Nokia 3.1 Plus - csak a szavak szintjén plusz

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: AliceWake | 2019-01-08 11:30

A Nokia 3.1 Plusz (papíron) sokat fejlődött a 3.1-hez képest, ezzel együtt nagyobb is lett. Viszont az optimalizálást és az árat még mindig nem sikerült eltalálni.

Bevezető, kialakítás

A HMD által jegyzett Nokia készülékek, néhány modellt leszámítva valahogy nem sikerültek elég meggyőzőre. Az összeszerelési és anyagminőség rendre kifogástalan, a felhasználói élmény és a teljesítmény viszont általában nagyon nincs összhangban az árazással, amihez még rendre adódik néhány kifogásolható apróság is. Nem feltétlenül tragikus az összkép, csak a konkurencia minden szegmensben és kategóriában vidáman köröket ver a Nokia ajánlataira, amik legjobb esetben is csak érdektelenek vagy fantáziátlanok. Kivéve persze a közel használhatatlan Nokia 1 Android Go-t.


[+]

A Nokia 3 nem nagyon sikerült, a Nokia 3.1 még annyira se, a Nokia 3.1 Plus viszont ígéretesebb konstrukció. Van valódi dual SIM, dupla kamera, ujjlenyomat-olvasó, Android One felület és terméktámogatás, modern kialakítás és körülbelül ennyi. A 156,88 x 76,44 x 8,19 milliméteresre nőtt, 180 grammos készülékbe már 6 hüvelykes, 18:9-es képarányú IPS panel került, a felbontás viszont maradt HD+. Ez ekkora méretnél már észrevehető, a megjelenítés minősége pedig szerényebb, mint a számok mutatják. A kontraszt roppant erős, a színek viszont fakónak hatnak, a kalibráció hűvös. A betekintési szögek cserébe rendben vannak, maximum egy kis fényerőcsökkenés adódik.


[+]

Kávák azért maradtak, ehhez képest a felső élre pakolt beszédhangszóró, szelfikamera, illetve fény- és közelségérzékelő szenzorok mellé már nem fért egy értesítő LED. Vagy inkább a büdzsébe. A Nokia felirat nyilván ott terpeszkedik a jobb sarokban, míg a kijelző alatti terület teljesen funkciótlan. A váz és a hátlap java is fém, mindössze az alsó és felső élen van műanyag betét az antennáknak. A hátlap a szokásos: ezüst fémszegéllyel keretezett, vertikális kamerapanel, alatta többfunkciós, kifogástalanul működő ujjlenyomat-olvasó, a textúra viszont igazán első osztályú. A tökéletesen matt fém ránézésre és fogásra is prémium, nem maszatolódik és remekül tapad. Az egykezes használat viszont így sem reális, a készülék kifejezetten széles.


[+]

Kijelző-teszt
Nokia 3.1 Plus Nokia 3.1 Meizu Pro 7 Xiaomi Mi A2 Lite
Képátló 6 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 + 1,9 hüvelyk 5,84 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 720 x 1440 1080 x 1920 / 240 x 536 1080 x 2280
Technológia IPS LCD IPS LCD Super AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 383 nit 511 nit 367 nit 476 nit
Fehér fényerő (min.) 1,2 nit 20 nit 3,8 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0,11 nit 0,26 nit 0 nit 0,37 nit
Kontrasztarány 3481:1 1964:1 végtelen 1288:1
Színhőmérséklet 7915 K 8485 K 7575 K 7759 K


[+]

Az alsó élen kétszer öt hangszórólyukat fúrtak, de csak a jobb oldali az, aminek látszik. Két csavarral együtt egy microUSB portot fognak közre. Felül nem csak a 3,5 milliméteres jack csatlakozó töri meg a felületet, hanem a másodlagos zajszűrő mikrofon is. A két nanoSIM kártyát és egy microSD kártyát a bal élen lehet bepakolni a készülékbe két külön SIM-tálcára, míg a hangerőszabályzók és a bekapcsológomb a jobb oldalon vannak, szerintem mindkettő magasabb az ideálisnál. A szokásos, nokiás dobozban találunk fülhallgatót, SIM-kulcsot, ahogy a Nokia nevezi, 5V/2 amperes hálózati töltőfejet, microUSB kábelt, meg nyilván a készüléket, kék, fehér vagy szürke színben.

Hardver, szoftver

A hardver korrekt választás, a tavalyi második félévtől elérhető MediaTek Helio P22 belépő középkategóriás holmi, viszont támogatja a dupla kamerarendszert (van dedikált ISP), az arc alapú feloldást (ami jelen esetben mégsincs), a 12 nanométeres csíkszélességnek köszönhetően pedig erőforráskímélő. A nyolc, maximum 2 GHz-en dolgozó Cortex-A53-as mag mindegyike maximális órajelen működhet, a gyártástechnológia lehetővé teszi a big.LITTLE elrendezés mellőzését. A grafikus feladatokat a PowerVR GE8320-as IGP-re bízták, ami nagyjából az Adreno 506 szintjét hozza.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Nokia 3.1 Plus Xiaomi Redmi Note 6 Pro Meizu Pro 7 Xiaomi Mi A2 Lite Meizu M6 Note
Rendszerchip MediaTek Helio P22 Snapdragon 636 MediaTek Helio P25 Snapdragon 625 Snapdragon 625
AnTuTu Bench. 7.x 76482 pont 116099 pont 76948 pont 77803 pont 74802 pont
Geekbench 4 (single/multi) kapcsolódási hiba / nem fut le 1335 / 4810 pont 856 / 3909 pont 861 / 4302 pont 831 / 4089 pont
GFXBench Man. onscreen 17 fps 14 fps 11 fps 9,4 fps 10 fps
GFXBench Man. offscreen 9,7 fps 16 fps 11 fps 9,7 fps 9,8 fps
AndroBench Sequential Read 268,19 MB/s 278,48 MB/s 249,39 MB/s 270,76 MB/s 270,25 MB/s
AndroBench Sequential Write 48,92 MB/s 163,80 MB/s 179,78 MB/s 202,56 MB/s 110,17 MB/s
AndroBench Random Read 60,56 MB/s 82,21 MB/s 55,95 MB/s 78,74 MB/s 50,65 MB/s
AndroBench Random Write 13,97 MB/s 81,78 MB/s 16,36 MB/s 7,22 MB/s 13,76 MB/s


[+]

Az első bekapcsoláskor érdemes időt hagyni a rendszernek. Először is vagy húsz percen keresztül frissít, aztán újraindul és további hosszú percekig ellenőrzi, hogy biztosan elég friss-e. Majd az alkalmazásfrissítések kötik le az erőforrásokat, ilyenkor a böngésző is garantáltan összeomlik, úgyhogy egy jó fél óráig nem fogjuk érdemben használni az eszközt. Alkalmazástelepítéskor és frissítéskor számítani kell komoly torlódásra, általában viszont használható a felület, de gyakori késlekedésekkel és akadozásokkal. Az optimalizálás továbbra sem igazán az erőssége a HMD-nek, pedig nem kéne sokat vacakolni a gyári Androiddal.


[+]

A Nokia 3.1 Plus kétféle memóriakiosztással érhető el, itthon sajnos a 2/16 GB-os modell kapható, nekünk is ez jutott. A rendszermemória karcolja az elégtelen szintet, így nem meglepő, ha egy komolyabb frissítési hullám megfekteti a rendszert. A belső térhely legalább bővíthető, ha már a rendszer 9 GB-ot foglal a bruttó 16-ból. Első körben csak a benchmark appokat telepítettük, így az alap Google csomagot is beleszámítva maradt 3 nyomorult gigabájtnyi tárhelyünk. Ez szűkös.


[+]

Az eszköz nem használhatatlan, de még mindig várni kell a billentyűzetre, a navigációs gombokra, ami bosszantó. Egyébként nincs telerámolva mindenfélével, az immár decemberi biztonsági csomaggal dolgozó Android 8.1-es Android One a maga egyszerűségében áll rendelkezésre az alap Google eszközökkel, amelyek az alkalmazásmenüben ücsörögnek ABC sorrendben. Plusz, az úgynevezett Támogatás. A Nokia Mobile Care szolgáltatásaihoz viszont regisztráció szükséges. Ezen kívül semmi említésre méltó nincs, minimális mennyiségű kényelmi szolgáltatást leszámítva.


[+]

Ez kimerül annyiban, hogy bekapcsolhatjuk a dupla koppos ébresztést, kezelhetjük a kétfázisú, hagyományos értesítési panelt az ujjlenyomat-olvasóval, ami mellesleg észrevétlenül és hatékonyan teszi a dolgát. Exponálni viszont valamiért nem lehet vele. A hívásokat elutasíthatjuk a készülék megfordításával; ha felemeljük az eszközt, megjelenik az óra és az aktuális értesítések a zárolt képernyőn, illetve bejövő híváskor ugyanez a mozdulat némítja a csengést. A kamera a bekapcsológomb dupla nyomására indul, és ennyi. Nincs arc alapú feloldás, gesztusvezérlés és a virtuális navigációs sávhoz sem nyúlhatunk, a gombok sorrendje és a sáv láthatósága sem rajtunk múlik.

Multimédia

A 3.1 Plus már két kamerával dolgozik a hátlapon, a 13 megapixeles, f/2 rekesszel dolgozó, autofókuszos szenzor mellé egy 5 megapixeles, mélységélességet kezelő egység is besegít, tehát van portré mód, ami mindenféle kérés nélkül is erősen kozmetikáz, cserébe zajos és pontatlan a témakiemelés. Az irreálisan kisimult szentkuti11 itt éppen kellemes ünnepeket kívánt mindenkinek az arénás karácsonyon, ez pedig egy, a háttértől elég egyértelműen elkülönülő téma; a rendszer ezt tudja. A LED villanó cserébe egészen természetes fényű és viszonylag erélyes.


[+]

Az felület egyszerű és átlátható, az élőképen lapozgatva találunk 1:1-es képarányt, panoráma módot, élő bokeh portré módot, videót, illetve lassított és gyorsított felvételt. A manuális mód inkább csak jelzésértékű, mindössze a fókuszmódot variálhatjuk, az expozíciókorrekciót +/- 2 tartományban, a fehéregyensúly pedig sematikus. A beállításokban sincs sokkal több opció, lehet kérni helycímkét, vízjelet és segédvonalakat, ide dugták a HDR-t, ami automatikusan dolgozik, illetve a felbontás és képarány is itt módosítható. A 8 megapixeles, fix fókuszos, szoftveres segédfénnyel dolgozó előlapi egységre az exponáló mellett válthatunk, ezt tudja.

A képminőség ideális fényviszonyok között nem annyira rossz, kromatikus aberráció és lencsetorzítás például egyáltalán nem jellemző, a részletek viszont gyakran odavesznek árnyékos vagy hasonló textúrájú részeken. A HDR alapvetően tisztességesen teszi a dolgát, de így is hajlamosak kiégni a részletek, kapcsolgatni meg kissé kényelmetlen, lévén besuvasztották a beállítások közé. Így inkább bevállaljuk az esetleges részletveszteséget. A legfeltűnőbb az erős zajmentesítés, ami inkább a vonalélességnek árt, mintsem a zajt tünteti el, amiből így is bőven marad. Elégtelenül megvilágított környezetben vagy este teljesen összemosódnak a részletek, a dinamika gyenge, a zaj pedig továbbra is erős. A fókusz általában stabil, viszont az élőképen nehéz eldönteni, hogy valóban így van-e. A képek viszont csak ritkán életlenek, úgyhogy igen.

Mozgóképet rögzíteni maximum 1080p 30 fps sebességgel tudunk, a fentebb látható eredménnyel. A fókusz teljesen szét van esve, a részletek elmosottak, a dinamika nagyon gyenge, pedig összességében erősen alulexponált, stabilizálás pedig szemmel láthatóan egyáltalán nincs. A gyári lejátszó nem valami komplex, konkrétan megjeleníti a tartalmat, amennyiben az nem DivX vagy Xvid formátumú, nem mennek továbbá a hangsávok és a feliratok, az AC3 hang, a 4K pedig erősen akadozik. Elindul, de élvezhetetlen, úgyhogy 2K fölött nem érdemes próbálkozni. Kisablakos megjelenítés sincs, mindenképpen érdemes egy épkézláb lejátszó letöltésével kezdeni a mozizást.


[+]

A zenelejátszót természetesen a Google biztosítja a megszokott formában, hangszínszabályzóval és rendezett felülettel. A multimédiás hangszóró nem kifejezetten rossz, egészen hangos és tiszta, de a dinamika és a részletesség szokás szerint nem éri el a minőségi zenehallgatáshoz szükséges szintet. De legalább nem kellemetlen. A hangchip valószínűleg jobb, mint a mellékelt, hagyományos kialakítású sztereó füles, ez teljesen alkalmatlan zenehallgatásra, az FM-rádiót viszont előszedhetjük vele, amit kihangosítva is hallgathatunk.

Adatkapcsolat, üzemidő, összegzés

Az adatkapcsolati képességek egészen széleskörűek, van NFC és a két nanoSIM mellé valóban befér egy microSD kártya is, ami a nettó 7 GB belső tárhely fényében minimum elvárható. Az LTE kapcsolat maximális sebessége viszont csak 150 Mbps, a WiFi 802.11b/g/n szabványon kapcsolódik Direct és HotSpot funkciók mellett, a Bluetooth pedig csak 4.1-es verziószámú A2DP és energiahatékony protokollal. A sima 3.1-es Nokia 4.2-es volt. Mármint a Bluetooth. A hívás hangminőségével nem volt gond, ez a szegmense a készüléknek teljesen funkcionális, noha itt is minden kicsit lassú.


[+]

A navigációt a legtöbb rendszer adatai segítik, elérhető a BeiDou, a GALILEO, a GLONASS és nyilván a GPS a földi hálózatok és routerek helyinformációival kiegészítve. Szintén kicsit lassú reagálású egységek. Szenzorokból sincs hiány, kizárólag a nyomás- és a hőmérsékletérzékelő hiányzik. A gyorsulásmérő, a fény- és közelségérzékelő, a tájoló, a giroszkóp, illetve a hang- és mágneses szenzor is rendelkezésre áll. Az 2.0-s USB sajnos csak micro, de OTG és MTP képes. Infra nincs.


[+]

Az akkumulátor jelentősen megnőtt, a 3500 mAh-s teleppel elég sokáig ki lehet húzni az ésszel gazdálkodó 12 nanométeres lapkakészletnek és a szerény felbontású kijelzőnek köszönhetően. Böngészés közben például 150 nites fényerő mellett mindössze 5%-ot merült egy óra alatt stabil WiFi kapcsolattal, ami akár 20 óra olvasgatást is jelenthet, videózni pedig olyan 25 órát tudtunk. Gyorstöltés nincs, a 5V/2A hálózati adapter normál tempóban dolgozik, végszükség esetére pedig ott a szimpla energiatakérokosság.

Értékelés: Nokia 3.1 Plus
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 6 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A Nokia 3.1 Plus ismét nem egy lehengerlő konstrukció, ami az akadozó rendszer miatt jóval kedvezőbb árfekvésben is megfontolandó lenne, de 2/16 GB-os memóriacsomaggal 60 ezer forintért sajnos a teljesen kizárt kategóriába esik. Ezzel együtt vannak nagyon kedvező és kellemes tulajdonságai. Az egyik nyilvánvalóan az üzemidő, a másik a prémium megmunkálású és tökéletes érzetű fém hátlap, de a jól működő ujjlenyomat-olvasó, az NFC és a valódi kétkártyás megoldás is egyértelmű pozitívum. Plusz szenzorosan rendesen fel van szerelve és garantáltan frissül Android 9-re. Ehhez viszont sajnos szerény multimédiás képességek, hiányzó értesítési LED, vérszegény kijelző és akadozó, optimalizálatlan, eleve erőforráshiányos rendszer társul. A belső kapacitás ugyan bővíthető, de alkalmazásokat nem telepíthetünk a kiegészítő tárhelyre, a 2 GB operatív memória pedig rendkívül kényelmetlen. Ennyi pénzért vehetünk egy Xiaomi Mi A2 Lite-ot, kevesebbért egy Redmi 6-ot, Meizu M6 Note-ot vagy Meizu Pro 7-et, de egy Xiaomi Mi A2 vagy Redmi Note 6 Pro sincs messze. Akár egy Meizu 15 Lite vagy Honor 7X is megfontolandó.

AliceWake

Specifikáció

Nokia 3.1 Plus
Nokia 3.1 Plus Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 156,88 x 76,44 x 8,19 milliméter
Tömeg 180 gramm
Színvariációk fehér, kék, szürke
SIM-foglalat 2x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1440 pixel (268 ppi)
Kijelző típusa IPS kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6762 Helio P22
Processzor típusa 8x 2 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 12 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip PowerVR GE8320
RAM mérete 2/3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16/32 GB (a rendszer 9 GB-ot foglal)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
LTE B1/3/5/7/8/20/28/38/40
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 21 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.1 (A2DP, LE)
WiFi 802.11b/g/n, Direct, HotSpot
USB microUSB 2.0 (MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő GPS, GLONASS, GALILELO, BeiDou
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 8.1 Android One (Oreo)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Nokia Care
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, f/2, autofókusz, LED segédfény + 5 megapixel mélységérzékelő
Másodlagos kamera 8 megapixel, f/2,2, fixfókusz
Videófelvétel 1080p (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 3500 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő (3G) n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, ujjlenyomat-olvasó, zajszűrő mikrofon, gyorsulásérő, fény- és közelségérzékelő, tájoló, giroszenzor, hang- és mágneses szenzor, NFC