- Google Pixel topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
davidragon #14532 üzenetére
Logout oldalamon van Fedora 17 telepítés, de Ubuntuhoz az Ubuntu.hu-t is átnézheted.
-
ViZion
félisten
válasz
davidragon #14529 üzenetére
Ha így partícionálsz, akkor macerás elérni a fájljaidat másik rendszerről.
W8 igényeit nem ismerem, de W7-nek 30-50 GB elég, linuxnak 15 is.
Swap partíció olyan, mint windowsnak a lapozófájl, de itt nem szemeteli, töredezi össze az aktív partíciódat. Swapnak ramtól függően 0-8 GB elég. Ha hibernálni akarsz, akkor legalább a ram mennyisége legyen. Nézz meg pár telepítős cikket, dual-boot, multiboot témában, vagy YT-on mielőtt nekiszaladsz.rybank: köszi, Xubuntu lett végül, elég jóféle.
-
ViZion
félisten
Dell Latitude D620-ra mit javasoltok? adjak esélyt az Ubuntunak (gyanús, h ez lassú lenne), vagy inkább Lubuntu / Xubuntu? Kezdő linuxos usernek lesz, átlagos felhasználás: zene, net, filmek, wifi, skype, L office, ilyesmik... Lubuntun van már szoftközpont out-of-the-box?
Köszönöm! -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Pedig az AMD szinte 2-3 évente befektetőt keres, meg jajj a veszteségek... OK, hogy VGA piacon erősek, de nem lehet(ne) nagyképűsködni, mert az nV kártyák sem sz@rok. Egyszercsak azt veszik észre, h nem kell, ha nincs support.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #14500 üzenetére
Nem, de nincs zárt driver. Te szerencsés vagy
Itt a 12.06 Béta hír. "Pre-HD5000 series support removed" Köszi AMD. Persze lehet majd a közösség összehozza, de zárt drivert patchelgetni nem szoktak...
"Better Ubuntu 12.04 support" ... ja, ez kellett
Ahogy írják, tul. képpen Windowsnál sem lesz már új ezekhez - csak ott van normális régi driver amit lehet telepíteni.
Ezzel szemben nV-ék:
"On NVIDIA's side, they still have three legacy branches of their proprietary drivers, but at least there they do put out occasional updates for prominent bug-fixes and to generally enable support for new X.Org Servers and Linux kernel updates."
Vagyis ők legalább kiadják a driverek frissített változatait az újabb kernelekhez...
vs. AMD, akinek a fél éves VGA-hoz még normális zárt drivere sincs, tehát esetleg HD6850/6870 lehetne jó választás... vagy rohadjon meg az összes befőtt, és veszek egy nVidia karit a konfigomba... -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Igazi FLAME következik:
nVidia vs. AMD VGA a téma, linuxal. Fedora 17-hez még nincs zárt AMD meghajtó, de voltak olyan hírek, hogy HD4xxx serieshez már nem is lesznek újak. nV karim 100 éve volt, kb. semmit nem tudok róluk (azon kívül, hogy volt pár "rename edition").
Lényeg: szeretnék problémamentes VGA-t, amit W7 64 bit alatt Photoshop és egyéb grafikai alkalmazások kihasználjnak (ez kb. mindre igaz), legyen jó játékban, linux alatt openGL, wine, meg minden jóság legyen kínlódás nélkül...
Amúgy is terveztem HD6850-7770 -re cserét, de akkor nVidia vagy AMD??? -
ViZion
félisten
válasz
matyi19 #14453 üzenetére
A 32 vs. 64 bit kérdés a gépedtől függ, új gép, sok ram = 64 bit. (Speedfire-nek igaza van, cikkben is írtam, h 32 bites is kezeli a több ramot, de azért egyre inkább a 64 bit lesz az alapértelmezett, ezt választanám)
A továbbiak ízlés dolga, ezért is ajánlottam a korábbi cikket, ott vannak videók az asztali környezetekről linkelve. A két legnagyobb a KDE -erről HCL írt- és a Gnome, amiről a telepítős cikk is szól. Ezeket nem lehet egy-két mondatban leírni, ráadásul "menet közben" fogod megtudni, h ez-e Neked a megfelelő.
Esetleg szedj le LiveCD-s verziókat, nézd meg őket. Mondjuk csalós, mert egy CD-re töredéke fér a mindenféle extra dolgokból, mint rendes rendszernél, ezért pl. Gnome Shell változat lehet fapadnak fog tűnni.
Nekem Gnome Shell a kedvencem. KDE-t nem seretem, és Ő sem szeret engem. De mindenki mást fog mondani, mert nem vagyunk egyformák -
ViZion
félisten
válasz
matyi19 #14448 üzenetére
Szerintem pár Hsz-el feljebb van link Fedora telepítéshez.
Előtte azért lehetőleg mentsd le adataidat, ha még teljesen új dolog a linux, illetve olvass el pár leírást, nézz Youtube videókat amin bemutatják az asztali környezeteket.
Logouton van még pár cikk nálam is (Próbáld ki a linuxot címűt olvasd át, sok dolog van benne, ami segít választani), HCL bemutatta a KDE asztali környezetet korábban, azt is nézd meg.Köszi Speeedfire
-
ViZion
félisten
Megjelent a Fedora 17 telepítős-belakós írás, aki gondolja nézzen be.
-
ViZion
félisten
válasz
bambano #14157 üzenetére
... be is telt a partíció
Pendrájvra jó a hdparm sztem. Új R500, 16 GB pendrájv USB3-ba dugva 35.18 MB/sec, USB2 hub-on ~30. Régebbi Kingston 16 GB USB2 hubon ~24.22 MB/sec. iBeat Cebrax (USB 1-es ős-zenelejátszó, 1 GB kapacitás, de szeretjük, nem kidobós ~7 éves!!!) 995.20 kB/sec. szal. ezek az eredmények kb. rendben is vannak.Később kipróbálom még amit írtál. Mennyi ideig fut egy teszt?
-
ViZion
félisten
válasz
bambano #14155 üzenetére
sudo hdparm -t /dev/sdc
Írást nem tudom mivel kellene... bonnie++ van repóban, de nem tudom hogy műXik. Felvilágosítanál? SSD, HDD, USB3 HDD és USB2 pendrive teszt lenne, csak a magam "örömére". Bár a Kingston R500 hozza amit ráírtak elvileg...
-
ViZion
félisten
Pendrive és HDD sebesség tesztelésre mit és hogy ajánlotok?
(Fedora 3.3.2-6.fc16.x86_64)ÓÓÓÓbazzzz. hdparm FTW
-
ViZion
félisten
Lubuntu, Xubuntu, LXDE Fedora spin, vagy ha ennél is szerényebb kell, akkor lehet Slax, Puppy, vagy DSA: da minél kisebb a gépigény, annál több a macera
Ha Lubuntu megy, akkor én inkább azt választanám. Sokan megköveznek, de ahogy az ősi kínai mondás is tartja: Inkább egy lassú Lubuntu, mint egy gyors DSA -
ViZion
félisten
válasz
jtaggerX #14015 üzenetére
Gnome Shell-el még nincsenek effektek sajnos. Másik asztali környezet telepítése helyett én azt javasolnám, hogy Fedora Spin-t tölts le, és pendrájvról próbáld ki, ne az éles rendszert birizgáld, az nem tanácsos.
Ha ilyen bővítőkártyás, ahhoz nem igazán tudok hozzászólni, USB pöcköket elég jól támogatják Linuxok. Ha néha jó, néha nem, akkor lehet a cuccot nem kelti életre, olyankor kellene megnézni mi van, felcsatolta-e az eszközt. terminálba lspci megteszi: elmented amikor jó, és megnézed miben más, amikor nem. Utána ezt itt, vagy a Fedora topikban a képzettebb guruk megoldják.
-
ViZion
félisten
válasz
jtaggerX #14013 üzenetére
Gnome Shell-el nem működik a compiz sajnos, ez nem a Fedora sara.
Mobilnetes dolgot nem tudom mi, nálam működött. Persze mostanra vettem egy 3.75G Routert, így kényelmesebb. Annyi, h kézzel kellett beállítani a kapcsolatot, de nem voltak gondok amúgy. Pöcökön FW-t kell néha frissíteni, mert a boltiak nem mindíg frissek, erről többet tudnak a mobilnet topikban mondani.
De lehet olyan is, h hosszú vagy nem jó minőségű kanócon van, illetve hátra a deszkába kell dugni, első kivezetések felejtősek többnyire. -
ViZion
félisten
válasz
mcsabee #11102 üzenetére
Szia! A főbb disztrókról itt találsz rövid angol leírást. Kb. amiket a kolléga is mondott fentebb.
Azt ajánlom egy 4 GB-os pendrive-ot szerezz be, és a disztrók oldalára ellátogatva töltsd le a 32 bites Live médiát, majd a pendrivelinux oldalon található programmal telepítsd a pendrive-ra, és arról indítsd a gépet. Ha ezt még nem tudja a konfigod, akkor sajnos CD-ket kell írnod.Amiket ajánlok: Ubuntu és variációi (alap ugyan az kb., de az ablakkezelő más) Kubuntu, Lubuntu. Nagyon jó az openSUSE is, ebből is van KDE és Gnome változat, én a Gnome-t ajánlom, nekem az a szimpatikusabb. A Fedora is nagyon szép, hamarosan itt a 15-ös, érdemes megnézni. XP után szvsz a Mint és az openSUSE a legkevésbé újdonság, az új Ubuntu eléggé más felület, nem megszokható az is. Gentoo és Slaxware inkább a linuxhoz már jobban értőknek való, ahhoz kevesebb infó van a neten, mint pl. Ubuntuhoz.
-
ViZion
félisten
válasz
atesss #11028 üzenetére
Bocs, hogy beleugatok...
Új laptopra XP-t (~10 éves OS!) rakni barbárság, ne lepődj meg ha egy halom cucc nem fog működni normálisan. Pl. SATA HDD-t át kell állítanod IDE-re az XP telepítéshez, pedig W7 és linux símán kezeli AHCI-ben is. Persze lehet a SATA drivert integrálni az XP telepítőbe, vagy USB floppyzást is ki lehet próbálni... de nekem ennyit nem érne meg az tuti.Ha van W7-ed, akkor minek XP??? Abban is lehet futtatni XP kompatibilis módban programokat, sőt lehet teljes értékű XP-t is, és van még virtuális gép is mint lehetőség... Natív XP telepítés szvsz a legrosszab lehetőség -kivéve ha olyan spéci programokra van szükség, amit sem az XP mód, sem a virtuális gép nem old meg.
XP nincs, nyertél 20 GB-ot, Win 7 64 bit felprogramozva, játékok nélkül símán elfér egy 40 GB-os partíción (kis hegesztéssel kevesebben is, de annyit nem ér). Ez legyen az első telepítéskor. Linux rendben van, annyit tennék hozzá, ha hibernálni akarsz, akkor a swapnak legalább akkora hely kell, mint a fizikai ram mérete.
Előre nem kell particionálni, felrakod a W7-et, az csinál magának C:-t és egy rendszernek fentartott kis rejtett partíciót, a többi formázatlan marad. Utána majd a mint telepítővel kialakítod az üres részen ami kell. W7 elég bugyuta particionálásban (bár elődjeinél fényévekkel jobb), ha win alatt akarsz partíciókat szerkesztgetni, akkor keress erre célszoftvert (pl. Paragon partition manager, Easeus partition master).
Linuxban a Gparted lassabb (a win-es progikhoz képest), de mindent megcsinál, hiba, adatvesztés még nálam ezzel nem volt. Az XP az IE 6-el együtt a múlt, nem kellene már használni: lassú, egy komplett biztonsági rés az egész. Mielőtt belevágsz, olvass utána (előre), hogy ne tolj ki magaddal.
-
ViZion
félisten
válasz
Citroware #11023 üzenetére
Melyik a legjobb? Attól függ Te milyen vagy, mire kell, milyen a vas és mi a felhasználás célja, mennyire értesz hozzá, stb. Kollégámat már a GUI is zavarja
Mennyire kell, hogy Win-re hasonlítson?Komolyabban: Live ISO-kat letöltve telepítheted pendrive-ra, és ki tudod próbálni mindet.
Sokfélét kipróbáltam én is, még most is tettem egy próbát Kubuntuval, mert képeken nagyon szép... de én maradok a Gnome felületnél
Másrészt kezdőként érdemes olyant választani, ahol nagy magyar közösség van mögötte, mert ha vmi nyűg van, akkor gyorsan segítenek. Itt van egy lista, mehet a letöltés
Itt a latest release (utolsó kiadás) ne legyen 2010 előtti. A disztró wikijét elolvasva és a honlapokra ugorva már el tudod dönteni, hogy megér-e egy letöltést.
Amiket feltétlenül ajánlok kipróbálni (ha átlag desktop gép a cél): Ubuntu, Kubuntu, Fedora, OpenSuse. Ubuntunál ne zavarjon a sok variáns, az alap változatból bármelyik "legyártható" utólagos telepítéssel.
Remélem tudtam segíteni -
ViZion
félisten
Kiskőrösi vagy környékbeli Ubuntu (vagy más disztró) usereket keresek.
Terv: szabad szoftverekről, Ubunturól és a többi disztróról általánosságban előadás(ok), lehetőleg pro előadókkal átlag usereknek.
Szervezés már alakul, előadóra csak egy félig-meddig ígéret van.
Dobjatok privátot, ha van ötletetek, vagy eljönnétek. Azt is megírhatjátok, h érdemes-e próbálkozni ilyesmivel... (páran mondták már, hogy nem...)
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest