Hirdetés
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 17 - még mindig tart
Új hozzászólás Aktív témák
-
2027-re ígérgetik az új konzolokat, így a GTA 6 várhatóan a jelenlegi konzolokra jön majd. Ha meg azokon fut, akkor a mostani PC-ken is futni fog. Várhatóan.
De egyébként nem azt mondtam, hogy az lesz, csak annyit, hogy remélhetően az lesz. Persze, az olyan triplaA-s címek, mint a GTA, a CoD, meg a többiek készítői, kiadói lehet pont le fogják magasról ejteni a költségesebb optimalizálást (bár náluk is számíthat az, ha kevesebb lesz az eladott mennyiség, mint amennyit várnak - de ez lehet, csak a tőzsdei áraikra lesz kihatással), de az olcsóbb kategóriákra lövő indie fejlesztőknél már ez sokat számít, hogy jobban terjedjen a progijuk.
De majd meglátjuk. Reménykedünk, aztán majd kiderül. Mert én a túlárazott hardverekből nem vásárolnék, pedig lenne rá pénzem - kivétel persze ha vészhelyzet adódik (elhalálozik a gép). -
Pacsi!
Szerintem nálad a procicserénél azért volt ennyire érezhető a váltás, mert egy két magos i3-mad volt, de nekem egy négy magos i5-öm van. Persze igen, nálam is lenne képkocka növekedés (azért is volt tervben egy gépcsere a tavalyi BF környékére tervezve, amit keresztülhúzott a memória áremelkedés), de nem akkora. És általában nem a sebességével volt gondom a 950-nek, hanem a hozott tulajdonságaival (bár végülis ez is a sebességéhez kapcsolódik, úgyhogy lehet, mégis
) - pl. a Gas Station Simulator esetén annyira vissza lett véve a képminőség, hogy az autók kerekei teljesen simák voltak - a 3060-nál majdnem maxon látni mindent, amit a 950-en nem. Ja, és kellett monitort is cserélni (a Win10 nem volt hajlandó egyáltalán normálisan használni a Dell FullHD-s moncsimat, a Win7-ről meg váltani kellett; így jött egy Asus verziós megjelenítő, de már 1440p felbontással). Vagyis itt is volt egy ugrás, aminél (ahogy említed is) szintén inkább a VGA számít. -
Szerintem...
A fejlődés lassulása nem a szoftverek jobb optimalizálása miatt alakult ki - hiszen pont a konzol portoknál van sok optimalizálatlansági probléma PC-n (illetve pont a gyors általános fejlődés miatt hagyják ki az optimalizáció nagy részét, hiszen eddig úgyis bárki tudott viszonylag olcsón újabb gépet venni a régebbiek helyett).
Vagyis egyrészt szerintem manapság a proci már egy ideje olyan gyors, ami átlagfelhasználásra, játékra, ... (vagyis a legtöbb felhasználási területre) bőven elég, hiába gyorsulna, nem igazán tudod kihasználni; másrészt egyre több hagyományos proci feladatokat vesz át a sokkal gyorsabban fejlődő, több számítási kapacitással rendelkező GPU (pl. a fizika, a fények, ... számítása - de az MI számítása is inkább GPU igényes feladat lesz, mint CPU-s). Ezért is van, hogy pl. nálam az otthoni játékgépem egy i5-4590S proci mellett van egy RTX 3060. Egy procicserével nem sok fps-t kapnék pluszban, de a VGA cserével jelentős lett a különbség (az RTX előtt egy GTX 950 volt a gépemben, amit cseréltem a 3060-ra).
Viszont abban egyetértünk (ahogy #249-ben is írtad), hogy a mostani drágulási hullám rákényszerítheti a piacot a jobb optimalizálásra - hiszen az emberek többsége inkább nem fog váltani sem új VGA-ra, sem több memóriára (procira meg minek, ha ahhoz is kell majd új memória is), így meg hiába jön ki újabb játék, ha magas lesz a követelményszintje, akkor azt sem fogják venni, hisz a gépük úgysem bírja. -
Értelmezési gondjaid lehetnek. Újra: egyik hozzászólásodban azt feszegeted, hogy szerinted hogy kellett volna írni ezt a cikket (honnan kellett volna kezdeni). Amikor más hasonlóan felvet egy másik kezdőpontot, akkor lehurrogod, mert 'ez a téma nem az a téma'. De ha ugyanígy felhívják a figyelmedet arra, hogy ez rád is érvényes, akkor még véletlenül sem veszed észre magad, és a másik van write only módban.
"És mivel más a véleményem, ezért ezt le is mertem írni. Nem tudtam, hogy engedélyköteles." - nem engedélyköteles, de ha ez rád vonatkozik, akkor ez vonatkozik másra is. Vagyis ugyanolyan jogosan kérdőjelezhető meg az általad lehurrogás (lásd: #193) is, mint a másé. Tudod: egyenlőség. Nem vagy te sem jobb, mint más, rád is ugyanazok a szabályok érvényesek.
Mentalitás kérdése... Tudod, ha többen vagyunk ellened, akkor neked kellene elgondolkodni, hogy lehet, nem mi sokan megyünk rossz irányba az autópályán, hanem csak te. Így lehet (ismétlem: lehet), nem az én mentalitásommal van gond, hanem a tiéddel.
"Nem oktattam ki, hanem érveltem." - aha. Pont, mint #193-ban. Azt írtad, hogy
"Néha érdemes lenne elolvasni is, amire válaszolsz.
Az egész topik és konkrétan az én hozzászólásom is a home computerek CPU-iról szól.
Az Intel 4004 volt az első kereskedelmi forgalomban kapható CPU, ergo innen érdemes ebben a kontextusban egyáltalán CPU-ról beszélni." - ezt írtad. Az nem érv, hogy másról beszél más, miközben te is másról beszélsz. A cikk témája "az elmúlt 30 év". Nem az, hogy te mit szeretnél témává változtatni. Vagyis ez nem érvelés, ez kioktatás. Pláne úgy, hogy közben magad sem vagy tisztában, miről is szól ez az írás.És újra: nem releváns, hogy szerinted honnan kellene kezdeni. Nem ott és nem azért kezdődött ez. Igen, elmondhatod, hogy szerinted hol kellene kezdeni, de akkor más is elmondhatja, hogy szerinte honnan kellene kezdeni. Vagyis ugyanolyan joggal te sem kérdőjelezheted meg más véleményét, ahogy más sem kérdőjelezheti meg a tiédet. Itt csak arról ment a szöveg (hol viccesen, hol komolyabban), hogy vedd észre magad, te sem vagy más, mint bárki közülünk. Ahogy te hozol 'másvéleményt', úgy más is megteheti; és ha a tiéd 'támadhatatlan', akkor a másé is ilyen. Tudod: egyenlőség. Ha neked lehet valamit tenni, akkor másnak is lehet, ha másnak nem lehet, akkor neked sem. Ennyi. Ha innen sem érted meg, akkor az pláne nem engem minősít...
-
"...és még tetézi is..."
Akkor essünk át tanítói oldalra.Egyrészt attól, hogy sértegeted a másikat, nem lesz igazad - sőt, csak azt mutatod meg, hogy nem maradt érved, de mindenáron 'nyerni' akarsz.
Másrészt bár viccesen, de nem véletlenül említettem, hogy mi a hír/cikk címe, aminél hozzászólsz. Lehet más a véleményed, hogy minél lenne érdemes kezdeni, de nem ott kezdődött. Nem véletlen a cím is, ami már eleve megmagyarázza, hogy nem 40-50-100-1000-.... évvel megyünk vissza az időben, hanem csak 30-cal. Az író nem akar mást, csak egy kis összegzést a saját szemszögéből. Nem érdekli a gondolatod, mert neki más volt a kezdőidőpontja. Nem akar belemenni a processzorok kezdésének idejébe (egyikébe sem - sőt, a kőbaltáig sem akar viszamenni az időben, hogy az összes odáig jutó dologgal sem akar foglalkozni), csak egy olyan időpillanatot hoz, amikortól a processzorok számára érdekesek (vagy mert volt egy adott processzor, amivel kezdeni akart (Celeron 300), vagy csak egyszerűen a hasára ütött, és ezt dobta ki reggel a gép).
Harmadrészt a #185-ben már felhívta a figyelmedet pont erre más is, de téged ez nem érdekelt, még le is nézted a másikat, mert ő meg más indulóállapotot mutatott. Sőt, ki is oktattad, hogy ez a téma nem az a téma. De amikor mi mondtuk neked ugyanezt, akkor már fel lettél háborodva, mert szerinted ez a téma is arról szól, amit te találtál ki, nem arról, amit az író leírt. Pedig...
-
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A tuning soha nem volt garantált/garantálható. Viszont a tuningpotenciállal rendelkező prociknál a legtöbb példányon működött - csak a kisebb résznél nem (tulajdonképp pech volt, ha olyanba szaladtál bele, ahol a proci nem bírta). Ezért merték ezekre ráilleszteni a tuningos/húzható jelzőt, és ezért is maradtak fent így.
-
Egyébként úgy tűnik, még nem lett említve a 600-as Duron, ami hasonlóan jól húzható volt, és az egyik boltban (a BAH csomópontnál volt régebben egy számtech bolt, de a nevére már nem emlékszem) külön árulták (kicsit drágábban) a 900-on is garantáltan futó példányokat. Ott vettem én is egyet magamnak még annó.
-
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Mivel nem minden proci ugyanolyan, így voltak Bartonból is gyengébbek (ebbe beleszaladtál te), mert nálam is ment a 2500+-os tuningja 3200+-on (sőt, még ment kicsit feljebb is, de ahhoz már rendesen kellett feszültéget is állítani, így inkább 3200+-ként használtam). És még sokaknál. De nem lehetett garantálni, hogy minden procin működik ez (mint ahogy azóta is így van a tuningnál).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Konteó topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Gyúrósok ide!
- Sweet.tv - internetes TV
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Eladó Intel Core i7-4770 Processzor (LGA1150) több db
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel i3-10100F Processor 6M Cache, up to 4.30 GHz
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4659, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo X13 i5-10310 16Gb ram 512Gb Nvme, érintőkijelző, számla, gar
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A25 5G 128GB/6GB/Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
) - pl. a Gas Station Simulator esetén annyira vissza lett véve a képminőség, hogy az autók kerekei teljesen simák voltak - a 3060-nál majdnem maxon látni mindent, amit a 950-en nem. Ja, és kellett monitort is cserélni (a Win10 nem volt hajlandó egyáltalán normálisan használni a Dell FullHD-s moncsimat, a Win7-ről meg váltani kellett; így jött egy Asus verziós megjelenítő, de már 1440p felbontással). Vagyis itt is volt egy ugrás, aminél (ahogy említed is) szintén inkább a VGA számít.