Hirdetés

Nokia 3.1 Plus - csak a szavak szintjén plusz

A Nokia 3.1 Plusz (papíron) sokat fejlődött a 3.1-hez képest, ezzel együtt nagyobb is lett. Viszont az optimalizálást és az árat még mindig nem sikerült eltalálni.

Hirdetés

Bevezető, kialakítás

A HMD által jegyzett Nokia készülékek, néhány modellt leszámítva valahogy nem sikerültek elég meggyőzőre. Az összeszerelési és anyagminőség rendre kifogástalan, a felhasználói élmény és a teljesítmény viszont általában nagyon nincs összhangban az árazással, amihez még rendre adódik néhány kifogásolható apróság is. Nem feltétlenül tragikus az összkép, csak a konkurencia minden szegmensben és kategóriában vidáman köröket ver a Nokia ajánlataira, amik legjobb esetben is csak érdektelenek vagy fantáziátlanok. Kivéve persze a közel használhatatlan Nokia 1 Android Go-t.


[+]

A Nokia 3 nem nagyon sikerült, a Nokia 3.1 még annyira se, a Nokia 3.1 Plus viszont ígéretesebb konstrukció. Van valódi dual SIM, dupla kamera, ujjlenyomat-olvasó, Android One felület és terméktámogatás, modern kialakítás és körülbelül ennyi. A 156,88 x 76,44 x 8,19 milliméteresre nőtt, 180 grammos készülékbe már 6 hüvelykes, 18:9-es képarányú IPS panel került, a felbontás viszont maradt HD+. Ez ekkora méretnél már észrevehető, a megjelenítés minősége pedig szerényebb, mint a számok mutatják. A kontraszt roppant erős, a színek viszont fakónak hatnak, a kalibráció hűvös. A betekintési szögek cserébe rendben vannak, maximum egy kis fényerőcsökkenés adódik.


[+]

Kávák azért maradtak, ehhez képest a felső élre pakolt beszédhangszóró, szelfikamera, illetve fény- és közelségérzékelő szenzorok mellé már nem fért egy értesítő LED. Vagy inkább a büdzsébe. A Nokia felirat nyilván ott terpeszkedik a jobb sarokban, míg a kijelző alatti terület teljesen funkciótlan. A váz és a hátlap java is fém, mindössze az alsó és felső élen van műanyag betét az antennáknak. A hátlap a szokásos: ezüst fémszegéllyel keretezett, vertikális kamerapanel, alatta többfunkciós, kifogástalanul működő ujjlenyomat-olvasó, a textúra viszont igazán első osztályú. A tökéletesen matt fém ránézésre és fogásra is prémium, nem maszatolódik és remekül tapad. Az egykezes használat viszont így sem reális, a készülék kifejezetten széles.


[+]

Kijelző-teszt
Nokia 3.1 Plus Nokia 3.1 Meizu Pro 7 Xiaomi Mi A2 Lite
Képátló 6 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 + 1,9 hüvelyk 5,84 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 720 x 1440 1080 x 1920 / 240 x 536 1080 x 2280
Technológia IPS LCD IPS LCD Super AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 383 nit 511 nit 367 nit 476 nit
Fehér fényerő (min.) 1,2 nit 20 nit 3,8 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0,11 nit 0,26 nit 0 nit 0,37 nit
Kontrasztarány 3481:1 1964:1 végtelen 1288:1
Színhőmérséklet 7915 K 8485 K 7575 K 7759 K


[+]

Az alsó élen kétszer öt hangszórólyukat fúrtak, de csak a jobb oldali az, aminek látszik. Két csavarral együtt egy microUSB portot fognak közre. Felül nem csak a 3,5 milliméteres jack csatlakozó töri meg a felületet, hanem a másodlagos zajszűrő mikrofon is. A két nanoSIM kártyát és egy microSD kártyát a bal élen lehet bepakolni a készülékbe két külön SIM-tálcára, míg a hangerőszabályzók és a bekapcsológomb a jobb oldalon vannak, szerintem mindkettő magasabb az ideálisnál. A szokásos, nokiás dobozban találunk fülhallgatót, SIM-kulcsot, ahogy a Nokia nevezi, 5V/2 amperes hálózati töltőfejet, microUSB kábelt, meg nyilván a készüléket, kék, fehér vagy szürke színben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Szenzorsziget nélkül futott be a Nokia 3.1 Plus

    Alumíniumváz, méretes HD+ kijelző, dupla hátlapi kamera és nyolcmagos SoC – új versenyzőt küld a HMD Global a középkategóriába.

  • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

    Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

Hirdetés