Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • freelanced

    addikt

    válasz Stauffenberg #33949 üzenetére

    A méretet illetően, vajon megérheti a Tenba Fulton esetén a 16 literes változat a 14 literessel szemben? Alapvetően az árkülönbség nem olyan nagy, kb 7-8 ezer, kérdés, hogy a mindennapokban kell-e a plusz méret. Van esetleg ezzel tapasztalatod, tapasztalatotok?

    Azon gondolkodom, egyrészt, hogy lehetséges, hogy mivel úgy sem akkora a táska, legyen ez egy kisebb táska, és ha kell nagyobb több napos útra akkor meg úgy is kicsi mindkettő és mást használ majd az ember. De más szempontból meg úgy vagyok vele, hogy a rolltop részbe beférhet több ruha, ha esetleg épp hidegebb, esősebb idő lenne stb. Nem egyértelmű, hogy mennyivel nagyobb, melyik része kapja azt a plusz pár litert, mert alapvetően igy ránézésre nagyobbnak tűnik mindkettő mint 14 és 16l, de lehet, hogy a keskenysége miatt csalóka. :K

    Egyelőre úgy tűnik ő lesz a befutó, ár érték arányban, vannak hiányosságai, de majdnem fél áron a többihez képest úgy gondolom ez belefér, ami nekem fontos szempont azt tudja, elférnek benne a fotós cuccok, felül pár egyéb apróság, pulóver miegyéb ha kéne, szóval eddig igy ránézésre én meg vagyok elégedve ezzel.

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz freelanced #33951 üzenetére

    Én láttam egymás mellett a 14 és 16 literest is (ha tudsz, nézz be a 200volthoz a Béke térre, elvileg van raktáron), nem tudom melyik részén számolják a litereket, de összességében a 16-os jóval nagyobb volt (és több fotós cucc is fér bele, meg nagyobb laptop). Nekem a 14-es is elég lett volna.

    Aminek megérheti a felára az az All Weather kiadás, vízlepergetőbb az anyaga és a cipzárok is esővédettek (enélkül teljesen komolytalan dolog esővédelemről beszélni). Csak ennek meg fekete terepmintája van (nem őrülten feltűnő), ami nagyon nem passzol az én városban mászkálós öltözködésemhez. Nekem ez napi irodába járós szolgálatot is tesz.

  • freelanced

    addikt

    válasz Stauffenberg #33952 üzenetére

    Köszönöm, legutóbb mikor néztem csak a 16-os volt raktáron, de lehet, hogy azóta lett a 14-es verzióból is.

    Véleményed szerint lényegesen kényelmetlenebb a nagyobb táska, avagy csak nem akartad, hogy üresen álljon? Ami miatt elgondolkodom még a nagyobb változaton, az a hosszabb objektivek. Persze ha egymás mellett látom esetleg úgy jobban el tudom majd dönteni, de elgondolkodtató, hogy teléből mi fér bele az egyikbe vs. a másikba. Nekem kimondottan fotós táska lenne, szóval a mindennapi járkálás nem ezzel történne.

    De akkor ezek szerint a 14-es változatban is jól elférsz a mindennapokban?

    Amúgy az All-Weather változatot nézem, én sem vagyok nagy terepminta kedvelő, de igy a sötét alapon sötét még tűrhető, egész low-key, talán nem lesz annyira zavaró, főleg úgy, hogy a mindennapokban ha nem fotózni megyek, nem ezzel járok majd.

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    Más, Nikonhoz milyen objektiv opciók vannak Wildlife kategóriához (madarak, állatok stb. igy első körben).

    A budget olyan 130.000 körül lenne, használtan természetesen. Nyilván ebben az árkategóriában kompromisszumos lesz, de egyelőre csak belekóstolok aztán majd a késöbbiekben lehet még fejleszteni.

    Vázmotoros gép van, szóval simán szóbajöhetnek a régebbi objektivek. Lenne olyan amit kimondottan ajánlanátok ezek közül? Illetve zoom vagy prime? Ja illetve DX, szóval 1,5x a crop.

    Nézegettem már párat, de kiváncsi vagyok a ti ajánlásotokra is. :K

    Köszönöm :R

    [ Szerkesztve ]

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • Jahno

    őstag

    válasz Stauffenberg #33952 üzenetére

    Így biza, liter az csalóka, sok zsák pld. kicsit tömzsibb, de alacsonyabb. Pld. rendes hátizsákból a kisebb űrtartalmú magasabb, abba belefér az állványom és vettem volna egy nagyobbat, viszont függőlegesen kisebb a mérete és nem fér bele az állvány. 36 literes 50+ centi magas, a 40+ literesem meg 45 centi magas... Ugyanaz a gyártó, forma, csak kb. 3 féle méretben.

  • Jahno

    őstag

    válasz freelanced #33954 üzenetére

    Háááát, melyik Nikon? Nekem a Sigma 150-600 a favorit, ár-értékben meg főleg. Szomszéd is napi szinten hobbi madarászik/repülőzik vele ahogy sokan mások, csak kinek mi az igénye és milyen blogot olvas ugye (:-

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz freelanced #33953 üzenetére

    "De akkor ezek szerint a 14-es változatban is jól elférsz a mindennapokban?"

    Nem próbáltam elférni benne, hiszen nem vettem meg. :D De amúgy elfértem volna, de ez a felszereléstől függ. Nagyon hálás, hogy a Tenba weboldalán pont egy Fujifilm X-T3/4 vázzal és objektívekkel készült a termékfotó, nekem is ilyen van és így látszik, hogy elfértem volna a fotós részben a felső rész meg pont annyit tud, ami kell nekem.

    Ha nem zavar a nagy méret, vedd a nagyobbat. Nekem az utcai fotó miatt fontos, hogy ne legyen a táskám sem a méretével túl feltűnő (a kinézetével sem, természetesen).

    Amúgy a WANDRD PRVKE 21L egy kicsivel nagyobb kapacitású, ott a Camera Cube rendszerezésénél olyanok férnek még el a váz + 3 objektív mellett, mint töltő meg napellenzők.

  • Rapid136

    őstag

    Tenba Fulton 14...
    két dolog miatt vettem meg, hogy NE tudjak túl sok mindent magammal vinni :))
    és a másik, hogy a felső rész jól kihasználható
    ezek miatt inkább túrazsák, mint utcai használatú szett
    további előnye még, hogy rosszul vagyok a fekete táskáktól, a zöld nagyon barátságos :)
    elég puritán, alul egy 135 kistele merőlegesen a zsákra mér ki tudja dörzsölni az ember hátát, zoomokat fektetve kell beletenni
    kétoldalt két hosszúkás zseb, kulacsnak, miniállványnak
    felül viszonylag gyorsan nyitható, tartozékokat oda érdemes pakolni

    de ezek persze az én preferenciáim
    de nincs ideális zsák, van még 2-3 oldaltáskám is, ez kiránduláshoz ideális, de városi szaladgáláshoz is elfogadható, ha nem villámriport kell

    Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

  • freelanced

    addikt

    válasz Stauffenberg #33957 üzenetére

    Köszönöm a válaszokat, igen, közben rájöttem én is :D

    Alapvetően amiatt nem aggódok hogy ne férne el, csak pont amit Rapid136 irt, hogy fektetve jobb tenni némelyik objektivet, ráadásul a plusz hely miatt beférne a vaku, a vaku remoteja meg akár hosszabb objektivek is, kényelmesen anélkül, hogy nyomná a hátam miegyéb, felülre meg mehetne a többi kacat ami nem feltétlenül fényképezéssel kapcsolatos, iratok, ruha, étel és társai.

    De a Fulton 16l ahogy nézem valahogy Prvke 31 és 41 között lehet méretben. Nyilván hatalmasat sem akarok, nem tudom, hogy mondjuk egy magasabb embernek mennyire zavaró, tényleg úgy lenne az igazi ha előttem lenne.

    Egyelőre ami bele kéne hogy férjen egy 35mm-es vagy 50mm-es fix, egy 105mm-es Macro, majd valami tele olyan 300mm körül egyelőre, maga a gép, egy vaku, és a tartozékai, egyelőre ezek. Viszont ezeket nem szeretném tömködni, jó lenne ha kényelmesen elférne.

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz freelanced #33959 üzenetére

    Amúgy néztem, hogy tényleg nincs 14-es Fulton raktáron a 200voltnál, hogy össze tudd nézni a 16 literessel és tudom a Fultonok nehézkesen beszerezhetők. Nekem még nyár közepén mondták, hogy a megrendelt modell leghamarabb októberben jöhet meg. Nekem meg kellett egy táska, így lett a WANDRD PRVKE, hiába került kétszer annyiba, de rengeteg helyen jártam már vele a nyáron, nekem ez többet ért, mint spórolásból kivárni az októbert, amit még kétszer eltolnak odébb, mert tudom mit jelent disztribútori nyelven, mikor ennyire távoli időpontot adnak meg.

  • freelanced

    addikt

    válasz Stauffenberg #33960 üzenetére

    Üdv,

    Köszönöm a válaszod. Az Iponnál egyébként kb egy nap alatt szinte bármelyiket beszerzik de készleten nincs. Kértem őket, hogy hadd nézzem meg őket náluk, hogy ne kelljen visszaküldeni (ami nekik is jó), de mondták, hogy ez nem opció.

    Végül a 16l-es mellett döntöttem, azt meg tudtam nézni a 220voltnál, összességében nem volt annyira nagyon nagy. Ami miatt főleg ezt éreztem hogy nem túl széles és nem túl mély, igy nem hat órmótlannak, viszont esélyesen kényelmesebben elfér minden, nem kell majd beszoritani ide meg oda a dolgokat. Súlyban csak 1.27 KG, ami úgy rémlik hogy a Prvke 21 és az Everyday Backpack alatt van. Ha teljesen letekerem a rolltop részt akkor is kb 10cm hely van még a táska felső részén és teljesen elfogadható úgy a magassága is, nyilván ha muszáj több cucc, akkor magasabb lesz, de akkor meg úgy is vinnem kell, avagy megint másik táskát is viszek, amit annyira nem dijazok. Ráadásul ennél tudom hogy fentre is befér egy 150-600mm méretű objektiv, ami nem rossz, lehet ,hogy elfér a 14l-es változatban is, de ebben azért nem voltam biztos. Szóval alapvetően köszönöm az ajánlást.

    ________________________________________________

    Más, közben nézegettem a teléket, amit találtam, használtak:

    Sigma 150-600mm Contemporary - 320k (kb 2025-ig garis)
    Tamron 150-600mm G1 - 250k
    Tamron 150-600mm G2 - 350k

    Véleményetek szerint ezek közül bármelyik jó vételnek számit az árát illetően? Illetve teljesitményre, meg úgy összességében melyiket érdemes választani?

    A G1 mennyire problémás a valóságban vagy mennyire van túltolva a problémák kihangsúlyozása a neten? Az ára miatt inkább ebbe az irányba mennék el, de nyilván a későbbi eladási értéke, eladhatósága is szempont ha esetleg nem jönne be vagy annyira nem foglalkoznék végül a műfajjal. Olvasni hideget meleget a G1-ről, pl. a porosodásról, de közben meg mások szerint ez optikailag nem jelent problémát és nem igazán tűnik fel a mindennapokban. Ti hogy látjátok? Jó lehet ez a G1, vagy inkább kerüljem? Netán a Sigma?

    Köszönöm :R

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • Timer

    veterán

    válasz freelanced #33961 üzenetére

    G2-ért az nem rossz ár, szerintem. Nem tudom, mire szánod, de ha DSLR, akkor azért jó választás, mert tap-in konzollal tudod szabályozni részletesen a fókusz paramátereket (erre jó eséllyel szükség is lesz). Ha meg MILC-re, akkor meg azért, mert a szoftvere is frissíthető, és hivatalosan a G1 nem is kompatibilis MILC vázzal. Sigmát nem ismerem.

    "Kértem őket, hogy hadd nézzem meg őket náluk, hogy ne kelljen visszaküldeni (ami nekik is jó), de mondták, hogy ez nem opció."

    Ne csodálkozz, hulladék egy cég... Mondom ezt úgy, hogy évekig csak tőlük rendeltem magánban és cégesen is. Cégesen maradt még most is, mert ott nem érdekel a garancia csak a legjobb ár (és legalább látom, hogy nem változik jó irányba semmi), de tőlük csak olyat szabad venni, aminél ha elhasal, akkor nem gond, hogy garancia helyet hónapokig húzódó játszadozás lesz a szerszámod és egy csalán részvételével. A táska persze pont lehetne ilyen termék, de korrekt hozzáállást attól a csürhétől ne várj.

    [ Szerkesztve ]

  • Met

    nagyúr

    Sziasztok!

    Nem értek a fotózáshoz, viszont azt tudom hogy olyan eszközzel "nem lehet" fényképezni (termék fotózás) aminek nincs benne a nevében hogy fényképező gép. Legalábbis így gondolom.

    Jönnek nekem hogy a mittudomén milyen telefonnak is hányszáz megapixeles kamerája van.
    Igen, szép nagy lesz a kép (file méret és szélesség/magasság pixelben) viszont amint ráközelítek egy halom elmosódott pixel.
    Nincs valami hasonlat, amit az egyszerű ember is könnyebben megért, hogy miért nem lehet helyettesíteni egy normális fényképezőgépet egy telefonnal?

    "If in doubt, flat out!" Colin McRae

  • Jahno

    őstag

    válasz Met #33963 üzenetére

    Lehet azt helyettesíteni, csak a korlátait kell ismerni. Egy átlagos telefonhoz képest a fotómasinát használni is tudni kell, meg úgyis sokat várunk tőle, akkor meg kell tanulni mindenfélét, nyers cuccok, kidolgozás, jajj expókorrekyió, mi ez a csúszka, hol a tárcsa, ésatöbbi. Általában a kezdő kérdezők fejében ez nem bír tudatosulni, meg az sem, hogy ha most családot meg kirándulást szeretne fotózni az nem fog menni, elsőre nem fog menni, sokadikra sem, meg kell tanulni és még világítani is. Szóval bonyolult.

  • freelanced

    addikt

    válasz Timer #33962 üzenetére

    Köszönöm a választ, inkább az ár miatt a garanciális Sigma felé húztam.

    Met

    Nos a többiek majd kiegészitik, de véleményem szerint itt több faktor is van amit figyelembe lehet venni. Első körben nem mindegy milyen telefonról van szó, nagy eltérések tudnak lenni, nyilván a drágább modellek, általánosságban minőségibb "kamerával" rendelkeznek, igy az eredmények is jobbak lesznek egy olcsóbb modellhez képest.

    Másrészt ami erős limitáció telefonok esetében az a méret. Egy APSC vagy Full-Frame gépben lényegesen nagyobb szenzor van mint egy telefonban (7.6x5.7mm vs 23.5 x 15.7 mm) (Iphone 14 vs Nikon Z50, gyors google keresés, nem biztos, hogy 100%-ban pontos). Emiatt kisebb helyen kell összezsúfolni, mondjuk egy telefon esetében az azonos mennyiségű pixelt, ez több szempontból is gyengébb teljesitményt eredményez, például egy nagyobb szenzor általánosságban sokkal jobb kevés fénynél való fotózás során, hiszen egyszerűen a nagyobb felület több fényt kap.Nyilván a használt lencsék mérete egy telefonnál szintén kisebb, esélyesen kevésbé jó minőségű, tekintve, hogy egy-egy jobb objektiv simán egy telefon ára. Közben ott van az is, hogy mostanában a telefonok erősen belenyúlnak a képbe, ami vagy jól sül el, vagy nem, kvázi utómunkázzák helyetted a képet, Noise Reductiontől kezdve minden egyéb retusálásig. Arról nem is beszélve, hogy sokszor egy dedikált fényképező esetén sokkal több beállitási lehetőség van, és sokszor az adott hatást az optikai tulajdonságok, vagy a gép tulajdonságai miatt éred el, nem pedig szoftveresen, utólag. Például hallani ilyet, de nyilván ez egy teória, hogy némelyik telefon utólagosan húz textúrát a holdra, persze arról nem is beszélve, hogy egyébként sem igazán alkalmas annak a fotózására, de a végeredmény innentől nem is feltétlenül egy fotó, hanem egy utólag szoftveresen szerkesztett kép, melynek a minősége olyan, amilyen. Persze ez a gyártó által nincs kimondva, de van pár részletesebb eszmefuttatás róla. Ha belegondolunk hogy más dolgokba is hasonlóan belenyúl, kérdéses, hogy mi várható a végeredménytől, főleg ha profibb munkáról van szó. Szóval úgy vélem több tényezős ez az egész, de a többiek majd kiegészitenek.

    Alapvetően egy átlag ember számára, átlag felhasználásra, egy jobb telefon több mint elég tud lenni, de ahogy az ember leágazik különböző alkategóriákba a fotózáson belül, gyorsan rájön, hogy az okostelefonokkal közel nem érthető el az a szint amit szeretne. Ettől függetlenül van létjogosultságuk, kicsik, könnyűek, élvezhető képpel. De komolyabb munkára szerintem továbbra sem állják meg a helyüket. Szerintem például termékfotózásnál a fények melyek rendelkezésre állnak, a háttér stb eléggé erősen beleszól az elkészült képbe. Egy jó setuppal, itt akár telefonnal is tűrhető lehet a kép. Ahogy Jahno is irta, attól függ mi a cél. Továbbá sokszor a termékfotók megfelelő belövéséhez kell a manuális beállitási lehetőség. Arról nem is beszélve, hogy sokszor amit a neten látsz még erősen utómunkázva is van. Tehát lehetetlennek nem lehetetlen telefonnal, kérdés mi a cél vele, milyen szintet akar megütni az illető stb.

    [ Szerkesztve ]

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Met #33963 üzenetére

    Értő kezekben szerintem mobillal is lehetne terméket fotózni, de kérdés mit értünk termékfotó alatt és mik az elvárások. Egy tárgyfotó sátorban lekattintani valamit egy webshop index képhez, amit a user 800x800 felbontásban nézeget, szerintem egy mobil is elég (főleg ha van "tele" objektíve), de nem árt RAW-ban fotózni és legalább a fehéregyensúlyt jól beállítani.

    De a fényképezőgép sokkal sokrétűbb, fel tudsz rá tenni olyan objektívet, ami nem fogja széttorzítani a perspektívát, adott esetben lehet vele makrózni és a fókusz bracket funkcióval meg a teljes tárgy is lehet éles, fel lehet tenni nagy, belenagyításra is alkalmas felbontásban, meg vannak a "hangulatképek" berendezett környezetben vagy az olyan tárgyfotók, amik már a fotózáson belül is külön szakmának számítanak stúdió körülmények között, speciális megvilágítással, főleg már inkább reklámcélra.

    Szóval a kérdésre szerintem nincs egy igen/nem válasz. Szerintem sok webshop termékfotó esetén édesmindegy mivel készül, csak értsen minimális technikai szinten hozzá a készítőjük. Ha jó fotókat akarsz, abban még mindig megúszhatatlan a fotós.

  • Rapid136

    őstag

    válasz Met #33963 üzenetére

    Mutass nekik profi esküvői fotókat és kérd meg, hogy csinálják meg mobillal ugyanazt...
    :))
    aztán kérdezz rá, szerintük mégis miért használnak a profik idióta módon, batár nagy fényképezőgépeket és objektiveket, ha mobillal is meg lehetne csinálni a jó képeket...
    :))
    és ha jó képeket néznek a neten, akkor azért azoknak a legnagyobb része féníyképezőgépeel készült, nem mobillal
    :))
    persze nálunk mindenki ügyvéd, foci edző, prófi sofőr, szóval emellett a fizika és, kifejezetten az optika ismerete is simán megvan mindenkinek...

    Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

  • Jahno

    őstag

    válasz Rapid136 #33967 üzenetére

    Vigyázz, mert van mobilos esküvői fotós, aki ezzel lóg ki a sorból.

    Többi zűrös, ha átlag odahaza kép kell az elsőre még mindig egyszerűbb/jobb mobillal, mert abból jó kép esik ki, fotómasinát meg utómunkázhatjuk.

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz Met #33963 üzenetére

    Attól függ mi a termék. Lehet valaha a fotó adta el, de ma már youtube meg insta önjelölt tesztelők gyakran telefonos videói mutatják meg, hogy egy termék milyen vagy épp mennyire hülyebiztos. Ha a termékfotóról be lehet azonosítani, hogy azt fogom megvenni amit keresek, akkor az esetek 99 %-ában létrejön az üzlet azzal a bolttal akiről elhiszem, hogy nem nyúlja le a pénzem, lehet náluk gariztatni és a legolcsóbb.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz Jahno #33968 üzenetére

    Ja nem egyszerű. Főleg, hogy mindenki mobillal oszt meg mindent és az igényszint is igazodik ehhez.
    Egyszer Szipál Márton panaszolta el, hogy egy-egy képénél azt kérdezték tőle, hogy mivel csináltad. Szinte senki nem kérdezte, hogy hogyan csináltad. Ezt hozta a marketing a DSLR aranykorában. Mindenkinek bebeszélték, hogy ha vesz egy gépet, majd ő is tud olyan képet készíteni. Hát nem.
    Manapság minden telefont a kamerájával adnak el. Minek venne ezután valaki fényképező gépet amikor három-ötszázezret fizetett egy telefonért és a fényképezőgép képeivel még dolgozni is kell utána? Pedig mindent is jobban tudhatna egy fényképezőgép, ha lenne egy olyan automata állása mint a telefonnak. Legfeljebb az expert user nem tekeri be a nagyon ződ kockába, hanem marad az M betűnél.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Beldar

    tag

    válasz Lassú Víz #33970 üzenetére

    Már most is van Automata (fool-proof) mód a vázakon, kérdés milyen irányba érdemes elmenni ezekkel. Legyen rajtuk FB, Insta, stb. app, h egyből fel tudja a user tölteni? Előtte filterezni, kicsit megmunkálni?
    Aki így használ egy fényképezőgépet, annak eleve jobb a telefon, minek cipeljen 2 kütyüt magával...
    Sztem arra jó az automata mód, h egy kezdőnek legyen honnan elindulni, aztán ha érdekli a dolog, akkor tekerhet tovább azon a tárcsán :)

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Beldar #33971 üzenetére

    Volt sok wifis, Face appos meg mindenféle pluginos gép, de szerencsére kihaltak. Néha igény van rá én meg nem értem hova ez a rohanás, minek egyből feltölteni meg pont oda.

  • Jahno

    őstag

    válasz Lassú Víz #33969 üzenetére

    Teljes a káosz. Valaki egyszer beesett fotós csoportba kérdezni, hogy ilyen termék fotót szeretne és berakott egy teljesen átlagos értelmes webes képet egy csomag pattogatott kukoricáról. Jöttek is a nagyarcúak, hogy pfúúúúilyetneakarjál, bízd profira, blábláblá. Általában csak ap iacot féltik, túlmisztifikálják és mellé még tuti irigyek is. Közben amit mondasz, egy kisebb dolgot nem kell ennyire túlvariálni. Persze ahogy a vidéki ruhaboltok reklámjai kinéznek az a másik véglet. Havercsaj is csinált házi ékszeres/mindenes webáruházat, fél nap alatt kipöcsölte miképpen érdemes egy végtelen háttér előtt telefonnal fotózni és kész. Színhelyes, nincs elbaszva az árnyék, kész.

    Régebben volt egy ügyfelem Ő meg addig vakarta a fejét míg kitanulta a fotózást, PS-t, akkoriban még nem volt értelmes telefon de a boltja sarkába felrakott állványra egy gépet, végtelen háttér, stripboxok, háttérre vaku, mindenhez ugyanaz a fix beállítás és kész. Jött egy új darab, akkor webre és nyomtatott katalógusba is lefotózta, kész. Most egy hónapban ezért hívjon 10x50ezresért fotóst, aztán nyers sem marad meg ha kellene valamire ésatöbbi? Pár 100ezres beruházásból ott van és piacképesen működött.

    Rossz nézni azt a picsogást, amit a fotósok lenyomnak, mikor valaki ilyesmit kérdez és házilag egyszerűen szeretné megoldani.

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Jahno #33973 üzenetére

    "a vidéki ruhaboltok reklámjai kinéznek"

    Nem titkolt lenézés? A Feőőővárosban minden csupa kellem, csupa báj! 🤣

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Jahno #33973 üzenetére

    Tesóm dolgozott egy helyen pár éve, ahol használt, de felújított laptopokat (meg alkatrészeket) is árultak a szerviz szolgáltatás mellett és a webshopba mindig a konkrét darabról készült fotókat tették.

    Tárgyfotó sátor, állványra rakott gép, LED világítás, fix WB, többféle szögből körbekattintva és kész. Dolgozik ott 20 ember, lesz a társaságban legalább 1-2 arc, aki legalább alapszinten tud fotózni és megugorja ezt a feladatot. A képletben lévő fényképezőgép ma már simán lehetne egy mobil is.

    Tényleg nem kell ezt túlmisztifikálni. A fotósok meg jobban tennék ha edukálnák a laikusokat, semmint úgy adnák elő, hogy ez valami számukra elérhetetlen varázslat, mert minél jobban megérti a fotózás alapjait mondjuk egy marketinges, annál inkább érteni fogja, hogy miért érdemes fotóst hívni speciálisabb igényekhez.

    De nem ez történik és a marketinges csak annyit lát, hogy a fotós mindenért is le akarja venni egy köteg pénzzel, ezért inkább legenerál egy komplett reklámanyagot az AI-al.

    Mi is kipróbáltuk poénból, hogy hozzánk került egy nyomdai spektrofotométer, mobillal körbekattintottuk hatféle szögből, azt mondtuk az AI-nak, hogy lebegjen a műszer, miközben háromszínű festék fröccsen fel mögötte és legenerálta olyanra, hogy beszarsz. De elég az Adobe Stock oldalára felmenni, beírod, hogy Coca Cola és tele van olyan AI generált reklámfotóval, amit pár éve még nem csinált meg neked senki 5000 euró alatt. Persze van rajtuk itt-ott némi artifact, de elég nagy bajban van ez a szakma (de a 3D modellezők is). Két éve ez még sehol sem volt színvonalban és minden hónapban egyre jobb lesz.

    Két példa 2 perc kereséssel AI generált tárgy/reklám fotóra:

    [ Szerkesztve ]

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Stauffenberg #33975 üzenetére

    "és legenerálta olyanra"

    Hát ez nem túl biztató sok foglalkozás szempontjából. Eljutunk majd oda, hogy filmet se kell forgatni, meg kell beszélni reggel az AI-val, hogy milyen filmet akarunk nézni este, és estére legenerálja. Én szöveges sztorival kipróbáltam, megadtam neki, hogy csináljon egy olyan történetet, amit 12 évesnél fiatalabb gyerekek is olvashatnak, legyen benne kutya, meg leírtam hogy milyen fajta kalandok, és csinált egy tök megható sztorit, ami ugyanakkor vicces is volt. El kell gondolkozni ezen, de csak tötyögést látok AI témában, az "ez vagy valami, vagy megy valahova" hozzáállást.

  • Timer

    veterán

    válasz lugosi #33974 üzenetére

    ""a vidéki ruhaboltok reklámjai kinéznek""

    Mondjuk speciel ebben szerintem igaza van! ;] Van a mi városunkban is néhány tehetséges influenszaööörrr! :C

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #33974 üzenetére

    Fővárosi évek alatt nem jött szembe. Ezek a legjobb képek a katalógusból, most már néha felakasztják fehér fal elé, de legjobb mikor ablaknak háttal áll a valaki és gyengébb telefonnal lesz egy sziluettes kép, még a színét sem látom, lába levágva, feje direkt, hogy ne lássák ki az és ott van egy szar szögből képezett fej nélküli árnyék.

    Másik falum meg webről másolja le a divatos képeket, kíváncsi vagyok ahhoz képest valójában milyen a ruha, mert tele van megcsinált fotókkal, jó modell csajokkal körítésnek.

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #33977 üzenetére

    Kisboltunk teleélőzi a csoportját meg hetente felrakja ugyanazokat a polc képeket. Néha vagy 100at is, sok ismétlődéssel, összevissza. Meg persze a boltnak személyes profilt csinál, aminek ismerősei vannak, cserébe nincs nyitvatartása meg hasonlók. Kész vagyok tőle.

    Ezeknek néha nem is kellene több, de az ár kiírásával többre mennének, főleg aki a faluban ismerős az úgyis tudja, hogy van csoki meg étolaj...


    Világ pöcke hulladéka, na ez az ami szerintem senkit nem érdekel és nem a 15ezer fotó a kutyás buliról.

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #33976 üzenetére

    Mi még filmre is csinálunk, nem sírni kell, hanem tenni ellene és csinálni, jönni-menni makrózni, ahogy múlt hétvégén tettük:

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz Stauffenberg #33975 üzenetére

    Nem az a kérdés, hogy van-e olyan aki meg tudja csinálni, hanem az, hogy aki csinálja hogy termel több profitot a cégnek. Ha időnként beugrik fotózni vagy marad a kaptafánál.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz lugosi #33976 üzenetére

    Ezen a téren most áll a bál egy kicsit. Amerikában nagyon megy a küzdés, hogy mennyire plagizálhat az AI. Azaz a szerzők követelik a jogot, hogy megtilthassák a műveik felhasználását az AI háttéradatbázisában. Persze a szellem már kiszabadult a palackból és növekszik.
    Ha nem lenne fontos az alkotás öröme, akkor mindenki odabüfögne pár szót az AI-nak és kész. De amíg emberek kis csipesszel műanyag bizbaszokat dugdosnak egy raszterhálóba, hogy elmondhassák azt a képet ők csinálták, addig lesz fotózás is. Lehet, hogy kevesebben élnek majd meg belőle, de nem kihaló állatfaj.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Lassú Víz #33982 üzenetére

    A pillanatkép, eseményfotó, mint műfaj meg fog maradni, de ugye ha nincs a potenciális megrendelőnek (pl: jegyespárnak) szépérzéke (és honnan kéne lennie önmagától), akkor nem fogja felismerni mennyivel többet adnak a technikailag és tartalmilag is velősebb, profi fotók.

    Meg persze jó lenne ha a piacról ki tudnának pontozódni a kóklerek, akik nem csinálnak jobb fotókat, mint az unokaöcsi az iPhone 15 Pro Max-al a kezében, aki látott már öt Youtube videót a fotózásról. Na arra tényleg joggal mondja bárki, hogy "a Jucinak is olyan szarok lettek a fotói, én ezért nem akarok pénzt adni, akkor inkább ne jöjjön fotós, majd megoldjuk magunknak".

    Egyszer valami Fstoppers vagy hasonló anyagban írt véleménycikket valaki bő 10 évvel ezelőtt, hogy sokszorosan kifizetődik minden fotósnak, ha a tudását megosztja másokkal (üzletféltés helyett), mert ha vizuális környezetszennyezést művelünk akár amatőr, akár profi szinten, akkor a fotós szolgáltatásokra való igény is oda fog beárazódni. Ezzel teljesen egyetértek.

    Ez ugyanaz, mint az "ehhez nem hívok kőművest, mert úgyis ferdén rakja fel egy vagyonért". A megoldás nem az lenne, hogy akkor tűnjenek el a kőművesek, hanem legyen nívója és becsülete a szakmának, hogy a megrendelő is érezze, hogy kap valamit a pénzéért.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz lugosi #33976 üzenetére

    Szerintem az AI-t abszolút rosszul használjuk, mert pont a kreatív folyamatokat akarjuk kiváltani vele, miközben a monoton, időigényes feladatoknál nagy segítség (pl: Photoshopban az objektum kijelölés egy kattintásra), szóval nem vagyok az AI ellen, de nem lenne szabad akkora szabadságot adni a kezébe, amivel most rendelkezik. Az egyetlen szerencsénk (egyelőre), hogy túl hülye még szimulálni az emberi gondolkozást. Nagyjából ennyi időnk van még valami szakmai és törvényi konszenzusra jutni, hogy szájkosarat tegyünk rá. :(

    Én 33 éves vagyok és annak legalább örülök, hogy legalább ennyit leélhettem a Mátrixon kívül. :D

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Stauffenberg #33975 üzenetére

    Mai termékfotónál az AI segítségét kértük...(kép szélén más oldalarányú vágásnál ki kellett egészítenie egy természetes anyagot) Néha megnézem hol is tart a PS legújabb verziója. Szerintem egy kalap sz@r... nulla részletgazdagság, monitoron még elmegy, de amikor normális nyomatot szeretnének, akkor nem tudom átadni mert kilóg a lóláb a termékfotó normális részeihez képest. Szóval én nem vagyok eldőlve.
    A másik része a dolgoknak hogy hazai gyártású termékhez, vagy egyedi megjelenéshez még mindig kell egy fotós. Nem tudja a netről letölteni... és a tárgysátor kb a fehér hátteres képekhez jó, de ami fényelést igényel ott már bukik. Az ország egyik legjobb termék/étel/ékszerfotósa a barátom. (Balog Tamás) ... Nála így fest egy normálisan kivitelzett ékszerfotó. Sose volt tárgysátra... hiába fehér az alap, ezt sem mobillal, sem sátorban nem lehet ilyenre megoldani.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz ph_5.5 #33985 üzenetére

    Nem tudom mit jelent a normális nyomat meg miért, de akkor Neked másra van szükséged, a világ nagy része meg nézegeti mobilon az ilyenolyan kijelzőn és reflexből nyomja a lájkot.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz ph_5.5 #33985 üzenetére

    Az Adobe eléggé le van maradva AI-ban és még csak tegnap jelentették be, hogy érkezik a specializált generatív AI platformjuk. Amit te akartál tőle, arra valóban nem képes még, ez egyelőre arra való, hogy Instagram poszt legyen belőle. Legjobb esetben.

    Nem véletlenül bontottam szét korábban is többféle igényszintre a dolgokat. Ez egy fotózáson belül világmárkának számító cég, hivatalos (!) termékfotója, amit a dealer hálózatnak küld szét:

    Ez egy másik műfaj, de ebben a kommentemben nem véletlenül választottam ezt külön attól amit te mutatsz. A magas minőségű, reklámcélú, igényes, stúdióban hatféle megvilágítással igényesen körbelőtt tárgyfotó tök másik műfaj és más a rendeltetése, minthogy webshop indexkép legyen. Lássuk be, valószínűleg egy barkács webáruház nem a barátodat fogja megkérni, hogy a műtermében négyféle softbox között lőjön meg egy marék csavart vagy egy újféle franciakulcsot, hogy belistázhassák a webshopban. :)

    Én jártam szakértői tanácsadáson olyan stúdióban, ami ruhákat fotóz a fast fashion áruházaknak (ZARA, H&M, stb), van hat beálló a modelleknek és három tárgyfotó sátor a ruhakiegészítőknek és negyedévente ~20.000 SKU-t (az SKU egy adott termék, adott variációja, minden ingből új SKU-nak számít minden egyes szín például) fotóznak átlagosan. Modell beáll, körbekattintják ötször, modell kiáll átöltözni és ez ismétlődik napi 8 órában (van nagyjából 8-10 perc egy SKU-ra). Ezek csak webshop képek lesznek, semmi több. A kollekciót bemutató katalógus klasszikus divatfotó anyagai nem itt készülnek.

    Csak azért hoztam ezt a példát, mert vannak, akik meg tárgyakat fotóznak ugyanígy szakmányban.

  • theporcupine

    tag

    válasz Jahno #33986 üzenetére

    Bár a politikában egy populista politikus sikeres lehet, ha a hülyékre alapozza a hatalmát, de egy munkájára igényes fotós nem alapozhat a vizuális kultúrában analfabétákra. Pedig az emberek 95%-a az. A fotósnak is edukálnia kell, mert saját érdeke is, hogy a szakmája megmaradjon és mások által is megbecsült legyen. Ez a Pistike meg tudja csinálni, mert jó telója van, ez egy nagyon rossz irány. Meg a fotósnak drága gépe van és azért csinál jó képet, szintén. Tudom, a fodrásznak is a jó olló miatt sikerül a jó frizura. Most láttam ismerősi körben egy polgári szertartásról készült mobilos videót, ami nem kell oda profi, sokba kerül címszóval készült. Nekem nagyon gázos volt, de a család elégedett lehetett vele. Bár az nekik is feltűnhetett, hogy egy szót nem lehet érteni a beszédből és az anyakönyvvezető lemaradt a képről, miközben öt percet beszél.
    Az AI egyelőre nem fogja a konkrét tárgyat megrajzolni és sok helyen nem egy általános valamiről kell kép. Mi is stock fotókkal reklámozunk szolgáltatást (sajnos) és én nem is szeretem. A valós helyszín és valós személyek bemutatása sokkal hitelesebb és nagyobb bizalmat ébreszthet. A webshopos fotók, főleg nagyüzemnél meg nem a szakma csúcsát jelentik, hiszen nagy mennyiség, olcsón kell. Amúgy ott inkább a gyártoktól beszerzett képeket rakják fel sokszor, így a minőség is jobb és foglalkozni sem kell vele annyit. Például a mi termékeinknél egy random, akár AI kép berakása inkább negatív hatást hoz, mert az a fontos, hogy itt milyen ügyes szakemberek vannak és milyen szépen dolgoznak. A szakma látni fogja, hogy valami nem stimmel és ez rontja a megítélést.

    https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

  • Taci

    addikt

    válasz ph_5.5 #33985 üzenetére

    "de amikor normális nyomatot szeretnének, akkor nem tudom átadni mert kilóg a lóláb a termékfotó normális részeihez képest"

    1024x1024-es méretben tud maximálisan generálni, ami ennél nagyobb, az rossz minőségű lesz. Vannak rá action-ök, de magadnak is megcsinálhatod apránként, a lényeg, sose lépd túl az 1024x1024 pixeles méretet.

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Jahno #33986 üzenetére

    Jelenleg 3db óriásplakátom van kint... 1 Bp, kettő vidék. Oda cseszhettem az AI-t- amivel a háttérbe "kellene valamit generálni" dolog volt az alapfelvetés. A végén vektoros rajz került fel.
    A tegnapi termékfotónál pedig a stúdiónkban lefotózott reklámtermék (hazai gyártó) melletti kiegészítőt kellett volna a kép rendezői jobbján kiegészíteni. Mert más oldalarányú vágat megy egy másik platformra.

    #33987Stauffenberg Ha fotózom, akkor leginkább gyártónak dolgozom. Legyen az 360°-os termékfotó vagy ruházati cucc. A webre fotózm dolog nálam ott bukott meg, hogy maga a megrendelő sem tudja hogy mire is fogja a végén használni. Volt akinek annyira bejött a saját terméke hogy plakát lett belőle... és perszere valaki marad az 1000x1000 pixelnél. De nem árazom másként, és nem retusálom rosszabbul azt ami kicsiben lesz felhasználva. Kifizetik, így nincs jogom rosszabb adni. És az AI (csak adobe programokat használok) egyszerűen még ahogy írtad- gyerekcipőben totyog.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz ph_5.5 #33990 üzenetére

    Én is azt mondtam, hogy a gondosan egyesével beállított tárgyfotók, kreatív fényekkel, adott esetben food/interior/stb stylist bevonásával, gondos utómunkával egy tök másik dimenzió minőségben és persze árban is.

    Csak ne akarj mellettem elbeszélni, mert a ruhaiparnak is megvan ennek a megfelelője, amikor a lookbook, magazin, plakát, reklámbanner számára készülnek divatfotók. De amikor csak egyetlen fast fashion webshop rendelkezik több ezer SKU-val, nem fogod ezeket egyesével végigkattintani ugyanilyen aprólékossággal, mert már két szezonnal odébb fog tartani a kollekció, mire végzel.

    A szóban forgó stúdió direkt erre specializálta magát, hogy minden ruhadarabról készül 3-4 fotó modellel, egy csak simán kiterítve tárgyfotó sátorban, nincs utómunka, nincs retus, mindennek in-camera kell megtörténnie és minden más már automatizált. És pont emiatt kértek fel minket szakérteni, rendbe kellett tenni őket színmenedzsment oldalról, minden kamera-objektív-vaku kombó le van színprofilozva és még olyanokat is be kellett vezetni, hogy egy kollekciót azonos gép+objektív kombókkal és teljesen egyforma vakukkal fotózzanak le, teljesen egyforma gyártótól érkező papírhátterek előtt, mert ez okozta náluk az ingadozást color shift vagy fehéregyensúly oldalról. Tíz perc van egyetlen SKU-ra, ebben benne kell lennie az átöltözésnek és ha kell a haj/smink megigazításának és a fotók tethering alapú továbbításának egy adatbázisba és melletted még öt másik fotós dolgozik a többi beállón.

    A következő szezon nyomtatott/online katalógusába kerülő editorial és egyéb anyagok nem itt készülnek és azok csak a kollekció főbb darabjait tartalmazzák, ott van idő kreatívkodni, extravagáns pózokra, utómunkára, mindenre. De a webshopban ott kell legyen annak a blézernek a többi 7 színvariánsa is.

  • Jahno

    őstag

    válasz Stauffenberg #33991 üzenetére

    ". De amikor csak egyetlen fast fashion webshop rendelkezik több ezer SKU-val, nem fogod ezeket egyesével végigkattintani ugyanilyen aprólékossággal, mert már két szezonnal odébb fog tartani a kollekció, mire végzel."

    Kinek mi az aprólékosság, de pár fotós több 100 ruhát lenyom egy erős nap alatt, helyben utómunkázva és kész. Van itt a csoportban aki látott már olyat meg olyan is aki csinálja. Pár modell, nulla árnyékra kivilágítva, fehér háttér, kb. 3 póz, kész. Nem kell ezt annyira túlmisztifiálni, hogy mekkora tudomány, mikor mindegyik ruhánál megfelel ugyanaz az expó és szög, nyomni kell a gombot és heló.

    Akad pár werk képem és videóm, ott nem nagyon lehet levegőt sem venni olyan gyorsan öltöznek a modellek.

    Aztán aki bonyolítva akarja a lookbokot meg extravagáns pózokat gyártva eladni magát, vagy olyan az igény, akkor az olyan.

  • Timer

    veterán

    Mindig meglepődök, hogy mennyien vagytok itt olyanok, akik mélyen benne vannak a sűrűjében ennek az iparnak. Én meg másfél milliónyi cuccal csak hobbizgatok itt baszdki! :D Következő életemben origamit fogok gyűjteni.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #33993 üzenetére

    Á, én is csak a pálya széléről pingvinezek, meg ide-oda megfejtek:

    Alap világítás, gyors átöltözés, tekergés, mosoly, katt-katt. Nézd meg a csajokat mennyire sablon módon mennek, kitartja, mosoly, mehet tovább:

    [link]

    És ez nem divatbemutató, fele werk egy középvacak minőségű katalógushoz. Aztán néha a Zara meg a Gukki sem tolja durvábban.

    Kis fennforgás, remélem már nem vernek orrba a képért, mert nem teljesen tudom a jogállását:


    Nem kell ezt csinálni, werkem bármire is akad, itt ha csak portás vagy esetleg főzöd a kávét és nyitva tartod a szemed már sokat lehet tanulni:

    Cuccról nem beszélünk, alap táskám kb. annyi, teljes felszerelés kb. sok, de hobbis haveroknak is inkább 3-4 milliótól felfelé van ugyanez, ha csak kicsit komolyabban veszik.

    Valahol van még ahol kamionból tolják ki állványokon a felszámozott ruhákat, de azt hirtelen nem találom. 1 hangár, pár fotós, több grafikus, egy erős nap, csoki :C

  • Beldar

    tag

    Mit gondoltok erről: nyilvános néptánc műsorról készült fotót be lehet küldeni fotópályázatra a képen látható táncosok beleegyezése nélkül?

  • Jahno

    őstag

    válasz Beldar #33995 üzenetére

    Van olyan pályázat ahol minden rajta szereplőtől nyilatkozatot kérnek, amúgy meg simán. Minden a hely, érzékenységi faktor ésvagy kérdése, amit nem tudunk ilyen egyszerűen eldönteni.

  • Beldar

    tag

    válasz Jahno #33996 üzenetére

    Ez most konkrétan a Fotoplus-os:
    [link]
    (Harmadik személyek jogai passzus)
    Ez jó eséllyel bukó lenne ha beküldeném hozzájárulás nélkül :)

  • Jahno

    őstag

    válasz Beldar #33997 üzenetére

    Gyákecó: "A fotópályázat témája: Számodra mit jelent a tradíció? " Én itt el is veszteném a fonalat. Annyira nem tudok rá átszellemülni. Elvérzek, kész. Ahhoz képest, hogy elmúlt alig 2 évben olyan 800ezer pénznyi összeget összeharácsoltam pályázatokon, de volt amit azért fizetős is volt meg megdolgoztam érte, szóval más az egyenleg, meg ennyire még ne kiabáljuk el a fő életművemet, aminek a revíziója még hónapokig tart....

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Stauffenberg #33991 üzenetére

    Fast fashion webshopnak 2008 óta fotózom fehér hátteres modelles fotókat a ruhákhoz. 1-3 modell alkalmanként, 70-100 ruha átlagban. 3 -4 óra fotózás. 24-36h belül retusálva náluk a képanyag. Szóval nem elbeszélek melletted, hanem ebben dolgozom. Termékfotóknál is... ma enteriőrben kell gyártói cuccot fotózni, pedig vasárnap van, de reggelre kell reklámhoz.
    A ruhák addig nem mennek webshopba amig nincs kész az anyag. De alig van késés a beszerzés, fotózás, átadás sorozatban.
    Hazai márkának 1 évvel korábban (na jó.. júniusi fotózás márciusban megy ki az emberekhez) fotózom a kollekciót. A fotók alapján megy ki a katalgógus a viszonteladóknak (csak itthon 400 üzlethez).

  • Timer

    veterán

    válasz ph_5.5 #33999 üzenetére

    llyen rövid határidőben mi fér bele a retusba? Csak azért kérdem, mert úgy veszem észre, a retus, mint szó, kábé pont olyan, mint hogy telefon. Én mostanában 45 napra vállalok 4-5 kép átadását egy sorozatból, de nyilván nem ez a főállásom, és gyerek mellett kvázi koca fotósként retusálok ki mindent úgy, ahogy tudok. Most futó hirdetésben meg azt látom, hogy 30 perc fotózás, 30 átadott kép, 2 héten belül. Valahogy úgy érzem, hogy vagy a fél világ valami portraitpro szkriptet használ, vagy én vagyok kegyetlenül lassú.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák