- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
Mazsolázgatásnak hívják azt, amikor az elképzeléseidnek kedvező eredményeket megmutatod, a többiről hallgatsz. Ez egy érveléis hiba. Abu viszont ennek szellemében mutatott egy grafikont, amire válaszul én is egy grafikont mutattam.
A valóság meg a kettő között van.
Summa summarum, a masszívan párhuzamosítható feladatok között van olyan, ami gyorsul, de ez a gyakorlatban messze elmarad az elvárt magszám alapján elvárt skálázódástól, erről szólt a második kommentem, amire abu is reagált.
Ettől függetlenül persze lehet, és van is létjogosultsága ezeknek a processzoroknak. Még ha nem is azért, mert hogy esetleg jobbak lennének teljesítményben és fogyasztásban ahhoz képest, mintha 5 gépet tennél le, hanem azért, mert ha mondjuk a számítógépes rendszered csak egy szobát foglal el ahelyett, hogy egy egész emeletet kéne telerakni vele, akkor sok esetben meg fogja érni. Kissebb méretű vállalkozásoknak is jó lehet, ha emiatt rendkívüli módon egyszerűsíthető a szoftveres oldal, például ha mondjuk az összes ügyfeled virtuális gépeit egy gépen futtathatod. Csak épp az a teljesítménybeli skálózádás, amit sokan elképzelnek ezektől, nem létezik.
-
Pikari
veterán
Nem kifejezetten 12 csatornás 192 magos epycekről olvastam ma teszteket, hanem sokmagos processzorokról kerestem teszteket, és nagyon kiábrándító volt mindegyiknek az eredménye. Például arról, amiről a grafikont is beszúrtam.
Ez a skálázódási probléma egy általános jelenség, önmagában a memóriacsatornák számának növelése nem oldja meg, ez egy szükséges de nem elégséges előfeltétel - mint ahogy a 3990x-nél sem oldotta meg az, hogy megduplázták a memóriacsatornák számát.
-
Pikari
veterán
Bebizonyította a grafikonom, hiszen az 5950x egy 16 magos processzor 2 memóriacsatornával, a 3990x pedig egy 64 magos processzor 4 memóriacsatornával, mégis az 5950x a kétszer gyorsabb a kettő közül 7z tömörítés alatt. Ebből logikailag következik az, hogy a plusz memóriacsatornák száma ebben az algoritmusban nem segítet érdemben.
Ennél több memóriacsatornára maximum a jóval memóriasávszélességintenzívebb feladatokban lehet szükség.
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
A masszívan többszálúsított feladatok nagy részében a 64 magos epyc a 16 magoshoz képest tipikusan 2x-es sebességtöbbletet tud felmutatni azonos órajelen. Ennek azoka a programozásban, a kernelekben, és magában a hardverekben is keresendő, és nincs olyan megnyugtató jel arra, hogy ebben érdemi változás történhessen.
És a félreértések elkerülése végett, ez a számérték a VALÓDI feladatok alatti skálázódást mutatja, és még véletlenül sem azt, hogy valaki elindít 200 threadon egy üres while ciklust, ami számokat ad össze.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Contra: Operation Galuga teszt
- Háztartási gépek
- Cpu?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro - Natural Titanium - Használt, megkímélt
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest