Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz ViZion #21541 üzenetére

Mivel jelenleg 10mAh fogyasztást sikerült elérnem, attól tartok, hogy +2db FET bepakolásával megemelkedne ez.
    Vagy nem emelkedne?
    Illetve inaktív állapotban (mcu + oled sleep) nem fogyasztana semmit?

törölt tag

válasz ViZion #21538 üzenetére

De én pont azt szeretném, hogy a tápot az STM32 1-1 pinje adja.
    Azokat hol kikapcsolom és így elveszem a tápot az eszköztől, hol vissza.

A cél az lenne, hogy amikor az akku 3.2V alá megy, akkor sleep-be menjen a komplett cucc és sem a szenzor, sem az oled kijelző ne kapjon tápot. Ne fogyasszon semmit.
    Az STM32 és a szenzor+oled páros is inaktív legyen. Aztán időnként feléledne kis időre és csak az oled kijelzőre küldene egy "Low Battery" üzenetet. Aztán kis idő múlva ismét sleep és teljesen inaktív minden.

A TP4056 elméletileg 3.0V alatt (még nem próbáltam) elveszi az akkut véglegesen. Tehát ez a művelet gyakorlatilag 3.2V->3.0V merülés idején lenne így.

Aryes:
    Kicsit méricskéltem...
    Most kompletten (mcu, szenzor, oled) ~10mA mérhető amikor 1mp-ként kérek a szenzortól adatot és ugyanígy frissítem az oleden a kijelzést.
    Ez azért csak ennyi, mert az STM32-t csökkentett órajellel használom, mivel így is "overkill" a feladatra.
    Amikor csak időt jelez ki 1mp frissítéssel, akkor ~9.5mA az egész az akkun mérve.

Nyilván érdemes volna az oled kijelzőt max_kontraszt+fehér_háttér kombóval megmérni, de akár bele is férhetek a 25mA-be.
    Mondjuk doksi szerint a "typical 23mA", "max 32mA".
    Szóval elméletileg túlléphetem a limitet, jelenleg nem teszem.
    Nem tudom így mehet-e pinről.

Igen, emlékezhetsz a sztorira. :K
    Az azóta törölt 14+ éves regisztrációmmal akkor részletesen megosztottam ezt.
    Ez az egész herce-hurca indított el a mikrokontrolleres vonalon.

törölt tag

válasz JozsBiker #21534 üzenetére

Nekem sikerült anno a Hestore-ról olyan stm32f103 mcu-val szerelt scope kitet venni, ami valami kínai klón kontrollerrel volt szerelve és nem is a hirdetett dso-138 volt még a firmware sem.
    Persze nem működött induláskor kapásból, kaptam 1 hónap után egy másik ugyanilyen klón-t.
    A kijelzőjét használom a többi része valami doboz alján pihen.

más:

Adott egy STM32F401CCU, aminek a pinjeiről szeretnék egy i2c 1.3" oled kijelzőt és egy másik pinről egy i2c hőmérséklet szenzort hajtani.
    Azért a pinekről, mert az a tervem, hogy akku merülés esetén ezeket lekapcsolom, a kontroller pedig sleep-be megy alkalmanként feléledve és felvillantva egy üzenetet a kijelzőn, majd kicsit később sleep újra.

Ezen doksi 58-as oldala szerint, ha jól értelmezem, akkor 25mA-el (de összesen max 160mA-el) terhelhetőek a pin-ek. Ha beleférek akkor direktben meghajthatnék 2db pinről oled+szenzor párost?

törölt tag

Van valakinek tapasztalata ezzel a kütyüvel?

Neten keresgélve láttam, hogy kapott hideget/meleget.
    Elméletileg hajlamos az 5V stab megadni magát ér ráereszteni a tápot direktben.
    Mennyire problémás konstrukció, merjem használni? (van 2db)

törölt tag

válasz ViZion #21402 üzenetére

Ja, értem.
    Hát én írok saját fw-t csak úgy hobbiból, de arduino lib-et használok a hardverhez.
    Akkor az lesz szerintem, hogy megmérem ezeket szobahőmérsékleten, valami hidegebb környezetben és megnézem állandó fokot "csalnak"-e. Ha igen, akkor egyszerűen kivonom majd az értékből.
    Ha nem egyenletes, akkor a mért értékhez arányosan fogok levonni belőle. Jobb ötletem nincs sajnos.

törölt tag

válasz ViZion #21400 üzenetére

STM32-höz használom, de azon kívül, hogy a kódban az értékből kivonok valamennyit, nem tudom hogyan másképpen tudnám korrigálni.
    Mondjuk lehet erre is kellene valami menüt szerkesztenem majd, hogy ne fixen a kódban legyen a korrekció, ha másképp nem lehet.

törölt tag

Elméleti kérdésem volna.
    Van két fajta környezeti szenzorom.
    AHT20 és BMP280, ez a kettő egy darab panelra szerelve.
    Viszont szerintem hőmérsékletben ~1-1.5 fokot a tényleges fölé mérnek, de nem is egyformát mérnek.
    Biztosan nincsen a lakásban 25.4˚C. Van egy infra lázmérőm, ami átállítható "normál" hőmérő módba. Azzal rámértem a szenzorokra (már amennyire sikerült, mert irányzék nincs rajta), de azzal ~24.3˚C értéket kapok.
    Szerintem még talán ennyi sincs, de jól közelít a valóság felé. (asztal felület ~23.8˚C)
    Gondolom a szenzor környékét eleve melegíti valami.

Lehet ezeket valahogy kalibrálni?
    Mi okozhat még a két ugyanazon a panelen lévő szenzoron is eltérést?

törölt tag

válasz Sebiferi #21395 üzenetére

Köszönöm, de úgy tűnik stm32 esetében leegyszerűsödött kicsit minden.
    Az akku az 5V bemenetre lesz kötve. A panelon lévő 3.3V LDO-nak 200mV dropja van.
    Kipróbáltam, hogy 3V-ot kapott az 5V bemeneten (ennél lejjebb nem mennék akku feszültségben), így a 3.3V kimeneten 2.8V mérhető.
    Ezzel tökéletesen működött a rajta lógó OLED kijelző, környezet szenzor, RTC+EEPROM kombó.
    Amúgy az OLED még le is választható, mert van saját LDO rajta.
    A lényeg, hogy jelenleg 3V-ig jó vagyok.
    Ezért a boost-ot köszönöm, de jelenleg elvetettem.
    (Amúgy két fajtából van itthon, ha valami teszteléshez kellene.)

törölt tag

válasz Aryes #21384 üzenetére

"Ilyen irányító gombsor esetében úgyis csak véletlenül szokás 2 gombot egyszerre nyomni"
    A több gomb egyidejű lenyomását csak példaként/lehetőségként hoztam fel.
    Természetesen ebben az esetben ez nem kell, sőt, nem kívánt esemény.
    Jó lenne ha beleférne a 6 gomb 1 analóg bemenetbe. Majd ki kell találnom milyen ellenálláslétra kell ehhez.

"... 5V helyett 3.3V stepdown-t használj ..."
    Igaz, igaz. :K
    Pazarlás lenne további konverzió. Ha jól nézem jelenleg egyetlen dolog van aminek 5V kellene, egy MAX7219–4x8x8 led mátrix kijelző. De az most amúgy sem lesz használatban. Úgyhogy valóban a 3.3V step-down az ideális.

ekkold:
    Kicsit tesztelgettem az stm32+szenzor+oled kombinációt egy állítható stepdown-al.
    Lementem 3V-ra és minden ugyanúgy működött. (leszámítva a feszültség mérést az mcu-val)
    Szóval nagyon úgy fest, hogy az általad említett 3.0V LDO választás valami nagyon alacsony dropout mellett bizony jó lehetőség :)
    Keresgéltem ilyesmi a szokott helyeimen (HQ, Hestore, Lomex) , hogy a postaköltség értelmetlenül ne dobja meg az árat pár darab esetén, de így hirtelen nem találtam csak nagyon kis terhelhetőséggel.

Amúgy simán sorbakötve egy multit az akku és mcu (+cuccai) közé mennyire kapnék milliamper vizsgálatnál valid eredményt? Csak hogy valami sejtésem legyen, mégis mekkora terhelhetőségű LDO-ra kell rárepülnöm.

törölt tag

válasz Aryes #21381 üzenetére

"minél nagyobb legyen a hatásfoka"
    Köszönöm a tippet, figyelni fogok akkor erre is.

."..megfelelő töltő mellett nem kell BMS"
    Igazság szerint én valami ilyesmit néztem ki hozzá.
    (Mondjuk a merítés védelem paraméterei kicsit zavarba hoznak.)
    Nem is annyira a töltés miatt, hanem inkább a merítés elleni védelem miatt. A celláim már megvannak és azokban sajnos nincs védelem, ezért kellene valami elektronika is hozzá.
    Emellett szeretném magát a töltést is kijelezni, ahogy korábban említettem.
    Amúgy a kijelzéssel megvagyok már, de valami hardver védelem is jó volna.

"..ellenálláslétra"
    Igen, pontosan erre gondoltam csak nem ismertem a nevét :B
    Összesen 6 button lenne. Négy irány, egy Enter és egy Back.
    Akkor lehet szétszedem két csoportra és két ellenálláslétrával csinálom meg, két bemenetet figyelek. Még így is jobb, mint hatot figyelni.

ekkold:
    "STM32 adatlap szerint 2V - 3,6V között működik"
    Igen, ez rendben is lenne, de a hozzá tartozó komponensek már nem biztos vagy esetleg másképp.
    Gondolok itt jelen esetben a hőmérséklet/pára szenzorra és valamilyen kijelzőre.
    Ezért a fix 3.3V feltétlenül kellene. Illetve ki tudja a későbbiekben mihez használnék még fel egy ilyen tápot, ezért nem mennék alacsonyabb értékre vele.

Ez a MIC5501/2/3/4 tetszik, hogy 160mV-ot droppol.
    Viszont a fix 3.3V esetén nem tudom használni, mert az alá nem mennék tápfeszben.
    (ahogy említettem, nem az mcu miatt, hanem egyéb kiegészítők miatt)
    Szerintem más projectben tudnám használni, így mindenképpen köszönöm a hasznos info-t.

Jelen tervem most az, hogy 2db 18650 Li-Ion cellát kötök sorba próbaként és egy 5V-os step-down-t kap.
    Lehet nem válik be, de egy próbát megér nekem. Kísérlet, ha úgy vesszük.
    (Mondjuk nekem ez az Arduino-féle vonal teljesen az :) )

A "WhitePill alias GreenPill" nagyon menő :C

Aryes, ekkold: Köszönöm a segítséget.

törölt tag

válasz Aryes #21379 üzenetére

Amennyire én tudom az stm32 2.8V-ot is bírja, így alapvetően ezzel nem lenne gond. Esetleg a hozzá tartozó szenzor vagy kijelző már nem biztos vagy a szenzor lenne pontatlan. Nem tudom biztosan, csak felmerült bennem.
    Emiatt talán jó volna valami 3.3V (vagy épp 5V) közeli érték fixen.

Szóval boos-buck a megoldás. Köszönöm a tippet.
    Esetleg valami konkrét javaslatod is lenne a típusra vonatkozóan? Ha igen, azt megköszönném. Lehet hazai beszerzés is, 1-2 darabról van szó, nem kritikus a "kínai ár" megléte.

Más1:
    Látok olyan 2cellás BMS-t, amire azt írják, hogy nem balanszos. Ez pontosan mit jelent?
    Amint az egyik cella eléri a 4.2V-ot lekapcsol mindkettő töltése vagy azt, hogy amint a két cella együtt eléri a 8.4V-ot akkor kapcsol le?
    Utóbbi esetnek nem örülnék annyira.

Más2:
    Felmerült bennem, hogy több nyomógombot szeretnék valami "érintkező takarékos" (bocsánat, nem tudom a helyes kifejezést) módon bekötni.
    Ez esetleg megoldható elméletileg valami ellenállás sorral?
    Arra gondoltam, hogy esetleg amelyik gomb le van nyomva annak más-más ellenállása lenne és ezt mérve egy A/D bemeneten esetleg megállapíthatnám melyik volt az.
    (Talán még két gomb együttes lenyomását is, fene tudja)
    Kivitelezhető ez vagy hibás ötlet?

törölt tag

válasz ekkold #21373 üzenetére

Teszek vele majd egy próbát, de most nincs ekkora ellenállásom itthon.
    Majd a közeljövőben próbálok útbaejteni egy boltot.

Más:
    Szeretném Li-Ion akkuról használni az eszközömet.
    Ez jelenleg valami mcu-t (pl. stm32), hőmérséklet/páratartalom szenzort, oled kijelzőt jelent. Jelenleg 5V USB-ről van táplálva az egész.
    Viszont azon gondolkodom, hogy miként tudnám megoldani a dolgot egyetlen Li-Ion celláról, amit 3.0-4.2V tartományban használnék majd.

Ha 3.3V-ra állítom be a dolgot, akkor egy LDO túl nagyot droppol, illetve a merülés vége felé (~3V környéke) már esetleg problémát okozhat.

Ha 5.0V-ra állítom be mondjuk egy step-up-al, akkor az akku teljes feltöltésnél túl magas feszültséget adna a step-up-nak szerintem az 5V-hoz.

Van ugyan egy ilyen powerbank modulom, de ez az alacsony terhelés miatt folyton lekapcsol. Ha mondjuk próbából egy ventit kötök rá (~250mA) akkor rendben működik.

Van esetleg ötlet, hogy miként lehetne Li-Ion akkuról használni az eszközt lehetőleg kevés veszteséggel?

(Felmerült még a sorba kötött 2db cella ötlete + LDO (step-down))

törölt tag

válasz ekkold #21371 üzenetére

A cél a folyamatos mérés lenne, vagyis fixen a körben lenne a feszültség osztó és rajta lenne az kontrolleren.
    Jelenleg 2x100k ellenállást használok és kézzel kalibráltam be.
    Jelenleg másodpercenként lekérve, 1V-5V között mértem vele, a multihoz képest +/- 0.03V pontossággal.
    Lehet még pontosabb lenne, ha nem breadboard-on raktam volna össze.
    De ez így mindenképpen megfelelő pontosság már szerintem.

A lényeg viszont, hogy a saját Li-Ion akkuját mérné folyamatosan, majd és kijelezné, ha merül. Szóval valami olyasmi impedanciával volna jó számolni.
    Akkor gondolom ilyenkor a kerámia kondi nem megoldás.
    Arra gondoltam, próbából emelgetem az ellenállás értékét még tovább és meglátjuk hogyan változik a pontosság. Jó lenne, ha bírná az 1M-t.

törölt tag

válasz bagarol #21369 üzenetére

A terv majd saját akku monitorozása lenne.
    Nagyjából 5 fokozatban jelezve a töltési szintet, nem kell nagyon pontos mérés.
    Csak amolyan "old mobil info" szinten mutatva 5 szegmenssel az állapotot a jobb felső sarokban majd.

Ha jól olvasom, akkor amúgy a pontosabb méréshez (ami most nem szükséges) az STM32-ben létező VREFINT feszültséget szokták referenciaként használni.
    Ez a belső feszültség ~1.22V egy 3.3V táp esetén, 30fok környezetben és ehhez kalibrálják.
    Doksi szerint: (VREFINT min 1.16, typ 1.2, max 1.24 v)
    Mondjuk valaki az chip hőmérsékletét próbálja monitorozni, a HREFINT apró változásaiból, mivel hőmérséklet függő is valamennyire.

Egy másik oldalon (most persze nem találom, hogy linkeljem) szintén írtak ilyen mérésről STM32-vel és ott 2db 100k ellenállással oldották meg. Viszont itt felhívták a figyelmet, hogy az impedancia miatt hosszabb mérési időt kell használni. Gondolom a 12bit pontosság miatt lehet erre szükség.
    Viszont 2x50k esetében már jónak mondható a saját táp mérése.
    Nyilván nem multimeter szinten, hanem az említett feltöltve/lemerülve szinten vizsgálva a dolgot.

törölt tag

válasz Tankblock #21360 üzenetére

Igen, erre gondoltam én is, de talán akkor pontatlanul fogalmaztam.
    Köszönöm a pontosítást.

Tankblock, Aryes: köszönöm a válaszokat.

törölt tag

válasz Aryes #21358 üzenetére

"Ha neked válaszolok, az olyan, mintha semmit se írnék?"
    Korral jár, de remélem eljut a a cpu-m környékére és nem köt ki a /dev/null-on :D

A zener diódát hogyan is kössem be?
    A felezett feszültségem gnd és vcc lábaira?
    (sorry, nagyon beginner vagyok)

törölt tag

válasz Tankblock #21356 üzenetére

Ha jól értem, akkor 2db nagy értékű (mondjuk 2x50kohm) ellenállással a mérés idejére csinálok egy 1:2 osztást és akkor ezzel mérhetek?

törölt tag

Sziasztok.

Kezdőként csak egy gyors kérdés.
    Ha adott egy STM32F401CCU6 dev board és azon ADC-vel szeretnék egy 5V toleráns feszültség mérést csinálni (pl. Li-Ion akkucella), akkor az alábbi képet nézve használhatom az "A4" pint erre? [kép]
    Vagyis a cellát csak rákötöm az STM32 GND és A4 pinjeire és mehet a mérés?
    Vagy kell még oda más is?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés