- Magisk
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Íme az új Android Auto!
Aktív témák
-
Bazsesz
őstag
az egér PS/2-n van, mikor tölt tudom is mozgatni általa az egérkurzort. De ezzel leáll.
Próbáltam felrakni az UHU-t meg a Mandrake-et, de a telepítő sem. Van még itthon pár linux, nem tudom, melyikkel kéne próbálkozni.
A gép: VIA 550, 32MB RAM, 7,5HDD, integrált i810-es VGA.
Ami van itthon:
-UHU Linux 1.0, 1.1 RC3, 1.2 BETA 2, 1.2 RC1, 1.2 RC2, 1.2 RC3, 2.2 LIVE
-Debian Linux 3.0 RC3
-SuSE Linux 6.4, 7.3+, 8.0 LIVE, 8.2, 9 PRO CD, 9 PRO DVD
-Mandrake Linux 10.1 CD, 10.1 DVD
-Gentoo Linux 2004.3
-PClinuxOS LIVE
-Slackware 10.0
-Knoppix 3.7
Asszem ennyi így hirtelen, mind CD-n, illetve 1-2 DVD-n. -
Bazsesz
őstag
Bővebben: link
Most ezt kapom.
Üdv: b. -
Bazsesz
őstag
Na vagyok. eléggé nehéz volt megérteni a dolgokat, mivel nagyon grafikus felülethez vagyok szokva
Szal az egeret tötlés közben tudom mozgatni, a képernyőn a kurzor mozog is.
Mégis leáll.
Van valami egyszerű módja, hogy használatra tudjam bírni? Tudom, nem épp debiannal kéne szórakozni, de csak ez tud a hardverrel boldogulni. -
Bazsesz
őstag
Bővebben: link
Erre valaki megoldást tud adni?
a grafikus felületet akarom elindítani. el is indul, elkezd tölteni a kde, aztán kilép ezzel a hibaüzivel.
Debian 3.0 rc3 woody
Üdv: balu -
Bazsesz
őstag
nem tud valaki valami olyasmit linux alá, hogy php+mysql+apache együtt? Mint mondjuk windows alá az EasyPHP: feltelepíted, elindítassz egy fájlt, és működik minden. Ilyen lenne uhu linux alá?
Üdv: balu -
Bazsesz
őstag
Ahoj!
Ma botorkálok egy FTP-n, és egy inlyen mappába ütközök:
SuSE Linux 9.0 Live Eval
Mondom belenézek, és ott egy .ISO fájl, mérete 648 MB. Nézem a SuSE magyar oldalát, és oda van biggyesztve, hogy:
Hamarosan megjelenik az új SUSE Linux 9.0!
Részletek:
A Linux csodafegyvere, avagy mit tud az új SUSE LINUX 9.0?
Az új SUSE LINUX 9.0-ban számos olyan technológiai újítás található, ami nagymértékben megkönnyíti a Linuxszal most ismerkedők számára az áttérést. A haladó Linux felhasználók számára kényelmesebbé válik a rendszer-adminisztráció és a rendszer testreszabása.
Chris Schlägert, a SUSE LINUX AG disztribúció-fejlesztési igazgatóját a SUSE LINUX 9.0 újdonságairól kérdeztük.
ULX: Melyik a SUSE LINUX 9.0 három legjelentősebb újítása?
Chris Schläger: A SUSE LINUX telepítője - egyedülálló módon - lehetővé teszi az olyan merevlemez partíciók átméretezését is, amelyeken Windows 2000 vagy Windows XP fut. Az OpenOffice.org fejlesztői csapata nagyon komoly fejlesztéseket hajtott végre, ezen kívül a SUSE LINUX 9.0 már támogatja az Athlon64-et, így a 64-bites technológia új verziónk használatával akár minden íróasztalon elérhetővé válik.
ULX: Miért érdemes a felhasználóknak áttérniük az új SUSE LINUX-ra?
C.S.: Elsősorban azért, mert a SUSE LINUX biztonságos és megbízható. A SUSE LINUX egy olyan hatékony operációs rendszer, amely az összes olyan alkalmazást tartalmazza, ami a hétköznapi munkához és a szórakozáshoz szükséges. Az internet hatékony használatához, az üzleti és irodai feladatok elvégzéséhez, kép- és hangfeldolgozáshoz, videózáshoz és a számítógép tetszőleges hálózatba illesztéséhez mindenki megtalálja a megfelelő szoftvert.
ULX: Mit jelent a továbbfejlesztett Windows-kompatíbilitás a felhasználók számára?
C.S.: Két dolgot: először is a SUSE LINUX 9.0 teljeskörűen támogatja a Microsoft Windows 2000 és XP által használt NTFS fájlrendszert. Ennek következtében egy tetszőleges Windows verziót használó felhasználó mindennemű korábbi Linux-tapasztalat nélkül is képes a SUSE Linux telepítésére a Windows mellé. Másodszor az OpenOffice.org 1.1 verziója sokkal több lehetőséget és kényelmet nyújt, például új makrórögzítőt, PDF fájlok exportálását, az összes XML formátum exportálását és importálását, illetve a prezentációk Flash formátumú exportálását. Ezen túl a Wine nevű Windows emulátor még több Windows alkalmazás futtatását teszi lehetővé Linux alatt.
ULX: Megoldást jelenthet a SUSE LINUX 9.0 a kevésbé gyakorlott felhasználóknak is?
C.S.: Természetesen. Elsődleges célunk, hogy verzióról verzióra javuljon termékeink kezelése, karbantartása. Azt elmúlt időszakban számos tanulmányt készítettünk a Linux rendszerek felhasználásával kapcsolatban. Ezekből jónéhány javaslatot átemeltünk a SUSE LINUX új verziójába. Például a Start menüt forradalmian megújítottuk. Az alapértelmezett telepítésben a telepítőeszköz az általános feladatokra leginkább alkalmas programokat jelöli meg. Ezzel a módszerrel a kevésbé gyakorlott felhasználók is képesek a számukra legfontosabb alkalmazásokat telepíteni, de a SUSE LINUX professzionális felhasználói számára a teljes alkalmazási portfólió a továbbiakban is elérhető. Ám olyan telepítés is választható, amely direkt ennek a professzionális felhasználói csoportnak fontos programokat telepíti.Ebből is látható, hogy a SUSE LINUX 9.0 az összes felhasználó számára tökéletesen testreszabható munkakörnyezetet kínál, legyen az újdonsült Linux felhasználó, vagy Linux guru.
ULX: Jelenleg az otthoni felhasználók között a multimédia a legfontosabb témakör. Mit ajánl a SUSE ezen a területen?
C.S.: Legelőször is finomítottuk magát az operációs rendszert. A számítási kapacitást a Linux kernel sokkal jobban képes elosztani, ami optimális hang- és video teljesítményt tesz lehetővé - még akkor is, ha közben más feladatok is futnak a számítógépen. Sokat fejlesztettünk az alkalmazási oldalon is: a SUSE LINUX 9.0 a szabad forráskódú audió-szoftverek legszélesebb választékát nyújtja, a merevlemezes hangfelvételtől egészen a virtuális alanóg szintetizátorokig. A ''Hydrogen'', egy új dobgép, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen zenei anyagból groove változatot készítsünk. A Scribus 1.0 DTP alkalmazás fejlett grafikai tervezést tesz lehetővé. Végül egy specialitás: a SUSE LINUX CD és DVD-író, k3b nevű alkalmazásának továbbfejlesztett grafikus kezelői felülete gyors és pontos DVD-írást tesz lehetővé.
ULX: Mi a helyzet a mobil számítástechnika területén? A Linux és a laptopok még mindig egymástól teljesen független halmazt alkotnak?
C.S.: Szerencsére ez az előítélet már a múlté. A laptopok hardverelemeinek támogatása már hosszú ideje a SUSE LINUX alapvető szolgáltatásai közé tartozik. Az új verzió már jó néhány olyan winmodemet is támogat, amely az olcsóbb laptopokban megtalálható. A laptopot használók számára egy érdekes újdonság: a különböző rendszerkonfigurációkat menedzselő SUSE profilmenedzsert továbbfejlesztettük. Azok a SUSE LINUX felhasználók, akik különböző helyek között ingáznak laptopjukkal, a helyhez kötődő perifériákat, így a nyomtatókat, szkennereket, hálózati beállításokat egyetlen gombnyomással megváltoztathatják.
ULX: Beszéljünk néhány szót az AMD Athlon 64-ről - az otthoni felhasználók tényleg igénylik a 64-bites rendszereket?
C.S.: Az informatikai iparág egy jól ismert szereplője pár évvel ezelőtt azt a kijelentést tette, hogy az otthoni felhasználóknak sosem lesz szüksége többre 640 KB RAM-nál. Ma csak az operációs rendszerben lévő háttérkép ennek a négyszeresét foglalja el. Ha a technikai lehetőségeket megfizethető áron lehet használni, akkor a felhasználóknak ebből komoly előnyük származhat. Az AMD által gyártott Athlon 64 processzora megfizethető áron juttatja el az otthonokba a 64-bites technológiát. A SUSE büszke arra, hogy az operációs rendszert gyártók közül elsőként lehet jelen a 64-bites otthoni operációs rendszerek és alkalmazások piacán, és arra, hogy a SUSE LINUX 9.0-val maximálisan kihasználható az AMD Athlon 64 processzor teljesítménye.
ULX: Megtalálható a SUSE LINUX 9.0-ban a 2.6 verziójú rendszermag?
C.S.: Igen is, meg nem is. Természetesen a legutolsó 2.6 verziójú tesztrendszermag megtalálható a 9.0-ban. Ennek használatát elsősorban a tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk. Van azonban néhány probléma: először is ez a rendszermag nem fut minden hardveren, másodszor néhány hardver-specifikus alkalmazást adaptálni kell 2.6 verziójú rendszermag alá. Ezért a SUSE LINUX 9.0 a 2.4.21 rendszermag optimalizált változatát használja, amely tartalmazza a 2.6-os rendszermag néhány újdonságát, például a továbbfejlesztett ütemezőt, az ACPI-t és az Advanced Linux Sound Architecture-t.
ULX: Van valami újdonság a YaST-ban, a SUSE rendszerkarbantartó programjában?
C.S.: Tevékenységünk középpontjában a Linux szerver szogláltatásainak tökéletesítése állt. Az új YaST modullal és a Samba 2.2.8a modullal még a kezdő linuxosok is képesek hálózatba kapcsolni a Linux és Windows klienseket. A DNS, DHCP és webszervereket sokkal könnyebben lehet a grafikus párbeszédek segítségével konfigurálni. A SUSE LINUX 9.0 rendszereit távoli eléréssel is lehet üzemeltetni, egy egyszerű webböngésző segítéségével. Az új XNTP modul lehetővé teszi, hogy a klienseket egy atomórás időszerverrel szinkronizáljuk. A YaST segítségével történő távoli adminisztrációt egy webböngészővel VNC-kapcsolaton keresztül is meg lehet valósítani.
Meggyőztük?
A SUSE LINUX 9.0 2003. november elejétől vásárolható meg Magyarországon. Kattintson ide a viszonteladói lista megtekintéséhez.
forrás:
http://www.suselinux.hu/hu/private/products/suse_linux/preview/
Üdv: Balu -
Bazsesz
őstag
Közben vannak új fejlemények.
Szóval a betöltésnék hibát ír ki a sound meg mittoménminél. De hang az van... No comment. Aztán a következő: AZ UHU LINUX FELISMERI A MODEMET, MINT HÁLÓKARIT, ÉS MŰKÖDÖTT IS! A haverral töltögettünk lefele, meg én még chateltem is. És USB-n pengetett. Szal most nem tudom, hogy mi van itt.
Minden épkézláb ötletet elfogadok.
Bazsesz
őstag
Ahoj.
Szóval. VOLT NETEM az UHU Linux alatt. Látta a haver is, hogy még töltöttem is le cuccot. Namármost újraindítottam a rendszert, és volt hangom, de netem nem. Most ez miért van? UFÓ-jelenségek?
Bazsesz
őstag
Ahoj!
LÉCCIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!! Nagyon fontos lenne, mert ezek kiakasztanak párhuzamosan.
THX
Bazsesz
őstag
Ahoj belétek!
Eltévedtem megint a linux világában.
.
alatt nem volt netem, most meg az Szal a SuSE Linux 8.2 alatt nem volt netem, most meg az UHU Linux 1.0 alatt nincs hangom. Van-e esetleg linux alá driver a hangkártyámhoz? Vagy esetleg frissíteni kell valamit?
Hangkártya: EPoX 4PEA800-ra integrált RealTek hangkari
Köszi.
Bazsesz
őstag
Ahoj!
Naszóval. Megoldva a bootolási problémám. Olyan szépen bebootol mindkettőre, mint a huzat.
A kábelmodemes problémám még mindig fennáll. LÉCCI segítsetek ebbem, mert megőrjít, hogy felpakoltam a linuxot, és nem tudok netelni. Leírom a problémát.
Ugyebár van egy Motorola SurfBoard SB4200-as kábelmodemem. A SuSE Linux 8.2 felismeri ugyan, de analóg modemként, kicsit nagyobb sebességgel (asszem 1500000 bit/s...) Szóval jó oké, poénnak elmegy, de azért csak nem megy. Felhasználónevet és jelszót nem igényel a net. Beállítani hogyan tudom?
PLZ SEGÍTSETEK! Előre is THX a segítséget!
Bazsesz
őstag
Ahoj.
Én sem bántam meg, hogy nem tettem fel a GNOME-ot, igaz, hogy azért, mert így maradt egy kis hely a Linux partíciómon.
A fent felvetett problémáim még mindig fennt állnak. Még mindig baj van a modemfelismeréssel, a DivX-es avikkal, a bootmanagerrel. Erre keresek megoldásokat. Tegnap délután a Linux-telepítéssel szenvedtem. Elősször nem volt elég helyem, partícionálni kellett. PQM5-tel, amivel köztudott, hogy tetü lassú volt. Jó, oké, megvolt. SuSE Linux 8.2 CD a meghajtóba. A telepítőt először 1280×1024-ben akarta indítani, de az nem volt oké, mert a monitor csak 1024×768-at bír. Szal jó sok reset elment ezzel, mire rájöttem, hogy az F2-vel be kell állítani a felbontást. Jó, oké, 800×600 megfelelt nekem. Itt nagon tettszett kék színű háttéralapon betöltődő Linux kernel. Aztán a telepítő első szakaszában elakadtam, mert nem raláltam meg a Hungarian nyelvet. Később rájöttem, hogy Magyar néven szerepel. Kmh.... Na mind1. Kiválasztottam a KDe felületet a telepítőben, és elindítottam. Tettszett benne az, hogy a telepítés alatt képekkel illusztrálja a programokat. Nem úgy mit a kinfosnál, hogy mondja a telepítő, hogy jobb lett, és a nyomtató telepítése után nem indul... Aztán bootolnák újra. Gondoltam, hogy bejön a boot-manager. Hát nem. Kilökött egy alábbi képernyöt, dos-os változatban:
L 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 ............
Na jó, oké. Linux telepítő CD vissza, a meglévő redszer indítása a telepítőből. Itt elszórakoztam a hardverekkel (Hozzáteszem vaci új hardvereket felismert, és mindenem felismert, a kábelmodem és a nyomtató kivételével mindet hibátlanul! Szal szórakoztam a modemmel, próbáltam akárhogyan, nem ment. Szolgltatót kért, telefonszámot meg jelszót. Na akkor itt feladtam, és szórakoztam a boot managgerrel. Az sem ment. Ma reggel mérgemben leformáztam a kindóz partíciót, aztán rája jöttem, hogy floppis-bútmanaggerrel be tudok bútolni. Idegbeteg módjára nekikezdtem kindózt telepíteni, de még nem fejeztem be. Szal most ott tartok, hogy van egy linuxom, amin nem tudok netelni, és van egy félig befejezett kindóz telepítésem. Ja meg a boot-problémáim. Ennyi asszem. Meg az apróbbak, de azt meg fogom oldani. remélem.
Ennyit a Linux telepítéséről. Amúgy nagyonszép a telepítője, csak azért telepítettem fel (najó, meg azért, mert azt hallottam, hogy még nincs rá vírus, meg hogy stabil, mint az atom). Maga az egész rendszer GYÖNYÖRŰ! A világ legnagyobb hülyéje voltam, hogy eddig nem pakoltam fel. Mert régi gépemmel csak MP3-at hallgattam, meg szöveget szerkesztettem néhanapján, esetleg egy két MPG meg AVI videót megnéztem, ami nem szaggatott a gépemen. Sztem Linuxxal többre mentem volna akkor. Sőt, biztos. Próbálkoztam akkor kindóz XP-vel, mert azt mondták, hogy eszméletlen gyors, dehát nálam tetü volt. Hogy mért, azt nem tudom. Na mind1. XP tán eddig kétszer volt a gépemen. Csak WinME-t használtam, mret az egész jól bírta nekem. Most meg hozzá társul a Linux, ami nagyon ott van!
Régebben egyszer felratam a 6.4-et, ami nemigazán nyerte meg a tettszésemet. Lehet, hogy azért, mert akkor még nem értettem ennyit a gépekhez, mint ma. De most a Linux 8.2 valami iszonyatosan de nagyonjó. Sztem MS-ék tanulhatnának tűlük.... Megbízhatóbb, stabilabb, satöbbi. Úgy határoztam, hogy minden gépemre fel fogom lökni a linuxot. Csak azért is, hogy javítsuk a Linuxosok arányát!Sok kindózos nem tudja, hogy mi a jó! Mondjuk játékra a kindóz jobb, mert arra tervezik minden játékot. De minen másban a Linux jobb!
LINUX LINUX HURRÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Üdv: Balu
UI: Bocsika, hogy ilyen sokat írtam, de most megtehettem. -
Bazsesz
őstag
Ahoj beletek!
Naszóval. Tegnap felnyomtam a kindóz mellé a SuSE Linux 8.2-t. A telepítés sikeres, de a multiboot csak floppyról megy, ami meglehetősen kellemetlen. De se Boot-partícióról, sem Root-partícióról, csak floppiról nyomja ki a dosos felületű boot-menüt. Ja, nem a LiLo-val, hanem a másik linuxos boot-managerrel műkszik. Hogy tudnám ezt megoldani?
Másik ilyen problémám, hogy az USB-re kötött Motorola SurBoard SB4200-as kábelmodemetfelismerni felismeri, de mint sima modemet. Kér telefonszámot, felhasználónevet, meg jelszót. Namármost mivel kábelnetről van szó, ezért azokból egyik sem kell. Kindóz alatt felismerte hálókártyának, és csak be kellett állítani, hogy lanon keresztül kapom a netet. Most hogyan lehetne ezt megoldani?
MPG-fájlt a beépített, tán MPlayer névre hallgató lejátszóval le tudtam játszani, csak a DivX-es AVI-t nem. Erre milyen megoldás van?
Töltöttem le programot. Asszem programnévmegsokszam.tar.gz2 néven van a vinyón. Ezeket csak ki kell tömöríteni, vagy valamit kell még velük csinálni?
Ja, amúgy sztem a KDE felület nagyon baró, sokkal jobban tettszik, mint a kindózos felület. GNOME felületre már nem volt hely, pedig megnéztem volna. A rendszer MESSZE jobb, és megbízhatóbb. eddig egyszer sem fagyott meg. Sokkal szebben szól a beépített MP3 lejátszó, a rendszer sokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkal jobb. Nem is értem, hogy eddig miért nem linuxoztam. A kindóz az anyámék miatt kell a gépre, mert a passziánszon meg a neten kívül semmit nem tudnak kezelni. És erre a kindóz jó nekik. Ja, meg hogy tudjak játszani rajta.
Egy szó, mint száz, LINUX FOREVER!!!!!!!!!!!
UI: Előre köszönöm a segítséget. -
Bazsesz
őstag
Jajdejó. Megvan.
Esetleg írhatnák még 1-2 progit, ami kéne nekem és a hivatalos oldalon nem találom meg mert vagy béna vagyok vagy nincs fennt?
PL:
Total Commadder
WinAMP
Ja meg még lehetne esetleg 1-2 kérdésem Linuxxal kapcsolatban?
Na szóval most szeretném először felrakni. Újságmellékletből megvan a SuSE 8.2 és az UHU 1.0. Én régen próbálkoztam a 7.3+-szal, az elég jó volt. Szal lehet, hogy a 8.2-t rakom fel. Na akkor a lényegre térek.
1. Filmekhez Codec-ek vannak?
2. Játékok télleg nem futnak rajta?
3. Java van a 8.2-be beleküldve, vagy le kell azt is szednem?
Na nagyjából ennyi lenne a kérdéseim összessége.
Köszi a segítséget.
Bazsesz
őstag
Ahoj belétek!
Lenne egy kérdésem.
1. ICQ-t Linuxra honnét lehet leszedni?
2. SuSE Linux 8.2 vagy UHU Linux 1.0?
THX!
Aktív témák
Hirdetés
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest