Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Timer

    veterán

    válasz sixpak #34600 üzenetére

    GPU használathoz hozzá kell szokni, az összes AI cucc az nvidia tensor magokra épít. Pont ez a gondom, vennék AMD kártyát, ahol nem aranyáron mérik a 16 GB VRAM-ot, de az meg rendre durván kikap bármilyen AI funkció alatt nézve PS-ben. Ai denoise CRAW alatt szintén a GPU-ra támaszkodik, például.

    [ Szerkesztve ]

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz sixpak #34600 üzenetére

    Nincs táblagép kéznél? A tabletes lightroom tényleg jó.

  • sixpak

    nagyúr

    válasz Timer #34601 üzenetére

    Nekem is 16Gb vram van a kártyámon, nem is volt teljesítmény gond a Luminar Neo-nál, csak zavar, hogy elindulnak a ventik a kártyán retus közben...de ha mostanában így működnek ezek, akkor majd megszokom. :)

    lugosi: az sajnos nincs.
    Van a telefonomon (Samsung) ez az asztali kivetítés mód (DEX), esetleg még azzal megpróbálkozom.
    Mennyivel butább az Androidos LR, mint az asztali?
    Mi az ami hiányzik belőle?
    Van One-Time Purchase vagy havidíjas ez is?

    https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

  • sixpak

    nagyúr

    válasz sixpak #34603 üzenetére

    Közben letöltöttem, kb. fél ár az asztalihoz képest...

    https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

  • Jahno

    őstag

    válasz Lassú Víz #34599 üzenetére

    Vannak 3-X milliós vázak is, legfeljebb nem a mi játszóterünk és ha 100-400ezres környéki vázat is majdnem 10 éves nagyságrendben szeretném használni, akkor rögtön mások lesznek az arányok. Affinityt speciel 8ezresért vettem fix összegért évekre. Élni tudni kell :-)

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz sixpak #34603 üzenetére

    Azt nem ismerem, én az iPad verziót használom, az 800 Ft/hó. Nem értem hogy a telefonos miért drágább.

  • rwin5

    őstag

    Sziasztok!

    Érdeklődni szeretnék, hogy itt lehet-e ilyesféle kérdést feltenni vagy egyéb topicban van a helye?
    Grafikus hallgató vagyok, kezdek belejönni az utómunka részébe a PS-nek. Hobbi szinten régen is érdekelt a fotózás, de őszinte leszek abbahagytam anno.
    Azt tapasztaltam, hogy nagyon nehéz RAW fájlokhoz jutni, ezért arra gondoltam, hogy elkezdeném tanulni a fotózást is és mellette tudnék a saját fotóimmal utómunkázni gyakorlásból.

    Két dolog tetszik nagyon a portréfotózás és főleg az épületek, ingatlanok fotózása.

    Valószínűleg használtan vásárolnám a vázat és hozzá tartozó obit.
    Jelenleg hármat néztem ki, kezdésnek egy olcsóbbat:
    Nikon D3300 vagy Canon EOS 6D
    vagy drágább opció:
    Lumix S5 + S 85mm F1.8

    Videózás semmilyen szinten sem vonz.
    Szerintetek ez jó választás lehet vagy véleményetek szerint erre a célra van jobb, bölcsebb döntés? Maximális keretem váz + obival együtt nagyjából 600e ft.
    Kezdetben portréhoz vásárolnék valószínűleg obit, és onnan kezdeném majd bővíteni.
    Köszönöm a segítséget!

    [ Szerkesztve ]

  • Timer

    veterán

    válasz rwin5 #34607 üzenetére

    D750. Tele van a piac vele, 250 ezer környékén szép példányokat találsz. Mellé egy 50-es 1.8G obi 60 ezer forint körül, vagy még inkább egy 24-70 f2.8, és megvagy. Esetleg 24-120F4 is szóba jöhetne, de portréra az nem az igazi.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34607 üzenetére

    Huhh, ez 3 homlokegyenest teljesen más cucc. D3300 eleve békebeli tükrös. Én szeretem, meg csoda amiket kihoz magából de azért elment vele az idő. 6D azért FF váz és lehet rá obikat venni bőven kettő közt meg elég nagy a pénzbeli különbség, de én lehet tükröset már nem vennék, az olyan szokásos zsákutca lesz hosszabb távon ha belelendülsz .

    S5 ezekhez képest űrtechnika és modern darab, viszont az obi ellátottsága jóval vackabb, mint mondjuk egy Sonynak. Új obik néha drágábbak és Sonynak jobb a használt piaca is.

    Az meg sosem fog a fejembe férni, hogy 600ezres keretbe miképpen jött egy kb. 10 éves, értéktelen APSC váz.

    Épület/ingatlanhoz úgyis kell valami nagylátó, vagy olyan ami egyenesen tart, ebből most Sonyra elég jól néz ki az occsósított Brighstar 9mm-es obi. Világot megváltja és mivel naponta nem férek be APSCvel valami helyre és épület miatt tuti FFet néznék, ott nagyobb a szög, ár-értékben gyutávon az a 2mm is számítani fog, Sonyra meg ott egy csomó jó manuális Samyang/miazmás obi, meg későbbre újakban olyanok, mint a 35-150 ami kilóra megette a világot. D3300 ilyen pénzből csak szenvedés a kicsi keresőjével, ami nagyjából már homályos is.

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34608 üzenetére

    Van az sokkal olcsóbban is, de el kell dönteni mit szeretnénk. Én már ezer éve mondom, hogy tükröset vagy olcsón és ha meg tudom indokolni a hülyeségem, vagy rövid távra. Obikkal együtt nyilván olcsóbb, hosszabb távon már zűrös tud lenni. Meg mostanában a D750el is hullanak mindenféle hülye hibával, tartozékok miatt meg lehet inkább azt mondanám, hogy egy 5D MIII Canon felé, ha már tükrös. Az is hasonló békebeli jómunkás gép, aztán kb. ennyi. Picit idősebb bír lenni, ellenben tele van a piac hobbisták cuccaival.

  • rwin5

    őstag

    válasz Jahno #34610 üzenetére

    Köszönöm a segítséged. Nem értek a gépekhez, csak amiket így olvasgattam google keresések alapján. :B A maximális keret a 600e ft, azért gondoltam úgy, hogy lehet kezdés szintjén érdemesebb volna olcsóbbal kezdeni, ezért vannak árbéli diffik az általam írottak által.
    Elég nagy az elhatározás, főleg, mert nagyon szeretem a grafikus szakmát. Ezek szerint bölcsebb volna akkor kimaxolni a keretből adódó lehetőségeket, szívesen hagyatkozok a tanácsaitokra.
    Már kinéztem egy kezdő fotótanfolyamot is, csak oda szükséges saját gép, mert így akkor a tanfolyam is olcsóbb, ha én viszem. :D
    Jahno, szerinted akkor amit Timer fórumtárs javasolt az a váz jó döntés lehetne?

    szerk.: közben olvasom az új kommented, akkor kicsit elvesztem. :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34612 üzenetére

    Ízlés kérdése, írtam rá, hogy szerintem nem. Ilyen árfekvéssel mellett a tükrös sem és előbb vennék egy Sonyt FF valamit kittel is, ha később tudod önteni a pénzt obikba, mert ha nagy az elhatározás, akkor hosszabb távon olcsóbb, mint tükrössel szívni. Veszel 1-2 obit, olcsónak tűnik, de a Nikon tükrösöknek kb. ez a teteje, többi gép max. drágább és nagyobb, vagy nem lesz annyival olcsóbb, mint amennyiért adni akarják. Váz öregszik, valami elromlik és ott állsz egy csomó obival, amit eladni nem tudsz és max. adapterrel lehet felrakni az újabb vázra aminél nem tudjuk mit meddig és mennyire fog támogatni, meg persze egy elég öszvér megoldás az egész. Többi meg kialakul, hogy mire lesz szükséged. Persze mindennél van jobb, de a 250ezres D750 sokszor már inkább csak 150ezer körül van, amúgy 200ezres felett meg FF Sony, ami nem mai darab, de bővítzhetőbb. Szemkövetés meg hasonlók még nem nagyon lesznek benne, viszont a fókusz alapban pontosabb és gyorsabb, mint a 750él. Hasonló obik meg kicsit drágábbak, így nehéz összehasonlítani.

    Mindent nehéz összehasonlítani, mert igaz képet csinál és én azért vettem a Fujit, mert jó az érzékelője és nem érdekelt, hogy lassú a sorozat, meg hasonlók. Timelapse fotókkal keresztbe szopatott, éjszakai képnél sokkal jobb volt, mint a többi vázam, csak nem mindegyik verzió támogatta a Canon obim, innentől meg addig variáltam, míg sikerült jó pénzért kiszállni az egészből, nem szopatom magam 2-3 különböző rendszerrel.

    Nehéz lesz, ha nekilóldul az ember akkor úgyis csilliárdok kellenek hozzá, még nagyjából egy erős hobbinak is. Portér / ingatlan megint más típusú objektívek, meg ezt mindenki másképp csinálja, más cuccal, más kivitelben ezért eleve nincs olyan, hogy ezt vedd meg és jó lesz. Majd kialakul. Sokan pld. el vagyunk a 24-105el teljesen jól meg hasonlókkal, szomszéd csoportban most valakinek azt ajánlották, hogy ismerősök szinte csak 70-200al melóznak és ha egy obi kell azt vegye meg. 15 éve legalább olcsó lett volna, ilyen tanácsok miatt jó sokan megvették és nem jött be :DD

  • p_adam

    addikt

    válasz rwin5 #34612 üzenetére

    Azzal, hogy a videót kizárod, gyakorlatilag ugrásszerűen megnő a lehetőségek száma, ami azért jó, mert így tényleg találhatsz egy gépet a sok közül, ami neked tetszik, és egyáltalán nem biztos, hogy olyannal találod meg, ami a keretet maximálisan kihasználja. Az se kizárt, hogy ehhez venni-eladni kell párat, azért is jó ötlet már említett fix 50-es, mert ez mindegyikhez van olcsón.

    Első körben azt célszerű meghatározni, hogy egy nagyobb, nehezebb optikai keresős gépet akarsz használni több kezelőszervvel, ahol a legtöbb dolgot te irányítod, amire szükség is van, csak akkor fog jól fókuszálni, ha fordítasz rá kellő figyelmet.

    Avagy egy könnyebb, kompaktabb MILC gépet elektronikus keresővel, amiben adott esetben az AF intelligensebb, könnyebben tud a szemre fókuszálni, és kb. már a valós képhez közeli dolgot látod, ha van IBIS, akkor minden optikád stabilizált, ami miatt könnyű kézben tartva éles képet készíteni, akár hang nélkül is tudsz fotózni, ami adott esetben hasznos, de ezzel sok modern funkcióval sokkal inkább úgy működik, mint egy okostelefon.

    Ami nekem a legfurább a régi-új kérdésben, a színkezelés (különösen a bőrtónus, ami eléggé összetett), a legtöbb MILC az én szememnek szimplán nem jó ilyen téren, sokkal tovább tart szerkeszteni (nem egységes, hol jó, hol nem) és még úgy sem lesz olyan szép a végeredmény.
    Nikon D700, Canon 5D Classic ez a két gép abszolút etalon ilyen téren, az erre vonatkozó fb csoportokban ez a gyakorlatban is látható.
    Amit a régi gépekkel kapcsolatban szoktak említeni, hogy a dinamika, ISO stb. nem olyan jó. De: azzal, hogy valamilyen szinten szűkebb tartományban használható, így az ehhez ideális körülményeket te teremted meg, ami kb. a legfontosabb egy jó képhez.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz p_adam #34614 üzenetére

    Más a Fuji szektából meg azt mondja, hogy azt mennyivel könnyebb szerkeszteni és szinte nem is kell. Én meg nem tudom mert ki van zárva. Az is hetente lemegy, hogy melyiknek milyen a színe és fel lehet-e ismerni, de szerencsére tesztelésre senki nem jelentkezik, mert akkor azzal sokat kellene dolgoznom és szintúgy nem lenne értelme :-D

    kezdőnél nincs olyan, hogy "tetszik". Akkor szoktak Olympust venni, aztán lukra futni, mert enteriőr/épület azért kicsit küzdősebb vele, mint egy APSC vagy FF vázzal. Inkább feladathoz kellene eszközt választani, mert pld. nekem is tetszett a G6os Pana, csak relatív drága volt rá egy obi, nem bírta a hosszú záridőket, sok fény az igénye így hajamra is kenhettem sokszor, hogy mennyire tetszett vagy sem. Amúgy meg szerethető gép volt, csak sorban buktam vele a képeim :DD

    És az sem teljesen igaz, hogy a MILC könnyebb, főleg egy értelmes obival együtt. Canon 5D pld. biztos, hogy valamennyivel könnyebb, mint egy Oly E-M1X, ha a műszaki követelmények nem számítanak és kell rá egy bármilyen nagylátó, akkor még nagyobb az eltérés a Canon javára. 7D Mark II már nehezebb lesz az 5Dnél, ááá, mindegy. Teljesen nagy a kavarc ebben.

  • p_adam

    addikt

    válasz Jahno #34615 üzenetére

    Van, akinek számítanak ezek a dolgok, másoknak meg nem, de adott esetben nem árt tudni, hogy vannak kamerák, amivel pl. egy LR sokkal-sokkal jobban használható, mert gyárilag megtervezték hozzá a kamera profilokat, ez egy ideje kiment a divatból.
    Mindegyikből lehet olyat választani, ami a célnak megfelel.
    Sőt, akár nyugodtan lehet kompakt kamerával kezdeni.
    Nem elég homályos a háttér? Olyan környezetet kell keresni, ahol ez nem probléma.
    Nem elég széles a látószög? Adott esetben össze kell illeszteni több képet.
    Nincs elég/nem elég jó a fény? Lehet, hogy be kell vonni másik fényforrást formálóval, állvánnyal, amit ha magával cipel az ember, akkor már tényleg nem sokat számít hogy MILC vagy DSLR, nem az a nehéz része :) Stb. stb.
    Kb. minden probléma megoldható lenne valahogy, csak mindenki el van kényelmesedve (ezért is jó a filmes kamera, ott ennek az ára anyagiakban is mérhető, már ahhoz képest is ezen digitális opciók bármelyikével könnyű a dolog - ami éppen a nehezítés benne, mivel lényegesen lassabban fejleszt).
    Az AI meg gondolom még inkább errefelé viszi majd a dolgot.

    [ Szerkesztve ]

  • rwin5

    őstag

    Köszi egytől-egyig, hogy ilyen segítőkész emberek vagytok.
    Az ajánlott obit, akkor feljegyeztem magamnak mindenképp.
    Jahno, esetleg tudsz írni egy ajánlott MILC vázat? Azért volna jó, mert általában összehasonlítom tesztek, értékelések alapján a gépeket és akkor már lenne 2 alternatíva és jobban tudnék elindulni én is, hogy mi volna a megfelelőbb nekem.
    Könnyebb kezelhetőség terén lehet akkor MILC volna jobb, de ha nagyon ilyen automata a gép, mint tényleg egy okostelefon, akkor lehet nem nekem való.
    Szerintem első alternatívának jónak néz ki a 750D, csak az általad írt meghibásodás ami kicsit aggasztó :F

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34617 üzenetére

    Nem automatáról beszélünk, ezek fényképezők, más kávéház. És lehet állványt venni, meg vakut meg csomó más vackot :C

    Hirtelen felindulásból simán vennék egy ilyet, még garis is, aztán a többi kiderül. Ehhez képest 200ezer forint felett egy 10 éves tükrös szerintem ár-értékben sehol nincs. Persze lehet jönni, hogy a IIes Sony is "elavult", csomó mindenhez képest űrtechnika, aztán persze, hogy "csak kicsit drágábban" itt a nyakunkon az A7-IV és V, meg újabb funkciók, de az is pár 100ezer, amit akár obiba is rakhatsz. Viszont ha ehhez veszel obikat, akkor az a jövőben a Sonyk csúcs vázaira is felmennek, rendesen kezeli, nem kell sem adapterrel bohóckodni, sem elavult technológiával. Ez az ami a tükrösöknél meg sok másnál zsákutca és nem érdemes megoldani, az meg majd a másik lesz mikor obikat kell rá vadászni. Előbb tudjad mire van szükséged, addig rághatjuk a gittet, azt sem sejted mit kellene visszakérdezni, csak repkednek a márkák meg a gyutávok.

    Kolléga is decemberben vett S5öt, mondtam jól gondolja meg, mert azért az obik meg a többi... Most itt vakarózik kitobival, megnézte én mit mennyiért vásároltam aztán hülyét kapott, hogy a Panára nincs vagy drága. Ráadásul hobbizni meg dolgozni is szeretne vele, teljesen más cuccokból kell kiindulni, de azt kétszer. Kíváncsi leszek a végére.

  • Jahno

    őstag

    válasz p_adam #34616 üzenetére

    "Nem elég homályos a háttér? Olyan környezetet kell keresni, ahol ez nem probléma.
    Nem elég széles a látószög? Adott esetben össze kell illeszteni több képet.
    Nincs elég/nem elég jó a fény? Lehet, hogy be kell vonni másik fényforrást formálóval, állvánnyal, amit ha magával cipel az ember, akkor már tényleg nem sokat számít hogy"

    Adjam a feladatokat? Környezet általában adott, lehet keresgetni, aztán arra jutunk, hogy keressük azt amit igazából még nem is tudjuk, hogy le szeretnénk-e fényképezni.

    meg persze lehet utómunkával vackolni, ami lehet nem lesz olyan jó, vagy nem adja ki amit kattintással fizikával megoldasz. Vagy világítsunk ki egy hidat, meg szívjunk panorámával, mikor a Pano2VR is embertelenül megemelte az árát, aztán haladó kollégák is dolgoznak vele rendesen.

    Éppen tegnap majomkodtunk egyet a Naplás partján. Haversrác képe:


    Én látószögembe meg ennyi fért bele occsóért:


    Nem olyan egyszerű ez, ha nem férsz be és nem adja ki, akkor nem adja ki mert ilyenkor jön a "fix 50 mindenre elég" "lábzoom, hátrébb kell menni" De menj hátrébb egy tejutas képhez, vagy templomban keresztelőnél az első sor fotózásához, amit panorámával össze nem raksz és irreális az az elvárás is, hogy kivilágítsd.

    Aztán itt a kép, aminél úgy vett haversrác gépet, hogy jajj tetszik meg jókat mondtak róla, meg Olympus, aztán velem akarta megoldatni, hogyképe is legyen. Mit mondjak? Sokkal drágább obi, több utómunka, keressünk gyorsan másik helyet, mikor ezeket is nehezen találjuk meg, kellene venni követőt, komolyabb állványt és sokat szopni mire megtanulja, utómunkázni, vagy APSC-n egy 12mm-es obival már egész jól kiadja és akkor ha a cucc árát összeadom, akkor az az APSC váz+obi kb. 140ezer, Nála a váz+ obi verte az 1 millót, de sem a szöget nem adta ki és utána még nekem nyüszített, hogy zajos. Hátevvan, menj oda aki a tanácsot adta, nálam meg itt van 3 gép, mindegyiket meg tudod nézni:

    Aztán világítsunk. Időnként előfordulok úszás versenyen, ott néha lehet vakuzni de nehéz ügy, karate bajnokságon már nem annyira, mert lehet a következő pörgő rúgást már én kapnám, amcsi focihoz meg 70ezer wattszeknyi vaku kell, hogy kivillantsam a stadiont. Elsőkét meccset el is csesztem rendesen ahogy illik :DD

    Minden megoldható lenne, de mégsem, esetleg odaadom az egyik öregebb gépem, csinálj meg vele 1-2 dolgot és utána folytathatjuk, mert hajnalban egy fát vagy a gyerek kézilabda meccsét biztosan nem tudod vele lefényképezni, pedig szerinted "megoldható valahogy". És jöhetnek az axiómák, hogy nem a gép számít, meg ilyenek de ezt éppen havercsaj foglalta össze jól egy hasonló kommentcunami közben, ahol szintén a "régebbi occsó MFT mindenre is jó, mi az amit nem lehet vele megoldani" indokolással jöttek és csak stúdiós portrék voltak a minta képek. Mondtam már, hogy célhoz az eszköz? Nahát. És igen, filmes gépem is van. Néha használom is. Csak kb. a telafont meg a kis kompaktot nem, nekem azok mindenre is alkalmatlanok.

  • Timer

    veterán

    válasz rwin5 #34612 üzenetére

    Ne hallgass most Jahno-ra! ;) ;] Az a lényeg, hogy ne az aljából válassz a D750-ek közül, hanem valamit lehetőleg 50.000 expo alatt. Ez a gép egy igásló, ha volt gazdája, nem lesz baja, és mégis csak fullframe. ISO indifferens a zajszintje, azaz ISO 800-ig kábé lineárisan nő a zajszintje, utána kezd el rohamosan romlani, de a témák, amiket szeretnél fotózni, nem igényelnek ennél többet jellemzően. Volt olyan sorozat a vázból, amit visszahívtak zárcserére, de ezek a kezdeti sorozatból származtak, a 2020 körüli gépekkel jellemzően nincsen baj. Az akku ideje brutális, főleg ha gyárival használod. Képminősége még mai szemmel se marad le érdemben a 24 megapixeles társakkal, van összehasonlítási alapom, mert felváltva használok jelenleg D750-et Z6II-vel. Nyilván a MILC sok mindenben jobb, de képminőségben pont nem, ISO800-ig biztosan nem, sőt. Emellett, fullframe F bajonettes objektívekkel is tele van a piac, köztük nagylátóval is, szóval nem vennék APS-C tükröst már, mert akárki akármit mondd, szigorúan technikai alapokon nézve egy fotót a képérzékelő mérete nagyon nem mindegy.

    Ha tényleg rendelkezésre áll a 600-as keret, akkor azt mondanám, kezdésnek próbálj meg vadászni egy Nikon Z5-öt. Fontos, hogy Z5, nem Z50. Ez fullframe váz, egy elég jó szenzorral, és nagyjából mindent tud, amire portrénál és tájképnél szükséged lehet. Ami a buktató benne, hogy normális markolat nincs hozzá, ezért ha azt szeretnél (van akinek létszükséglet, van akit egyáltalán nem érdekel), akkor ne ezt keresd. Valamiért esett az ára most annak is, valszeg' azért, mert sokan váltottak az olcsósodó Z6II-re, de az egy jó váz ettől függetlenül. Kezdésnek rakj mellé egy Z bajonettes 24-70- F4-et (ez kábé 150 ezer körül reális, ne bolti árat nézz), és ezzel el tudsz indulni.

    De tartom a véleményem: ha csak az kell, hogy magadnak tudj fotózni jó minőségben, és még nem biztos, hogy ez egy tartós hobbi lesz, egy D750-nel, meg egy 24-70F2.8-cal jársz a legjobban ár/teljesítmény tekintetében.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34620 üzenetére

    Nézel tanácsadós csoportokat ahova egyre gyakrabban esnek be D750 hibákkal? És válhetően nem adtak el belőle annyit, mint egy 1300Dből. Zárcsere 3 évvel ezelőtt még egész értelmes áron volt, most már GTK. Kártyaolvasók, gombok, rekeszvezérlés, szalagkábel, legváltozatosabb dolgokkal esnek be szervízbe és megy a fejvakarás. Bármilyen öreg gépre igaz lehet, ezért sem mernék nagyon gari nélkül A7-IIIast venni, bár ha egy jó áron szembejön minél több expóval, akkor inkább azt venném, mint a levesebb expósat. Oly, Fuji, régebbi ASPC Sonyk meg alig hullanak, szóval érdekesebb kérdéskör ez annál.

    Legalább abban megegyeztünk, hogy nem vennél APSC-t, mert egyszerűen a feladatköre igényli a nagyobbat. Nekem 2. gépnek mondjuk simán jó lenne, 12mm fixbe vagy 10-18as nagylátóba eddig belefért amit akartam, szenzor is már kibírja amit éppen ki kell. Másnak meg legfeljebb nem.

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34620 üzenetére

    "próbálj meg vadászni egy Nikon Z5-öt"

    Kolléga most cserélte ki a teljes Z5 szettjét. Elsőre lehülyéztem, hogy beleöntött egy csomó pénzt, éppen csak összeállt és nem is értem mi a baja vele, de meggyőzött, hogy még jó áron el lehet adni és más platform obik/egyebek miatt hosszabb távon jobb lesz és a szolgáltatásai is jobbak a Sonynak.

    Annyira azért nem öszvér, mint a Canon és lassan indul meg az újabb obik piaca, de majd kiderül mi lesz belőle.

    Ha meg rövid távra kidobósnak, akkor mindegy mit, még egy occsó Pentax szettet is vehet, ár-értékben néha csodák bukkannak fel, csak ne pistuljon bele és költsön rá, mert az a márka tényleg zsákutca.

  • Timer

    veterán

    válasz Jahno #34621 üzenetére

    Nem találkozok semmi ilyennel, ami nem azt jelenti, hogy nincs, de ezért mondom azt, hogy értelmes eladótól vegyen. Lehet látni jófogáson nagyon lerúgott, meg nagyon szép példányokat is. Az enyém nem eladó jelenleg, de olyan állapotban van, hogy simán vissza lehetne csomagolni. Mert nem nyúltam hozzá getvás kézzel, rendszeresen le volt takarítva ennek ellenére is, nem lógott a nyakamban és kúrtam oda mindennek, ami jött, stb. Kábé mint a 150.000 kilométert futott autó esete: van, akinél ugyanabban a típusban már motort cserélnek ennyi idő alatt turbóval meg váltóval együtt, mert igényes a konstrukció a tulaj meg egyszerűen paraszt hozzá, és van, akinél ugyanaz a setup megéli a dupla kilométert is komolyabb hiba nélkül. Amennyi D750-et rászabadítottak nemrég az esküvő fotósok a piacra, nem csodálom, hogy kezdenek előjönni a hibák az új tulajoknál, tekintve, hogy azok a vázak jellemzően (és tisztelet a kivételnek!) milyen igénybevételt kapnak, méghozzá rendszeresen.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34623 üzenetére

    Értelmes eladót sem tudod rendesen meghatározni és a nem szériahibásak is simán zárhibásak 30-50ezer környékén. Ami meg ennyi idősen megkímélt, főleg ha az enyémekhez mérek amikbe a héten beletoltam legalább egy 10est. Esetleg csak dob egy hibakódot, aztán megkímélt női tulajos cucc, csak a szalagkábelek porladnak benne.

  • Timer

    veterán

    válasz Jahno #34624 üzenetére

    "Értelmes eladót sem tudod rendesen meghatározni "

    Kábé a termék képekből és három mondatból meg lehet mondani, hogy ki az. De ha garancia kell, akkor ott van Fotoptix Dávid, Ő ad mindenre 3/6 hónapot.

    A legjobb persze mindenből az új, de itt most ez nem játszik, be kell vállalni a rizikót, és túl sok 30-50 ezer expós, megdöglött D750-ről nem hallottam, pedig amikor az enyémet vettem, hetekig csak a fórumokat túrtam, és most is tagja vagyok jónéhány 750-es csoportnak. Fotós ismerőseim között is akad még jónéhány 750 user, és nem láttam még hibás példányt, maxmimum olyat, ami olyan állapotban van külsőleg, hogy azon csodálkozok, hogy egyáltalán még működik,.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34625 üzenetére

    És 3-6 hónap garival van annyiért egy D750, amiért a fenti Sony tényleg kevés expóval, kb. 2 év garival, modernebb kivitelben? Még ha kicsit olcsóbb is, akkor a modernebb felé mennékl. De legyen, nézzünk nála egy konkrét gépet és vitassuk meg. Most ismerősnél már azon gondolkozunk, hogy lehet az is olyan, mint a Pentax, ha keveset használod akkor beáll minden, mert 7ezer expónál akadozik a tükörmechanikája. Pentaxnál meg ugye a rekeszvezérlés volt szériahibás, annak én is örültem....

  • Timer

    veterán

    válasz Jahno #34626 üzenetére

    Passz, nem tudom, mennyiért árulja, van-e most egyáltalán, de a 250-be szerintem belefér már, elnézve a FB / jófogásos piaci árakat. Nála általában azért drágább minden, pont a gari miatt.

    Tőlem vehet Sony-t is bárki, nem vagyok ellene beoltva, szeretem is a márkát egyébként más területeken, de azoknak a gépeknek a fogásától én egyszerűen hányok. Amikor a Z6II-őt vettem tavaly, esélyes volt az AIII is, de másokkal szemben én nem a menüjétől kaptam heregörcsöt, hanem az ergonómiájától. A fókusz rendszert nem vitatom, abban bajnok a Sony, és szerintem az is marad még jó ideig.

    A kérdező meg közben elmenekült inkább... ;]

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34627 üzenetére

    Majd megfejti, aztán nem lesz belőle semmi.

    Ez a gép mondjuk volt hajtva rendesen, de azért 50ezer expós:


    Ez meg hobbi gép 7ezerrel, erre mondtam, hogy lehet ha többet használja akkor nem lesz baja, de persze gyenge tipp és előre meg utána is lehet okosat mondani, ha nem occsó a zárcsere:


    Van itt minden a merítésben, nagy része tulajt innen-onnan ismerem is.

  • rwin5

    őstag

    válasz Timer #34625 üzenetére

    A 220 volt weboldalán árulnak használtan 280k-ért, de ott van 1 év szavatosság rá.
    De azok alapján amit írtatok, akkor ez lehet túlárazott:
    [220v]

    #34627Timer: itt vagyok olvasom, csak sok fogalom számomra ismeretlen, aztán kicsit néha nehéz értelmezni ezért rá kell keressek a googlén. :D

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34629 üzenetére

    Az nekem nagyon az meg a szavatosság is érdekes kérdéskör, majd hajtod és azt mondják a zárra, hogy az elhasználódott, ilyen és nem érinti a szavatosságot? Nehéz ügy, meg kellene kérdezni konkrétan. Sonynál a technológia is 10 éves, nem mai az A7-II sem, viszont 1 éve bontotta ki a dobozból és csak kicsit drágább a 2 év teljeskörű garival, de ezeket fent leírtam (:-

  • Timer

    veterán

    válasz Jahno #34628 üzenetére

    Azért ezeknél az eseteknél két dolgot mindig megkérdeznék: markolat volt rajta? Utángyártott vagy eredeti akku volt benne? Mindkettőtől láttam már átmeneti tükör elakadást workshopon (igaz, a markolatos az D850 volt).

  • rwin5

    őstag

    válasz Jahno #34630 üzenetére

    + Timer
    Akkor összefoglalva, amikről érdemes volna bővebben utánaolvassak:
    d750, Sony A7 II, Canon 5D, Nikon Z5
    MILC típusúakkal teljesen fogalmatlan vagyok, azért is hordtam vele kapcsolatban össze butaságot feljebb.
    Nekem egy Panasonic G6K-m volt egyébként anno amivel elkezdtem tanulgatni, 2 obival, de nem jött be egyáltalán. Ezt szeretném elkerülni a következő vásárlásánál.

    [ Szerkesztve ]

  • Timer

    veterán

    válasz rwin5 #34629 üzenetére

    Szerintem olyan 30-40 ezer van az áron, 1 év bolti gariért cserébe nem tűnik soknak, ha biztosra akarsz menni. Csak az az összeg már tényleg annyi, hogy nem biztos, hogy megéri ebbe a technikába fektetni, és nem Z5-öt keresni. Nézz szét itt is, ha nem ragaszkodsz az itthoni rendeléshez, itt új cuccok vannak 1 év garival, a hazai árnál lényegesen olcsóbban. A gari az persze problémás lehet.

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34632 üzenetére

    Canon 5D-t is felejtsd el, öreg darab. 2 év emég határeset meg lehetett volna venni egy MII-est, de már azt sem. Ha Canon, akkor minimum erős középvonal a IIIas, ahhoz vannak obik is, de alap mantrám, hogy tükröset már csak indokolt esetben vennék.

    G6ban mi nem jött be? Nekem bejött, de nem is ajánlom senkinek, bár ár-értékben jó volt, már a G9 is határeset és majdnem az a M4/3 csúcsa.

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34631 üzenetére

    A tükörfennakadósnál eredeti akku és nincs markolat. De akadt ahol a szenzor ment tönkre, na olyat sem láttam túl sokat.

  • rwin5

    őstag

    válasz Jahno #34634 üzenetére

    ár-érték miatt tetszett meg nekem is anno, igaz már vagy 10 éve vettem és akkor volt obival kb ~200e ft.
    Tudom, ha a kacsa nem tud úszni akkor nem a víz a hülye. De egyszerűen 100 képből ha 1 kép jól sikerült vele amikor fotóztam. Színek nagyon kontrasztosak voltak, nekem a menüje is kicsit átláthatatlan volt, már eladtam azóta, de valahogy nem volt az igazi, nem tudom megfogalmazni :D . Egyébként utólag olvastam, hogy elvileg, akkortájt inkább videórögzítésre javallták.
    Anno azért is hagyott alá a lelkesedésem a tanulással kapcsolatban, hogy sehogy se sikerült jót kihozni belőle.
    DE! ezért is akarom most fotósuli mellett csinálni az egészet, hogy majd legyen egy oktató aki elmondja, hogy mit bénázok el, csak ehhez kell egy jó gép, amivel egyelőre én hosszú távra tervezek, mert nem szeretem váltogatni a cuccaim, max ha "kinövöm".
    A 600k-s keret az meg van már, ingatlaneladásban vagyok épp abból kipasszírozom, de ennél többet nem szeretnék egyszerre kifizetni, az más tészta, hogyha a jövőben vásárolgatok majd a vázhoz dolgokat.

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34636 üzenetére

    " De egyszerűen 100 képből ha 1 kép jól sikerült vele amikor fotóztam. Színek nagyon kontrasztosak voltak, nekem a menüje is kicsit átláthatatlan volt,"

    A 100 képből 1re kellene példa és akkor talán tudjuk mi volt a hiba. Biztos júzer. Szín meg vagy egyedi beállítás szerint és akkor a JPG lett, vagy nem tudom de az is teljesen jó, főleg egy iPhoneos telefonoshoz képest. Sokan inkább fordítva szoktak panaszkodni, hogy jajj színtelen és élettelen.

    Menü miatt max. kösd fel a gatyát, bármilyen gép is ennél csak bonyásabb lesz és tök mindegy mi a márka. Mindegyikben másnak van fura logikája, nekem általában holmindegy, inkább funkció vagy azok összességével van bajom, nem a menü szerkezetével.

    Van pár képem G6al meg mindennel is. Bár katalógusaim éppen archívba mennek, egy összesítést azért megnéznék, hogy én mivel mennyi képet csináltam:

  • rwin5

    őstag

    válasz Jahno #34637 üzenetére

    Akkor a kattintásokból kiindulva X-T3-at kéne vennem, nem? miért nem ezzel kezdted :P Ez csak humor volt, péntek van nézd el nekem.
    Nem tudok képet csatolni G6-ból, mert már több PC-t is váltottam, és kivett merevlemezen van kép lementve.
    Ma délután utánaolvasok az ajánlott modelleknek, köszönöm mindenkinek a segítőkész és bőséges válaszokat.
    Majd olvasgatás után visszatérek, hogy nekem melyik tűnik legopcionálisabb döntésnek és újra megvitatjuk a kérdésemet a ti szakmai szemetekkel is. :R

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34638 üzenetére

    Ez az aktuális állapot, de ha 1 héttel ezelőtt nézzük, akkor a G9 mappa volt elég durva. Előtte meg pont a G6, azokba 50ezer expót beletekertem, ahogy kell éppen ezért kérdeztem, mert ami nem tudományosan bonyolított képem, azok 90%a G6 kittel készült. Inkább arra utaltam, hogy előző pár hónapban ezek jártak a kezemben, előtte meg kb. minden is.

  • pigsty

    aktív tag

    Szervusztok, elnézést, ha van külön fotós beárazós topic.
    A hsz második fele meg önmagában is adott nálam, tehát, ha barátom gépe helyett újat, másik használtat néznék, úgy ajánljatok kérlek.

    Barátom eladná 800D vázát objektív nélkül,2 akksival.
    2018 októberében vette,Exp.szám:13310
    130ezer HUFért adná.
    Jó vétel vajon? objektív úgy tudom, nem olcsó hozzá, használtan nem tudom,érdemes obit venni.

    nekem egy Pana FZ38 van, 2009 óta. Nem tudom, mennyi kattintás van benne. Jó, mert tud RAWba lőni, csak pár porszem a lencsék közé belement, (ezt hogy lehetne olcsón ám szakszerűen tisztítani, eltávolítani??) kicsit várni kell, ha sorozatban lőnék, program tárcsa kontaktos, mellé ugrik néha, ezt nem tudom mivel lehetne (házilag) szervizelni.
    Mindenképp tervezek dslrt venni, tovább lépni, színvonalban, felszereltségben, az is igaz, néha rizikós helyeken mozgok, ahova még befér a pana, nem is nagy kár érte, kompakt is a maga módján.
    Kb hétvégenként fotóznék, nem napi szinten.

    kb táj,természet,város fotózáshoz lenne, porté ritkán. Alkonyat, éjszakai fotózás is lenne néha. Nyílván Lightroommal jezelném, amit RAWba lő.

    Makrófotó ritkán lenne.Nagyon tele fotó (pl távoli madár) is ritkább lenne.

    A rizíkót adott társadalmi összetételű környékekre értem, másrészt, főleg épület fotózásnál pl szálló por, kezeletlen, nyers felületek esetleg karistolhatnak. A panám önsúlya nem nagy, Manfrottó tripod is elbírja, táskájával, mindösszesen is elfér akár egy közepes hátizsákban.Ez is szempont, hordozható legyen az egész szett, ne legyen feltűnő nagyon.
    Gép+obi büdzsé max 200 000-250 000 Ft lenne.

    [ Szerkesztve ]

    Jobb ma egy veréb, mint holnap egy véreb.

  • rwin5

    őstag

    válasz Jahno #34639 üzenetére

    Akkor nagyon gyakorlott fél vagy, örülök, hogy Ti segítetek nekem. :R

    Olvasgattam most, a beszéltek alapján kettőre szűkítettem / bővítettem:
    Mind a kettővel kapcsolatban olvastam olyat, hogy d750 után / mellé vásárolták továbblépésnek, ezért zártam ki végül a d750-et, és ezért is tartom jó opciónak mindkettőt.

    Sony Alpha 7 III:
    - elvileg több obi kapható rá mint Z5-re
    - EyeAF nem változtatható - (nem tudom mit jelent :DDD )
    - méretben kicsi, ami nekem nem baj mert nem vagyok túl magas és nincs az a tipikus lapátkezem (szóval ez részemről pozitív)
    - jó akksi

    Nikon Z5: Itt olyanokat is olvastam több vélemény alapján is (igaz ezek pár évre nyúltak vissza), hogy a fókuszkeret sokszor össze-vissza pásztázott. Ezt több véleményben is megerősítették. Azóta lehet ezt már korrigálták egy firmware frissítéssel.
    Egyebekben dicsérve volt a képminőség, dupla SD kártya foglalat, kézreálló, érintőképernyő magas minősége, rosszabb fények mellett is jó képek, jó akksi

    Összegezve: HA-n néztem most használt árat Alpha 7 III van 400e ft körül, szóval még határeset, mert tudnék obit is vásárolni.

    Nikon Z5: rövid keresgélés után azt látom, hogy kb. 60-70.000 ft-tal olcsóbb, mint a SONY.
    Egyedül ez 3 évvel korábbi bejegyzések zavaróak, hogy a fókuszpont, főleg gyengébb fényviszonyok mellett anomáliákat tudott okozni.

    Ezek alapján? Ha végül is meg van a keret, akkor nem volna jobb döntés a Sony?

    [ Szerkesztve ]

  • Timer

    veterán

    válasz rwin5 #34641 üzenetére

    Ha csak ennyi a különbség a kettő között, akkor a Sony (ha a fogása amúgy nem számít).

    [ Szerkesztve ]

  • nfsu17

    veterán

    válasz rwin5 #34641 üzenetére

    Szerintem azt kell eldöntened, hogy milyen obikat akarsz majd rátenni.
    Sony-ra van minden IS, Nikonra tudtommal utángyárott (3rd party) nincs.
    Ahogy Canon-ra se.
    A váz majdnem a legkisebb tétel egy rendes fotós felszerelés esetén.
    Persze itt olyanokra gondolok, hogy mondjuk fix 35 1.2, meg mondjuk 135 1.8, meg mondjuk egy 300 f.2.8
    Ez a 3 obi így bőven súrolja a 4,5 milliót, ami töredéke még az 1 millióba kerülő ÚJ váznak is.
    Persze olcsóbban is ki lehet hozni, mondjuk egy fix 50 1.8-al, vagy egy 28-200-al.
    Csak ezekhez minek full frame, meg komoly váz.
    Mondom ezt A7III tulajként.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz rwin5 #34641 üzenetére

    Az A7III és a Z5 is bőséggel potens arra, hogy jó portrézós szettet rakj össze, de a Nikon mögött sokkal kisebb a felhasználói bázis, így körülményesebb is felkutatni a friss tapasztalatokat, enélkül nehéz megmondani hol tart most firmware fejlesztésekkel (a Nikon eléggé sok energiát fektet ebbe amúgy).

    Ha van pénz lóvéra, menj nyugodtan full frame MILC irányba, de (csak azért, hogy összezavarjalak) szerintem az APS-C sem elvetendő. Ebben a formátumban a Fujifilm a leginkább potens szereplő, igaz nekik nincs Full Frame (helyette középformátum), fosásig vannak objektív választékkal gyáriból és third partyból egyaránt, ráadásul nagyon mókás kezelni a retro vázaikat (pláne amin dedikált ISO tárcsa is van, mint az egyszámjegyű T-vázak).

    Én a nagy döntés előtt besétálnék egy fotós boltba és végignyomkodnám őket (Sony, Nikon, stb), mert a végén az lesz a legjobb kamera, ami alkotásra inspirál és szeretsz használni, ez meg nagyon személyes dolog.

    Egyikkel sem tudsz mellélőni (most, hogy a tükrös gépeket kiszórtad, szerintem helyesen), én inkább az objektívek felé fordítanám a figyelmem. A Fujifilm XF 56mm f/1.2 például használtan 200k alatt kifogható, full fém, van blendegyűrű és egy igazi portré szörnyeteg (igaz nekem Sigma 56mm f/1.4 van, nem feltétlenül spórolásból, inkább a közelpontja miatt).

    [ Szerkesztve ]

  • rwin5

    őstag

    válasz Timer #34642 üzenetére

    Van egy konkrét magyar összehasonlító videó a youtuben, 3 perces: [link]
    Hogy ne kelljen végignézzétek összefoglalom:
    Nikon:
    Előny (Sonyhoz képest): ergonomia, halkabb exponálás, jó kereső / jobb felbontás, praktikus monitorkapcsoló, LCD monitor méretesebb és jobb felbontású
    Hátrány: sorozatfelvétel lassú (4,5 fps), autófókusz kevésbé megbízható mint a Sonynál, expo opciók beállításánál a Sony-nál bővebb a lehetőség, kevés az autófókuszpont (273 - Sonynál 2,5x több), rosszabb akksi idő, kevesebb obi vásárolható hozzá - Nikonhoz kb ~ 40, Sonyhoz kb 200

  • Timer

    veterán

    válasz rwin5 #34645 üzenetére

    Ebből nekem az AF az egyedüli probléma, de ott se a darabszám, inkább a szemkövetés hatékonysága az, ami elmarad a Sony-tól. Sorozatfelvétel portréhoz bőven elég, épülethez még sok is, az obi kínálat meg hát olyan, amilyen. Az tény, hogy Nikonra vagy Z-t veszel, vagy semmit, mert az FTZ adapterrel ugyan sokan használnak régi obikat elégedettséggel új vázon, én pont nem vagyok az. Az EVF-nél úgy tudom, hogy a Z5-ben is ugyanaz az egység van, mint a nagytesókban, és az tényleg jó. De ahogy írták is fentebb, ha sok obit akarsz, akkor Sony-t nézz. Ha csak az alap dolgok kellenek, akkor ez nem szempont.

    [ Szerkesztve ]

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz rwin5 #34641 üzenetére

    Épp csak belecsöppentem a beszéletésetekbe, de lenne pár észrevételem.

    A dslr nem őskövület, a mai napig sokan elégedetten használják. Profi dslr vázakat lehet olcsón vásárolni, mert mindenki felült a milc vonatra. Képminőségben a dslr azonos kategóriában azonos képminőséget tud mint a milc.
    Mindkét kategóriának m egvan az előnye/hátránya... a gyártók (érdemi gyártók) már csak milceket fejlesztenek, de ez nem jelenti azt hogy egy most megvásárolt váz időtálló vagy jobban fogja tartani az értékét. Eladhatóság szempontját pl az is befolyásolja majd hogy melyik vázról mi derül ki.
    Nikon D750. Igásló. Közel 10 évig használtam több példányt is. Az egyik pl visszahívásban érintett volt, mert minden első fotómon átmentes szürke sáv látszott a belógó zárszerkezettől. Garanciálisan javítják a kifutásig... 50e exponál gondoltam majd zárat cserltetek gariban. Majd 100e-nél.. majd .... szóval sosem cseréltettem ki. Így adtam el.
    Az általam használt D750 vázak egyike sem akadt meg soha.
    Két általam hitelesnek vélt állítás hangzott el eddig a Nikon tükörmozgató mechanikák kapcsán. Az egyik a Nikon szervíz korábbi vezetőjéé. Ők látják az eladási számokat, és látják mennyi milyen hibával fut be hozzájuk. A még hitelesebb pl a Csurgó László műszerész, akihez az ország hordja a dolgait gari időn túl. Nikonnál ritka a zár és tükörhiba. Ha nálad jön elő akkor a ritka is sok...

    Fotózás
    Ha jól értem akkor nincs felszerelésed, de van 600e Ft befektetendő pénzed.
    Ha jól sejtem nincs ügyfélköröd akit fotózz
    Ha jól értettem akkor nem értesz még az utómunkához, de meg szertnéd tanulni

    A baj az, hogy rajtad kívűl jelenleg még 27.541 fiatal pont erre készül. És olyan piacot látok a hirdetések alapján ahol már nem kezdők 1.000 Ft-os db áron kínálják a képeket. 2024-ben, amikor 1.000 Ft egy szelet sütemény. Vagy 1 kg kenyér.

    A 600e-be nem kalkuláltál bele pár dolgot.
    - váz
    - objektív
    - pótakku
    - memória kártya
    - szoftver
    - táska
    - kártyaolvasó
    - vaku
    - derítőlap
    - állvány
    ... sorolható még mire lesz szükséged.
    Ha beleugrasz egy milcbe ami pl CFexpress kártyával megy, plusz még egy SD-vel, akkor 40ezer + 20e körül van egy kártyapár.
    Pótakku Nikonhoz közel 30e (milc). Táska ami megvédi a cuccot és belefér egy alap szett, 20e-től 70.000-ig bármit vehetsz. Állvány az épületfotózáshoz nem fog megállni 30e-be, mert annyiért csak használt, és nem túl stabil megoldást kapsz.
    Szoftver ahogy korábban mr írták csak legálban célszerű ha dolgozni akarsz, mert a többi bugos... Ha épületet fotózol az jó eséllyel céges megrendelés. Mindegy hogy gyár vagy ingatlanos, oda nem jó a KATA. De ha magánszemély és KATA, a is havi kiadással jár. Szóval 600e induló összegnek kevés. Nagyon.
    Te ismered a helyzeted. Te tudod hol élsz, mik a piaci viszonyok,, mi a keresleti oldal... de nem vagyok biztos benne (de biztos vagyok igazából) hogy 2024-ben nem lennék kezdő fotós.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz ph_5.5 #34647 üzenetére

    Nem akarok flame-et indítani, de ez a "mindenki felült a MILC vonatra" egy eléggé lekezelő megjegyzés. A Pentaxon kívül (akiknek a piaci részesedése rá sem fér a grafikonokra, mert egy pixelt sem tesz ki) már senki nem fejleszt DSLR-t. A MILC a természetes evolúciója a cserélhető objektíves fényképezőgépeknek.

    Nem akarok a fórumtárs nevében beszélni, de ha van 600 ezer forintja elindulni ezen, az nem jelenti, hogy mindent egyszerre kell megvennie és minél több mindent hagy későbbre, annál inkább ki fog ütközni, hogy a DSLR egy zsákutca anyagi beleinvesztálásban.

    Abban viszont igazad van, hogy ez kevés, akkor is ha 400k körül kapható használt Full Frame MILC, nem fog a maradék 200-ból kijönni 2-3 neki kellő objektív, de az is lehet, hogy egy sem.

    Én ezért is fontolnám meg az APS-C vonalat.

    Csak egy példa használt árakkal:

    Fujifilm X-S10 vagy X-T3 ~250k
    Sigma 56mm f/1.4 ~120k
    Sigma 30mm f/1.4 ~100k
    Fujifilm 10-24mm f/4 ~200k

    Még ez is közelíti a 700 ezret inkább. Ugyanez Full Frame vonalon 1 millió felett. És akkor még nincs ebben egy általános-mindenes zoom.

  • Jahno

    őstag

    válasz ph_5.5 #34647 üzenetére

    "A 600e-be nem kalkuláltál bele pár dolgot. "

    Ebből max. obi a zűrös témakör, azt már később írta, hogy némi forrás lesz rá, az ilyen kártyaolvasó meg derítő ízlés kérdése, havonta lehet rá szánni némi összeget, azokon sok nem múlik, aprópénz de szó szerint. Csak év végén ne adjuk össze ezt a sok aprót, mert akkutöltő még egy 10es, nekem AA akkukban is simán van 40-50ezer pénzem. Néha gondolkoztam, hogy trollkodom is az ilyen "mi van a táskámban" posztok alatt, mert csipesz, párásító, multiszerszám, mini csavarhúzó készlet, mini állvány, minden olyan izé ami szerintem senki másnak. Fele a hobbi miatt, de egy szerszám sosem árt, sokszor lötyög valami, vagy szívunk csavarral, meg kell piszkálni ezt-azt, szóval melóhoz is jól jöhet.

    Néha mondjuk meglepődöm, hogy akik évek óta fotóznak akár portrét is meg mindent, azok miképpen bírnak meglenni vaku és derítő nélkül, de hát ez van. Világ pénzét bele lehet tolni. Vagy mikor kölcsön kértek, mondom ott a szomszédban van eladó 4ezresért, vedd meg. Ááááá, annyira nem kell, csak most egyszer de most sürgős. Ezeket sem tudom hova tenni, de általában mindig én vagyok fordítva bekötve. Ok, kb. vegyük komolyan:

    2x64 giga SD kártya: max 20ezer (ezért sem jó az 5D a CF kártyával, vagy Z6 az elbaszott XQDvel bár az is olcsóbb lett az évek alatt)
    pótakku: tág témakör 4-13ezer körül
    derítőlap: 3szög átlagos 6500, ovális fogantyús nagyobb méret 8ezer
    állvány: kb. 30ezer

    Vakuba most ne menjünk bele, ha kell kisvaku meg rögtön 4 darab AD200as állvánnyal és kioldó, meg világ mindene is.

    30-ért nem kapsz használt állványt, meg néha semmit sem, szerintem egyik legritkább fotós cucc amit hirdetnek, de erősebb fejű K&F-et teljesen jót lehet venni annyiért.

    " Ha épületet fotózol az jó eséllyel céges megrendelés."

    Ennyire szerintem még ne menjünk bele.

    Többi hasonló, mert fent írtam, hogy kolléga is kitalálta majd ezzel fog foglalkozni meg videóval, mondom ja, felhős mérnök vagy azzal aprítani is lehet a piacon, ha hülyét kapsz a melótól akkor gyere el hobbizni, csinálunk amit gyártunk és úgy is bele lehet önteni 2millió forintot a semmibe, ha dolgozni is szeretnénk, akkor megint ott vagyunk, hogy sosem lesz vége és el kell érni egy szintet. Mire a gép megkeresné az árát arra amortizálódik az egész és a zár, A1est meg nem veszünk csuklóból minden földi jóval. Idáig meg hónapok/évek alatt lehet eljutni, vagy még több év alatt és nem is nagyon látom, hogy mivel fogod behúzni a piacot, nem is az az ember aki nyomja az Insta posztokat meg a marketinget és eleve mire egy alap weboldal portfólióval összejön arra vehet új feleszerelést....

  • rwin5

    őstag

    válasz ph_5.5 #34647 üzenetére

    #34643nfsu17: milliós tételekbe nem hiszem, hogy egyelőre beleugranék, nem is az a célom az egésszel. De jobban átgondolva jobbnak látom vásárolni egy olyat, ami bármikor "bővíthető" komolyabb dolgokra. Kicsit szerintem annak az este, ami nálam baráti körben lett gyakori, hogy mindenkinek 1 millió ft körüli számítógépe van, aztán böngészésre használja, de az az indok, ha kéne komolyabb dologra valamikor akkor ne legyen akadálya. :DDD Ha már befektetem a vázba a pénzem, ne legyen az az eset, hogy újra végigjárom a kört, hogy veszteséggel felrakom a régit eladni, aztán keresgélni az újat. Inkább olyat keresek, amivel egy jó időre megállapodhatok és később vásárolok hozzá az egyéni tudásom, fejlődésem szerint majd kiegészítőket.
    #34646Timer: akkor most már az említett Sony tűnik nekem jó döntésnek. Még obi témában olvasgatok egy kicsit, aztán majd elkezdem nézni a használt piacot.
    #34647ph_5.5: csak pozitívat olvastam a D750-ről miután itt ajánlották, a fenti offban leírt részek miatt zártam végül ki a választási sorból.
    Azt a részt félreértetted. Én ebből nem megélni akarok, hanem hobbiként elkezdeni. Aztán lehet később lesz belőle több, de ez még semmilyen szinten nincs tervben. Az utómunkához értek, modulzáróm már megvan belőle művészeti grafikán. Ebből jött az ötlet, hogy belevágjak. A grafikai munkák teljesen kikapcsolják az agyamat jó értelemben, nagyon szeretem a szakmát, ha a saját fotóimat elkezdhetem Adobeban feldolgozni az nekem egy hatalmas öröm lesz a jövőben.
    Kezdeti szakaszban pedig főleg családot, barátokat fotóznám portré szinten, mellette pedig nagyon szeretek raw táj, épületfotókat editelni. Ezért van ez a 2 irányvonal nálam fókuszban.

    Szerintem ezt mindenki segítségével nagyon jól sikerült "kiszülni", hálásan köszönök minden hozzászólást. :R Jövő héttől elkezdek keresgélni használtan Sony-t. Láttam, hogy van obi ajánló topic, de ha meglesz a váz írni fogok ide is a portré és épületek ágán, mert elképesztő sok infót adtatok rövid idő alatt.

    Köszi még1x és nem utoljára :D :C

Új hozzászólás Aktív témák