Hirdetés

Xiaomi Redmi 6 - a nagy hatraarc

A Xiaomi ismét hozza a papírformát: adott árszinten kihozza a lehető legtöbbet a dolgokból és közben nem igazán hibázik. A Redmi 6 korrekt, kisebb is lett, csak ennek ára is van.

Hirdetés

Advertisement

Külső, kialakítás

A Xiaomi tulajdonképpen kezd unalmas lenni. Újabban nem hibázik, nagyot legalábbis, illetve az árazással nagyjából kiiktat minden jóleső panaszt. Nem mintha nagyon lenne. Negyven ezer forint körül amúgy sem szokás csúcsteljesítményt vagy professzionális kameraképességeket várni. Minden mást meg a Redmi 6 is tud. A teljesítmény a hétköznapokban kellően meggyőző, a kamera egész jó, tud portrét (úgy, ahogy), a kialakítás és formaterv modern, a minőség pedig úgy en bloc rendben van, leszámítva, hogy a hátlap nagyon karcolódik. Ezzel együtt visszalépésnek tűnik a Redmi 5-höz képest, cserébe kisebb lett.


[+]

A plasztik anyaghasználat mondjuk, annyiban egyáltalán nem gond, hogy a 147,5 x 71,5 x 8,3 méretű Redmi 6 mindössze 146 gramm, az összeszerelés minősége így is kifogástalan. A megjelenés teljesen kommersz, de up to date, a hátlapon viszont már akkor volt egy kisebb karc, amikor kibontottuk a Mi Store-tól érkezett a szokásos narancs dobozkából, amiben a készüléken kívül egy 1 amperes hálózati töltőfej és egy microUSB kábel kuporgott. És SIM-tű. A 18:9-es képarány mellett azért itt jelentősek a kávák, a panel és a készülék méretét viszont visszafogták a nagyobbacska Redmi 5-höz képest.


[+]

Kijelző-teszt
Xiaomi Redmi 6 Xiaomi Redmi 5 Meizu M6 Huawei Y5 (2018)
Képátló 5,45 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,45 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 720 x 1440 720 x 1280 720 x 1440
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 370 nit 484 nit 432 nit 486 nit
Fehér fényerő (min.) 0,85 nit 1,1 nit 1,8 nit 3,4 nit
Fekete fényerő 0,27 nit 0,26 nit 0,36 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 1371:1 1861:1 1202:1 1657:1
Színhőmérséklet 7238 K 8022 / 7423 K 7470 K 10225 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az új modell így a kompaktabb kategóriában indul a nem túl komoly, de összességében kielégítő fényerejű, 5,54 hüvelykes IPS panellel. A kontraszt cserébe erős, a minimum fehér fénysűrűség pedig (ezt hogy kéne mondani?!) kimagaslóan alacsony. A 720 x 1440 pixel felbontás ekkora képátló mellett teljesen rendben van, a karakterrajzolat szép, a betekintési szögek szűkülésével pedig csak a fényerő csökken. Színtorzulás nincs, ahogy fényszivárgás sem. A tükröződés ellenben jelentős, éles napsütésben nem biztos, vagyis biztos, hogy nem marad látható a tartalom, ha nem szemből nézzük a panelt. A fényerő, ilyen reflexió mellett sajnos kevéske.


[+]

Infraport idén már nem jutott, a monokróm értesítő LED viszont maradt a maradék felső káva bal sarkában. Mellette 5 megapixeles szelfikamera, beszédhangszóró, illetve fény- és közelségérzékelő látható. Alul nincs semmi, a virtuális navigációs gombok sorrendje pedig a Teljes képernyős alkalmazások menüpontban tükrözhető, illetve használhatjuk a teljes képernyős gesztusvezérlést navi gombok nélkül. Az egykezes használat azért így sem garantált, de alapvetően jól kezelhető a készülék, a navigációs sáv is legördül, ha lefelé húzzuk a kijelzőt.


[+]

A műanyag hátlap ráhajlik az élekre, itt alul van a microUSB csatlakozó és a beszédmikrofon, míg a multimédiás hangszóró a hátlap alsó részére került, a felső harmadban pedig a dupla kamerarendszer és középen az ujjlenyomat-olvasó látható. Felülről ugye sajnos hiányzik az infra, a jack csatlakozó viszont maradt a másodlagos zajszűrő mikrofon társaságában. A hardveres kezelőgombok jobb oldalra kerültek, a hibrid SIM tálca (nanoSIM + microSD) és egy szimpla nanoSIM férőhely pedig a bal oldalról nyílik. A hátlap alsó és felső részén van ugyan antennakilépés, szükség viszont nyilván nincs rá, pusztán esztétikai célú.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés