- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
janeszgol #670 üzenetére
Valamit feature-t kell hagyni a következő “e” megjelenésére is.
Mese vagy nem mese, diagnosztikából látják X millió telefonból mennyit töltenek vezeték nélkül. A célközönség 8, X, XR, 11, SE típusról váltóknak eddig se volt magsafe, csak Qi szóval… akinek fontos, az Apple örömmel árul 15, 16 típust is. Szerintem az UWB kispórolása talán fájóbb?
Ha csak egy iPhone lenne, ami mindent tud 600 ezerért, akkor az lenne a baj. Inkább jobb van egy széles kínálat, amiből igények és pénztárca alapján lehet választani.
Gondolom eddig az iOS-t is “lenézte”. Amúgy megnézném a képeit, mert ugye a plusz funkciókat használni is tudni kell. Ennek a típusnak a célközönsége régebbi kamerás iPhone-ról vált és nekik ez a kamera is nagy ugrás lesz, pl. night mode. Videónál A18 miatt audiomix és szélzaj csökkentés. Mi kockák persze mondjuk kár nincs szenzoros stabilizátor, de aki most lecseréli a 11, SE típusát, eddig se volt neki. Átlagembert megkérdeznénk az utcán mutassa csak az ultraszéles, csak a makro fotóit, tízből hét csak nézne mi van. Nekik elég a 16e is. -
törölt tag
Sok embernek fontos a normális garancia. Rejoy és társai felújítás és beszámítás eléggé más mint USA-ban a lehetőségek. Ha nálunk lenne Apple refurbished minőség, nem lenne probléma, de itthoni viszonyok között inkább újat vennék. (és a kinti szolgáltatói, costco, best buy stb. lehetőségek is más fénybe helyezik ezt a telefont) 16e üzemidőben (4000 mAh) köröket ver egy ki tudja milyen akkus rejoy 13-ra.
Ez az iPhone pár hónap múlva hivatalos viszonteladóknál, szolgáltatóknál olcsóbb lesz és aki pl. LCD 11-ről, SE-ről vált, annak óriási előrelépés minden szempontból, ezt e betűt nézhetjük így is:
16e enterprise (ideális céges telefon)
16e entry level (kell egy alap iPhone)
16e expensive (most még, bár inflációval számolva nem sokkal drágább mint pl. öt évvel ezelőtti SE)
16e egyszerű (mert nem mindenkit érdekelnek az extrák)
16e egész jó (mert hosszú támogatás és üzemidő)Youtuberek alázzák, de szerintem ők nem értik, mert csak a flagship funkciókkal vannak elfoglalva, hogy mi hiányzik és nem azzal egy 11, XR, Mini, SE típusról váltó átlagember mennyi pluszt kap ezzel is. 4000 mAh, A18, 8 GB RAM például. Nincs MagSafe, UW chip, hát valamit kell adagolni majd a következő "e" típusba is, viszont van művelet gomb szülőknek beállítani zseblámpára például. Kamera tudjuk kisebb szenzor OIS nélkül, de amiről váltanak ahhoz képest jobb így is és A18 miatt pl. van audiomix és szélzaj csökkentés. (15-ben nincs) Célközönség aligha használná az ultraszélest, a selfie kamera pedig ugyanaz mint a 16-nál. Tinik lassan többet használják azt, vagy ha az a kérdés új 15 vagy 16, vagy olcsóbb 16e és a különbözetből még egy AirPods, az is jó ajánlat gyereknek. Jól néz ki a telefon, egy lencse miatt nem mozog asztalon. Ha később jobb lesz az AI, ez tudja (15 nem), ha nem kell kikapcsolható és akkor még jobb üzemidő.
A C1 modem volt nagy kérdés, úgy néz ki jó lesz. Valamelyik magyar youtuber olvasta fel a listát az apple.com összehasonlító oldalról, hogy 16-hoz képest (Qualcomm) a C1-ben nincs HSDPA úristen mi lesz így.... egyáltalán tudja mi az??? A 16e hivatalos árat hasonlítják a szürkeimport 15-tel... használtnál garanciáról nem beszélnek stb. Fórumokon is egyszer az a baj nincs MagSafe, máskor az jaj esett egy százalékot a battery health!
Szóval én kicsit indokolatlannak érzem videókban, fórumokon a telefon lehúzását, önmagában nem rossz ez, csak meg kell várni olcsóbb lesz. Felárazták vámok stb. miatt, hogy ősszel legyen miből engedniük. Nyilván ár és igények alapján mérlegelni kell 15, 15 Pro, 16 ha van jó ajánlat és igények mentén dönteni, akkor én se rohannék most 16e-t venni ezen a nyitóáron, attól még lesz helye a kínálatban ennek is.
-
törölt tag
Hasonlóan látom. Pár hónap múlva viszonteladóknál olcsóbb lesz, ősszel Apple-nél is olcsóbb lesz kicsit. Nyugaton már most jó szolgáltatói lehetőségek, beszámítások. Az a baj, az előzetes pletykák 500 dollárról szóltak hónapokon át, aztán Trump vámok stb. (nálunk infláció) miatt többre árazta az Apple és nehéz önmagában nézni ezt a telefont, amikor a 15 Pro, 15, 16 közel árban, főleg kinti lehetőségekkel. Viszont az alap dolgokat tudja a 16e is, OLED, FaceID, remek üzemidő és az AI hype. Úgy tűnik a C1 modem debütálás miatt sem kell aggódni. A minimalista kinézet pedig nagyon ott van.
-
törölt tag
Semmit nem tudtok a körülményekről, mert csak annyit írt 16-ot váltott a 16e, lehet a 16 családban maradt akármi és neki elég a 16e, lehet nem így volt, lehet jó áron eladta és nyert vele, lehet egyszerűen csak nagyon tetszik neki a 16e design (konkrétan szerintem is most a legszebb iPhone a kínálatban) szóval felesleges ezzel foglalkozni miért. Ennyi erővel írhatnátok már a 16 vétel is érthetetlen, hiszen 15 Pro jobb, semmi értelme találgatni más döntéséről. Ha én ma vennék 16-ot arra is mondhatná valaki miért nem várok félévet 17-re ami már LTPO stb. Felesleges ez, mindenkinek megvan a maga szempontja miért melyik típust választja.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
MikeWazowski #618 üzenetére
Nem mindenkit érdekel annyira a fotózás, vagy 80%-ban beltérben használja így a kijelző kisebb fényereje se számít, MagSafe se létszükséglet. Árkülönbözetből pedig kijön egy AirPods vagy valami. Fehérben nagyon-nagyon tetszik nekem is ez a letisztult kinézet.
-
törölt tag
válasz
Ron Swanson #592 üzenetére
Amióta bemutatva a 16e, azóta a hátsó képeket nézegetem.
Nagyon tetszik ez a tiszta kinézet. Nem mindenkinek elsődleges a kamera képessége.
-
törölt tag
Persze, akinek mindegy az Adobe vagy Google is látja a fotóját. Ez olyan mint 15-re is lehet ChatGPT appot leszedni és kérdezgetni, de akkor az OpenAI feltételeivel. Az Apple féle AI eszközön vagy Apple felhőben zajlik, OpenAI nem tudja te mit kérdeztél.
GPU ami egy maggal kevesebb, nem számít a célközönségnek.
Ami nagy kérdés volt a saját C1 modem, kísérleti nyúl a 16e, de úgy tűnik az első tesztek alapján jó lesz.#589
Nekem is nagyon bejön a minimalista kinézet, fehérben főleg. Amerikában a hátlapon semmi írás, csak az egy lencse és az Apple logó, nagyon tiszta. EU-ban azt hiszem törvény miatt kell a CE jelölés és ne dobd a kukába ikon. -
törölt tag
válasz
janeszgol #563 üzenetére
Ez a széria (legolcsóbb, korábbi szériákból lego frankeinstein iPhone a legújabb erős processzorral) eddig se azoknak szólt, akik tudják milyen szenzorméret, milyen stabilizátor stb.
Ha kamera számít, akkor 15. Ha pénztárca engedi 15 Pro vagy 16. Ha idő engedi, akkor 17 megjelenés ősszel.
-
törölt tag
Én is olvastam kisebb a szenzor, ez a legolcsóbb iPhone, az eddigi SE szériák sem a kameráról szóltak. Ha az fontos, akkor a 15 a jobb vétel. És lehet vicceskedni, hoy 15 kamerával lősz egy jobb képet, átküldöd 16e tulaj haverodnak, hogy ő AI-val tüntesse el a képről a belógó akármit. Egyébként 11-ről, SE-ről váltóknak ez a kisebb szenzor kamera is nagy ugrás lesz, night mode is például. Milliónyi TouchID user megkapja a FaceID-t, LCD helyett OLED, üzemidőben óriási előrelépés (egy 12 miniről váltónak is például), művelet gomb (szülőknek beállítani zseblámpára például) szóval lesz helye ennek a típusnak is, csak mi kockák szedjük szét millió szempont alapján 15, 15 Pro, 16 alapján, de aki 5-6-7 éves típusról vált, annak a 16e is ad azért több új dolgot. Ők nem azt nézik amit mi, hogy jaj kevesebb nit a kijelzőn, csak első generációs ceramic shield mindegy mert ráraknak egy fóliát a plázában, nincs szenzoros stabilizátor, mert eddig se a kamera számított nekik, nincs UWB chip, nincs Wifi7, nincs MagSafe mert eddig se olyan telefont használtak, nem számít. A18 és 8 GB RAM miatt időtálló lesz és bohóckodhatnak majd az AI dolgokkal, ami a csapból is folyik most.
-
törölt tag
válasz
Zsolt,72 #552 üzenetére
Igen. Bár most nem rohannék megvenni nyitóáron, pár hónap múlva, és ősszel lesz ez olcsóbban is. Nálunk idén lesz esedékes az új telefon vásárlás, 13 mini és SE 2020 lesznek nyugdíjazva. Szóval dilemma várni még őszig: a sima 17 valószínűleg drágább lesz az LTPO kijelző miatt, behozzák az Airt drágábban az átlag vásárlót nem annyira érinti, a 16 és 16e valószínűleg olcsóbb lesz. Taktikázni kell most mi jobb, vagy várni, melyik típus milyen szempont fontos:
legolcsóbb kell? 16e pár hónap múlva viszonteladótól
AI nem érdekel? 15
kamera számít? 15 vagy 16
csak egy alap iPhone kell időtálló chip és RAM, jó üzemidő? 16e
LTPO számít? várni 17-re
ráér a vásárlás? várni az őszi kínálatot, árakat
most azonnal kell valami? na ez a legnehezebb kérdés11, SE userek számára a 16e is óriási ugrás lesz, a hiányosságai ellenére, szóval valóban van helye.
-
törölt tag
Olvasgatom a teszteket, eddig ez az ítélet tetszik a legjobban:
The iPhone 16e is an iPhone for people who don’t want to think much about their phone. But they do want an iPhone, not just any “whatever” phone. A just plain iPhone, with a good screen, good enough (and simple) camera, and great battery life. I think Apple nailed that with the iPhone 16e. [link]
-
törölt tag
válasz
hegedus001 #548 üzenetére
Magyarország meg tudja csinálni.
-
törölt tag
wreakz-nek akart menni a válasz, bocs
Az én dilemmám, ősszel ennyiért normál 16 is lehet, persze ha valakinek most kell valami... a jelenben a kérdés 16e vagy 15. Jelenben jobb a 15 a kamerák, fényesebb kijelző, MagSafe stb. miatt, támogatása majd rövidebb lesz a processzor és 6 GB RAM miatt. Hát taktikázni kell, mi a jó vétel, milyen igények vannak.
16 pedig nyilván eléggé jobb az e-nél, csak mégis 100K, ha mégse érdekel a DI, AI, kamerák, MagSafe, szóval a használati szokások döntik el ér plusz százat a normál 16-os. -
törölt tag
Dynamic Island kb. annyira van kihasználva a fejlesztők részéről, mint régen laptopon a Touch Bar... cserébe jobban "belelóg" és feltűnőbb mint a notch. Apróságokban hasznos a DI, ott látod a timert, zene appot stb. de nem 100 ezer forintos hasznosság.
UWB chip vagy MagSafe inkább jobban hiányzik belőle.
15-ben nincs AI, most még gyerekcipőben jár és nem annyira számít, viszont lehet 2 év múlva már jobb lesz az AI helyzete.A 16e árazásról egyre többen elmélkednek, hogy ősszel a 17-re rádobnak 100 dollárt, lesz még drágább 17 Air is, 16 és 16e kicsit olcsóbb lesz, azért lett a 16e most így árazva, hogy legyen miből engedni, az AI nélküli 15 pedig biztosan kikerül a kínálatból.
Redditen látni posztokat, amerikai szolgáltatóknál milyen trade-in deal opciók vannak, 24-36 hónap szerződésre, ott tényleg egyszerűbb a dolog. Apple-től ott a refurbished 15 Pro is jobb ajánlat most.
Itt nálunk viszont taktikázni kell. Jól ki van találva az ár létra a kínálatban, hogy tereljenek a 16 felé, de a 16e se rossz vétel ha a plusz kamera képességek nem érdeklik a vevőt. -
törölt tag
Itt azt írják egy hét alatt párhuzamosan használva normál 16-tal (Qualcomm modem) jól teljesített az Apple C1 modem. Takarékossága az üzemidőre is pozitív hatással van. Talán akkor nem kell aggódni emiatt.
-
törölt tag
Ja, az astronomy egész jó. De tényleg kellene opció a beépített képek törlésére és ugye az is rossz egy frissítéssel ők törlik simán a korábbi háttereket. Amúgy halálom, hogy az új wallpaper menüben nem is lehet törölni amit csináltál, csak záróképernyőről. Ha rajtam múlna záróképernyőn hosszú nyomás wallpaper menü nem is lenne, hiszen olyan gyakran nem vált az ember, elég ha a beállítások menüben állítjuk. (ami laggol azóta is egyébként) Többször volt már, hogy felkaptam a telefont, csak fogtam és triggerelt a hosszú nyomás és bejött a háttérváltó menü. iOS 16 óta rossz az egész háttér kezelés.
-
törölt tag
válasz
vadkörte #415 üzenetére
Lusták kimenni valahova lőni egy baszó képet, mint régen.
Az Apple-től többet várnék mint ezek a jellegtelen pacák. Persze nem akkora probléma, töltök én le magamnak szép háttereket, csak ugye iOS 16-tól lett a világos háttér fehér szöveg probléma és ronda árnyék a szöveg körül hazavágta a fele gyűjteményem. -
törölt tag
Eszembe jutott a bemutatóról, hogy milyen régóta nem ad az Apple rendes fotó háttérképet gyári alapértelmezettnek.
Csak ilyen generált mintákkal mutatják be az új eszközöket.
iOS 11 szép tengerpart hány éve volt, Mac-nél Catalina sziget is már hány éve volt, azok mind olyan szépek szinte nem is akartam lecserélni, most meg bármelyik új termékre ránézek a gyári háttérre és első gondolat a csere, öt percig se használnám velük az iOS-t, macOS-t. -
törölt tag
válasz
hegedus001 #397 üzenetére
Az ember kettőssége:
- úristen 99%-ra esett a battery health!
- úristen miért nincs magsafe?! -
törölt tag
Fehérben tetszik. És hogy egy kamerás, ami azért jó kamera. A C1 chipre kíváncsi leszek, ha tényleg takarékosabb lesz. Kijelző ha jól tudom BOE beszállítás, a normálnál Samsung vagy LG.
A18 és 8 GB RAM, FaceID és remek üzemidő miatt céges alapértelmezett telefonnak is vinni fogják mint a cukrot, kb. 7-8 év benne van.Megvenni egyelőre azért nem rohannék, az árazás olyan szerintem pár hónap múlva viszonteladóknál 20-30-40 ezerrel olcsóbban is ki lehet majd fogni, illetve ősszel mi lesz: ha szokásos módon a 17 miatt a 16 olcsóbb lesz, akkor a 16e árát is lejjebb kell vinniük. Jut eszembe lesz még 17 Air is, más az egész kínálat és árazás.
Persze, mint minden új iPhone topikjában, előbb meg kell várni pár száz kommentet mire a trollok megunják a szokásos műsort, aztán majd lehet iPhone használóknak érdemben beszélni róla.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ASUS Radeon HD6950 DirectCU II 2GB 256bit GDDR5 EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5 Videokártya eladó
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest