- iPhone topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- A kompaktok között a Honor8 Mini lehet a király
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
zhit86
csendes tag
Ez infrafűtés, ugye? Az meg, ha jól értem nem értelmezhető, mérhető ilyen formában.
Csak kiegészítő fűtésnek jó (kivéve esetleg szuper jól szigetelt házakat).
Magadra kell irányítanod és a a tested (ruhád stb.) melegíti fel. Mint a napsütés.
(Hagyományos fűtésnél előbb melegszik fel a fal, bútor, levegő és ezek melegítenek fel téged.)
Az infrásat, ha nem tudod magara irányítani, akkor okafogyott. Persze akkor is ad meleget, mert ha nem fogod le testtel a sugárzást, akkor rámegy a falra, padlóra, bútorra és előbb utóbb azok felmelegszenek... de ez már kvázi fallback a hagyományos elektromos fűtésre.
Ezt meg egy legolcsóbb akármi is tudja, egy elektromos "olaj" radiátor is.
Ez a direkt "légvonalban" emberre irányítás sokszor nem oldható meg könnyen.
Ezért nagyok felületben ezek az infrás panelok és gyakran ezért szokták a plafonra szerelni (hogy ne legyen köztes akadály) őket.
Pl. ahol ücsörögsz íróasztal/szék oda teszel egyet (fel a plafonra). Esetleg konyhába, ahol előkészítés zajlik, gyerekszobába a játszó sarok fölé, egyes munkahelyekre, talán az ágy fölé stb.
Árammal fűteni marha drága (hacsak nincs fölös napelem kapacitásod, amit végképp semmi másra nem tudsz elhasználni már), csak akkor éri meg (és akkor is csak talán), ha tudsz növelni a hatékonyságon. Hőszivattyú (klíma) vagy infrásnál ez a légvonalban emberre sugároz megoldás.
De megjegyzem az infrásnál még az is megvan, hogy minden más hideg marad.
Ahol ülsz ott meleg lesz, te jól érzed magad, de mondjuk a kutyád/macskád 2 méterre már semmit nem érez ebből, a nem pont ott levő bútorok stb. is hidegek maradnak. A szobai hőmérő is keveset fog mutatni. Penész, nyirkosodás stb. is lehet szerintem akkor, ha az alap hőmérséklet nagyon kevés.
Más szóval: a helyesen üzemeltetett infránál jól célzott, de kevéske hőből lesz jó hőérzet.
A nem helyesen üzemeltetett infrás meg egy marha drága hősugárzó, ami bekajál 50 ezer Forintnyi áramot egy hónapban és még meleg sem lesz.
PS 1:
Én is csak úgy olvastam ezeket. Személyes tapasztalatom nincs. Gondolkodtam beszerelésen, nekem egyedül a plafonra szerelt tűnt értelmesnek, de azt meg nem tudtam megoldani (kábelezés, furkálás stb.), ezért skippeltem a témát.
PS 2:
Tesztelni is szerintem inkább testre/ruhára helyett hőmérővel lehet.
Esetleg (ha van) hőkamerával (láthatóvá tenni, hogy a szoba célzott részén, széken, ágyon stb. mennyire van meleg).
De alapvetően érzetre megy ki a játék, az meg nehezen számszerűsíthető.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Xbox Ultimate előfizetések
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest