- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- iPhone topik
- VoLTE/VoWiFi
- A OnePlus Nord 5 sem sokkal marad le akkuméretben
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Nem, én nem ezt mondtam. Te írtad a #1974-ben: "tettem bele egy 600mAh-s napelemes kertilámpába való NiMH akksit, amit kb 1 órán át töltött , viszont a 2000-es GP tán 2 óra [..]". Szerintem a 'kb 1 óra' és a 'tán 2 óra' az nem egészen 'majdnem annyi idő'
. Az tény, hogy inkább >3-nak kellene lennie a töltési idők arányának, de egyrészt nem írtál pontos időtartamot, másrészt ez csak akkor lenne igaz, ha mindkét akkufajta töltését teljesen kisütött állapotból indítanád, harmadrészt az akkuk valós kapacitását a kiindulási állapotban nem nagyon tudhatjuk. Ezek nélkül csak feltételezéseink lehetnek, és nem is gondoltam arra, hogy nálad a 600mA-es AAA-k mindenképpen felmelegedtek, mire a töltés megszakadt. Csak arra céloztam, hogy egy rakás AA,- pláne AAA-cellát túl tud melegíteni az 1A-es töltés, és ha adott akkucsomagnál ezt korábban már kisebb töltőáramnál is észrevettük, akkor az eredmény 1A-es töltéssel is borítékolható.
-
Kernel
nagyúr
Akkuk kapacitására lehetne ugyan következtetni a belsőellenállásból (általában minél nagyobb kapacitású egy ilyen ceruzaakku, annál kisebb a belsőellenállása), de a töltők és processzoraik erre nincsenek felkészítve, pláne egy olcsó, kereskedelmi töltő.
Drágább laborberendezések, ipari töltők szokták mérni a belsőellenállást is, de nem azért, hogy ennek alapján töltőáramot szabályozgasson magának, hanem mert ezt nem árt tudni. A kezelőszemély az akku általános állapotára, minőségére következtethet belőle.
Kettő közötti határeset, amikor egy kereskedelmi töltő kijelzi a belsőellenállást is, külföldön előfordul ilyen töltő is.
Tehát az akkukapacitás detektálása és ettől függő áramszabályzás irreális elképzelés, pláne egy relatíve olcsó töltőnél, melyben csak a minimálisan szükséges alkatrészek találhatók.
Töltés végén kikapcsol, abban meg manapság nincs semmi különös, -dU érzékelés nem egy nagy kaland.
-
And
veterán
"[..] uh szerintem automatán szabályozza a töltőáramát annak függvényében h az akku mit visel el."
Ne haragudj, de ezt ebben a formában nem tudom elképzelni. Honnan a rákból tudná a töltő, hogy az adott akku 'mit tud elviselni'? Szinte minden NiMH-töltő egy 'ész nélküli' áramgenerátor, ami tojik arra, hogy az adott cellát ez felforralja-e, vagy sem. Az már csak finomítás, hogy esetleg figyeli a hőmérsékletét, és ha túlmelegszik, akkor leállítja a folyamatot. Ha visszahűlt 'normális' hőmérsékletre, folytatja, ahol abbahagyta, szinte biztosan ugyanazzal az árammal. Más beavatkozási lehetőség meg nincs. De ha már túlmelegíti, és le kell állnia, az eleve nem túl egészséges, az induló töltőáramot meg nem kéne jó magasról indítani (pláne nem fixen magasra tenni), hanem a felhasználóra kell bízni. Ha a felhasználó tudja, hogy pl. az ő kedvenc Energizer akkujait a 700mA-es töltés biztosan, minden alkalommal túlmelegíti, akkor nem fog örülni annak, hogy ez a töltő 1A-rel indít, amire semmilyen ráhatása nincs se neki, se a töltőnek (a 'vészleállítást' kivéve). Az nem üzemszerű működés, ha egy autó mindig felgyorsít százra, és nekem úgy kell a sebességet szabályoznom, hogy ötvennél hirtelen elveszem a gyújtást, majd megint újraindítom.
A 600mAh-s példányt nyilván azért töltötte kevesebb ideig, mint a 2000-est, mert az előbbi a kisebb kapacitása miatt hamarabb produkálta a negatív feszültségvisszahajlást (-dV), amit a töltő figyel, mint a teljes töltöttségre utaló jelet. Ebből viszont pont az következik, hogy mindkettő méretűt ugyanakkora, túlságosan nagy árammal tölti, ami az AAA-nak még rosszabb, hisz az AAA-példányok kapacitása érthető okokból kisebb, mint a ceruzaméretű akkuké. Azzal meg csak kicsit lennénk előbbre, ha bebizonyosodna, hogy USB-ről kevesebb árammal tölt (egyébként muszáj neki, mert az USB által biztosított teljesítmény kisebb, mint ami 2 vagy 4 cella 1A-es töltéséhez kell), hiszen az USB-s módszer szokásosan csak kényszermegoldás, a normál tápról vagy szivargyújtóról való töltés mellett. -
And
veterán
Nem is lenne rossz vétel, vannak impresszív tulajdonságai, de ugyanaz a legfontosabb problémám vele (a gyors adatlap alapján, részletest meg nem találtam), mint a korábban említett Tronic KH-980-assal: túlságosan nagy a töltőárama, és nem is állítható. Namost ezt vagy elviselik a beletett cellák, vagy nem, gyártási kialakítástól, típustól függően. Vannak extrém nagy töltőáramra tervezett NiMH-cellák, de a többség valószínűleg nem olyan, azok nem fogják szeretni. Jó, tudjuk, hogy van beépített hővédelem, de ez nem az igazi: tölt, lekapcsolt, tölt, megint lekapcsolt, stb. Többen is írtuk már a tapasztalatainkat az 500 ill. 700mA-es töltéssel, nálam még 500mA-nél is túlmelegszik néha 1-1 ceruzaakku, pedig nem noname típusokról van szó. Ha pedig AAA-méretűt használunk, arra ez különösen igaz (arról sem láttam infót, hogy az AAA-akkukat kisebb árammal töltené, de lehetséges).
Az USB-s töltés meg biztos praktikus, csak egy normál portról nem nagyon lehet levenni 500mA-nél nagyobb áramot. Lehet, hogy így oldható meg vele a normál töltés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Xbox Ultimate előfizetések
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 notebook - Ultra 5 135U16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics W11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest