Hirdetés
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Mobil flották
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
zseko
veterán
válasz
PAtr0n
üzenetére
Én csak arra próbáltam utalni, hogy elképzelhető, hogy menni fog.
De mint írtam is, azért az 1300X alatt szenvedéses volt. Én nem feszeltem meg egyebek, mert nem értek hozzá, egyszer csak elindult, aztán néhány visszaeséstől eltekintve, ment.Ezt viszont sehova nem tudom tenni a B450-es lapnál, ez mi akarna lenni és honnan veszi ezeket az értékeket a ramnál:
[kép] -
zseko
veterán
válasz
charlie22m
üzenetére
Nekem olyan ramjaim vannak amik egyáltalán benne sincsenek semelyik támogatási listában (G.Skill Aegis F4-3000C16-8GISB). Még az 1300X procival együtt vettem 2x8GB-ot, kb. fél év múlva pedig még 2x8GB-ot.
Igaz megszenvedtem vele mire sikerült elindítani a gépemet az alap órajelén felül, és ugye tudjuk, hogy az első szériás Zen-ek eléggé háklisak voltak a ramra, de azóta is 3000MHz-en mennek. Azóta cseréltem már kétszer procit (1300X -> 2600 -> 3600), és egyszer alaplapot is (Asrock Fatal1ty B350 Gaming K4 -> Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4), ugyanúgy megy 3000MHz-en.
Ráadásul nem figyeltem eléggé, így a később vásárolt ramok 2 rank-esek, míg az először vásároltak még 1 rank
Más a Stepping. Franc se gondolta, hogy ugyanazt veszem és nem ugyanazt kapom. 
Néha voltak problémák, újraindult a gépem - bár hogy konkrétan mi okozta, fogalmam sincs mai napig - olyankor visszaállt alap órajelre, ez leginkább az 1300X procinál volt.Ám erősen esélyes hogy a számítógépház(?!) hibája lehetett, ugyanis odáig fajult, hogy idén augusztustól két hónapig nem tudtam használni a gépemet, mert először egyre sűrűbben újraindult, majd végül be sem kapcsolt - vagyis bekapcsolt, csak semmi nem jött be, még a bios sem, és újraindulgatott. Ekkor lett az új alaplap és a 3600-as proci, de ugyanaz volt - végül kínomban kiszedtem a gépházból és az asztalon csupaszon összeraktam, simán indult és működött... Vettem új házat, azóta is megy. Így most van itthon egy alaplap+proci. Ha lesz türelmem hozzá, akkor kitesztelem, lehet semmi bajuk, csak a gépház szívatott...
Amúgy még húzni is sikerült a ramokon egy keveset, még az 1300X alatt próbáltam, de az már nem volt stabil.
-
zseko
veterán
válasz
SirRasor
üzenetére
Pedig van. Mondom ezt úgy, hogy több mint egy évtizedig bőven elvoltam ha már 30 fölött volt az fps, míg egyszer úgy összeállt minden, hogy 60fps + vsync on beállításon indítottam a játékot és szembesültem azzal hogy milyen az amire azt mondják, folyamatos. Azóta észreveszem ha valami nem az.
A fogyasztás végülis számít... Igaz, egyszer egy Phenom II 905e processzort vettem, mert hát energiatakarékos, csak 45W a 60W helyett, és anno kiszámoltam, hogy napi 10 óra használat, évi 365 nap, 15W különbséggel az öt év alatt spóroltam havi ~180 forintot... És ez ugye a max terhelés mellett, nem a valós, ettől terhelésben(azaz fogyasztásban), időben, napban kevesebb használat alapján.
-
zseko
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nade én nem használom a Ryzen sémáit (próbáltam, de semmit előnyét nem éreztem), a kiegyensúlyozott van, ahol 5% a minimum.
-
zseko
veterán
válasz
Gyuri27
üzenetére
Hát elég idióta séma ha terhelés nélkül is túlhúzva hajtja a procit, csupán azért, mert a processzor energiagazdálkodásánál a maximális rész az 100%-ra van állítva. Kipróbáltam, levetem 2%-ra a max-ot, máris csak 1,69Ghz-et ír. Mint írtad, a 10-ben is már ilyen sémák voltak, és 100% biztonsággal emlékszem, hogy ott ugyanezen beállítással levette a (kijelzett) órajelet ha nem volt terhelve a gép, és ugrált az órajel a terhelés függvényében.
Nem tudom hogy ezek az AMD Ryzen feltelepült energiasémák befolyásolták, vagy befolyásolhatják-e.
Emellett a 2%-ra állítással még az járt, hogy, a korábban beszéltekhez kapcsolódóan, a böngészés alatti hőfok lement 35 fokra, nyitott előlapi ajtóval pedig 32.5 fokra."Egyébként ha van llc azt még érdemes állitani, valamint negativ offsetet is."
Ebből az elsőt azt sem tudom mi
, a másodikról már hallottam, de hogy hol és hogyan kell beállítani...
sose néztem utána. -
zseko
veterán
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Én ezt nem értem:
A feladatkezelőben én még az alapsebességen sem láttam a procit nem hogy az alatt, a Ryzen Master meg látod mit ír.
Egyébként úgy rémlik hogy régebben itt is láttam alacsonyabb értékeket, de mostanában 3.8 alatt nem látom.
A C-state bekapcsolása nem módosított a feladatkezelő kijelzésén, a CnQ meg az én lapomból már hiányzik.
-
zseko
veterán
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Jaja, tisztában vagyok az ilyen egyszerűbb dolgokkal
Most is van egy venti hátul, elölről pedig kettő nyomja befelé a levegőt. Majd kipróbálom hogy az egyik elülső ventit átteszem felülre, vagy esetleg veszek bele még egyet. Csak dögnehéz ez a ház
nincs kedvem állandóan ki-be rakosgatni
Lehet kellene alá egy kis kerekeken guruló valami, csak mint írtam, a ház méretei miatt ezt max 20mm-el tudnám megemelni, és így még jobban megszorulna a gépház fölött és mögött a levegő. Egyébként már ezek is bőven jobb értékek mint amilyenek voltak a gyári ventivel ebben az új házban.HSM jaja, bőven jók már nekem ezek az értékek, ritkán nézegetem a hőfokokat és egyebeket, most is csak a házcsere miatt voltam rá kíváncsi, meg egyébként is, lehet most még hagyni kellett volna úgy ahogy volt, télre jól jön az extra fűtés

-
zseko
veterán
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Megnéztem pár játékkal, a legmagasabb érték 65 fok volt a CP2077-nél, egyébként 60 fok körül állt meg (a többi játéknál). A zárt előlapban igazad van, de hát ez a ház tetszett nagyon
, amint kinyitottam az előlapi ajtót, 4-5 fokkal lement a hőfok, vagyis CP 2077 60-61 fok, a többinél 55-56. Ami érdekes, hogy a nyitott ajtó mellett a házventiket is felcsavarva maxra már nem hozott különösebb érdemi javulást, mínusz 1-2 fokot csak.
Ugyan így, böngészés közben ha nyitva van az előlapi ajtó az szintén hoz ~1-2 fokot. Valamint azzal nyertem még ~2-t, hogy az energiasémát áttettem kiegyensúlyozottra az AMD Ryzen Balanced-ről, így akár 35-36 fokra is lement sima böngészés alatt. A házventiket maxon járatva itt még annyit se hozott mint a játéknál. Aztán persze az is lehet hogy a pasztázás se teljesen tökéletes (MX-4 egyébként).
Na meg akkora a ház, hogy nem sok hely marad az asztal alatt: hátrafelé 120mm, felfelé 60mm maradt el. Meg persze jobb oldalon 35mm.
Azon gondolkozom, hogy esetleg elölről az egyik ventit felülre rakva nyernék-e valamit. Egy óra játék után már kellemes meleg volt a ház teteje, és a levegő
hátha segít, hogy az is húzza kifelé onnan. -
zseko
veterán
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Ez valóban igaz, az idei sem volt betervezve...
Azóta viszont megoldódott, egy Dark Rock Pro 4 lett végül
HardverApróra felkerült egy 25-ért, ráadásul közel volt a munkahelyemhez, így már itt van a gépemben. Lehet kissé túlzás, de az biztos hogy hűtőre egy ideig nemigen lesz gondom 
A CinebenchR23 30 perces tesztjét elindítva nem hat perc alatt 88 fok, hanem 30 perc alatt se lett 69 felett. Amint vége lett, ~másfél másodpercen belül 42 fok lett 69-ről. Böngészés közben 38-41 fok, ami a gyárival tegnap 53-55 volt ugyan úgy szimpla böngészés közben.
Igaz a házban lévő ventiket továbbra is hallom, de ez már kevésbé zavar (még
) -
zseko
veterán
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Ez lényegében igaz is, ugyanakkor azért olcsóbbnak érzem inkább egyszer venni egy jobbat, mint 'minden procicsere után egy ahhoz passzolót' mert már kevés hozzá. Nyilván ez most így extrém túlzás volt ahogy mondtam, és valószínűleg nem is mostanában lesz, hogy újra procit cseréljek.
Az RGB számomra teljesen felesleges, ki nem állhatom, így ebből a szempontból mindegy. Bár most szereztem egy Dark Base Pro 900 házat amiben szintén van, ez még belefér és pofás (már amikor kipróbáltam), de hogy a gépemben minden bizbasz úgy villogjon és világítson mint egy karácsonyfa...
Viszont - most láttam egy Frostflow X 120-at, így elsőre pofás, árban sem vészes, ez mennyire élhető? Mégse egy batár nagy, félkilós blokk feszíti az alaplapot. Egyedül a hangja kérdéses, mániám a halk működés, és a gépem most ezzel a házzal hangosabb, mint a régi házban amiben nem volt plusz venti és még az oldallapok sem voltak rajta... -
zseko
veterán
185mm-ig bármi befér papír szerint. A csendes működés lenne a lényeg (a hűtés mellett), ezért érdekelne van-e valami bevált. Most a gyári hűtő van rajta és sima youtube nézés 52-55 fok. 10 perces Cinebench R23 alatt 91 fok... És az ~1400-1500-on járó ventilátor hangja is zavar. De hogyha bármi jó, akkor veszek valamit 6-8e forint körül és le van tudva.
-
zseko
veterán
Van egy 3600-os procim, milyen hűtőt ajánlanátok hozzá? Elsősorban a be quiet! hűtők tetszenek, na meg a tápom és a házam is az.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Xiaomi Redmi Note 14 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Strix Z390-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Más a Stepping. Franc se gondolta, hogy ugyanazt veszem és nem ugyanazt kapom.

nincs kedvem állandóan ki-be rakosgatni
, amint kinyitottam az előlapi ajtót, 4-5 fokkal lement a hőfok, vagyis CP 2077 60-61 fok, a többinél 55-56. Ami érdekes, hogy a nyitott ajtó mellett a házventiket is felcsavarva maxra már nem hozott különösebb érdemi javulást, mínusz 1-2 fokot csak.