- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Kikristályosodik a Razr 60
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- iPhone topik
- Magisk
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sz.j
nagyúr
Újabb fejlemény ...
Megkaptam a kicserélt (harmadik!), origináltnak tűnő, alaplapot, de sajnos ez sem volt jó ...Az átvételt követő 2 órán belüli összerakást követő indításoknál a ventik felpörögtek, de fekete képernyő fogadott. Teljes szétszedés és összerakások után a jelenség többször ismétlődött, azaz se kép se hang.
Hívtam az üzletet, hogy ilyenkor mi van? Válasz, vigyem be a komplett gépet és megnézik.A szervizes többszöri próbálkozást követően ugyanazt tapasz ami miatt visszavittem a gépet, majd több mint félóra után egyszer csak elindult a gép, de kegyetlenül sípolt/csipogott.
Arra, hogy miért nem indult el a gép, illetve mi lehetett ennek az oka bizonytalanul azt mondta valószínűleg a procihűtő lefogatásakor a "hűtő kihúzta a procit a foglalatból" (?!?) és nem érintkeztek a lábak a foglalattal.
(Szerintem ez nem lehet a valós ok, mivel a hiba jelentkezését követően a proci is ellenőriztem/kivettem, de mindegy lényeg, hogy megy a gép. De korán örültem)
A sípolásra azt mondta, hogy ez az ASRock lapot sajátossága, ennek a megszüntetéséért BIOS-t kell frissíteni amit rögtön meg is tett (NEM Win alól!!!). A BIOS frissítés közben egy JAJ-ra és némi ideges "kapkodásra" lettem figyelmes, kérdésemre, hogy mi történt "kitérő" választ adott, majd egy kis idő múlva megnyugodva közölte, hogy kész a frissítés, majd kicsit később, hogy rendesen működik a gép, indításkor nem sípol. Ezzel átadta a gépet.Hazaérve valóban sípolás nélkül rögtön indult a gép, de
- amikor egy olyan programot telepítettem rá ami a telepítés befejezéseként újraindulást kért nem indult újra hanem mindig leállt. (Egy üres HDD-re való próba Win7 telepítésekor is ezt csinálta!)
- amikor a bootolási sorrend megváltoztatását érvényesíteni akartam (F2 majd F10 és a felugró ablakban oké) lefagyott a BIOS és semmit nem lehetett vele kezdeni .... Ezt a többszöri próbálkozás mindegyikénél megismételte ...Elegem lett ..., az alaplap cserét követő egy napon belül másodszor vittem vissza a komplett gépet!!!
Átvették bevizsgálásra (minden lényeges cucc ebből az üzletből lett véve és jótállásos), időpont megadás nélkül ...Szerintetek ilyen esetbe mi lenne a legjobb megoldás? Másik gyártó alaplapja vagy mi?
A "frissen" cserélt és egy napon belül kétszer visszavitt alaplapot, ha az a hibás (szerintem az), mennyi időn belül kötelesek kicserélni? Remélem nagyon rövid időn belül, nem újabb 17 nap után ...Elnézést, tudom, hogy kicsit hosszú lett, de tanácstalan vagyok és "kivet" az ideg ....
-
sz.j
nagyúr
Közben lenne egy kérdésem is.
Nem tudom, hogy jól emlékszem e.., ugye a boot-sorrendet úgy tudom megváltoztatni, hogy F2-vel belépek a BIOS-ba, átállítom a sorrendet, majd nyomok egy F10-et és a felugró kis ablakra ráokézok?
-
sz.j
nagyúr
Megint besz@rt a lap ......, most, változatosság kedvéért, nem kapcsolódik a netre.
Cserélik ... -
sz.j
nagyúr
-
sz.j
nagyúr
Srácok, lenne egy láma kérdésem!
Telepítéskor, amikor az alaplap drivereit rakom fel, rögtön az egyik újrainduláskor ezt írja ki a gép és a szöveg után villog a kurzor :
"Generate Serial ATA Driver diskette? [Y/N]_ "Ide mi a fenét kell beírni vagy mit kell csinálni, mert hiába próbáltam beírni bármit (pl. Y=Z vagy N) semmi nem történt, viszont egy idő után újraindult a gép és ugyanezt a kérdést dobta fel ....
Megjegyzés: telepítést követően az Eszközkezelő szerint látszólag minden rendben van, de a fenti dolog nem hagy nyugodni ....
Előre is köszönöm a segítséget
-
sz.j
nagyúr
Bonyolódott a helyzet ....
Az új memókat több mint két hete megkaptam, de továbbra is csipogót a gép bekapcsoláskor ezért visszavittem a lapot és a procit, hogy akkor derítsék ki Ők melyik a rossz.
Szerintük az alaplap volt a hunyó (az meg hazavágta a memókat is), 14 munkanap után (!) végre kicserélték ...., ma kaptam meg az új lapot.
Kíváncsi leszek, hogy végre jó lesz e a gép. -
sz.j
nagyúr
"Szerintetek mi lehet a hiba?"
A szerviz szerint is a Kingston 2×4GB DDR3 2400MHz KHX24C11T3K2/8X memóriák a hibásak ....., elküldte a forgalmazónak.
Kíváncsi vagyok, hogy mikor kapom meg az új memókat, remélem nem két hét múlva, mert hivatalosan ennyi időn belül kell rendezniük a cserét. -
sz.j
nagyúr
Lehet, hogy előbb tévedtem (1600-1800MHz), valami hasonló BIOS beállítások lehettek ...
-
sz.j
nagyúr
Srácok, segítségre lenne szükségem!
Egy kb. 3-4 hónapos gép a bekapcsolásnál kétszer egymásután három rövidet sípol, majd kis idő múlva ismétlődnek a sípolások, de ekkor már csak három rövid sípolás van ...., a gép áramtalanításáig ismétlődik ez a három rövid sípolás.
A képernyőn nincs semmi, fekete marad, olyan mint mikor ki van kapcsolva a gép.Szerintetek mi lehet a hiba?
Az alábbi gépről lenne szó:
Alaplap: Asrock FM2A88X Extreme4+
Proci: A8 6600K
Memória: Kingston 2×4GB DDR3 2400MHz KHX24C11T3K2/8X
Táp: Corsair VS450 450W
VGA: beépítettElőre is köszi a segítséget.
-
sz.j
nagyúr
Ha esetleg végképp nem boldogulnál keresd meg Fire sound CD fórumtársat, nagy valószínűséggel tudja a megoldást.
-
sz.j
nagyúr
válasz
NyuszyCaster #1181 üzenetére
"... én 2133 mhz re gondoltam"
Olyan is van csak hogy az a PCX-nél drágább mint a 2400mhz-es.
-
sz.j
nagyúr
válasz
NyuszyCaster #1178 üzenetére
Szia!
Például ez is jó lehet (nekünk a "kistestvére, 2×4gb, van), csak nem túl olcsó ... -
sz.j
nagyúr
Adott egy FM2A88X Extreme4+, A8 6600K, KHX2400C11D3/2×4GB, win7-es gép, de valahogy nem az igazi ...
, mert nagyon lassú
Például ha fut a vírusirtó és közben megnyitunk bármit (programot, nettet, stb), akkor csak hosszú hosszú idő után nyílik meg az alkalmazás.
Nem értek ehhez a platformhoz, de szerintem valami a BIOS-ban lehet rosszul beállítva, mert ha ugyanez a vírusirtó egy P35-DS4 alaplap, egymagos E 8400 core proci, 2×2GB-os memória, win7-es gépen fút és bármit megnyítok, akkor az szinte rögtön megnyílik.Tudnátok segíteni abban, hogy megszűnjön ez az áldatlan állapot?
Esetleg megtudnátok adni a BIOS optimális beállításait? -
sz.j
nagyúr
válasz
Anacronicus #1080 üzenetére
Bocsi kétszer ment el, melléütöttem ...
-
sz.j
nagyúr
válasz
Anacronicus #1080 üzenetére
Nem szeretnék vitát generálni, de nekem az fm2a88x extreme+4 plusz a86600k párosban egyedül a hangzása tetszett, más tulajdonságai miatt nem ájultam el, pedig egy elég régi e8400+ giga p35ds4 konfigom van ....
Valahogy többet vártam az új konfigtólUi.
Azért azt még megjegyezném, hogy teljes csendben megy a gép, "sutyorgás", ciripelés vagy bármi más zavaró hang/zaj nincs. -
sz.j
nagyúr
Resetelni kellett a gépet és azóta (legalábbis előzően ezt nem vettem észre) a gép áramtalanítása után (pl. lekapcsolom a táp kapcsolóját) ha újra áram alá helyezem, de a power kapcsolóhoz nem nyúlok, az mégis magától elindul ...
Hol lehet ezt megszüntetni?
-
sz.j
nagyúr
Próbálom megtalálni a gép optimális beállítását, amiben kérném a véleményeteket, segítségeteket.
Egy stabil és erős beállítást szeretnék elérni, ha nem is takarékos de mindenképpen "nem pazarló" módon.
Kérlek titeket, hogy ha tudtok segítsetek.
És íme a mostani BIOS beállítások:CPU Configuration
Overclock Mode ...................................................................Manual
- APU / PCIE Frequency (MHz)............................................. 100
AMD Turbo Core Tecnology .................................................. Disabled
Current APM Status ..........................Disabled
AMD Application Power Management .................................... Auto
Processor Maximum Frequency .........6300MHz
Processor Maximum Voltage .............1,5500V
Multiplier / Voltage Change ................................................... Manual
- CPU Frequency Multiplier ................................................... ×39,0 3900MHz
- CPU Voltage ..................................................................... 1,32500V
- CPU Voltage Offset ............................................................ 0V
- CPU NB Frequency Multiplier .............................. ............... ×9 1800MHz
- CPU NB / GFX Voltage ....................................................... 1,27500V
APU Load-line Calibration ...................................................... Default
GFX Engine Clock ................................................................ Auto
DRAM Timing Configuration
Load XMP Setting ................................................................ XMP 1.3 Profile 2
XMP 1.3 Profile 1: 11-13-13-30 1,65V DDR3 2400
XMP 1.3 Profile 2: 11-12-11-30 1,60V DDR3 2133
DRAM Frequency ............................ DDR3 .......................... Auto
DRAM Timing Control
Voltage Configuration
DRAM Voltage ................................. 1,65V ......................... Auto
APU PCIE Voltage VDDP ..................1,208V ........................ Auto
SB Voltage ...................................... 1,1V ........................... AutoSzerintetek melyik beállításon/beállításokon kellene még változtatni és mire?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
sz.j
nagyúr
Azt hol lehet a bios-ban beállítani, hogy terhelés nélkül ne csökkenjen a proci frekije?
-
sz.j
nagyúr
Nézegettem az FM2A88X Extreme4+ lap UEFI BIOS-át ahol szinte minden "Auto" állásban van, kérdésem, hogy mit ajánlott beállítani / átállítani a BIOS-ban?
Proci: A8 6600K
Memó: Kingston 2×4GB DDR3 2400MHz KHX24C11T3K2/8X -
sz.j
nagyúr
Nekem ilyen volt.
-
sz.j
nagyúr
-
sz.j
nagyúr
Segítségre lenne szükségem ...
Most raktam össze a gépet és hibát jelez ..., indításkor öt rövid sípszót hallat.
(Akkor is amikor még nem volt telepítve a win7 és akkor is amikor már volt)Szerintetek ez az öt rövid sípszó milyen hibát jelent?
Gép:
FM2A88X EXTREME4+
A6600K
Kingston 2×4GB DDR3 2400MHz KHX24C11T3K2/8X
Corsair 450W 450VS CP9020049-EU -
sz.j
nagyúr
Kicsit utánaolvasva rákellet jönnöm, hogy rosszul és pontatlanul tettem fel az előző hsz-ban a kérdésem ...
Kérdésem az lenne, hogy az FM2+ (FM2A88x EXTREME+4) lapokra felszerelhető e a Cooler Master Hyper 212 EVO procihűtő?
Kérdezem ezt azért is mert a netten ellentmondó infókat találtam. Például míg az Aqua oldalán kompatibilitásnak univerzálist írnak, addig az Ipon oldalán SOCKET FM2+: Nem-et.Na most akkor mi az igazság?
-
sz.j
nagyúr
Ha jól tudom az AMD-s lapokon "keresztbe" van a procihűtő és ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem ...
Kérdésem az lenne, hogy az FM2A//X EXTREME4+ lapra felszerelhető a 120 mm széles (például Cooler Master Hyper 212 EVO) procihűtő elfér a memóriától vagy csak a 92 mm-es hűtőket lehet felszerelni?
-
sz.j
nagyúr
Ez az USB-s mizéria az usb-s egérnél, billentyűzésnél is fennáll?
-
sz.j
nagyúr
Csak most tűnt fel, hogy az FM2A88X EXTREME4+ lapon "közösítve" vannak a PS/2 portok.
Kérdésem az lenne, hogy létezik e olyan átalakító ami az egér és a billentyűzet PS/2 csatiját a lapon lévőnek megfelelően közösíti?
Esetleg ugyanezt csak usb-re közösít? -
sz.j
nagyúr
válasz
Vartanus #950 üzenetére
Örülök neki, hogy elégedett vagy a VS400-al, de mikor ilyen véleményeket olvasok nyilván elbizonytalanodom .....
-
sz.j
nagyúr
válasz
Vartanus #946 üzenetére
Még nem vettem meg a tápot, most csak érdeklődtem, hogy mi van akkor ha az alaplapi 8 pines csatiba csak 4 pines megy.
Amúgy próbáltam utánanézni az általad javasolt Corsair VS450 450W-os tápnak, de nem vagy csak alig találtam infót róla, sőt itt a ph-n is rákérdeztem ennek a tápnak a milyenségére, de senki nem válaszolt ....
Mivel nem találtam használható infót (lehet, hogy csak bénáztam) ezért érdeklődőm tovább a témában. -
sz.j
nagyúr
Srácok!
Egy FM2A88X EXTREME4+ lapot szándékozunk venni amin 8 pines tápcsati van, de a tápon csak 4 pines.
Ez nem fog valamilyen problémát okozni? -
sz.j
nagyúr
Feltételezem, hogy igen csak nem vagyok benne biztos ezért inkább megkérdezem ....
Ha a gép összerakását követően csak az A8 6600K proci integrált vga-áját fogjuk használni ( lap FM2A88X EXTREME4+ ), de ha úgy adódik, hogy utólag egy jobb vga-t rakunk be ugye azt is támogatni fogja az A8 6600K-s proci?
És ha igen, akkor esetleg át kell valamit állítani a BIOS-ban vagy automatikusan végzi el ezt a lap? -
sz.j
nagyúr
Ja, így már értem ....
Mint azt már előzőekben írtam a lap és a proci eldőlt, egyedül a a memórián vacillálok még, hogy melyik gyártmányt és mekkorát vegyek.
Amúgy köszönöm a felajánlott lehetőséget, valószínű élni fogok vele.@ Lajkó
"...Olyat viszont ne mondj, hogy nem lehet vele tuningolni!"
Bocsi, de ki mondott/írt ilyent? Mert én előzőleg ezt írtam: " ...Mivel tuning nem lesz....",
-
sz.j
nagyúr
Azt hiszem eldőlt, hogy milyen lap lesz.
Mivel tuning nem lesz, ezért ha megbízható, stabil és ciripelés mentes az FM2A88X EXTREME4+, akkor ennél maradnák. Annál is inkább mivel ahogy néztem a memóknak is "szép ára" van és amit a lapon tudok spórolni az részben kompenzálná a memók árát.
A fentieket figyelembe véve szerintetek nyugodtan választhatom az FM2A88X EXTREME4+ egy A8 6600K procihoz? Lényeg, hogy "átlagos" használatkor stabil és gyors legyen a gép ....Újra rákérdeznék, hogy az összerakást követően ajánlott vagy szükséges bármilyen alapbeállításon változtatni, vagy BIOS-t frissíteni?
Valamint azt is megkérdezném, hogy milyen memóriát lenne érdemes a laphoz venni ami kompatibilis a lappal?
-
sz.j
nagyúr
válasz
Vartanus #912 üzenetére
Kérdéseidre válaszolva:
1. Hogy mennyi rá a keret? Szeretném nem túl drágán megúszni, mert sajna a nyugdíjam véges ..., de 5-600 Ft plusz szerencsére nem vág földhöz, sőt ha lényegesen jobb az általad ajánlott másik lap talán még az is beleférne (ha jól láttam kb. 24-25k).
Kérdés, hogy az ajánlott laphoz/lapokhoz mi lenne az jó prociválasztás és az mennyibe kerülne?
Amúgy a lapra és procira eredetileg kb. 40-45k-t, max. 50 k-t gondoltam.
2. Hogy pontosan mire használja a gépet azt nem tudom, de ha szokott is játszani, szerintem nem az a fő dolog (bár az is lehet csak én nem tudok róla...). Ezt arra alapozva gondolom, hogy a mostani gépében egy EN 7300 GT vga van ami ugye jócskán elavult.És akkor még ott van a memóriakérdés is ....
-
sz.j
nagyúr
Szevasztok!
Az unokámnak szeretnék összerakni egy aránylag erős, de relatíve olcsó gépet, de mivel nem ismerem az AMD-t (bár a mai Inteleket sem ...) a segítségeteket szeretném kérni.
Egy Asrock FM2A75 PRO4+ lapra gondoltam amiben valszeg A8 5600K vagy Athlon II X4 760K proci lenne.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy az összerakást követően igényel valamilyen speciális beállítást, bios frissítést vagy bármi mást ez a páros?
A másik kérdésem, hogy szerintetek milyen memmók mennének ebben a lapban gond nélkül?És még egy kérdés ...
Visszaolvasva láttam, hogy többen is panaszkodtak ciripelésre/zajokra, kérdésem, hogy erre a lapra is jellemző ez?Előre is köszönöm a segítőkész válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB 1 év Garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 32GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest