- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Google Pixel topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
Új hozzászólás Aktív témák
-
BullZeye
veterán
Mennyi bajt tud okozni, ha ati tray toolsban, a feszültséget leveszem? Egyáltalán működik ez a rész? Mármint a "Custom VDDC", mert 50esével mentem le 0.923-ról, és végül 0.500V-nál még mindig működött 150/200 on, ez normális? Na meg ha nagyon nagyon leveszem, az fizikailag bánthatja a kártyát? Mert ugye egy géprestarttal visszaáll minden alapra, szóval tartósan nem marad az, csakhogy ha alulfeszelem lesz e akármi baja?
köszi
-
BullZeye
veterán
válasz
MmDorian #3499 üzenetére
használj Driver Sweeper-t
Mert ha "újrarakod" a drivert, az nem sokat ér. Windows 7 64 biten nálam tökéletesen müxik, igaz CCC-t nem raktam fel, Ati Tray Tools-t használok helyette!
Zack: azért nem használnak 7600 RTM-et, mert az illegális
RC ami béta, és amit letölthetsz Microfos oldaláról.
-
BullZeye
veterán
Többen írtak privit, hogy hogy kell downclockolni, és mi a véleményem róla, így írtam egy jóóó hosszú, és jóóó szájbarágos cikket a dologról! Hogy még a bnőtök is megértse!
http://logout.hu/bejegyzes/bullzeye/sapphire_hd4890oc_downclock_avagy_hogy_sporoljunk/hsz_1-100.html
-
BullZeye
veterán
Ezt azért cáfolnám, csak azzal, hogy 2Dben levettem 75/175-re 30%al kevesebbet fogyaszt a komplett gép netezés közben, ez azért nem elhanyagolható...és az egész nem tart 3 percig, ha érti az ember mit csinál...ha nem érti, akkor meg kb fél óra...és egyszer kell beállítani, mert windows újratelepítésnél, a profilokat lelehet menteni...és pár katt előhozni őket.
jelenleg a rendszerem q6600 (3200ra húzva) és 1 4890 OC fogyaszt alapjáraton 130 wattot...ha nem nyúl hozzá az ember 170et
egyébként nálunk 45 forint bruttó, mindennel együtt 1 kwh. (hogy mennyibe kerül a gép, fogod 1000-t elosztod azzal amennyit átlagban látsz fogyasztás mérőn...) így most gépem 6~ forint óránként -
BullZeye
veterán
haverom pont most akard hd4770-et venni...azt mondták neki az összes üzletben ahol nézte, hogy 3 hetes várólista van rá, egyszerűen lehetetlen beszerezni
de mondja még avlaki, hogy minden rendben van a gyártással, és hogy simán jön minden
lehet jönni fog szeptemberben, viszont tuti hogy nehéz lesz beszerezni...vagy ha igen, horribilis árakon, ahhoz képest, hogy fél év múlva mennyibe fog kerülni...
-
BullZeye
veterán
válasz
TazLeacher #3300 üzenetére
ITT Ph- egy fórumhozzászólásban
had ne kelljen megkeresnem, mert nem tudom már hol
ati CCCn kívül belehet állítani a SCALLINGET? (kis felbontásnál, arány megmarad, csak fekete csíkok a kép körül)
-
BullZeye
veterán
javítom magam, Corsairből már 2 megfordult a gépemben, egyik sem sistereg, egyik sem melegszik, egyik sem ciripel, játék közben, játék nélkül 2Dben, sehogysem
és BLueStorm2ről egyszer olvastam, de csak annyit, hogy nem ajánlott
ezért írtam, hogy nem ismerem
ettől még nem vagyok tájokzatlan/tudatlan, és írtam is, hogy nem volt hozzá szerencsém sohasenem
-
BullZeye
veterán
-
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #3285 üzenetére
ATT-ben van olyan, hogy csak 1 programnak (exe) beállítsam, hogy nagyobb órajelet kapjon? Full HD Filmek 70/175n elindulnak, nem is akad, viszont ha mozgatni akarom, akkor beáll a kép
200/300 on meg tökéletesen lehet mozgatni....de 200/300 + 6 wattot jelent 70/175el szemben
így csak Kmplayernek szeretnék kedveskedni + krafttal
-
BullZeye
veterán
válasz
zolisx4 #3280 üzenetére
Nem lehet, hogy nem túl jó mínőségű tápokkal próbálod? Csak mert egy példa, nekem ha játszom, akkor 300-350 Wattot eszik a gép, egy gagyi tápnál ez már a határokat súrolja! De pl egy Corsair HX520nál ez csak egy kéjutazás nem több. Nem mondom hogy nem melegszik a tápom (hd4850-hez képest), de se nem hangos, se nem sistereg/ciripel.
Milyen tápokkal próbáltad?
-
BullZeye
veterán
ATTben hol lehet beállítani azt, hogy ha egy program 640x480ban hajlandó csak futni, akkor azt ne a full HD 16:9es monitorra húzza ki, hanem szépen középre, alul felül jobb-bal oldalt meg jó kis fekete csík legyen? Asszem ez a monitor Scalling.
-
BullZeye
veterán
Én még csak most kezdek ... laptopomat megnéztem 30 wattot fogyaszt mindenestül.
Letöltésre nem nagyon használok gépet, Digivel ami kell hamar lejön.ÉS megnéztem most Crysis-t még1x, picit több időm volt rá.
Játék közben 250-310 Wattot eszik, attól függ épp mi van. Viszont erősen proci limites....mert hiába rakom 2x vagy 8x AAba, alig változik az érték. Akadni nem akad...vagyis nem vészesen, 20-27 FPS amivel fut, de nagyobb robbanásoknál, ház össze eséseknél simán lemegy akár 15re is
Te konkrétan mit állítottál, és hol, hogy automatikusan váltja 2D 3D között ? ATT? vagy Biosban buheráltál?
nah mind1, addig megnézem mit tud az automata 2d/3d
2 profil már úgyis megvan hozzá
szerk.: ez müxik, hosszútávon meg kiderül milyen is ez
btw, az nem árthat VGAnak, ha 1100ról hirtelen 200ra esik a memória órajel? az nem érdekel ha egy tized másodpercre megrázkódik a kép...csak nem szeretném hogy baja essen!
-
BullZeye
veterán
Én most csak emiatt felraktam a sima crysist, 1920x1080ban, alap órajelen (900/1000) Crysis ment 25 FPSt átlagban az első pályán....viszont windows 7en igen csak labilisan futott, pl állítottam felbontást meg ilyeneket, és kifagyott
érdekes...
nah mind1, lényeg a lényeg az első résznél ahol van az a kis lámpás-tábortüzes rész, ott a füstbe belemenve lement lazán 15 FPSre ... viszont amikor "csak" mentem és lőttem, akkor 25-30 FPSt hozta, még lövöldözésnél is....nem éreztem, hogy akadt volna, megnézem mit megy húzott VGAval is
Azt nem kell mondanom gondolom, hogy W7ből adódóan, alap DX10, minden NAGYON MAGAS, és 8x AA.
Picit csalódtam benne, mert annó 1280x1024ben, 2x AAval, minden NAGYON magas, XPn játszottam vele ugye moddal, és ott azért vitte HD4850, húzás nélkül 30-40 FPSel ...lefuttatok mindjárt még egy Benchmarkot is, az tutira mindenhol ugyanaz, és nem csak én megyek olyan helyeken, ahol "jól" fut
szerk.: jaj és hogy kérdezzek is valamit, meg írjak még okosat is
Na szóval megkaptam a fogyasztás mérőt végre....és Q6600 (3.2ghz, 1.3v) + hd4890OC együttesen, a teljesen alapbeállításokkal fogyaszt 170+30 wattot, amikor csak netezek, +30 watt a Samsung 2494HS monitor.
Prime95 alatt 250W
FurMark alatt 310WAmikor megy egy Prime95 + Furmark egyszerre, akkor 360 Wattra megnő a fogyasztás.
ÉS ! ha valaki picit is öntudatos fogyasztó, aki szeretné védeni a természetet, ha csak egy picit is, és eszébe jut 2Dben levenni órajeleket mindenféle biz basz (ATT) nélkül csak az eredeti Catalyst Control Centerben, akkor a 170es fogyasztásból hirtelen csak 145W lesz (ez csak annyi, hogy 500mhzre leveszi az ember a memória órajelét).
Ha pedig "komolyabban" érdekli a dolog, és feltelepít egy ATT-t akkor a 100/200MHzes órajeleken, 130Wattot eszik csak.
Gyors fejszámolás, és rögtön kiderül, hogy közel 30% áramot spórolhatsz, csak azzal, hogy ha épp nem játszol, leveszed a videókártyád órajelét (ez beállítva túlképp akár egy billentyű combó is lehet, nálam ctrl+shift+alt+page UP/DOWN, és kb 0.5 másodperc)
Szóval komolyan érdemes picit belerágni magad Ati Tray Tools rejtelmeibe, mert hasznos! Jah és NEM LASSUL BE A GÉP egy picit sem, próbálgattam dolgokat, amiről azt hittem, hogy picit is VGA szükségletes, de se ablak váltás, se filmezés, se effektek nézegetése nem hatott neki, jah és 100/200 on ATT teszt szerint valahol az Ati X1800 körül van a teljesítménye XD így általános használat során semmi hátránya nincs, viszont spórolsz 40 watt áramot, hogy legyen mihez viszonyítani, monitorom 30 wattot eszik, egy ventillátor legmagasabb fordulaton 38 Wattot, legalacsonyabban 30 wattot.
És most a kérdés
Belehet ATTben állítani, hogy ha egy bizonyos mappán belül (nem mappában) egy programot (exe-t) elindítok, akkor automatikusan váltson Custom 3D profilra? Azaz meg lehet e valahol adni, hogy ha Games mappán belül, pl a Crysis mappájában az Exe ha elindul akkor szépen ugorjon fel 990/1000-re az órajel 100/200-ról?Másik, az mitől van, hogy max 1000Mhzet lehet megadni Memóriának? de GPUnak úgyszintén....korlátozást kikapcsoltam cakkumpakk
-
BullZeye
veterán
ATT is írja, csak ír 4et....vagyis választható a 4 érték között, 100/200on 0.923v, ma elkérem nagybátyámék készülékét, azt megnézem én is mennyit fogyaszt így, meg úgy...
egyébként relatíve meleg van már, 20%os venti fordulaton, ami számomra az abszolút hangtalan kategória, számszerint 1150 RPM, így 48°C a kártya....
automata venti szabályzásmeg be van állítva, hogy
50°C, 20%
60°C, 23%Eddig még az extrém halk kategória
70°C, 26%
80°C, 35%
85°C, 50%
90°C, 65%
95°C, 80%
100°C, 100%Ezekkel egyenlőre jók ki vagyok békülve, délután meg ha minden összejön, akkor kiderül, az is, hogy mennyit lehet ezzel spórolni
szerk.: most már csak azt nem értem, hogyha elmentem a profil-t Túlhajtás ablakban, és beállítom hogy azt a profilt indítsa, akkor miért áll az órajel mindig visza 900/1000re
-
BullZeye
veterán
ATTben elég szépen lelehet, most 100/200on simán ment teszt, az is tény, hogy kevesebb pontot kaptam rá, mint egy X800as VGA XD de a lényeg a lényeg 100/200on fut per pill....viszont hiába rakom fel 986/1000e simán kifagy .... ez mitől van? :S
Jah és ati control centert nem lehet moddolni picit? hogy ne 500/500 legyen az alja? hanem 100/100?
-
BullZeye
veterán
Egyet értek....20%os ventin, ha leveszem memóriát ati ccc-be 500MHZre...azaz semmi progit nem használok hozzá....akkor 50 fokon tartja....ami szerintem korrekt, és nem mellesleg valóban hangtalan....játék közben Xigmatek hűtő is elkezd duruzsolni, úgyhogy a kettő jól el van
Vehetnék rá hűtőt, ahogy 4850emmel is tettem, de abban mi a kihívás? Attól nem leszek okosabb, vagy nem értek 1el több dologhoz, ha 5 perc alatt rárakok egy Fridge-t pl
így viszont "régi álmom" teljesül, hogy jelentősen csökkentsem gépem fogyasztását
de egyellőre nem nem megy sehogy, MAIN fülön, a Customize... résznél nekem csak ilyenek vannak: Low Level Refreshrate, és Low Level Desktop color scheme, meg egy Graphics subsystem diagnostic reports
Ahol állíthatnám pl a Fan speedet nincsmeg az sincs, ahol az órajeleket babrálhatnám
ez így elég kiábrándító, és télleg nem használtam még, úgyhogy télleg nem tom mitévő legyen...úgyhogy várok, hátha itt valaki tudja ez mitől van
-
BullZeye
veterán
ha nem muszály nem másznék bele BIOSba (de lényegesen egyszerűbbnek tűnik
)
Viszont ventit nem tudok vezérelni RivaTunerből pl :S ez elég idegesítő, fent írtam, hogy mi a hiba. túl feszelni eszemben sincs
alapfeszen 986/1100 stabil....fölös több, viszont jó lenne ahogy írták, 160/300 on futtatni....ilyen melegben télleg jó lenne,ha csak picit is, de kevésbé fűtené a gépet ez a szörnyeteg
szerk.:
asszem Ventit biosban állítom át, aztán holnap szenvedek Rivatunerrel picit, hogy legyen 2 profilom, egy 160/300 meg egy 986/1100....ahhoz nem kell a LOW profile ugye? -
BullZeye
veterán
alapból 240mhzez a GPU, szerintetek van értelme biosban turkálni, és a memóriát is levenni minimálisra 2Dben?
vagy ennek csak akkor lenne értelme, ha feszültségest is csökkentek?
-
BullZeye
veterán
Nem mást szeretnék elérni, csak hogy még halkabb legyen
14 centis ventit tennék rá...és mivel ahogy írtam, hátulra hiába fújja a levegőt, 3 centire van faltól....így onnan a levegő nem tud sehova menni, oldalról pedig nyitott, így ha egy 14 centis ventit rátennék, az állítom 2x annyi levegőt mozgat meg akkor is, ha nincs csatorna
14 centis venti meg kb beborítja az egész bordát....és nem csak egyik oldalról viszi a levegőt, hanem az egészet fújja
Mivel tudom módosítani a bios fájlt? Mert ha nem szedem szét és nem rakok rá ventit, legalább szeretnék egy venti szabályzást beállítani.
-
BullZeye
veterán
ömm, pedig játék közben stabil, stability test alatt is stabil (fur mark - szőrős fánk). Akkor és csakis akkor szemetelt néha, amikor 100-110 fok fölé ment, 22% os venti fordulat miatt, 2 perc fur mark után...ha automata a venti, akkor tökéletes...kép sosem esett még szét, azóta nem szemetel....
Esetleg még mi lehet a fő megmondója, hogy nem stabil? Mit figyeljek?
Másik 4890 OC-nek a tetejét, azaz a műanyag részét, anélkül nem lehet levenni, hogy az egész hűtést levenném róla? :S
Gondoltam, halkabb és jobb a hűtés, ha ráakasztok egy 12-14 centis Scythe hűtőt....a gépház oldala le van szedve, úgyhogy nekem nem kell a házból kifújnia a levegőtEgyáltalán, ha leveszem az egész hűtést, akkor lelehet venni a műanyag burkot? vagy még akkor sem? (pl mert egybe olvasztották, direkt ezért...) Mert ahogy így belenéztem, egész jó maga a borda...van benne pár heat pipe is...csak nem engedi az a vacak műanyag, hogy kijöjjön a levegő szerteszét, hátrafelé meg hiába fújja a levegőt...fal előtt van a gépház, így nagyon nem jut sehova
-
BullZeye
veterán
986/1100on 22%os venti fordulattal (ez az ami már ami halk) 3 perc furmark után 100°C a kártya XD viszont halk !
viszont 100 fok felett elkezdett szemcsésedni az a fránya fánk
lehet biosban kéne állítanom, hogy ne manuális 22% legyen
hanem 70 fokig 22%...felette szépen növekedjen.
-
BullZeye
veterán
Akinek Sapphire OCje van, az milyen értékeket ért el CCC Auto Tuneal?
986 / 1100 az normális? kevés? vagy tűrhető?ami fura, hogy 991et is láttam...aztán nem voltam szobába...mégis lerakta 986ra memória is 1105 volt mikor utolsónak ránéztem...érdekes
egyáltalán milyen VID mellett müxik ez az OC? ez is 1.4 ? vagy azért kevesebb?
-
BullZeye
veterán
válasz
Sheltem77 #2998 üzenetére
legalább halk a kártya? Nekem az OC alap 63 fok, 26 % os ventivel...idle
Load, pár perc fur marknál 85~ fok is volt, de fölösleges aggódnod, az alap hd4850 volt, hogy 100 fok felett volt....ami meleg...de nem vészes, 110-120 foknál már aggódhatnál, ekkora melegben 80 fok még belefér...
400Watt meg, elméletileg 2db 4890es VX450-el (corsair) még elfut
ha táp miatt, lett volna gáz, akkor nem fagy, hanem újraindul kapásból a gép, vagy kikapcsol (legalábbis nálam annó csak ilyenek voltak)
Egyébként van valakinek Sapphire HD4890 OC-re valami okosra beállított biosa? Nincs sok kedvem ilyen melegben tesztelgetni, meg állítgatni....meg fosok hogy elrontom
-
BullZeye
veterán
Üdv,
Sapphire HD4890 OC-nél miért szürke CCP-ben az overlock? Lehetséges, hogy én az alapjáraton 27%os ventit levegyem 20%ra? Melegszik úgyis hog hangos, meg úgyis ha nem....az a kis venti nem oszt nem szoroz rajta...
Szerintetek van esély ráhegeszteni valahogy egy ventit a burokra? Egyáltalán a műanyag részt lelehet venni róla anélkül, hogy sérüljön a hűtő ? csak a műanyag részt, én meg ráraknék egy 12 centis ventit valahogy
-
-
BullZeye
veterán
HD4890-re melyik a legolcsóbb, és legjobb hűtés? GFX Chilla már úgy tudom nem igazán hűti le, de akkor mi?
csak meg míg 46kért kap az ember ref hűtős 4890-et...addig +10k a vapor hűtős
és hátha van olcsóbb megoldás is
-
BullZeye
veterán
Ahogy olvasom, írták, hogy q6600 alapon proci limites egy 4890 esetében....
Mennyire kéne húzni egy q6600-t, hogy tutira kihasználja a HD4890-et? Csak mert most elgondolkoztam, hogy már nem sok lesz az árkülönbség egy 4870 és egy 4890 között, így lehet 4850 után beruházom egyre mostanában .... csak épp az is lehet, hogy 4890 fölösleges, mert nem használná ki a proci miatt egyik játék sem ... és talán 4870 is elég lenne ... szerintetek? Jelenleg nem húztam túl, csak 3.2 Ghzen megy állandóan. Ezen még húznom kéne szerintetek, ha 4890 mellett döntök?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest