- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Redmi Note 13 4G
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
unknownerror
tag
válasz
samujózsi #29239 üzenetére
Szia!
Köszi, (belül) ezt a csoportot kerestem.
A windows server belső backup-jával mentek, a linux-os vm pedig megkap egy 1,5T-os vhdx lemezt, ami egy hardware raid5 köteten van. Megnézem az lvm-et, ki lehet-e alakítani itt, szerintem működhet. köszi!
Illetve lehet, hogy a raid vezérlő is szűk keresztmetszet a sebességben, ezt most tesztelem.
Miklós
-
unknownerror
tag
Sziasztok!
Nem pont linux-os kérdés. (illetve megfelelő topicot nem találtam)
Adott egy Windows Server HyperV-vel, és rajta 4 Linux VM. Az egyik VM raid5 ssd-n van, és durván 70millió i-node fogyott rajta el. Ez egy egyedi fájl alapú adatbázis szerűség, üzemeltetőként mi se értjük teljesen hogy működik, de életben kell tartani. (no update, no fejlesztők)
Az a problémám, hogy jelenleg 12-16 órán át fut a mentés úgy, hogy kívülről mentem a vm-et cache-lt raid5 hdd-s szerverre, gigabiten. Gyanítom itt az írással lesz gond, mert több mentés is megy rá éjszaka, de arra nem gondoltam, hogy ilyen sokáig fog ez menni. Persze ez egy éve még bőven végzett 5-6 óra alatt, reggelre mindig lefutott, aztán ez elkezdett felkúszni.
Előzőleg snapshot-tal oldották meg a mentést belülről, de egymásra futottak, ezért lett a hyper-v-re váltás több hypervisor kísérlet alapján.
Nos, az adatbázis növekszik, attól tartok, hogy a mentése hamarosan gondot fog okozni. Illetve, amíg ment a hyper-v, addig snapshotot készít, előfordult, hogy a mentés ideje alatt többszáz gb-ot megmozgat az adatbázis, ezt hozzá kell számolnom.
Ti hogy mentenétek / mentetek rengeteg apró fájlt tartalmazó lemezt / gépet? Jelenleg 800gb-os az adatbázis, pdf-ek, jpg, png és hasonlókból áll. Rsync kizárt, nem fut le.
Köszi előre is.
Üdv:
Miklós -
unknownerror
tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni:
Rövid távú backup-okra kell kialakítanom egy szervert. Úgy terveztük, hogy 2-3 szerver iSCSI protokollon keresztül kapcsolódna LVM kötetekhez. A kikötések, hogy stabil legyen, és ne rocket science legyen a fenntartása, módosítsa.Erre a célra milyen rendszert/megoldást használjak?
Maradjak parancssoros alaprendszernél, esetleg grafikus felülettel kiegészítve, vagy NAS os-t válasszak? Utóbbiak mennyire megbízhatóak?
-
unknownerror
tag
Üdv!
Így néz ki most a hálózatom:
lubuntu 13.04 van a gépen
eth0: internet
eth1: 192.168.11.1
wlan0: 192.168.10.1eth1re és wlan0ra van osztva az internet, illetve fut a gépen samba, torrent, stb, ezek nem számítanak szerintem.
címeket isc-dhcp adja: eth1 192.168.11.10-50 és wlan 192.168.10.10-50Na most, hogyan tudnám a két hálózatomat egy alhálóba tenni? Mert akár hogy gugliztam, nem tudtam megoldani, hogy vezetéken, meg vezeték nélkül is pl 10.x címek legyenek.
Vezetéken kapják a címet, vezeték nélkül meg nem tud csatlakozni, pedig ip nélkül is kellene tudnia, max korlátozott csak.(win-nél)
Illetve próbáltam még bridge-t tenni az eth1 és wlan0-ra, de úgy is csak a vezetékes kap címet, a vezeték nélküli nem tud csatlakozni.(bár ha tudna, lehet hogy kapna címet)
Próbáltam még NAT-tal megcsinálni, azzal se megy.Ha külön teszem őket, mint pl ahogy van, akkor minden jól megy, viszont szeretném, ha a kettő látná egymást. Gondolom a hostapd zavar be, mivel vezetékesekkel megtudom oldani a fenti problémát.
-
unknownerror
tag
Üdv!
Lubuntuval szeretnék internetet osztani wifin.
Vezeték nélküli részt meg is csináltam hostapd,dnsmasq,és egy indító szkripttel, ami beállítja a nat-ot.
Viszont észrevettem, hogy feltöltésnél nem az igazi a sebességem. Speedtesten mérve megvan az egész sávszélesség, de pl mikro kezdetű letöltő programban ez a gép nélkül megy teljes sebességgel, ezen keresztül viszont alig akar feltölteni. Letöltés az szépen megy. Mi lehet a gond? Nat-nál nincs valami beállítva? Annyira nem vagyok szakértő, sokat keresgélve, próbálgatva jöttem ezekre is rá.iptables --flush
iptables --table nat --flush
iptables --delete-chain
iptables --table nat --delete-chain
iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface $2 -j MASQUERADE
iptables --append FORWARD --in-interface $1 -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Renault, Dacia topik
- Nintendo Switch 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- The First Berserker: Khazan
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Path of Exile (ARPG)
- Xbox Series X|S
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged