Hirdetés

Aeno Premium Eco Smart Heater - meleg fogadtatásban részesít

Okos fűtőtestet küldött az Aeno, amely egyrészt sallangmentes formatervével, másrészt okos funkcióival igyekszik kitűnni.

Hirdetés

Bevezető, infrafűtés

Pont a Trend FM-en futó Szenzor című műsorunk utolsó adásában beszélgettünk arról, hogy 12 év alatt hogyan változott a telekommunikáció és mit adtak nekünk az okostelefonok. És ott szóba került, hogy a mobil üzletág annyi mindennek volt az eredője az elmúlt évtizedben, hogy ezt talán észre sem vettük. Okostelefonos jellegű felhasználói interfészek kerülnek az autókba, de az okos háztartási berendezések is alapvetően egy mobil köré összpontosulnak, hiszen azzal kezeljük az összes ilyen bigyót. A lengyel gyártóközpontú Aeno eddig is háztartási gépekkel foglalkozott, de mostanában elkezdtek felokosodni ezek a masinák, csinálnak ők robotporszívót és légtisztítót is, de ez a fűtőtest náluk is egy új termékvonal, amibe a látottak alapján eléggé beleálltak. Begyűjtöttek egy designdíjat is.


[+]

Mielőtt a konkrét terméket elkezdjük cincálgatni, érdemes egy rövid kanyart tenni az elektromos fűtési megoldások meglehetősen szerteágazó világába. Kapásból onnan kezdve a dolgot, hogy elmondjuk, hogy a jelenlegi árak alapján egy nagyobb méretű ingatlannál a gáz a leginkább takarékos megoldás, de egyrészt van egy mérethatár, ami alatt már a gázfűtés kiépítésének és üzemeltetésének együttes költsége jóval lassabban térül meg, másrészt pedig bőven sok olyan ingatlan létezik, ahol ez nem is opció. És akkor azokról az esetekről még nem is beszéltünk, amikor az elektromos fűtés kiegészítő megoldásként jelenik meg, nem is kell messzire menjek ahhoz (körülbelül öt métert), hogy a saját fürdőszobámat állítsam ide példaként.


(forrás: Surya heating) [+]

De elektromos fűtési megoldásból is alapvetően kétféle létezik. A hagyományos megoldás a konvekciós fűtés. Ebben az esetben a radiátor a körülötte levő levegőt melegíti, ettől lesz jobb a hőérzetünk. Ez technológiai szempontból egyszerűbb, mindenképp előnye, hogy az ember hőérzete úgymod egységes, vagyis a helyiség minden pontján hasonló meleget fogunk tapasztalni, ugyanakkor viszont energiaigényes és szárítja a levegőt, a légúti betegségben szenvedők számára nem előnyös. Az infrapaneles fűtési megoldás egy merőben más opció. Egy ilyen berendezés egy kerámiaszemcsés fűtőlapból, némi szigetelésből és tükröződő hátsó rétegből áll össze. A felületet 85-95 Celsius fokra melegszik fel áram hatására és elektromágneses sugárzás jön létre, amely előrefelé távozik a paneltől. Ez nem közvetlenül a levegőt, hanem az útjába eső tereptárgyakat (bútorok, padló falak) melegíti fel (mint a napfény), majd ezek adják át a hőt a szoba levegőjének.


(forrás: Aeno) [+]

Fentiek miatt vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani egy infrapaneles fűtőtest esetén. Például ne tegyük a kanapé mögé, mert akkor lesz egy meleg kanapénk, de ennél több eredményt nem fogunk elérni. Érdemes ezeket a paneleket úgy elhelyezni, hogy minél nagyobb legyen a “látóterük” (szokták néha a plafonra is szerelni), de nem megy az infrasugár a végtelenbe, tehát a teljesítményét a besugárzott területhez arányosítva szükséges megválasztani. Egy L alakú helyiségnél inkább két, kisebb teljesítményű panel a jó megoldás, egy komplett ház infrapaneles fűtési rendszerének tervezése pedig már szakember feladata. A technológia előnye, hogy átgondolt elhelyezés esetén energiahatékonyabb, ha pedig kikapcsol, akkor lassabban hűl le a hőmérséklet, mert a falakból, bútorokból bőven visszatermelődik még meleg. Most úgy tűnik, hogy az infrapanelnél nincs frankóbb megoldás elektromos fűtés kapcsán, de ez messze nem igaz. Vannak, akik simán utálják, mert pont azt szeretik, ha a levegő meleg, vannak, akik rettegnek a különböző sugárzásoktól (ez teljes tévedés), mások egyáltalán nem akarnak radiátorokat látni egy lakásban (padlófűtés, falfűtés, vagy akár a menyezeti csövekben vezetett hőcserélős megoldás lesz nekik opció), ráadásul általában azt mondják az épületgépészek, hogy ha elektromos árammal akar az ember fűteni, akkor egy hűtő-fűtő klímával ez elég hatékonyan megoldható. A lényeg azonban az, hogy az infrapanelek ennél jóval olcsóbb és főleg jóval egyszerűbben telepíthető megoldások, szóval minden fűtési opciónak megvan a megfelelő helye. Egy garzon, egy nyaraló, egy műhely, egy télikert, egy körbeüvegezett lodgia, vagy egy más fűtéssel nem ellátott fürdőszoba abszolút jó terep az olyan megoldások számára, mint az Aeno Premium Eco Smart Heater — és akkor most már tényleg rákanyarodhatunk a konkrét termék tesztelésére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés