- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
paltom
tag
Sziasztok most raktam össze egy gépet ryzen 5 3600-as procival be quiet pure rock 2-es procihűtővel de ilyen 70-80 fok körül mozog a hőmérséklet terhelés alatt. Pasztàt egy 4-5 éves Cooler mastert raktam rà mert se hűtőhöz se a procihoz nem adták de úgy tudom lejàrati idejük nincs. Normàlis ez a hő vagy cseréljék esetleg jobb pasztàra?
[ Szerkesztve ]
Ryzen 5 3600, RTX 3070
-
Qtya123
őstag
válasz Erdei88 #30891 üzenetére
Persze, jövő héten megy vissza a lapba a 3600X és lemérem/közzéteszem a minden auto+PBO beállítással, hogy az mit mutat. Akkor így már mindkét procival mindkét PBO beállítással lesz kielemezhető eredmény.
fudi2002: "Ha jól rémlik, a pbo auto itt = offal"
Na ez megmagyarázná, hogy miért volt nagyon egál a két proci. Azt tudtam, hogy a PBO auto az egyenlő az engedélyezettel, de azt sehol nem tolták a képembe, hogy az új BIOS-nál már csak akkor enabled, ha enabled.
Multi játékra a normális BIOS beállítással így már előrelépésnek tekintem az 5600X-et. Viszont én megvárom, míg 100 környékén lesz az ára, mert számomra felette nem éri meg.
Kíváncsi leszek az eredményre majd Cyberpunk alatt is, hogy mit tud a 3600X az 5600X mérésemmel összehasonlítva.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Egy kis AGESA érdekesség.
Tesztkonfig a gépem, ami az adataimnál látható.
Két különféle BIOS és dettó ugyanazon BIOS beállítások, azaz nagyvonalakban allcore 4.4GHz és 3600MHz-es RAMTesztprogram : Y-cruncher (0, 1, 9 - es beállításokkal futtatva)
Nagyon enyhe (bár összességében fél perc) lassulás az új AGESA javára.[ Szerkesztve ]
-
Bossp
addikt
-
chopin42
addikt
Röviden: ha prime avx allcore alatt default/pbo 1.33, akkor addig nagyjából mehetsz, 1.325 kb az átlag. Ha ott ledroppol 1.3 körül, akkor addig. Singlecore/light load (cinebench is az!!!) nem mérvadó.
Amúgy annyira, de ANNYIRA boldog lennék, ha az AMD kiadna egy kiáltványt, miszerint "ne menj x fesz fölé statikus tuningnál" Ezzel sok fejfájás,t idegesítő kérdést, és nem utolsó sorban esetleg későbbi garis problémát spórolnának maguknak, és nekünk is...Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz chopin42 #30915 üzenetére
Ugyan, egyvalamit mondanának az emberek a füst utan: "Tényleg volt ilyen?"
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
dzz
aktív tag
válasz South Velen #30442 üzenetére
Várakozom, hogy minden ideérjen és közben olvasgatok. Ebben az AMD világban kb. minden új, mintha az időben utaznék oda-vissza
Már tervezgetem, hogy mi lesz ha megint vastagabb lesz a pénztárcám és visszakerestem a hozzászólásod. Azt gondolom, hogy egy 3950 jó upgrade lehet a 3700x-ről majd a jövőben. Ez ha jól sikerült olvasnom, 16 mag. Bírja a mai felállás szerint a MSI B450M Mortar Max?
ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86
-
Bossp
addikt
válasz chopin42 #30915 üzenetére
Addig mehetek a beállított értékkel vagy addig mehetek amíg ezeken a terheléseken annyi feszt kap? Mert gyárin kap ez a proci jó hűtéssel stressz teszt alatt 1.33-at az én feszkómmal 1.316-ot. játék közben valamivel több. LLC turbo-n. Tehát a gyári alap feszek alatt vagyok hisz a gyári sokkal többet ad játék közben picivel többet stressz teszt alatt mint amire nekem állítva van. De egyébként van megadva egy bizonyos érték ami felett bukod a garit és az lenne aminél általaban a biosok pirosra váltanak nem? Fx-nél mintha így lett volna.
"1 lehetsz vagy 0 vagy élő vagy hulla!"
-
veterán
Orajelfuggo a dolog. Mas fesz mehet 4GHzen, es mas 4.5on... Ugyanis az aramerosseg a lenyeg, nem a fesztol halnak meg a procik, hanem hogy mennyi ampert rant be vele...
A fos 3600asom 4GHzen 1.4V mellett sem igazan stabil allcore, a gold 3600asom meg 1.25el megy 4400 felett... S az utobbi mar igencsak huthetetlen...
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
HSM
félisten
válasz RECSKA #30922 üzenetére
"Ugyanis az aramerosseg a lenyeg, nem a fesztol halnak meg a procik"
Ez azért így nem igaz. A fesz, áramerősség és a hőfok is mind számít és okozhat sérülést külön külön, és bizonyos kombinációkban is."S az utobbi mar igencsak huthetetlen..."
Valószínűleg itt a csip szivárgása más, az okozza a különbséget, nem az órajel. Tipikusan a magas szivárgású csipek relatív magas órajelet mennek alacsony feszen, de közben erősen fűtenek, az alacsony szivárgásúak pedig fordítva. Ez pont magyarázza a két csiped. Meg a saját Gold 3600-asom is, ami vidáman szalad allcore 4,2Ghz-en 1,24V-on, de gyári a gyári PB-al igen brutálisan melegedett 1,4V felett. -
South Velen
addikt
Bírja még azt is (határeset). A többi B450 Micro lap nem bírja, de a Mortar igen.
a B450 Aorus M nem bírta volna.Persze extrém tuninggal már nem, de gondolom nem is cél.
Persze, főleg ha munkára lesz, a legjobb lesz majd belőni a 3950-en egy 4-4,1GHz körüli all-core beállítást 1,2V körül (vagy ahogy tudja a proci), hogy minél kevesebbet fogyasszon.
Ez azért fontos, mert 16-core számításigényes munkára auto beállítás szerint is beejtené az órajelet 4 Ghz köré, csak megküldené 1,3V fesszel. (többet is fogyaszt és az alaplapnak is nehezebb táplálni), tehát érdemes beleölni egy kis időt majd a kitesztelésbe.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz RECSKA #30922 üzenetére
Micsodaaa ? Ennyire gyengusz nem lehet már...
#30925Bossp: na, ez engem is érdekel, mi alapján jött ki.
Most látok böngészés közben a konnektoros mérőn (tehát az egész gép, kivéve a monitort) 55-57W-ot.
Kísérleti építés: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi (igen, ez az a lap, eddig ötös! ) + R3 3300X (BIOS full defaulton fut, semmit nem állogattam még, 4350-re boostol szépen) + 2*8 GB Patriot Viper Steel 4400CL19 (még ez is alapon megy egyelőre, 3600CL16 lesz megcélozva - ezt vitte a B350-es Asrock ITX/ac lapban is) + Sapphire Pulse RX 550 4 GB VGA (ez max 50W széttiporva is ) + Thermalright Le Grand Macho cpu hűtő, 140-es Alpenföhn Wing Boost 2 ventilátorral - szeretem a csendes üzemet.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
veterán
Azt hogy??? Nekem 4500on 120W a 3600 1.275el... Persze nem aida alatt...
Sot, a fos 3600asom y cruncher futtatasa kozben benyal 4GHz alatt 110W-ot...
Hsm : igy van!
Csak probaltam ugy fogalmazni, hogy ertheto legyen laikusnak is...Jokeph : dehogynem. Ezert is volt PBOzva egesz eleteben. Meg 3950en sem tudtam allcore stabilizalni. Igy maradtam a PBO mellett. Csakhat a mostani agesa pbo mellett mar nem ad neki ertelmes feszt, igy kekhalalozik. PBO nelkul megy most, 3900-3925MHzen cb23 alatt...
[ Szerkesztve ]
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
dzz
aktív tag
válasz South Velen #30924 üzenetére
Ha megérkezik végre a processzor (mármint a 3700X), keresni foglak itt egy kis gyakorlati felokosításra Nem tuning acél, hanem stabil és csendes (szobai) működés. Ez a 3950 csak szembejött és kíváncsivá tett.
ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86
-
Bossp
addikt
válasz chopin42 #30930 üzenetére
Hmm akkor 89W. hát de úgy lassabb, több feszt kap, melegebb és kaotikusabb a hőingadozás aka nehezebb normális venti profilt lőni rá . Ha ennyire halálosak ezek az értékek akkor inkább vissza veszem 3.4 re sztem az 1.3 alatt meglesz csak enm értem miért olyan hardcore oc ez a második mondatom alapján Az embernek van egy high end hűtője és a gyári feszek alá kell menni a legalapabb modellnél egy kis OC-nál mert gyorsan el hal a proci ez nekem új de nem állítom hogy nem igaz
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz RECSKA #30927 üzenetére
Akkor nem is szidom a korai 3600X-emet.
4,3-at bírta all-core 1,35Volt beállított Vcore mellett.
De PBO+XFR-el nyomatom, nekem kell az a majd 100 MHZ+ adta single core többlet.
R3 3300X: ez a kis izomproci hozza amit ráírtak, buherálás nálkül is 4,35 GHZ boost clk, és ki is tartja.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
chopin42
addikt
Nem néztem végig az összes hsz-t, de ha megcsinálod amit írtam, meglesz a max fesz, amivel nem hal meg a proci kb soha (mire semmirevalóan elavul, max akkor).
Prime 95 utolsó verziót letöltöd. Small fft, avx-el. Megy kb fél órát. Hw-infóval nézed a hőt, feszt, rakj ki grafikonokat (jobb klikk, show graph). Ha a fesz nagyjából már egyenes, és nemesik tovább, az legyen a max fesz, llc-vel olyat állíts, ami terhelésnél ugyanide droppol (nálam 1.325 a fix, közepes terhelésen 1.319, fullon 1.312, és atomstabil, igaz, csak 4.2, de korai példány, azok közül a jobb).
Majd teszteld ki, mi a max órajel ezzel a fesszel, y cruncher/prime95/prime avx jók erre. De arra készülj, hogy 1.32 volt körül 4.2+ghz-nél 120 w a minimum, ennyinél nálam 22 fokos szobában egy assassin 3 alatt 88 °C peak is van. Szóval kell a hűtés.Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
fairi
addikt
Vetem egy ryzen 3900xt, úgy tűnik picit peches voltam, Silver sample sikerült csak. Meg is látszik kis játék után a CTR 1.0-val
LLC=3
1.325V lett a core voltage és a CCD0/CCD1 4525/4325 Mhz
[kép]
Asus B550 TUF gaming az alaplap, hűtő egy Noctua D15
Prime95 small FFT-nél 150w és max 85 fok körül stabil most, szobahő 20 fok. Hiba nélkül bírja.legyek happy vagy még lehet ezen finomítani, 4550 Mhz nem jött össze, prime összeomlik pár perc után Pc újraindul.
CCD1 elég rossz, 4350 nem tudom megadni neki, prime95 összeomlik a PC-vel együtt. voltage emelés után lehet bírni, de nem tudom mi a max amit szabad fix értékként.[ Szerkesztve ]
-
-
Trebron09
őstag
Nekem nem célom most a cpu tuning (570-es mellé fölösleges) csak a stabil és tartós működés, cpu-t offsetre állítva -0,093V-ot adtam meg neki és kb. semmit nem csökkentek az értékek, leggyengébb level5-ös LLC mellett, legalábbis én a Vid értéket néztem. Melyiket kell nézni?
Memória tuninghoz: Olvastam hogy valamely értéknek egymáshoz viszonyítva nem lehet fél voltnál több vagy ilyesmi valaki leírná hogy is megy ez? Vagy állítsam be a DOCP-t ami 1,35V-ot ad a ramoknak és kész? SoC voltage-n kell emelni? Fabric órajele jó ha alapon marad?
[ Szerkesztve ]
- Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót! -
-
Trailblazer
veterán
-
Bossp
addikt
válasz hokuszpk #30940 üzenetére
Amikor PBO-val stressztesztelsz és játszol nem pillanatokra kapta a nagyobb feszt mint az én fixx all core-omnál . Ott is folyamatosan kapta az 1.33-at Aidanal és 1.35 körül játék közben. Totálisan értem miről beszélsz a 2700X-emet PBO-val használtam mert eltudtam érni játék közben all core 4400Mhz-et! amit ezzel PBO-val sehogysem tudnék! pedig next gen és kevesebb mag
-
Bossp
addikt
válasz chopin42 #30934 üzenetére
Parancsolj, lentebb mentem 4.4 Ghz-re és így ment hiba nélkül a prime 2 órát. Kevert tesztet nyomattam gondoltam akkor már a Ramot is csekkolja azt csak mem64-el tolattam. Ellenben nézd a min feszt és a kövi képen játék közben a feszt. Semmi értelme Prime-al tesztelni játékra... Mert eleve elmegy a játék kevesebb feszel is mint amin a prime bekér és hiába lőttem be a legfeszesebbre az LLC-t így is hatalmasat droppol.
Játék teszt:
Szóval most akkor van egy Atombiztos 4.4 Ghz-em ami prime rdy és durván feleslegesen magas feszem játékra 4.4 Ghz mellett persze nemhiszem hogy ez most sok lenne így ACk közben gondolom ez már nem öli meg hamar a procim ha így játszom de akkor legyen... Ha szerintetek így érdemes belőni egy gépet játékra én elhiszem nektek de ezekkel a hőfokokkal akár passzívan is hűthetném majdnem a Dark Rock Pro 4-el
Most pontosan 0.03 V-al többet megy annál ahol a Prime stabil[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
Ha neked is így méri szoftveresen a lap a SoC feszültséget akkor az nem lesz szerencsés.
#30937 Trebron09: Most átírtam a cpu vid értékét fix 1,1V-ra, 3,6Ghz-re és úgy adtam meg neki a -0,05V-ot szépen le is ment terhelés alatt is és idle is 1,075-1,1V-ra de viszont így nincs boostom. Hogy lehet ezt normálisan beállítani hogy boost is legyen meg a feszültség se 1,47V legyen idle?
[ Szerkesztve ]
- Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót! -
-
Bossp
addikt
Az eddigi test methodom játékra a következő volt a Phenom 2-es procim óta: megnézem mi a max ajánlott 24/7-es fesz játékra itt munkára 1.25-öt játékra 1.35-ötr ajánlottak. Biosban ettől vissza veszek 2 lépést az lett 1.36 Vcore fesz, LLC feszes. szépen emelgetem az órajelet és mindig futtatok 1 azaz 1 cinebenchet amíg ki nem hal. ha ki halt megyek vissza addig amíg le nem fut 20 kör CineBench és fél óra Aida mert ezek bár kevesebb feszt adnak és nagyobb terhelést mint akármelyik játék (legalábbis én még nem találkoztam olyan játékkal ami jobban terhelt volna). aztán vissza dobom még erre pluszban a két lépcsőt és eddig mindig atom stabil volt! rossz meglátás? mindenképp kell a prime?
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
1.313V max prime alatt az saccper azert rendbenvan, ha tudod huteni.
#30946: 1.1V alatt oke, bar szvsz 1.05 korul is el kellene ketyegjen.
Nekem a 3700 Soc 1.0375V megy.
Probalj ra alacsonyabb fesszel, hatha ugy is stabil, minek füteni, ha felesleges ?[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Bossp
addikt
válasz hokuszpk #30948 üzenetére
Nem nem. Prime alatt 1.263V volt 1.313 az egy idle fesz. játék közben most 1.293V körül alakul. 1.33 körül volt 4.5 Ghz-en de az ugye nem prime-al lett kitesztelve. Arra írták hogy hosszú távon halálos lehet
1.05-re van biosban lőve. És jég hideg![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest