére
AHCI-be maximum egy sikertelen tuning utáni reset miatt kerülhetett! Úgymaradt.
A BIOS frissítés jó ötletnek hangzik, utánanézek holnap. Ahogy a gép szétszedésének is, bár a hangkártya és az egyik RAM modul kivételével semmi nem mozdítható. Gondolom a külső merevlemez nem gond. -
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1194 üzenetére
Bocsi, azt hittem valami komolyabb dolgot takar!
Utóljára általános 6. osztály környékén kellett ilyenekbe belemásznom. Szerintem a biztonság kedvéért utánanézek pár alalp parancsnak és leírom azokat egy papírra. Eleinte jó helye lenne itt az asztalon szerintem.
Itt van az eredmény:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 02)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02)
00:1a.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 02)
00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 02)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6 (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 92)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801IB (ICH9) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801IB (ICH9) 2 port SATA Controller [IDE mode] (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) 2 port SATA Controller [IDE mode] (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF116 [GeForce GTX 550 Ti] (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF116 High Definition Audio Controller (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. Attansic L1 Gigabit Ethernet (rev b0)
03:00.0 SATA controller: JMicron Technology Corp. JMB363 SATA/IDE Controller (rev 03)
03:00.1 IDE interface: JMicron Technology Corp. JMB363 SATA/IDE Controller (rev 03)
05:02.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB X-Fi
05:03.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. VT6306/7/8 [Fire II(M)] IEEE 1394 OHCI Controller (rev c0) -
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1192 üzenetére
Gondoltam hogy valami ilyesmi történt az órával!
A profilomban megtalálod a gépem. De azért berakom ide is: Asus P5K, Intel Quad Core (LGA 775) 3400mhz (Arctic 7), 2x2 GB Geil ram, Zotac GTX 550, Ti OCZ Agility 3
Ezek a főbb paraméterek.
Ez az Ispci kimenet nem mond semmit.Ha bővebben leírod hogy mit hogyan, esetleg linkelsz valami útmutatást akkor holnap délelőtt megcsinálom. Más is használná a gépet már.
-
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1177 üzenetére
Nyomtam 2 újratelepítést. Adtam neki ramdisk-et is másodikra, mert az első telepítés után ahogy elindulna a rendszer nyafogott hogy nem találja. Legalábbis én ezt vettem ki belőle. Így sem jó.
Viszont a Grub egy "Locale.en.mo.gz" hibával indul. Ezekkel a beállításokkal nem tudtam már a fentebb említett módon sem belépni.Már a bejelentkezésnél lefagy. Nem értem.
Megpróbálok egy másik verziót, esetleg máshonnan letölteni! Érdemes?
-
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1172 üzenetére
Ahogyan az általad javasolt útmututatóban volt. Természetesen a zárt driverekkel. Az első opcióval nem volt hang. A telepítés egyszer lefagyott 80%-nál. Valamit elcseszhettem?!?
Erről jut eszembe.... Most nem emlékszem pontosan hogy mi, de 2-3 alkalommal valami lefagyott. Lehet hogy erre vezethető vissza az indokolatlan lassulás?
Tetszik a rendszer, elszánt vagyok, nem adom fel. -
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1170 üzenetére
Köszönöm! Most ott tartok hogy kb. 3. próbálkozásra sikerült feltennem. Boot után amikor oprendszert kell választani, akkor nem indul el a "hagyományos módszerrel", csak ha valami "linux linux" féle opciót választok. Ez mi? Ugye nem valamiféle csökkentett mód? Egyébként a bootképernyőnél lefagy. A másik módszerrel elindul. Néha ok nélkül belassul az egyszerűbbnek tűnő dolgok közben is. Valamint a net is fura dolgokat művel. Most ezekre a hibákra koncentrálok. Valamint megpróbálom belakni a rendszert.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #1144 üzenetére
Ha egy disztró független, akkor nem máshonnan veszik a hivatalos repóba a csomagokat.
Nem értem minek hirdetik amikor nem takarja a valóságot. Ubuntu bejelentené a függetlenségét de ugyanúgy a Debiantól venné át a csomagokat az nem függetlenség.
A másodikra meg: az Arch meg nulla DE. Bármilyen DE része csak csomag ami ugyanúgy nincs előre konfigurálva mint bármelyik másik. Nem kell karbantartani semmilyen gyári kinézetet, mert nincs.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #1142 üzenetére
1-1,5GB havonta, ejha. Most Manjaro-val a legutóbbi frissítés olyan 250MB volt, de ez függ attól is milyen programok, meg DE vannak telepítve. A legnagyobb amivel találkoztam az olyan 1GB+ volt, de az is asszem telepítés után.. Egyébként ahogy bob.zxr is írta, nem feltétlenül annyira para a frissítés a rolling release-nél, egy Archnál meg már ugye amúgy is megköveteli a haladó szintet.
BTW thx az infot. -
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #1142 üzenetére
Persze azt se felejtsük el, hogy Arch-nál 35 fejlesztő van, Chakra -nál pedig 13.
Manjaro onnan szedi a csomagokat ezért profitál belőle mivel azok már eleve ellenőrzöttek (és még a Manjaro team is tovább ellenőrzi őket), míg a Chakra ugyebár teljesen kivált és ők csomagolnak és tesztelnek mindent. (elvileg bár nem tartom kizártnak hogy lopkodnak Arch-tól
)
-
Apollyon
Korrektor
-
Damateo
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #1130 üzenetére
Igen chakrával szeretném kezdeni az ismerkedést.
Volt már hozzá szerencsém párhétig.
Tetszett a KDE felület, és a half rolling.
Bár akkor w7 mellé volt rakva, normál hdd-re. Nem volt ennyire problémás.
Hogy milyen fájlrendszert használok ez egy jó kérdés. Hogy tudnám ezt megnézni?
Lehet tudni mikor jön az iso? -
Dell XPS
veterán
válasz
CPT.Pirk #1107 üzenetére
Nem tudom mi van nálam a csomagkezelővel, de pl. ez sincs benne, meg úgy általában semmit nem találok amire egyébként (talán) lenne lehetőség.
Találtam forrásból, és azt szerettem volna telepíteni, de nem sikerült.
i-Nex elég korrekt programnak néz ki, már csak meg kell találnom..
Köszi szépen!
-
Dell XPS
veterán
válasz
CPT.Pirk #1101 üzenetére
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
lib32 38,7 KiB 745K/s 00:00 [######################] 100%
core 60,1 KiB 573K/s 00:00 [######################] 100%
platform 256,1 KiB 690K/s 00:00 [######################] 100%
desktop 185,9 KiB 973K/s 00:00 [######################] 100%
apps 182,1 KiB 929K/s 00:00 [######################] 100%
games 38,8 KiB 1252K/s 00:00 [######################] 100%
extra 12,6 KiB 0,00B/s 00:00 [######################] 100%
[user@chakra-pc ~]$ sudo pacman -S oktopi filesystem-extra
figyelmeztetés: a(z) oktopi-1.5.2-1 naprakész -- újratelepítés
hiba: cél nem található: filesystem-extra
[user@chakra-pc ~]$ -
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1070 üzenetére
Íme a parancs kimete az Intel wi-fi-vel:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev c4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation QS77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 2230 (rev c4)
[pista@NUC-chakra ~]$Említett logot nem találtam.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1067 üzenetére
A parancs kimenete a következő:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation QS77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
[pista@NUC-chakra ~]$Feltételezem, ezek között kéne szerepelnie a wi-fi vezérlőnek.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1067 üzenetére
Nem kis meló visszaszerelni (a Giga egy Lian li PC-Q07-ben van), holnap megnézem.
Köszi a segítséget!
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1065 üzenetére
Ööö, ennyire nem mélyedtem bele, kezdő linuxos vagyok
A hálózatkezelős résznél "szürke" volt mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli rész (meg még pár), egyedül a VPN volt kattintható.
Ja, a kártya egyértelműen nem rossz, a másik gépben Win 7 alatt hibátlanul működik.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1062 üzenetére
Köszi, közben vannak fejlemények:
Feltettem egy Ubuntut, az látta az SSD-t. Ja, az SSD teljesen új, még elvileg semmilyen fájlrendszer nem volt rajta. Amit viszont nem látott az Ubuntu, az a Dell 1515-ös (Atheros AR9280) mini PCI-E wi-fi modulom. Ezután megpróbálkoztam újra a Chakrával, csont nélkül fölment. Illetve egy pici "csont" azért volt. A Chakra sem látja a wi-fi modult. Ráparáztam, hogy hibás terméket kaptam (e-bay-es vásárlás), ezért átcseréltem a Giga Z77E ITX lapom gyári Intel 2200-as moduljával. A NUC-ban a Chakrával hibátlanul működik az Intel 2200-as, és a Giga lapban Win 7 alatt hibátlanul megy a Dell/Atheros modul. Utóbbit az Apple (Hackintosh) támogatás miatt választottam, tehát szeretném ha az működne a NUC-ban. A probléma ott kezdődik, hogy a NUC egy Thunderbolt-os verzió, tehát nincs Ethernet portja, így a amíg a Dell nem működik, nincs internet. Egyelőre benne hagyom az Intel kártyát, remélem találok megoldást, hogy visszatehessem a Dell-t. A mellékprobléma az, hogy behalt a másik tápkábelem, így egyszerre csak egy gép lehet bekapcsolva (monitor is csak egy van, de legalább több bemenetes
). A tárolóban lehet hozzá driver, vagy valami, amivel működhet? Na, kezdek guglizni
-
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #1041 üzenetére
+ Brogyi:
Köszönöm!
Már biztos hogy váltani fogok! Az is lehet hogy meglepem az asszony gépét próba képpen!
A javasolt oldalakat megnéztem, igyekszem minnél jobban elsajátítani a csínját-bínját a Linuxoknak. Persze csak azt amire feltétlenül szükségem van.
Most éppen olyan Magyar oldalakat keresek ahol összeszedhetek még pár hasznos infót. Az Angollal csak annyi a bajom hogy nem elég a nyelvtudásom a bonyolultabb dolgokhoz. Olvastam az esetlegesen nem kompatibilis hardverekről, hol tudok ennek utánanézni? Nem szeretnék belerohanni egy új géppel egy ilyen hibába.
A legjobban ez a "gördülő" frissítés tetszik, nem kell rongyosra telepítenem a nulláról a gépet kb. 6 havonta.Itt felvetődik még egy kérdés! Az a Windows-nál megszokott eset itt nem áll fent hogy kb. 1,5 évente belassul, belaggol a rendszer?? Szinte sír az újratelepítésért!
Lenne még pár kérdésem, de nem akarom teleoffolni a topicot. Az is lehet hogy találok róla neten valami infót, úgy nagyobb a sikerélmény!
Köszönöm a segítséget!
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #1023 üzenetére
Utánna olvasva nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Se virtualbox-ban, se WMplayer-el semilyen linux kiválasztásával nem jó.
A megoldás ugye az hogy manual kellett terminálban partícionálni. Ilyet sem láttam még egyetlen disztrónál (már ahol van telepítő).
-
trytron
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #976 üzenetére
Lehetséges
Bár általában szeretem tudni a konkrét ok-okozati összefüggéseket, ez esetben eltekintek tőle
Lenne még egy kérdésem, csak hogy feltegyük nálam az i-re a pontot. A laptopon a 3g megosztáshoz be kell pötyögni a következő két sort minden indítás után. Arch Wiki alapján, működik is.
sudo sysctl net.ipv4.ip_forward=1
sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o hso0 -j MASQUERADE
Ezt KATE-el már beírtam txt-be, indítás után konzolból futtatni is tudom (bash 3g.txt + root jelszó)
Lehetne ezt valahogy automatizálni, hogy indítás után magától lefusson? -
trytron
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #974 üzenetére
Köszönöm szépen
Magától megoldódott
Az történt, hogy oktopin nyomtam egy frissítést, letöltötte az új frissítéseket (elég sokat, több mint 0.5GB
) bekapcsoltam a nyomtatót, felismerte, telepítette a drivert és már működik... Nem értem, eddig többször is megpróbáltam, nem ment... A lényeg, hogy megy a nyomtató. Remélem minden problémám így oldódik meg Chakra alatt
Azért köszönöm a hsz-ed
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #967 üzenetére
Tuti ez volt, nemhiszem hogy annyira hülye lennék, tisztán emlékszem hogy azt írták nem megy az új xorg-al. Asszem ezt a megjelenés napján vagy a rákövetkező nap néztem, úgyhogy igazad lehet.
Ezért is írtam már hogy hivatalosan, mert már nem tudom mennyire lehet hinni AMD.nek...
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #965 üzenetére
A legacy dolgot el is felejtettem. Amúgy nemtom mi van velem most év végén.
Nem menne a catalyst, mert a 3.12-es kernelt nem támogatja. Legalábbis ez a hivatalos álláspont.
egy másik topikban meg azt írtam kell a 3.12-es kernel hozzá.
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
CPT.Pirk #922 üzenetére
Nos..
Örömhír: Működik a VMware
Üröm az örömben.. nem tudom hogy mitől.Tipp: vmware-patch a ccr-ből és a Vmware újratelepítése
most a vmware-modconfig --console --install-all is lefut.
Ezt felírom és egy 2. újratelepítésnél csak ezekkel próbálom ki.
Köszönöm..
Jön a SAMBA
(megj: Ez a SYSTEMD kicsit bekever .. szerintetek lesz ennek támogatottsága más linuxokon is?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! MSI H110M i7 7700 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 6GB Zalman N4 Cooler Master 400W
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 SUPER 12GB Be Quiet! Silent Base 601 850W
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest