Keresés

Aktív témák

• Ronyman

aktív tag

Az egyik barátom lányával történt meg az eset. A napokban először a levelezését, majd a facebook fiókját törték fel. A feltörő először az e-mail címének a jelszavát írta át, majd a facebook profilját törölte. Ezek után létrehozott egy másik profilt a lány nevével és képével, majd felvette a lány barátait ismerősnek. Persze mindenki azt hitte, hogy a lány vette fel őket, ezért vissza is igazoltak neki. Később a lány felhívta a barátainak a figyelmét, hogy nem ő írogat, hanem egy csaló és kérte, hogy jelezzék ezt a facebook felé a jelentem gombbal. A facebook le is tiltotta a csalót, a lány ekkor új e-mailcímet, illet facebook profilt csinált, amit a csalónk ismételten feltört. Megkérdezte, a hölgy facebookon tőle, hogy most miért csinálja ezt, illetve miért az ő képét használja. Erre a válasz az volt, hogy miért ne hozhatna ő létre egy facebook profilt.

Kérdésem az lenne, hogy mit lehet ez ellen tenni? Rendőrség foglalkozik ilyen ügyekkel Magyarországon? (nem a facebook itt a legégetőbb dolog, hanem a levelezés)

A lány nem használta a gépét csak a saját wifi hálózatukon, tehát külső hálózatra nem csatlakozott sosem, semmilyen internet kávézóban nem lépett be, csak is kizárólag a saját laptopjáról a saját otthoni hálózatukba. Sejtés van, hogy ki lehet a támadó, aki elvileg a közvetlenül hozzáférhetett a laptopjához, így alkalma is nyílhatott bármilyen kémprogramot telepíteni rá, amin keresztül láthatja a támadó a gépet. (bár nem néznek ki belőle ilyen szintű hozzáértést)
    A héten elhozzák hozzám a laptopot átnézésre, de mivel sosem foglalkoztam mélyebben a témával, így nem igazán tudom, hogy mit keressek rajta, illetve azt se, hogy mivel. Persze gondolom víruskeresőkkel, meg spyware keresőkkel át kell nézni, de ebben is kérném a segítségeteket, hogy mit ajánlotok.

Amire én gondoltam:
    - Wifi jelszó változtatás, MAC szűrés, fix IP, rejtett SSID,
    - Víruskeresőkkel ellenőrizni a gépet
    - Tűzfalat telepíteni (itt valami olyan verzió kellene, amit egyszerű user is gond nélkül használni tud)

Amit tudok a gépről:
    - Vista fut rajta
    - Talán Avast víruskereső van rajta…. (ezt nem tudták biztosra mondani, nem nagyon értenek hozzá)

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv: Ronyman

Aktív témák