Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

válasz gbors #3574 üzenetére

Én a tesztek töredékében olvastam bármi utalást a TDP-s dologra. Leginkább hetekkel, hónapokkal a megjelenés után.

A versenypiacos dolognál élesen más a tiszta piaci verseny, és a vásárlók félrevezetésével elért versenyelőny. Én úgy gondolom, a mókolt TDP és a 970 memória esete pontosan az utóbbi. Más iparágakban elkövetett disznóságoktól nem lesz más ezen piaci szituáció.

"de egész biztos, hogy látható gap lett volna a sales-ben"
    Pont erről beszélek, és akik ebben a gap-ben lettek volna, vagy 980-at vesznek inkább, vagy 290/290X-et, esetleg kivárnak. ;) Azért azt ne felejtsd el, hogy az eladások nagyon jelentős része a 970 volt.
    Csak hogy számokat is hozzak, ne csak a nagy semmit, Steam HW survey alapján közel 4X-es mennyiségről beszélünk:
    NVIDIA GeForce GTX 980 2015 jan: 0.48% feb: 0.57%
    NVIDIA GeForce GTX 970 2015 jan: 1.80% feb: 2.22%

Emlékszem GTX260-ra, a GTX570-re, és a 8800GTS-320-ra. Már megjelenésükkor téma volt (főleg a 8800GTS320-al), hogy a csonka memória mindeképpen hátrány lesz a standard memóriaméretekhez képest, ami a 8800 idejében 512MB volt, a GTX260 idejében 1GB. A 8800GTS320-am eladásának is ez volt az oka, elfogyott a ramja. A GTX570 kicsit kakukktojás, ott az 580-on is kicsit kevés volt a ram, akkoriban már a csúcson 2GB volt a menő. A 970 megítélésénél is lényeges hátrány lett volna az a -0,5GB ram, nem véletlen sütötték ezt el így, ők is nyilván pontosan tudták. Mint írtam, dörzsölt managerek azok.

Azt azért tegyük hozzá, hogy a 290 Radeonoknak sokkal kevésbé lett volna rossz a Maxwellhez képest a megítélésük, főleg ár/értékben, ha nem maszatolnak Nv-ék kicsit a TDP-vel, és a memóriával. Ez pedig azóta is tartó hatás... Persze, ez csak az én véleményem a dologról. :R

(#3575) TTomax: Sokat nem buktam a 290-em eladásán (összesen 18K-t buktam az újonann vett, fél éves kártya eladásán, szerintem nem kirívó), csak mégis jóval többet, mintha nem lett volna ekkora hype a 970 körül.

900Mhz-en hajtva a 970-et a béka feneke alatt lenne a sebessége a 900Mhz-es 290-hez képest, ugyanis a 970 a jóval magasabb órajeleiből merít.
    Szívem szerint én csak kiiktatott "power limites" VGA-kkal mérnék tesztekben, akár fogyasztást, akár sebességet, abból derülne ki, melyik mit tud.

Az AMD-nek okozott kárt abban látom, hogy sokan nem ráfanyalodtak volna a 290-re, hanem alapból jobb színben látnák azokat a VGA-kat.

A Giga WF3-as ventijei egyáltalán nem voltak hangosak 2400rpm-en, alig lehetett hallani őket, azt is csak közelről. 3000rpm-en volt kis hangjuk, ahogy írtam, de nem vészes, értsd kis hangerőn játszva nyitott fülessel sem hallatszott be. Halkan megjegyzem, nagyon nem mindegy, mekkora, és milyen kiképzésű ventikről van szó. Pl. egy refi 7970 ventije 3000RPM-en már kész porszívózás volt, ahhoz képes a WF3 meg semmi.
    Csináltam diktafonos "tesztet" is a refi hűtés hangjával összehasonlítva még korábban, ha továbbra sem hiszed el hallgasd meg: [link].

Új hozzászólás Aktív témák