Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aszpirin

támogató

válasz Szabi® #47656 üzenetére

Nekem a Snow leopard ikonjai tetszettek a legjobban.

Ízlés kérdése, nekem azok is tetszettek, a mostaniak is tetszenek.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy az ikonok nem önálló életet élnek, hanem egy nagy összkép részei, és az összképbe illeszkedniük kell. A Te kéeden is jól látszik, hogy a Dock akkor még egy tükröződő háromdimenziós felület volt (nem emlékszem pontosan, szóval tévedhetek, de talán akkor még nem is Dock-nak nevezték), de akkoriban minden háromdimenziósnak hatott a felületen, a radiobuttonok gömbfelületűnek néztek ki, a progressbar hengerszerű volt, stb. Természetesen egy ilyen környezetben 3D-s, kidolgozott ikonok kellettek.
    Az iOS 7-tel belépő minimalista "flat" dizájnba - ami azóta is meghatározza az iOS összképét, és bár nagyon megosztó volt a megjelenésekor, a sikerét leginkább az mutatja, ahogy a konkurrencia is átvette a stílusirányzat alapjait - azok a régi aprólékosan kidolgozott 3D-s ikonok egyáltalán nem illenének, és itt szerintem nem arról van szó, hogy az apple-nek sajnálná a pénzt az aprólékosan kidolgozott lapos ikonokra, hanem, hogy az aprólékos kidolgozottság is stílusidegen lenne, ráadásul az egyszerűstés hátterében sejtésem szerint komoly UX-kutatások állnak. Az Apple egyébként szerintem vezető a valódi és komoly UX-kutatásokban, ne feledjük, hogy hozzzá köthetők a ma már annyira természetes dolgok mint a virtuális billentyűzet, a pinch-to-zoom, a görgetés ujjal fel-le húzogatással, stb, stb... ezek mind olyan paradigma-alkotók voltak, hogy ma totál egyértelmű már a használatuk, egy kisgyerek is intuitív módon alkalmazza őket.
    Valahol a flat design ikon-minimalizmusa is nem csak dizájn, és főleg nem pénzspórlás, meggyőződésem, hogy paradox módon intuitívebbé, könnyebben kezelhetővé, a helyüket könnyebben megjegyezhetővé teszi.

Az általad felhozott, és a mai dizájnban hiányolt egyediség szerintem a UX ellenében hat (és ne feledjük, a UX messze nem egyenlő a dizájnnal, utóbbi csak egy kicsiny része az előbbinek).

Új hozzászólás Aktív témák