Camera2-es szoftverpárbaj

Bevezető

Nem tudom, hogy ki mennyire szeret bíbelődni mobiltelefonjának kamerabeállításaival, mindenesetre két okból is az az opciók között babrálva találhatja magát az ember: készüléke nem elég jó, hogy finomhangolások nélkül minőségi képet lőjön, vagy pont annyira jó, hogy megéri még egy kis pofozgatás a tökéletes albumfotóért. Jómagam előszeretettel ugrom a kameraszoftverbe egy-egy tesztkészülék beüzemelése után, mert abba a csoportba tartozom, aki nem fotóz annyira sokat, hogy egy DSLR-szettet megérje összevásárolni és cipelni, az optikai zoom hiányát leszámítva pedig megfelel az, amit a jobb mobilkamerák nyújtanak. Ma már tényleg nem rossz a helyet a csúcskategóriában, és vaskos kameratelefont sem kell vásárolni a jó fényképekért, ám ez nem mindig volt így, és árban lefele haladva most sincs: szerkesztőségünk minden nap belefut a minőségi fotózás hardveres és szoftveres gátjaiba, a túlbuzgó képfeldolgozást beleértve (túlzott zajmentesítés, élesítés, telítettség kontraszt).

A Lumiák kameraszoftvere régóta széles körben paraméterezhető
A Lumiák kameraszoftvere régóta széles körben paraméterezhető [+]

A Lumia tulajdonosok most mosolyognak, mert sok ilyen készülék felkínálja a kézi beállítások sorát, hogy nappal és este is sokat ki lehessen belőlük hozni – nem véletlenül várjuk meg a legújabb PureView-s masinát nagy kameratesztünkkel, ha már az előző megmérettetést is egy Lumia nyerte. Ma már némi támogatást az Apple is nyújt a kézi beállítások terén a fejlesztőknek, bár lehetne ezen finomítani, Androidon ugyanakkor lassan bukkantak csak fel a hobbifotós lehetőségek pár esetet leszámítva, és sok gyári szoftverrel ma sem lehet az expozíciót, az érzékenységet, a fehéregyensúlyt vagy a fókuszt pontosítani, főleg nem a záridőt, ami este vagy gyors mozgásnál jöhet jól. Itt jön a képbe az android.hardware.camera2 application programming interface, vagyis a camera2 API: a Google tavaly közzétett fejlesztői opciója olyan iránymutatások és kódsorok összessége, amelyre a fejlesztők a korábbiaknál fejlettebb kameraalkalmazásokat építhetnek, és mivel Android 5.0-tól kezdve ez az API elvileg a zöld robotos rendszer része, minden lollipopos vagy újabb készülék előtt megnyílik az út az egységes, funkcióban gazdag ilyen szoftverek használata előtt. Vagy mégsem?

Fapados gyári szoftver és problémás képfeldolgozás rontott a Nexus 5 kamerarendszerének képességein
Fapados gyári szoftver és problémás képfeldolgozás rontott annak idején a Nexus 5 fotós képességein

A gyakorlatban sajnos nagyon kevés az a mobil, amelyik kompatibilis, és a camera2-es szoftverek minden kézi beállítását ki tudja használni – ilyenek az újabb Nexus variánsok és egy-két gyártói darab (pl. S6 edge+). Az API-t és speciális opcióit, mint mondjuk a záridő paraméterezését, a kamerahardvernek és a drivereknek is támogatniuk kell, emellett sok gyártó nem is foglakozik a camera2 API-val. Így olyannal is gyakran találkozni, hogy a gyártói szoftver sok kézi beállítást felkínál, a camera2-es opciók mégsem működnek, esetleg részben vagy hibásan, fagyásokkal. Az, hogy egy készülék támogatja-e az API-t, és ha igen, milyen paraméterek érhetők el egy camera2-es alkalmazással, például a Manual Camera Compatibility megmondja. Ez nem jelenti azt, hogy más API-ra épülő kameraszoftverek ne kínálnak fel egy rakás opciót, és egy-egy alkalmazásnak van camera2-es és régi API-ra épülő működési módja is, most viszont kifejezetten az újra koncentrálunk az L Camera, a Manual Camera, az AZ Camera, az A Better Camera, a Camera FV-5 és a Snap Camera HDR esetében.

A Google Kamera tud egy-két trükköt, a kézi beállítások viszont nincsenek közöttük
A Google Kamera tud egy-két trükköt, a kézi beállítások viszont nincsenek közöttük [+]

Felesleges volna most belemenni, hogy a fejlesztői és hardveres oldaláról mennyi hasznos újítást kínál az camera2 API (erről itt egy hasznos kiselőadás), elég annyit tudni, hogy bár számos végfelhasználói beállítás a régivel is beépíthető volt a kameraszoftverekbe (mérési mód, önkioldó, arcfelismerés, HDR, érzékenység, fehéregyensúly stb.), a camera2-vel viszont már natív módon, egy komolyabb fényképezőgépez hasonlóan paraméterezni lehet az expozíciókorrekciót, a fehéregyensúlyt, a záridőt, a fókusztávolságot és érzékenységet, és ebbe a videofelvétel és az előlapi kamera is beletartozik. Sorozatfelvételre és expozíciósorozatra is akad passzoló camera2-es programkód, a tömörítetlen DNG fájlba való mentésre úgyszintén, úgyhogy ha egy alkalmazás mindezeket implementálja, a felhasználó rendelkezésére áll egy széles beállítási paletta, hogy a saját szájíze szerint paraméterezze kattintás előtt a dolgokat. A tömörítetlen képfájlba mentése azért jó hír, mert ahogy már említettük, a mai okostelefonok képfeldolgozó egysége sokszor „javítja” negatívan a képeket (telítettség feltolása, zajmentesítés, élesítés, agyontömörítés), a méretes DNG fájllal a tarsolyban ugyanakkor a felhasználó maga dolgozhatja fel a szenzorról érkező, szinte „nyers” adathalmazt.

A tömörítetlen DNG feldolgozása történhet számítógépen és telefonon is
A tömörítetlen DNG feldolgozása történhet számítógépen és telefonon is [+]

Engem például nem zavar némi zaj, így ilyen fájl kezelésekor érintetlenül hagyom a képek természetes részletgazdagságát, inkább a fehéregyensúlyon, a telítettségen, az expozíción és a kontrasztokon korrigálok, amennyiben szükséges, a Nexus 6P esetében egy csokornyi ilyen képet tettem közzé. A feldolgozás történhet mondjuk Photoshoppal, vagy olyan áruházas alkalmazással, amelyik a DNG-fájlt beolvassa (pl. Snapseed). A Nexus 6P azért ideális ehhez a kis teszthez a teljes camera2 támogatáson túl (mínusz expozíciókorrekció, ami nem elérhető), mert a 12,3 megapixeles Sony IMX377-es szenzor, a fejlett ISP, az f/2-es lencse, a lézeres autófókusz és a dupla ledes villanó tényleg sokra hivatott kombináció, a Google Kamera alapszoftver viszont nagyon kevésre. A gyári app automatikája mondjuk elég jó, hogy sokan ne vágyjanak alternatív szoftverre, és módok is akadnak szép számmal (a HDR+ este is kiváló), sokunknak ennyi azonban nem elég: mi akarunk izélni a paraméterekkel. Szerencsére, ha már a Google nem, mások szép számmal írtak alkalmazást a camera2 API-ra építve, a következő oldalon hat ilyen versenyzőt mutatunk be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés