- One mobilszolgáltatások
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kikristályosodik a Razr 60
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
Kicsit mellényúltál, az ismeretségi köröm még csak nem is internetes társadalom.
Ezt inkább hagyjuk, mert egyre több tizenéves jelenik meg a Hálón, úgyhogy mindig kénytelen vagyok arrébb húzódni, vagy odacsapni...
A helyesírás egyébként még csak-csak elmegy (bár szerintem ha valaki ad magára, akkor tudatosan törekszik helyesen írni), de a mondatszerkesztési hiányosságokra már nem mondhatod, hogy nem intelligencia- vagy műveltségi hiányból fakadnak. Egyre több írásképtelen ember van, akik még tőmondatokat sem képesek megfogalmazni. És azokat is helytelen helyesírással.
Erre pedig szerintem nem lehet elnézően legyinteni, hogy hát változik a nyelv, mert egyszerűen nem értelmezhetőek a mondataik, vagyis nem tartoznak a magyar nyelvbe.
Sipi -
Sipi
addikt
Lehet, hogy lekopott, de én pl. a lyukat nem tudom juknak ''elyteni'', mert sokat kell erőlködnöm a nyelvemmel, hogy abba a pozícióba vigyem. Az egyik előrébb képződik, mint a másik, és bizonyos hangzók mellett nehézkes pl. a ''j'' ''elytése''.
Konkrétabban: a lyuk szóban az ''u'' hang esetén a nyelv kissé hátrébb van. Ha az elöl képzett ''j''-t akarod ejteni az elején, a nyelveddel nagyobb utat kell megtenni, mint ha ''ly''-t mondasz.
A magyar nyelv ilyen szempontból csodálatos, ugyanis szimpla fizika és energiaminimum a kiejtés. A szótagolásunk, hangsúlyozsásunk is totál logikus, az a csoda, hogy más nyelvek (pl. a rettenetes angol) képesek úgy beszélni...
Sipi
[Szerkesztve] -
A legtobb nyelv azert eleg jol elvolt anelkul, hogy kulon ujitobizottsagok alakultak volna az apolasara. A nyelvet ugyis alakitjak a hasznaloi, az Akademianak meg leginkabb csak az (lenne) a feladata, hogy ezt kodifikalja es szukseg szerint frissitse a helyesirasi szabalyokat (szerintem pl lassan ideje lenne az ''ly'' kigyomlalasanak, de eleg sokan meg valoszinuleg inkabb ragaszkodnanak hozza).
-
Lord Zero
addikt
''mert több mondatot írt le 1-ben'' - lám, ebben leledzik a zsenialitása, miért akarod megfosztani a lényegétől?
szerintem igazi retorikai zsenialitásra vall, ahogy ezt a mondatot összerakták (a szórend felcserélése is a kétértelműség célját szolgálja), meg aztán egy drámaíró tollából ne várj ''ma süt a nap, tegnap esett az eső, fél négy van'' stílusú együgyűségeket -
Yaye
őstag
... pontosabban hogy az angol nyelvűek minél lassabban tudjanak gépelni rajta és így ne akadjanak össze olyan könnyen az írógép karjai
Egyébként ezt a billentyűzetet nézzétek meg, királyság: Bővebben: link
Meglepő módon használható volt, és sokat eladtak belőle a századforduló körül. -
rebel56
tag
''Egyébként szerinten a sok netes fórumon és chaten egy kis nyelvújításnak vagyunk tanúi, ami szerintem nagyon ráfér a nyelvre...''
A mondat első felével teljesen egyetértek, de kérdés, hogy valóban ez lenne a helyes irány? Nekem ez egyfajta - bocs a durva szóért - elkorcsosulásnak tűnik inkább, mintsem céltudatos nyelvfejlesztésnek.
Nem tudom találkoztatok-e már a következő kifejezéssel: ''potrohálya''. Segítek kicsit, szövegkörnyezetbe ültetve: az ízeltlábú potrohálya. -
-
engusz
veterán
Főleg, ha a szerzőre gondolunk.
Utolsó tanítási napon kaptuk kézhez a iskola saját újságát. Nem kell komoly dologra gondolni. Sima fénymásolt A3-as lapok félbehajtva és összetűzve a hajtásnál. Kértek érte összesen 50 Ft-ot. A jó tanuló (én) persze vett belőle. Rögtön az volt a címlapon, hogy megújúlt a szerkesztőség. Ezenkívül volt még egy-két infó alatta. Nos. A főoldalon 4 súlyos hibát találtunk. Lapozgatva az újságot az első 3-4 oldalon úgy 200 db-ot. Az újság egyébként 10-12 oldalas.
Felvittük a ''szerkesztőségbe'' és tettünk nekik egy ajánlatot. Annyiszor 1 Ft-ot fizetnek vissza, ahány helyesírási hiba van benne! Simán belementek, mivel azt mondtam, hogy az első 200 db-ot még elnézzük. Több mint 300 Ft-tal távoztunk. -
fügike
senior tag
Kb. 8 hónapig szerkesztettem egy nyugdíjas újságot, amit egy olyan - magát újságírónak nevező - hölgy írt, aki olyan hibákat vétett, hogy az akkor frissen kiadott Office97 Word szerkesztője szabályosan belefagyott a dokumentum ellenőrzésébe! Sajnos azt nem olvastad, pedig még a méegszerkesztett újság is - amin jó sokat dolgoztam, hogy érthető legyen - rengeteg olyan szóösszetételt, egyebet tartalmazott, hogy majd' lefordultam a székről.
Ha megtalálom valamelyik dokumentumot, elküldöm! Legalább olyan jó, mint a DVD-játékos!
Új hozzászólás Aktív témák
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- One mobilszolgáltatások
- Mindenki Z Fold7-et akar
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 3
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!!!
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: RYZEN 5 8400F/9600X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!!!
- Asus X299 TUF / Beszámítás OK!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 7 5700/5800X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!!!
- HP ChromeBox G2, olcsó pici gép internetezésre.
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest