- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- De mennyi az annyi?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Downsampling
senior tag
-
Downsampling
senior tag
válasz Dluinet #26398 üzenetére
Most néztem meg ugyanazon a gépen mindkettőt, valóban tök egyformák a színeket illetően, csak a körül vágásban van némi (nagyon minimális) eltérés:
Sőt, most ide feltöltve azt látom, hogy az enyém színei egy hajszálnyival telítettebbek. De csak itt látom.
(amúgy az első az enyém). Nem tudom, hogy az innen letöltött, majd visszatöltött képek mennyit változnak, a PH mennyire szól bele a képminőségbe...[ Szerkesztve ]
-
Downsampling
senior tag
válasz BonFire #26390 üzenetére
Végülis csak a kivágást csináltuk másképp: én a gyors kijelölő eszközzel jelöltem ki, mivel felnagyítva ez bizony nem pontos kör, hanem eléggé pixeles szélű körhöz erősen hasonlító valami. Aztán kivágás, új (átlátszó) rétegre másolás, majd mentés PNG-be.
Amúgy én megnéztem úgy is, hogy lementettem a tiédet és az enyémet melléraktam, és bizony az enyém fakóbb maradt. Nem beszólni akartam, amikor azt írtam, hogy kicsit belenyúltál (persze, akkor ezek szerint ez nem így volt), hanem, hogy tényleg jót tett neki. A lényeg, nálam tényleg van különbség, de mivel a színekbe én sem nyúltam bele, szerintem tök mindegy, hogy ki milyen monitorral, megjelenítővel csinálta.
Amúgy én csak laptopon dobtam össze, ami nyilván messze van az ideális megjelenítéstől, kalibrálás pedig nuku.
Kár, hogy most éppen nem tudom egymás mellé rakva őket belinkelni (majd talán este felé). De tegnap én is láttam a különbséget a két png között.
Amúgy te mit értesz a maszkolás alatt? Itt, konkrétan?Zsolt
-
Downsampling
senior tag
válasz *Ropi* #26209 üzenetére
Hát, lehet, hogy megpróbálom, köszönöm. De eddig is fent volt az Acrobat és a vírusirtó is...
Nem csak nekem a gyanúm az, hogy a Microsoft későn érkezett 1809-es októberi nagy frissítése okozza a problémát. Mivel annak az első verzióját visszavonták, az Adobe nem optimalizálhatta rá a 2019-et. Viszont közben kiadták. A Microsoft csak tegnaptól tette elérhetővé az októberi frissítést, a 1809-et... Szóval ha esetleg nem sokára érkezik egy frissítés az Adobe-tól, egy újabb verzió, akkor az valszeg emiatt lesz. De ez csak az én találgatásom, aminek az alapja több ezer másik ember hasonló tapasztalata... -
Downsampling
senior tag
Köszönöm ezeket az adatokat. A többség nálam is ilyen volt a 2019-cel, de a CR-s értékek sokkal rosszabbak. Illetve nálam már az is sok időbe telt, amikor meg akartam nyitni egy fájlt, és ehhez a böngésző ablak csak nagysokára nyílt meg. Ez lehet a kettőnk gépe közti különbség, de én másra gyanakszom.
Egyelőre várok, végülis elvagyok a 2018-cal. Biztosan érkezik újabb verzió.
Mint írtam, engem az is aggaszt, hogy az enyémhez képest brutális gépeket is megakaszt a 2019. A másik, hogy az ajánlott konfighoz képest nem mondható elavultnak a gépem, sőt. Nekem nem úgy tűnik, hogy alapjaitól csinálták újra a PS-t, tehát semmi nem indokolja ezeket az óriási sebességkülönbségeket a két verzió között. -
Downsampling
senior tag
Hogy pl az eddigi 5-6 másodperces betöltés helyett vagy fél percig tölt. Aztán egy fájl megnyitása is úgy kezdődik, hogy rányomom a megnyitás gombra, és jön egy pár másodperces gondolkodás, csak utána nyílik meg az ablak, hogy ki tudjam választani a fájlt. Amikor rábökök, akkor megint eltelik vagy 15-20 másodperc, mire egy 3-4 megás JPG-t megnyit (50 megás RAW-val ki sem próbáltam). A Camera Raw megnyitása szintén 20 másodperc körül van... Többet nem nagyon kísérleteztem vel, mert ez így munkára alkalmatlan. Mindez egy olyan gépen, ahol a 2018 utolsó verziója csodásan működött. De ahogy írtam, pont ugyanerről számolnak be olyan emberek is, akiknek atomgépük van. Leginkább a gyanú a Win10-re terelődött, de nem találtam még olyan forrást, ahol ez egyértelmű lenne, és ahhoz már kint van egy ideje 2019, hogy ne javították ki, ha tényleg a Win10-zel van baja.
Fotonhámozó : milyen oprendszert használsz?
[ Szerkesztve ]
-
Downsampling
senior tag
Hát, az igazság az, hogy a tegnapi kérdésem óta feltettem, és ugyanazt tapasztalom, amit nagyon sokan (több fórumba is beleolvastam, az Adobe hivatalos topikjaiba is). sokan panaszkodnak, akik 32 GB rammal, valós 8 magos procival és 8GB-os Nvidia GFX 1070-es gépükkel is ocsmány lassulást tapasztalnak. Én ugyanezt. Ezek szerint a hiba nem a hardverben van. (ocsmány lassulás alatt azt értem - és akik ezt írták, ő is -, hogy lényegében használhatatlan a CC2019).
Egyelőre visszatértem az utolsó 2018-hoz.Amúgy van valami telepítési trükkje a PS-nak? Pl. teljesen legyalulni az előzőt (ehhez is van ugye belső uninstall akalmazás), vagy simán rámehet a következő? Vagy egyéb? Fogalmam sincs, ilyen téren nem vagyok jártas, csak azt tudom, hogy az utóbbi jópár évben sosem merült fel ilyen probléma.
Köszi!
-
Downsampling
senior tag
válasz *Ropi* #26188 üzenetére
Nem csúcsmodell van, hanem egy speciálisan képszerkesztésre "elfuserált". fél terás SSD-vel, egy I7 procival, egy két éve felsőkategóriás VGA-val és 8GB RAM-mal. A legjobb benne, hogy bárhova magammal vihetem, fél Európát bejártam már vele és az épp aktuális képeket még azelőtt el tudtam készíteni, mielőtt hazaértem. Ez még az utolsó 2018CC-vel is tökéletesen, akadásmentesen ment.
Lenne lehetőségem továbblépni (már ha továbblépés, mert azért a 2019CC-ben olyan egetverő új dolgokat nem láttam, már ami engem is érint), de ha ettől még az alapvető funkciók is évtizedeket lassulnak vissza (pl. a program betöltése - a szűz programé, nem pluginokkal telerakott - is tízszer annyi idő, vagy egy -5 megás JPG megnyitása is egy örökkévalóság, a Camera RAW elindítása szintén), akkor inkább hagyjuk. Arra voltam kíváncsi, van-e az új PS verzióval valakinek már gyakorlati tapasztalata. Ezek szerint nem sok.
Köszönöm.(amúgy ez a felesleges kérdezősködni dolog szerintem nem ilyen egyszerű: ha van egy viszonyítási alap - amit nevezzünk 100 százaléknak, akár sebességben - akkor a 70 százalék azt jelenti, hogy elég sokat lassul, de ha 130 százalékos az új verzió sebességben, akkor 30 százalékot gyorsult)
[ Szerkesztve ]
-
Downsampling
senior tag
válasz *Ropi* #26185 üzenetére
Akkor leírom még egyszer a kérdést:
használ valaki 2019CC-t? Ha igen tapasztalta, hogy pl. egy fotó megnyitása is kb. félperc, és minden művelet olyan, mintha egy lassított felvétel lenne?(kérem, vonatkoztassunk el az elméleti elmélkedéstől - ez egy baromi egyszerű kérdés volt, akár igen-nem válaszok is jöhetnek. Egy laptopom van, amin használok főleg PS-t, LR-t, az eddigi kiadások gyönyörűen futottak, akár nagyméretű RAW képekkel is, pedig mindössze 8 GB RAM van benne, viszont feltűnően sok oldalon találkoztam azzal, hogy valamiért nagyon lassú a 2019 CC. Ha lenne lehetőségem erre upgradelni, ezek fényében nem biztos, hogy a napi munkát segítené)
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Bocs, ha nem idetartozik:
Sok helyen olvastam olyan problémát, hogy a legújabb PS 2019 CC belassul, már betöltéskor is, de menetközben is (olyat is láttam, hogy 64 GB RAM kell neki - ami azért durva). Egyelőre én még a 2018-at használom.
Igaz ez? Van aki ezt tapasztalta?
Köszi! -
Downsampling
senior tag
válasz BonFire #25450 üzenetére
Nem vitázni szerettem volna veletek, értékes és hasznos infókat kaptam - igaz, nem teljesen a kérdésemre.
Amúgy most éppen megint az van, hogy csináltam egy-egy 5-5 másodperces profilvidót a fészbúkra. A kettő közül egyik sem éri el a 2 MB-ot, igaz, az alapanyagok több tíz megásak voltak (csak hát ugye Android és iPhone telóra nem célszerű Full HD videókat feltölteni. Így profilvideónak bőven elég, kis méretű mp4 fájlok készültek, természetesen hang nélkül). De! Eltűnt megint kb 30 GB a rendszermeghajtóról, de már ugye tudtam, hol kell takarítani. Meg is tettem. De továbbra is hiányzik 8 GB!!! Ezt most hol keressem??? Ezek a rejtélyes dolgok dühítene. Nem is érdekelne, ha mondjuk minden Adobe meló után kitakarítom azt a pár mappát. Na de még nyomozzak is? A múltkor úgy tűnt el kb 17 GB vagy két hétre, ahogy most is a 8. Aztán egyszer csak visszakaptam. Ez azért nem normális - vagy ha bárki szerint az, akkor nincs miről beszélni...
Na mindegy... BUÉK! -
Downsampling
senior tag
válasz BonFire #25447 üzenetére
Amikor 30-40 giga ilyen szarság teletömi a rendszermeghajtómat, akkor a Windows 10 okos Lemezkarbantartója talál kb. 130 MB szemetet, úgy, hogy minden ki van pipálva... Erről ennyit. S milyen oprendszer az, hogy egyszer csak azt veszem észre, hogy eltűnt 30-40 Gb helyem? Mert ilyenkor az ember kapásból sok mindenre gondol, köztük arra is, hogy vírusos. Meg miegymásra. Legutoljára arra, hogy az OSX-re rendesen megírt Adobe szoftverek csinálják ezt az egészet.
Amúgy nem én álltam bele a témába:
1. Először is megkérdeztem, hogy idevaló-e a kérdés?
2. A kérdésem nem az volt, hogy ennek idegesíteni-e kell-e, vagy sem, illetve, hogy mivel tudom törölni? És az sem, hogy ezt hányféle tákolmányos programmal tudom csak megtenni?
3. A kérdésem az volt, hogy OSX-en is hasonló-e a helyzet, vagy sem. Egy igen vagy egy nem elég lett volna.Ugyanúgy nem szeretem, ha mások próbálnak gondolkodni, és okoskodni helyettem, mint ahogy azt sem, ha ezt az oprendszerem teszi.
buék
-
-
Downsampling
senior tag
válasz Balinov #25441 üzenetére
Biztosan nem. Tudom, mikor frissítem őket, és két naponta nincsenek frissítések...
Amúgy meg az egész Adobe csomagom nincs akkora, amennyi szemét szokott időnként összegyűlni...Egyébként az eredeti kérdésem ez volt: Apple gépen is van ennyi szemét (tehát mondjuk egy-egy 2-3 másodperces AE GIF készítése után 20-30 GB szemét, vagy egy PS szerkesztés után szintén ugyanennyi, esetleg a Camera Raw is szemetel ennyit - ugyancsak egy eléggé eldugott mappába)? A Windows-ról évtizedek óta tudjuk, hogy már akkor elkezd piszkosul szemetelni, ha az ember megmozdítja az egeret, nem hogy telepít egy új programot (registry, temp mappák, stb.). Jobb ilyen szempontból az Apple ha az ember ilyen progikat használ. Anno a szerkesztőségben minden Apple gépeken készült, csak a cikkek írása nem, habár néha az is. Nyilván nem véletlenül. De az már 10-15 éve volt. Most mi a helyzet? Továbbra is jobb platform az Apple Adobe programokhoz?
-
Downsampling
senior tag
válasz BonFire #25439 üzenetére
Szia!
Mikor írtam, hogy LR-mal és/vagy PS-al vágok videót?
LR-ot kb másfél hónapja nem használtam, mert nem volt vele dolgom.
PS-al, illetve AE-vel csináltam pár GIF-et. Aminek ugye hangja sincs, tehát nincs mit renderelni hangként!
Engem pont az zavar, hogy mivel csak PS-t és AE-t használtam, az AppData/Local/Adobe mappán belül a Ligthroom mappába mégis mi a bánatnak kerül bele olykor 20-30 GB szemét? És ezt onnan tudom, hogy ha már bemegyek az AppData/Local/Adobe mappába, akkor minden mappára ráviszem az egeret, így kiírja, hogy éppen mekkora a mérete. Döbbentem látom szinte két naponta, hogy az LR bizonyos mappái (itt) mennyi mindennel telnek meg. Illetve itt vettem észre (életemben először), hogy a Camera Raw is mekkora mennyiségű szemetet képes gyártani (erről nem tudtam). Lett is mindjárt az SSD-men kb plusz 35 GB hely!
Na de, hogy ezt minden meló után, még egy pár másodperces GIF után is végig csinálja az ember, az nonszensz. Ha nem tenném, egy hét alatt elfogyna az 512-es SSD-m? És akinek kisebb SSD-je van ott kevesebb a szemét?
Amúgy köszi! -
Downsampling
senior tag
válasz *Ropi* #25430 üzenetére
Szia!
Köszi ezt a választ. A RAMdiskhez nem kéne jó sok ram? Nálam azért a 8 GB nem túl sok (laptop).
A másik, hogy egy kb. 2 megás pár másodperces kis videó pár megás két képből összerakva máris több mint 30 GB-t szemetel tele legalább három helyen. És ami ebben nekem a legmeglepőbb, hogy a Lightroom egyik mélyen elásott mappájában is ott figyel jó pár GB maradék szemét. Mi köze a LR-nak az After Effect-hez? Meg ekkora mennyiségű szemetet a RAMdisk elbír (nem tudom, hogy működik?)
Köszi! -
Downsampling
senior tag
válasz Downsampling #25427 üzenetére
Megcsináltam ezt a kis batch fájlt. Gondolom, takarít, mert most nem tudom élesben kipróbálni, éppen elég tiszta rendszer. Viszont, amit tutira nem takarít, az pl. a Lightroom egyik jól elásott mappája: Username\AppData\Local\Adobe\Lightroom\Caches\Video és ezen belül van négy mappa, amikben szintén több GB szokott összegyűlni, még akkor is, ha mondjuk csak After Effects-el dolgozom. De ugyanez a helyzet a Camera Raw mappáival is az Adobe mappán belül...
-
Downsampling
senior tag
-
Downsampling
senior tag
válasz BonFire #25421 üzenetére
Köszi a választ!
Hát, én nem nagyon tudok írni ilyen batch fájlt, nem értek hozzá (de ha írnék is ilyet, akkor is megtörténik az, ami nem annyira kellemes egy SSD-nek: a rengeteg felesleges írás). Nem csak ezért lenne praktikusabb nekem egy Apple gép, ez csak amolyan utolsó csepp. Most csináltam egy tök egyszerű 4 másodperces mp4-et, de vagy három helyre berakott összesen 30 GB-t... ez durva. A két fájl, amiból készítettem a kis videót, néhány megabájtos...
És az, hogy a Camera Raw is pusztítja a szabad helyet??? Ráadásul SSD-re irkálnak egy-egy alkalommal több gigabájtot, ez nem kóser. Ha filmeket töltögetnék az SSD-re, az nem terhelné ennyire.
Nehéz elhinni, hogy az Apple oprendszerén is ilyenek megtörténhetnek...[ Szerkesztve ]
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Végigolvastam a témanyitó összefoglalót, és a kerestem az Adobe termékeket átfogó, élő topikot, de nem találtam. Ha nem idevaló a kérdésem, zavarjatok a megfelelő helyre:
Többféle Adobe programot is használok a laptopomon, a leggyakoribb a PS, a LR, de After Effect és Média Encoder is elég gyakran szükséges (és aztán még mások is). Win10-es oprendszerrel használom őket. Azt tudtam eddig is, hogy minden munka után több GB szemetet gyártanak ezek a programok a Username/AppData/Local/Temp mappába (ami azért is különösen frankó, mert ez a C meghajtón van és az egy SSD). De azt csak nem rég vettem észre, hogy bizony máshol is bőven szemetlnek ezek a programok, máshol is készítenek Temp mappákat. Tegnap majdnem 40 GB-ot hajítottam ki olyan helyekről, amikről nem is tudtam eddig (az 512 GB-os SSD kicsit most fellélegzett). Pl. csak a Camera Raw 2 GB szemetet csinált nem egészen egy év alatt (azóta van meg ez a laptop), de valami eszement eldugott helyen. A többi program is készít ilyen rejtélyes helyeken Temp mappákat, tele sok felesleges dologgal, amik nem törlődnek a a karbantartó progikkal, sem a Win saját lemezkarbantartójával sem.
Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e erre valami megoldást, hogy ne mindig egy fél nap legyen az Adobe szemetek kitakarítása? Illetve, hogy ha eleve Apple gépem lenne, azon is keletkeznek ilyen maguktól nem törlődő átmeneti fájlok? Már gondolkozom egy ideje egy Apple laptopon (sokkal praktikusabb lenne, mivel főleg ezekkel a programokkal dolgozom), de talán ez lenne a végső lökés.Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Napelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Parfüm topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- PC játékok - árak megegyezés alapján
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
- Forza Horizon 4 Ultimate Edition -t keresek PC-re
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest