Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
felbontast ki lehet szamolni, de 2300-2700 dpi also hatar. de a felbontas mellett ugyanolyan fontos a dinamika atfogas es bitmelyseg. ez ha nem megfelelo akkor bebuknak a reszletek es savosodnak a szinatmenetek.
a negarol nem tudom hogy nyomtatsz (netan nagyitasra gondolsz?)
draga filmes vaz a kiforrotsagaban, a modularitasaban, szolgaltatasaiban, kivitelben, anyaghasznalatban, tartozekok mennyisegeben, stb. nezz meg egy nikon f65-ot es egy f3-ast, pedig vegul is ugyan ugy filmes gepek, de eg es fold a ketto. egyebkent az is dragithatja egy gepet ha mechanikusan oldanak meg olyat amit a masikban elektronikaval, pl olympus om4 vs om3, v nikon fm2 vs fm3a, latszolag zsir egyforma mindket paros, kinezet, szolgaltatasok, arban meg 4-5-xoros difi.
-
törölt tag
napoztasd attol javulni szokott. esetleg fenykepezz at rajta pl mobilteloval hogy lasd a valtozast.
ff hivas johet szoba, szines felejtos otthon.
egyszer van a hivas utana a nagyitas (papirkep).
hivashoz kell hivo folyadek es fixir. aruk valtozo, par e a hivo, fixir kb 1 ezres. ez ugy vegyszertol es keverestol fuggoen 8-15 teki filmhez elegendo. kell egy jo tank (pl kaiser syrexbol), asszem 6e. toltozsak, 6e (ha van de most az az info hogy juliusig nem lesz). homero, 2-3e. merohenger 1e, esetleg fecskendok. film kb 1.5e/teki.
plusz ido meg hely es rutin ami meglesz az elso par elcseszett filmmelpapirkep, optikai v print. optikaihoz, papir (sok fele van), papirhivo, fixir, rendes nagyitogep, idozito, talak, csipeszek, nagyitokeret, stb stb. sok ido, sotet helyseg, folyo vizzel es turelem.
printhez jo szkenner, sok ido es turelem. tintasugaras nyomtato (jo papirok, draga minosegi tinta, sok elcseszett probanyomat). vagy elviszed laborba, ami nem olcso raadasul ki kell ismerni hogy mikepp kell beallitanod hogy olyan kepet kapj amit szertenel. vagy tojsz az egeszre es kersz a rossmannban egy hivasnagyitast a kodakgoldra es csokolom, kezedben a kep -
törölt tag
ha sporolni akarsz akkor ne vegyel filmeset, sokkal tobbe van min egy digit. a digitnel van egy egyszeri nagy koltseged (a vaz) utana szinte nulla. a filmesnel hiaba olcso a vaz (ami egyebkent nem igaz, hisz egy gyarto csucskazegorias vaza ma is draga, pl lx, om4, fm2, f1, stb), de utana lesz egy folyamatos magas koltseged. a jo film draga, a jo vegyszer szinten, nagyitast nem is mondom (mindegy hogy optikai vagy print, plane ha magad uzemelteted). jo szkenner szinten draga (20e ftos rollei, reflekta es meg ki tudja milyen neven futo gagyisagok nem szkennerek csak egy kinai webkamera muanyag dobozban). de ha unod a digitfajlok szamitogepes mokolasat, akkor ra fox jonni hogy az leanyalom a szkennerrel valo baxakodashoz kepest. ami idegolo es lassu dolog. berszken marha draga (vagy olcso es gagyi). raadasul a minosege se lesz olyan mint egy jobb fajta digite. az obi filmeshez is draga, ha jo. ezen se sokat lehet fogni. igazabol esz erv nincs a film mellet, de meg anyagi se.
-
törölt tag
ff-et, jobb szeretem a ff kepi vilagot plusz hazilag is feldolgozhato (konkretan trix,tmax400,foma100, xtol).
ha van kvarclampad a kornyezezben akkor azzal probalkozz. ha nincs akkor tuzo napsutes. attol nem kell felni hogy baja lesz, plane ha merolegesen all a napra akkor nem is nagyon melexik. de ha igen akkor kicsit beviszed hogy huljon aztan ujra kiteszed.
mas kerdes hogy szamit e a sargulas. ff filmnel nem igen, kommersz szines neganal se sokat, talan pro dianal igen. azt is csak akkor latod ha van mihez viszonyitani.a bmp nem tomoritett. de ami benne van az kerded milyen minoseg, mertha gagyi laborszken akkor az alapinfo is keves. amugy meg minden korrekcio infoveszteseggel jar, pl egy levels vagy wb is csokkenti az onfo tartalmat hisz van ahol ossuenyom van ahol szethuz es mindezt az eredeti bithalmazbol teszo, igy tobb nem lesz csak kevesebb.
-
spanyoll
addikt
Mert kicsi. Régen lelkesedésből vettem, azóta meg megmaradt, amit nem használok eladom. A kémkamera szar képet csinál, ezért azt ritkán használom, a nikonos gépekbe még ellövöldözöm ami filmem van, amúgy meg kettő gépet használok igazán: a polaroidot, mert nyomtatóra nem költök és annak megvan a felhasználása nálunk, meg egy spinnert, azt meg azért, mert azt digivel nem lehet megcsinálni.
-
spanyoll
addikt
Félreértesz, nem lebeszélni akarlak a filmes fotóról. Én is végigjártam ezt az utat, lelkesedtem, és eljutottam arra a pontra, hogy most már eszközként tekintek a filmes fotóra és akkor használom ha az indokolt számomra.
A mi lő jobb képet dolgot hagyjuk, egy telefonnal lehet jobb képet lőni ha értesz hozzá, mint bármi mással, ha nem. Azon kívül kattintgatási kényszerről beszélsz, ami gépfüggetlen és benned van meg; ez is eldőlhet fejben.
Volt olyan rendezvény, ahol munkatársam ellőtt 1200fotót digivel és azt válogatta le, én meg 200at és abból dobtam ki kb 20-30at, tehát lehet digitálissal is így hozzáállni.
A lényeg, hogy az analóg fotózás, a digitális gépek, a PS és mind mind egy eszköz csak. Egyik se jobb a másiknál, egyik se ördögtől való; ha értelmesen használod, akkor mindegyikkel elérheted azt amit szeretnél. -
bence562
csendes tag
Teljességgel egyetértek veled. Első komolyabb gépem nagyapám Zenit E-je, egy majd 1kg-os fémtömb ami negyven év alatt se ment tönkre, mostanra kb 10 tekercset lőttem vele. El kell ismernem hogy tényleg drága, azonban nincs ott a késztetés, hogy mindig kattintgassak mivel csak 36 vagy 24 kocka van a tekercsen amelyek nem kitörölhetőek ezáltal jobban meggondolja az ember hogy van-e értelme ellőni azt a képet ellenben a DSLR-nél, azokat se ítélem el, rengeteg hasznos funkciójuk van, azonban mégsem hozzák azt az érzést.
-
spanyoll
addikt
Szintén nem kötekedésből, de ha ezek miatt fotóznál filmre akkor lehet, hogy koppanni fogsz.
A feeling egy dolog, az jó, ahogy az olcsóság (látszata) is. Viszont 200ért már kapsz használtan digi FF vázat, ha akarsz, ps-ezni nem kell diginél sem, viszont ha filmet scannelsz akkor ígyis-úgyis a PS előtt ülsz majd (élesítgetni, szöszöket eltüntetni a scanről). A képvilág megint érthető, de lehet imitálni.
Az olcsóság meg addig van meg, amíg nem költesz vegyszerre, nyersanyagra, scannerre, és akkor ott vagy, hogy jé, vettem hívócuccokat 15-20ért, egy jobb tekercs (ektar, portra, hp5) 1500-2500nál kezdődik, hívó cuccok ha rendesen használod szintén veszik a pénzt, scanner 50nél kezdődik és sorolhatnám.Az összehasonlító postok meg szépek és jók, de kétlem, hogy te most első körben KF-re fogsz fotózni és dobscannerrel scanneled, mert kell az a plusz felbontás.
Félre ne érts, nem bántani akarlak, szimplán csak rávilágítani, hogy a filmes fotó sem leányálom vagy olcsóság, viszi az is a pénzt, és ott sem árt a PS-ezés. Kivéve ha nem te hívod és scanneled, de akkor meg tekercsenként 1000-1500 a hívás és ugyanennyi a 2mpixeles scan.
-
bence562
csendes tag
Helló!
Az első kérdésed nem egészen értem.
A jó szkenneléshez lehet kapni kifejezetten filmhez való szkennereket már egészen olcsón kaphatók persze a minőség még nem feltétlen az erősségük ezeknek. Esetleg ha van már DSLR-ed azzal lehet trükközni, Youtube-on találni videókat mások hogyan csinálják.
-
j.bravo
addikt
hali!
Rutinrókák majd kiegészítik irományom, légy türelemmel és ne aggódjÉn először a kiciócó drogériás filmekkel próbálkoztam, aztán szép lassan kikoptak, legalábbis a DM-ből
néha rendesebb negával, Fuji, Kodak - amik relatíve könnyen kaphatók, abból kb ezek maradtak.
A filmnek van karaktere, tehát okos és rutinos kollégák a fotózandó téma alapján választanak filmet.Lencse: ha az UV valóban leviszi a sárgulást, akkor sima napoztatás nem segít? (optikus válaszát várjuk meg erre, hogy okozhat-e bajt ha simán kiteszed a napra az obit)
Labor és labor között van különbség, persze - ha ugyanazon minilaborral (fénymásológép méretű automata) hívják akkor nem, de ha más géppel vagy részben kézzel, akkor igen.
Színes filmet nagyon kevesen hívnak kézzel.BMP: maga a formátum veszteségmentes, tömörítetlen - persze nem raw. Tiff vagy Bmp mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest