Hirdetés
- AI-jal és páncéllal készül a CES-re az Ulefone
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- iPhone topik
- Netfone
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Razor18
tag
válasz heavygrip #65949 üzenetére
Ha épp gariból jött vissza, én biztos elküldeném ugyanezt a mailt a képekkel a szerviznek, ahonnan visszajött. Már csak hogy legyen nyoma, és ne hetek múlva kérdezd meg Tőlük.
Megjegyzem én nem nagyon láttam, hol a problémád, lehet segítene, ha Paint-tel legalább egy nyilat odatennél, mi csípi a szemedet. Bocs, ha csak nekem nem trivi...
-
Razor18
tag
válasz ssid3956 #65777 üzenetére
Az XMP arra való, hogy a RAM használati frekvenciáját állítsd (ha kell). Pl. az én gépemben 2666 MHz-es memória van, de ha kikapcsolom az XMP-t, akkor csak 2166 MHz-ben megy, ha jól emlékszem. Ahhoz, hogy 2666 MHz-en menjen, be kell kapcsolnom az XMP Profile 2-t, ami rögtön mutatja is, mennyivel fog menni azzal a profillal.
-
Razor18
tag
Sziasztok,
kérdés: (Asus H370) alaplaphoz frissen megjelent Intel RST (RAID) drivert akkor is illik frissíteni, ha a gépet egyébként AHCI-ben használom, és nem is tervezek a közeljövőben IRST-t? Vagy teljesen felesleges?
Csak valamiért szeretem ezekből mindig a legfrissebb változatot fent tudni a gépemen, ezért kérdem.
Köszi
-
Razor18
tag
válasz flash- #65544 üzenetére
Én anno véletlenül AHCI helyett IRST-ben telepítettem a Win10-et utána soha többet nem tudtam átkapcsolni AHCI-re, újra kellett telepítenem 0-ról, eleve AHCI-re állítva a BIOS-ban a Storage control/settinget. Ha megpróbáltam átkapcsolni, pont azt tapasztaltam, mint Te, illetve kékhalál és "Inaccessible boot device".
Hacsak nem létfontosságú valamiért, hogy a korábbi gond nélküli működés után most átkapcsolj AHCI-re, akkor szerintem nyugodtan kapcsold vissza oda, ahol eredetileg állt. Ha létfontosságúvá vált az AHCI, akkor sajna újra kell telepítened.
[ Szerkesztve ]
-
Razor18
tag
Urak,
Az Asus H370 Plus alaplap papíron 2666 MHz-es memóriát támogat. Viszont ha nem kapcsolom be az XMP-t, akkor csak 2133 MHz-nek látja a gyárilag 2666 MHz-esként vett Kingston-t.
Félreértem, hogy az XMP már overclockot jelent tul képp, és az elméletileg fölé kénenyomja a 2666 MHz-nek? Iilletve XMP nélkül miért nem 2666 MHz-nek látja az alaplap?
Köszi
-
Razor18
tag
Sziasztok,
egy "vintage" kérdésem volna:
Vettem itt a HA-n egy Samsung mz7td256 SATA SSD-t a barátomnak, de van egy kis gond. Az ősrégi Asus m4n68t-m LE v2 alaplap BIOS-a (legfrisebb, 0902-es) indításkor a régi Matrox HDD-t és az új Samsungot is a BIOS-ban még SATA-nak látja (mivel SATA-ba is van bedugva eleve), viszont a Win 7 32 bit Eszközkezelője már SCSI-nek (???). Vélhetően aztán ezért írja a Samsung Magician, hogy bár Samsung, de nem támogatott eszköz, mivel gondolom ő SATA-sat keres, itt meg az illesztő felület ismeretlen, "Nem támogatott". Szerintetek hol lehet a gond, illetve hogyan lehetne a Win 7-nek bebizonyítani, hogy ez SATA?
Próbáltam volna a meglévő HDD rendszerlemezt áttükrözni a gyorsabb SSD-re. De lehet, a végén inkább felteszek az SSD-re egy Win 10-et?...
Köszi a segítséget
-
Razor18
tag
válasz tray86 #64868 üzenetére
Bocs a túl gyakorlatias válaszért, de valóban annyira nagy szükség van arra a kapcsolóra, hogy nem akarod kiiktatni inkább úgy ahogy van?
Egyébként a MB manualjából:
Reset Case Open Status
Disabled: Keeps or clears the record of previous chassis intrusion status. (Default)
Enabled: Clears the record of previous chassis intrusion status and the Case Open field will show "No" at next boot.Ezt kapcsoltad gondolom Enabled-re? Akkor szerintem a (mechanikus?) kapcsolóval/érzékelővel lehet valami baj...
[ Szerkesztve ]
-
Razor18
tag
válasz Darko_addict #64757 üzenetére
Szerintem ezzel update-elve tudsz bele relatíve újabb processzorokat rakni, ha processzort akarnál benne cserélni.
Bár a CPU support lista nem írja, hogy bármelyikhez is kellene...
[ Szerkesztve ]
-
Razor18
tag
válasz abdulka1 #64247 üzenetére
lásd a linken alul az apróbetűs részt: CSM = Corporate Stable Model
Vállalati felhasználóknak kínált központi ASUS IT támogatás, driver változás esetén értesítenek stb.Szerintem ez az Plus CSM verzió USA piacra megy inkább, a magyar ASUS oldal nem is említi.
Egyébként a Plus változatban többek között 4 db PCIe csatlakozó van, a Pro változatban 2 db PCIe és 2 db PCI. Én csak utólag jöttem rá, jobb lett volna a 4 PCIe, csak mondom...
-
Razor18
tag
válasz Vladek83 #64219 üzenetére
Vélhetően be van kapcsolva a BIOSban a Tools/Fast Boot opció, ami kihagyja az USB-s dolgok lekérdezését a gyorsabb indítás érdekében.
Úgy tudsz bejutni mégis BIOSba (Win 10-ben), hogy Gépház/Frissítés és biztonság/Visszaállítás/Haladó újraindítás/Újraindítás/További lehetőségek/Belépés az UEFI-be (vagy valami hasonló, bocsi angol nyelvű a Win 10-em). Ott aztán a fent említett helyen kikapcsolod a Fast Boot-ot, lásd még a saját alaplapod online manuáljának 25. oldalán.
Egyébként maradt még olyan topik, ahova nem raktad be a kérdést?
-
Razor18
tag
válasz fpeter84 #64192 üzenetére
ASUS H370 alaplap (saját alaplapi USB 3.1 csatlakozójával) véletlenszerűen eldobálgatja a Generic SuperSpeed USB hub-ot, ilyenkor a Device Manager/Universal Serial Bus controllers-ben sárga háromszög jelenik meg, mintha nem volna normális drivere, vagy valami más gond lenne. Ilyenkor jobb gomb, Uninstall device, Win10 újraindít, driver auto install, megjavul.
A 2 db 3.1 Gen 1-es csatlakozóba egy Oculus meg a szenzora van dugva, a két db 3.1 Gen 2-be meg két Logitech USB device receiver.
Most épp azt próbáltam (neten találtam), hogy az energiagazdálkodást High Performancra állítottam, és kikapcsoltam az USB selective suspend opciót, megnézem ez segít-e.
Egyéb ötlet valakinek?
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Razor18
tag
válasz snake1977 #64096 üzenetére
Lehet hülye kérdés, a Crossfire opció miatt kérdem csak: a két "grafikus kártya" portból gondolom a PCIe16x-osba dugtad a karit. A másik: nekem akkor csinált ilyet (másik típusú alaplap), amikor betettem egy új ASUS DGX (PCIe) hangkártyát. Át kellett tennem egy másik PCIe slotba, mert valamivel összeakadt, nem jutott túl a BIOS-on, újraindulgatott. Utána gond nélkül ment. Esetleg megpróbálni kihúzkodni a többi kártyát, hogy azok nélkül, csak grafikus kártyával indul-e?
Bocs, ha ezeken mind túl vagy már...
-
Razor18
tag
válasz Szabikaa20 #63941 üzenetére
Elolvatad a Fast boot megszívás linket is, ha már feltettem?
-
Razor18
tag
válasz Szabikaa20 #63938 üzenetére
A Google csodákra képes :
Manual (angol) XMP LED 43. oldal, XMP 53. oldal
Vagy csak szimpla lustaság, amire most jól rá is erősítettem, hisz neked így már tényleg nem kell kersni?
[ Szerkesztve ]
-
Razor18
tag
Sziasztok,
van a friss mizéria a Win 10 1809-es frissítéssel, az Intel régebbi grafikus és audio drivere miatt.
Win 10 - 1809-es frissítés problémák
ASUS H370-es alaplaphoz az ASUS honlapon most fent lévő Intel driver verziója 24.20.100.6291.
Az Intel honlapon viszont van ennél is frissebb: 25.20.100.6323 (Latest)
A gondot egyébként már az ASUS honlapon ajánlott változat is megoldja, csak általában kérdezem, hogy illik-e mindig "csak" az alaplapgyártó által feltett legutolsó verziót felrakni, vagy nyugodtan fel lehet tolni az Intel (vagy egyéb gyártó) által kirakott "eredeti legeslegfrisebbet"?
Köszi
-
Razor18
tag
Sziasztok,
adott egy ASRock B85M-HDS R2.0 alaplap (klikk)
Mióta a haverom belerakott egy Asus Xonar XDG PCIe hangkártyát az egyetlen PCIe csatlakozóba, azóta kikapcsolás után újraindul a cucc, kénytelen mindig megszakítani a reboot-ot a bekapcsológombbal. Ötletek?
[ Szerkesztve ]
-
Razor18
tag
Sziasztok,
Kicsit régebbi, PH67-es alaplapomon még nincs USB 3.0 20pin-es aljzat, így most a ház front paneljén „némák” az USB 3.0 csatlakozóim. Vennék bele egy PCIe (USB 3.0) bővítőkártyát, de valószínű, hogy nem fogom tudni bedugni az alaplapba. Okok: az egyetlen PCIex16 csatlakozóban lévő videokártya felett bár van egy PCIex1-es aljzat, de abba múltkor beledugtam egy Asus Xonar DGX-et, amitől a rendszer boot közben lefagyott, ezért azt átdugtam az egyetlen PCIex4-be. A video kártya alatt volna még két PCIex1, de azokat sajna pont kitakarja a GPU extra hűtő ventilátor háza. A két legalsó, ”csak” PCI slotba gondolom/kérdezem, hiába dugnám-e az új PCIexpress kártyát (?), illetve ha a legfelső PCIex1 slotba dugnám, akkor vajon ez is jó eséllyel fagyasztaná a gépet? Vagy lehet csak az Asus nem tetszett a rendszernek abban a slotban, és más kártyával jó eséllyel nem volna gond?
Köszi
-
Razor18
tag
válasz Glaz-dozfhut #58589 üzenetére
Német fórumon találtam, nyilván felelőséget nem tudok érte vállalni:
-
Razor18
tag
Sziasztok,
nem tudtam, melyik topikba illik a kérdésem, talán egy picit az alaplapból indul, ezért mertem ide betenni. Giga PH67-es alaplapomon sajna nincs 19 pines USB 3.0 front panel port aljzat, így most "vak" a házon elöl lévő két USB 3.0 port. Bevallom, még nem gázoltam bele térdig a webshopok kínálatába, de netán tud valaki ilyen (gondolom PCIe) kártyát ajánlani?
Köszi
-
Razor18
tag
válasz quailstorm #58524 üzenetére
Köszi, most már tudom, csak előtte mindig abból indultam ki, hogy bármilyen kártyát (vagy csatlakozót) értelemszerűen oda lehet és/vagy szabad bedugni, ahova illik a csatlakozó fizikailag.
-
-
Razor18
tag
válasz szzimo53 #58316 üzenetére
Megoldódott, gondoltam okulásként leírom, mitől. Az OS betöltés előtti boot fagyást az okozta, hogy az Asus hangkártyát kihúztam az eredeti PCI slotjából (ahol eléggé lefedte a GPU ventillátort), és átdugtam a GPU másik oldalán lévő, tök ugyanolyan PCI slotba (Giga PH67-d3-b3 alaplap). Azt mondta egy nálam hozzáértőbb, hogy vélhetően a PCI sávokon veszhetett össze a hangkártya a GPU-val, miután átdugtam. Nem teljesen értem, hogy ezt tulajdonképp az alaplap gyártó szabta el, vagy a kártya gyártó, vagy?... Így tulajdonképp akkor a másik PCI slot gyárilag teljesen használhatatlan volna?...
-
Razor18
tag
válasz MrDerekas #58321 üzenetére
Köszi neked is! Ez Win7, de gondolom hasonlóképp működik az is.
Csökkentett módba hogyan tudok belépni akkor, ha nem jut túl a boot képernyőn a rendszer? Akkor szokott lehalni, amikor épp következne a "Loading operating system". Illetve szerinted az bekavarhat, hogy áttettem másik slotba a hangkártyát?
-
Razor18
tag
-
Razor18
tag
Tegnap áramtalanítás után széthúzkodtam a gépemet, picit átrendeztem a belsejét, hogy jobban tudjon járni a levegő. Miután mindent újból összedugtam, bekapcsoláskor a BIOS (még a "fekete" képernyőn) felismeri az alaplapot (Gigabyte PH67-d3-b3) és procit (i7-3770), a következő képernyőn a SATA meghajtókat (system SSD és két HDD), de ezután csak felvillan a "Loading Operating System" felirat, még mindig a fekete képernyőn, és a gép lelövi magát, és kezdi előről az egész bootolást.
Amit nem értek: az áramtalanítás ellenére esetleg összezárhattam valamit véletlenül az alaplapon azzal, hogy kihúztam a hangkártyát, és lefektettem az alaplapra fél percre? Ezen kívül csak az említett hangkáryát és a SATA-kat húzkodtam szét és tettem át máshova, de bekapcsolás előtt mindent visszadugdostam az eredeti helyére. Eléggé tanácstalan vagyok: netán eldurranhatott az alaplapom?
-
Razor18
tag
Sziasztok,
(Az alaplap összefoglalót elolvastam, de 2016-ban lett frissítve, nem tudom, mennyire érvényes még az ottani info a típusokat illetően)
Egy ATX-es PH67-es (LGA 1155) alaplapom van most, aminél egy i7-3770-el most nagyjából elértem a "sebességhatárt" (húzni nem akartam sosem a procikat, úgyhogy a "K"-sok kilőve). Videokártya 1060 GTX, táp 650 W.
Tovább már csak proci cserével tudok majd lépni, ahhoz meg már alaplapot is kell cserélni, akkor meg már sajna (gondolom) megy a 16 GB DDR3 1333 memória is. Gondolom mostanság leginkább valami 1151-es foglalatút volna érdemes megvenni, de nem feltétlenül a top kategóriát. Viszont lehet már az M.2-es SSD csatlakozó sem volna rossz opció a gyorsaság és időtállóság érdekében. Főképp játékra használnám...
Laikus kérdés, de szabad-e használt alaplapot (és RAM-ot + SSD-t) venni a költségkímélés érdekében? Vagy az M.2-es csatlakozósok még nincsenek is olyan régen, hogy már lennének használtak is eladósorban? Előre is köszönöm a használt vagy új javaslatokat gyártóval, típussal. De ha valaki egyelőre inkább halasztaná az upgrade-et, mert nem nyernék vele annyit, amennyit plusz rá kellene költeni a használt vas eladásán túl, azt is meghallgatom...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest