LG V30 bemutató

Nem tudjuk, hogy pontosan mikor, de Magyarországra is eljut majd az elképesztő P-OLED kijelzővel, HiFi-minőségű DAC-val és két kamerával felvértezett csúcsmodell.

Hirdetés

Előszó, külső

Az LG idén először mutatott be új flagship okostelefont a berlini IFA kiállításon a V30 személyében, ami egy több szempontból is érdekes történet. Egyrészt tisztán látszik, hogy a G-széria pozicionálásával már évek óta bajban van a vállalat, a különleges külsejű, bőrből készült hátlappal szerelt, ám több szempontból is problémás G4 után piacra léptek a moduláris felépítésű G5-tel, amit többek között az operátoroknak köszönhetően nem fogadott annyira jól a piac, mint amire számítani lehetett, úgyhogy idén februárban jött a G6, a gyártó biztonsági játékosa, egy alapvetően remek készülék, amelyből egyelőre még nem adtak el annyit, mint ideális lett volna, talán épp ezért, mert bár a kötelezőt hozza, semmiben sem igazán különleges. És nem is várná tőle senki, hogy az legyen, ha a igazi prémium termékcsaládja, a V-széria Európában is jelen lenne, de hazánkba csak a V10 jutott el, az is némi késéssel, a V20-ra pedig a kontinens többi országához hasonlóan hiába vártunk. Egészen mostanáig, a V30 ugyanis a jelenlegi tervek szerint Magyarországon is elérhető lesz, bár azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor.

Az LG jelenlegi portfóliójának tehát három pillére van. A G-széria kvázi a mindennapos csúcsmodellt jelenti, azt a készüléket, ami hozza a kötelezőt, erős, gyors, szép a kijelzője, valamint megtalálható benne viszonylag sok a koreai gyártó saját megoldásaiból. Egy kategóriával lejjebb van a Q-széria, ami első okostelefonos vásárlók és fejlődő piacok számára is ésszerű választás lehet, az abszolút csúcsot pedig a V-széria, jelen pillanatban a V30 képviseli, amibe a gyártó tényleg mindent belerakott, amire ebben a pillanatban képesek. Hajlított szélű, lekerekített kijelző, dupla kamera, elképesztő anyaghasználat, kiemelkedő zenei képesség, az átlagosnál jobb üzemidő, jelenleg úgy tűnik, hogy ezekkel lehet jellemezni az újdonságot, amit ezúttal hangsúlyozottan csak bemutatunk, nem pedig letesztelünk, hiszen a nálunk lévő példány még nem végleges. De túl sok panaszra akkor sem lesz okuk a leendő felhasználóknak, ha "csak" ilyen marad.


[+]

Szinte hihetetlen, hogy a gyártó bele tudott pakolni egy 6 hüvelykes képátlójú, 1440 x 2880 pixeles felbontású P-OLED, azaz plasztik-OLED érintőkijelzőt (ami egy aktív mátrixos megoldás, tehát az AMOLED egy fajtája) 151,7 x 75,4 x 7,4 milliméteres készülékházba, az pedig még hihetetlenebb, hogy az eszköz tömege mindössze 158 grammos nyom a mérlegen. Elsőre tényleg ijesztő, hogy mennyire könnyű a méretéhez képest a V30, de nyilván gyorsan hozzá lehet szokni a dologhoz, bár utána sok más készülék nagyon nehéznek fog tűnni. Az anyaghasználat elsőosztályú, bár pont ez az, amiről még nem feltétlenül kell ítéletet mondanunk egy nem végleges eszköznél. Az oldalt körbefutó, kerekded keret fémből készült, antennák öt helyen törik meg. Az előlap és a hátlap egyaránt Gorilla Glass 5-tel van borítva, a strapabírósággal kapcsolatban jó előjel a MIL-STD-810G certifikáció, aminek köszönhetően a készülék elvileg ki kell, hogy bírja, ha 1,2 méter magasról betonra esik, de nyilván az idő fogja megmondani, hogy ténylegesen mit tud. A víz- és porállóság IP68 szerinti, tehát a készülék teljes mértékben védett a porral szemben, 1,5 méternél nem mélyebb édesvízben pedig legfeljebb fél órát bír ki.


[+]

A kijelző az előlap több mint 81 százalékát teszi ki, ez az érték kicsit kisebb, mint a Samsung jelenlegi csúcsmodelljei esetében, aminek az oka, hogy bár az előlap két széle itt is hajlított, maga a megjelenítő nem megy el addig, magyarán oldalt is van egy vékony kis káva. Hogy melyik a jobb megoldás, azt majd a felhasználók el fogják dönteni, az viszont biztos, hogy az LG V30-at könnyen meg lehet úgy fogni, hogy ne érjünk hozzá véletlenül a megjelenítőhöz, illetve úgy összességében elég stabilan ül a tenyérben, de férfiak számára mégis használható egy kézzel. A fekete, ezüst, sötétkék és levendulaszínű hátlappal is elérhető újdonság borítása nem csúszós, tényleg nagyon kényelmesen lehet használni.


[+]

Az előlapon a kijelzőn kívül szinte semmi sincs, csak szenzorok, kamera és hangszóró, még a logónak sem maradt hely, ami ebből adódóan hátulra került, ahova a B&O Play emblémáját is elhelyezték, a kelleténél talán egy kicsit hangsúlyosabban, ugyanis a gyártó elsősorban a gyári fülhallgatóval járult hozzá a készülék sikeréhez, ami ebből adódóan az átlagosnál nyilván egy sokkal jobb kiegészítő, de azért HiFi minőséget nem szabad tőle várni, a nagy Bang&Olufsen termékekkel nem tud versenyre kelni. Szintén hátulra került a dupla kamera (erről majd később), a megnyomható és villámgyors ujjlenyomat-olvasó, alul a kihangosító hangszórója és a C-típusú USB-csatlakozó, baloldalt a hangerőszabályzó-gombok, jobboldalt a SIM- és a microSD tűvel kivehető tálcája, felül pedig a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés