Új hozzászólás Aktív témák
-
Yany
addikt
A PWM ventilátorok az impulzusok hosszának (szélességének) variálásával szabályozzák a fordulatszámot (Pulse Width Modulation), miközben a feszültség változtatásával is elérhető másik fordulatszám. Tudomásom szerint a PWM pontosabb, de bonyolultabb megvalósítás.
-
Yany
addikt
Annyira nem vagyok otthon AMD procikban, de némely játékban kicsit kevéske lehet (pl. BF3-ban egy fullos szerveren azért kicsit sok dolga van egy ilyen gépnek a grafikán túl is), de én speciel a 4GB-ot 8GB-ra bővíteném. Egyrészt nem tétel manapság egy 7850-hez képest, másrészt az mindig jól jön. Annyira jól, hogy hónapok óta használok gond nélkül egy 8GB-os gépet (ld. adatlap) lapozófájl nélkül 64 bites Win7-en. (bf3, grafikai programok, stb, minden megy).
Táp egy 500W+ Cooler Master Corsair vagy FSP megteszi szvsz.
-
Yany
addikt
teljesen jó párosítás
-
Yany
addikt
Két fő hatása van a V-Sync-nek (erről Abu valamely cikkében viszonylag részletesen is beszél). Bekapcsolásakor ugyebár a vga minden képkocka kirajzolásával "bevárja" a kijelzőt, hogy befejezze a korábbi képkocka megjelenítését, hogy a frame buffer teljes pompájában ott csücsülhessen a user szeme előtt. Ennek következménye:
- 1/60-ad másodpercnyi különbség mindenképp lesz a jelenet állapota és a user által látott kép között, de tapasztalataim szerint valamiért (talán Abu erre is ad magyarázatot) ennek az időnek 2-3x-osa jellemző (simán érezni, hogy az egérrel végrehajtott mozdulataim lemaradva jelennek meg a képernyőn)
- Tökéletesen folyamatos lesz a megjelenítés, nem "szaggat" a kép, amennyiben a minimum fps nem esik 60 alá, különben hirtelen(!) feleződik a képkockaszám és habár a 30 sem vészes bizonyos játékoknál, ez a hirtelen váltás bizony észrevehető és zavaró, főleg ha rendszeresen beesik 60 alá az fps.Ahogy előttem már megírták, egy 78xx videokártya sok játékban (pl. CS:S) olyan magas képkockaszámot produkál, hogy kikapcsolt v-sync mellett a "szaggatás" sem olyan észrevehető, mivel minimális különbség adódik két egymást követő képkocka tartalma között, és input lagban is a töredékét tapasztalod.
Ugyanakkor lassabban futtatható játékoknál meg pont a 60-30-15 fps-ek hirtelen váltása, ami könnyen lebeszéli az embert a használatáról, de aki pl. wow-ozik, vagy olyan dolgot játszik, ahol nem kritikus a reflexidő, ott szerintem is simán bekapcsolható (bár az ilyen játékokban is a grafikus egérkurzor és/vagy kameramozgás lagja is legalább annyira bosszantana engem). Szóval az én javaslatom a V-Sync Force OFF beállítása, de teljesen ízlés és játékműfaj kérdése.
Memória órajeles kérdésed: tudjuk ugye, hogy a 7870 még többet pumpál, mint a 7850, akár azonos órajelen is, de mivel órajelben is fölötte képes menni (nálam 1150) így mégjobban függhet a vram sávszélességétől. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy 1350 és 1450 között mérési hibahatáron belül voltak a tapasztalataim. Most pont emiatt 1350-en tolom, mert a stabilitás nekem nagyon fontos és közben nem mondtam le egyetlen tized fps-ről sem (volt olyan teszt, amit megismételve picit még jobb is lett az eredményem, mint 1450-en, ami beláthatóan hülyeség). Szóval szerintem elsősorban a GPU-ra gyúrj és ha azzal megvan a max stabil freki, csak utána menj feljebb a ramokkal, ott is csak mértékkel.
-
Yany
addikt
Akkor ott valami mással lesz a baj. Beta 6.6 óta tolom a csét, minden porcikáját jól ismerem, de volt már 6600GT, 8800GTS512, 4870, 6850, 6950 és most 7870 kártyám, de egyikkel sem mikrolaggolt. CFX és SLI rendszereknél állítólag előfordul, de egy kártyánál CS:Source-ban nekem még sosem volt...
-
Yany
addikt
Itt vannak az eredményeid az enyémekkel összehasonlítva:
[3DMark 11: 7850 @ 1050/1450 vs 7870 @ 1150/1350]
Szerintem elég szépen helyt áll a kis 50-es.
-
Yany
addikt
válasz
csucsbicep #540 üzenetére
Ja tényleg, bocsi, St0ffal összekevertem.
-
Yany
addikt
válasz
csucsbicep #538 üzenetére
Hát, nekem még a 7870-esem is elég finoman tolja neki terheléskor is. 70 fok alatt van folyamatosan (64-66 között ugrál) és a ventit sem hallom. Akkor gondolom (beleszámítva a kicsit kisebb hűtőt) azért a 7850-es sem óbégathat hangosan.
-
Yany
addikt
Majd nyomok egy GPU-z screenshot-ot, azon minden rajta lesz. Amit tudok, alig hallható hangja volt (alig=alig!)
-
Yany
addikt
Egy kiadós BF3 alatt a 7870-es Sapphire kártyám 64 fokig megy fel. (az a legteteje)
-
Yany
addikt
válasz
csucsbicep #446 üzenetére
De nem fogok. Amit a Catalyst nekem nem biztosít, azt nem hajtom ki más programmal. Ráadásul nincs kedvem az élettartamát úgy megrövidíteni +2fps-ért cserébe.
-
Yany
addikt
válasz
csucsbicep #444 üzenetére
Fagyi volt... de ki tudtam lőni és újraindítani kisebb (1150 MHz) órajellel.
-
Yany
addikt
válasz
szasanyi #440 üzenetére
--> [78xx kártyák]
-
Yany
addikt
válasz
csucsbicep #438 üzenetére
a heaven 1170-nél már bizonytalankodott, bár igaz, hogy nem szépen tudatosan kerestem, hanem a ramokat egyből feltoltam maxra
-
Yany
addikt
Nem baj, ezért járok ide.
Na, csak lenyomtam egy extreme tesztet is: [3DMark 11, Sapphire 7870 @ 1150/5800]Nekem ez az 1150/5800 tűnik a legmagasabb stabil frekinek (kizárólag CCC-t használva és alap ventiprofillal).
-
Yany
addikt
Nem teljesen vágom, azt mondja, hogy ez kevés:
[3DMark 11 Sapphire 7870 @ 1150/5800]Egyébként meg roppant furcsa, de az utolsó, kombinált tesztben kb 17 fps-ről mászott fel a számláló olyan 26-ig, miközben jól láthatóan(!) legalább 30 fps-sel ment a teszt. A többinél korrektnek tűnt.
-
Yany
addikt
válasz
szasanyi #422 üzenetére
No, eddig nem figyeltem.
Itt a Heaven eredmény 1150/5800 (1450) MHz-eken, default beállításokkal:
[Sapphire 7870 / Unigine Heaven]3DMark 11 még jöjjön?
-
Yany
addikt
Unigine Heaven default teszten 1150/1450-es órajelekkel 51.5 fps, 1297 pont.
-
Yany
addikt
Halihow,
Na, kicsit megnyaggadtam a kártyát és csináltam róla pár képet/videót. Leírom a tapasztalatokat, azt is, amit korábban, hogy egy helyen itt legyen:
- A kártya a gép bekapcsolásakor sem pörög fel, mint az Asus DC2-ese
- Brutál halk, konkrétan az egyik házventim (ami szintén halk) és a vinyóm túlharsogja, nincs motorhang, csak nagyon enyhe suhogás
- FurMark alatt 74 fokig hevül fel (+50%-os power limittel, de gyári órajelekkel), lásd legalsó kép (az Asus DC2-es 6950-esem a 3 slot-os hűtés és a zajos üzem ellenére jóval 85 fok fölött járt ugyanebben a gépben!)
- Pár napja 1150/1350 MHz-en hajtom, egyelőre csont stabil
- A Catayst 1400 / 1450 MHz-ig enged (valaki írja meg légyszi, hogy a referencia 7870-essel meddig engedi)
- Tapasztalataim szerint a 12.3-as driverrel teljesen bugmentes, igaz csak CS:Source, BF3, Heaven és FurMark futott.Videó: [Youtube]
Képek
-
Yany
addikt
válasz
csucsbicep #395 üzenetére
Ez már több időbe kerül, nem fogok eltűnni, de most program van a párommal, aztán majd utána. Legkésőbb vasárnap jelentkezem... (csináltam videót és képeket, azokat is fel töltöm majd)
-
Yany
addikt
No, cucc a gépbe szerelve. Egyelőre nem tudok sok időt rászánni, de egy furmark extreme burn-in teszten már túl van. Amit már egészen biztosan tudok: aki csendre vágyik SAPPHIRE-t vegyen! Ez nem szubjektív, gyakorlatilag összehasonlíthatatlan az Asus DC2-esével. Most is éppen fut, 74 fokos, 2500 körül mozog, de még mindig halkabb, mint az Asus. A Catalyst 1400/1450-ig enged el, tehát semmi szükségem nem lesz AB-re, vagy egyéb tuning szoftverre, ezek már szép számok.
-
Yany
addikt
Amíg érkezik a Sapp. 7870 OC (elvileg ma átveszem, de szerintem holnap tudok leghamarabb postolni róla) írjátok meg, hogy ha van külön kérésetek, hogy mit fotózzak le a kártyán. A konkrét vasra gondoltam, teszteredményeket olyan sokat nem fogok tudni adni, mert gyakorlatilag csak a BF3 van meg nekem és nem szeretnék warezolni gémeket (természetesen Heaven, meg ilyesmiket lemérek, ha kell, de valójában nem a benchmark-eredmények lesz szerintem az igazi info, abból van már ezer a neten, hanem hogy milyen halk a kártya, milyen hűvös, kb. meddig stabil, és talán az olyan fotók, amit tőlem külön kérhettek
). Annyi, hogy szétszerelni nem szeretném, úgyhogy ami anélkül is látszik, csak azt tudom lekapni.
-
Yany
addikt
Rendben, megírom a magamét, most már van mihez viszonyítsak bőven. Ha sorrendbe kell tennem az utolsó 3 kártyám hangját, akkor
- Sapphire 4870 VaporX (ultrahalk terhleve és idle-ben is)
- Gigabyte 6850 WindForce 2x (ultrahalk idle; nagyon csendes, csak suhogós terhelve)
- Asus 6950 2GB DC2 (idle-ben és terhelve is hallható motorhang, terhelve hangosabb motorhang + suhogás, ráadásul bizonyos fordulatokon interferáló motorhang, ami pulzál folyamatosan)
- Sapphire 7870 OC... hamarosan kiderül. -
Yany
addikt
válasz
szasanyi #352 üzenetére
Ezt, innen, ennyiért.
[Sapphire 7870 OC] -
Yany
addikt
válasz
#02119936 #345 üzenetére
Igen, tudom. Az az igazság, hogy nem vagyok híve az ilyen programoknak. Próbálgattam már őket, de csak plusz macera. Amit a Catalyst-ből ki tudok hozni, az érdekel, az "ingyen" van, de se a boot-időt nem szívesen terhelem ilyen 3rd party cuccokkal, se a stabilitást nem szívesen teszem kockára (bőven elég kitesztelni a tuningot, nem hiányzik, hogy egy hibásabb verzió még bekavarjon nekem). Mindegy, majd egyeztetünk itt a fórumon: leírom, hogy mit enged a cata, meg valaki, aki nem oc verziót vett, ő is beírja és így meg is válaszoltuk a "nagy" kérdést...
csucsbicep: akkor ezek az oc határértékei?
-
Yany
addikt
válasz
csucsbicep #299 üzenetére
Valahol volt egy videó a youtube-on, ahol összehasonlították a régi hűtőjükkel és nagyon nem tetszett az újnak a hangja. Rákerestem, de most nem találom.
-
Yany
addikt
Csubi: Szinte mindenhol megírom, ahol előhozzák a témát, hogy a DC2 jó hűtő, ha hűset akarsz, de borzasztó hangja van. Nem csak az, hogy alapvetően hangos, hanem a tónusa zavaró. Búg a motor, nem csak szélzaj van, mint ahogy a 6xxx-es Gigabyte-oknál pl. (a 7xxx-es gigák szintén hangosak). Ráadásul nem csak 1 db-ot hallgattam meg az Asus-ból, mert öcsém is vett egyet és pontosan ugyanolyan. A két ventinek a búgása ráadásul interferál, és hol erősödik, hol gyengül a hangja ezáltal, így az sem lehet, hogy megszokja az ember. Persze szubjektív, hogy kit zavar és kit nem, de az már objektív, hogy mind a Sapphire (VaporX), mind a Giga (WindForce 2x) hűtők sokkal halkabbak voltak korábban, mint az a 2 db Asus DiCu2-es hűtő, amit hallhattam. A Sapphire-t csak azért nem annyira szerettem választani, mert csak 2 év gari van rá, de most perpill letojom, mert elegem van a zajból...
-
Yany
addikt
Ugyanígy erre várok, csak a 7870-esre. Sok-sok review-t átnézve a Sapphire tűnik magasan a legjobb választásnak, ha a csendmániámnak akarok hódolni. Mondjuk 7850-ből a Giga is roppant szimpi nekem azokkal a hatalmas kerekekkel, az biztos jó halk, csak én 7870-re akarok ráugrani.
-
Yany
addikt
Ez csak ront a várakozásom esélyein.
Szóval nem tudni, hogy mikor jön a hétnyolcasoknak ellenfél... már csak arra várok, hogy kapjak normális áron és normális helyen Sapphire kártyát (a Giga elb***ta a hűtőjét és a csúcsszuper 68xx kártyákra szerelthez képest sokkal hangosabb lett).
-
Yany
addikt
No, ez a hír számomra eldöntötte: 7870 lesz a választottam.
[Májusban jön a középkat. kepler, de a GDDR5-ös csak később...]
"...while GDDR5 model will come later..." -
Yany
addikt
Mondjuk a GTX680 lehet, hogy mégiscsak hatással lesz a 7870-esekre, mert árban elég közel vannak a 7800-asok a fentebbi kategóriához, amire viszont biztos, hogy hatni fog a 680-as ára. Szóval ha a 7900-aas kártyákat lejjebb nyomja a 680-as, akkor a 7800-asoknak is muszáj csökkenniük, mert nincs túl nagy rés köztük.
-
Yany
addikt
-
Yany
addikt
Sajnos lejárt a szerkesztési időm, de ezt engedjétek még meg nekem... idézet a fenti cikkből, annak is a fogyasztás méréséből:
"We decided to move away from Furmark in early 2011 and are now using a game like application which stresses the GPU 100% yet is much more representable of power consumption and heat levels coming from the GPU. We however are not disclosing what application that is as we do not want AMD/NVIDIA to "optimize & monitor" our stress test whatsoever, for our objective reasons of course." -
Yany
addikt
Nyami, na ezt elolvasom: [Gigabyte 7870 review]
-
Yany
addikt
válasz
csucsbicep #160 üzenetére
Valószínűleg másképp kalibrálták a fordulatszámokat. Mindenesetre az Asus hűtésében csalódtam, a Sapphire-ra meg volt egy konkrét tesztoldal, ahol jelezték, hogy hiába mutat picit többet a hangerő-grafikon, mint pl. az MSI-é (vagy vmelyik másik, nem emlékszem pontosan), de sokkal kellemesebb hangszínben suhogott, míg a másiknak morgó hangja volt. Pont ezt éltem meg a Giga hűtőjével is eddig, ha hangja is volt, sima szélzaj volt, nem úgy, mint az Asus 3 slotos monstrumának (az az interferáló, hullámzó hangerejű búgás kicsit az agyamra ment, hiába is volt halk).
-
Yany
addikt
Azt hiszem, én majd erre gyúrok: [Gigabyte 7870 OC], vagy esetleg a Sapphire-ra. Csendben ez a kettő jött be a legjobban már több generáció óta. Ha az Asus nem módosít a DCU2-es hűtésén, akkor kerülje el minden csendkedvelő (szvsz).
-
Yany
addikt
No, megjelent az anandon az igazi, boltban kapható verziók tesztje:
[Retail 7870 review @ AnandTech] -
Yany
addikt
PH cikkről nincs hír? Mikor jelenik meg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- iPhone topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Mobilhasználat külföldön
- Elektromos cigaretta 🔞
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- BestBuy topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jövedelem
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged