Nokia 7.1 - csak a matek nem stimmel

Pont jó méretű, egyedi megjelenésű és villámgyors Android One-mobilt hozott nekünk a HMD, megvannak a kedvelt márkanevek is, de az árazásnál megcsúsztak.

Kamerák, HDR-multimédia

A szoftveres környezet legegyedibb eleme a kamera, ami tényleg saját fejlesztés, és kapott Google Lens-integrációt, mindenféle maszk-effektet, arcszépítő módot, kettős, illetve kép-a-képben kollázst, automatikusra állítható HDR-t, opcionális vízjelezést, továbbá négyzet, panoráma és bokeh módokat egyaránt. A Pro módban a (sematikus) fehéregyensúly, a fókusz, az érzékenység, a zársebesség és az expozíció-korrekció szerepel, tehát RAW-mentési opciók és egyéb trükkök sajnos nincsenek.


[+]

Jó érzés újra a Zeiss feliratot látni hátul, természetesen két kamera áll rendelkezésünkre, a 12 megapixeles, f/1,8-as dual pixel AF-es főkamera képét láthatjuk viszont 1,28 mikronos pixeleken, míg mindezt egy 5 megapixeles, monokróm, f/2,4-es egység segíti ki láthatatlanul. Van egy erős és kimondottan jó, kéttónusú színhőmérséklettel büszkélkedő dupla vaku. Az előlapi kamera 8 megapixeles, f/2-es, vakuzni a kijelző segítségével tud, egyébként ilyen képet csinál.

Nem tipikusan kedvező fotózáshoz az időjárás manapság, de a nappali, borongós fotókon is feltűnik némi dinamikai probléma, amit az automatikusra állított HDR sajnos meg sem próbált kompenzálni, így kiégett felületekkel szinte minden fotón tudtunk találkozni. Túlélesítés és zajmentesítés van bőven rajtuk, de nem brutális a részletvesztés és vonalélesség is van. A pozitívumok közé tartozik a gyors és pontos fókuszálás, viszont a fehéregyensúly belövésével gyakran meggyűlik a baja, jellemzően az éjszakai órákban.

Mindegy, hogy Full HD-ben vagy 4K-ban éjszaka vagy nappal videózunk, az OZO Audio automatikusan aktiválódik, a rögzített hang kétcsatornás, 291 kb/s bitsűrűségű, 48 kHz-es, minősége beszédhangok terén kimondottan jó, a háttérzajokat pedig kásásra szűri, ami az esetek többségében egyáltalán nem zavaró, viszont néha szükség lenne arra, hogy kikapcsolható legyen. Legfeljebb egy alternatív kameraszoftverrel. Egyébként integrált Facebook- és YouTube-élőzés is jutott a szoftverbe, ami sokszor jól tud jönni.


[+]

Aki nem közvetítené, hanem inkább fogyasztaná a tartalmat, annak jó híreink vannak: először is a HDR-kijelzőhöz természetesen Widevine L1 tartalomvédelmi szint jár, így semmi akadálya a nagyfelbontású Prime Video vagy Netflix streamelésnek, és természetesen a YouTube-on is elérhetők maximum Full HD tartalmak. Helyi fájlok (akár 4K-ban történő) lejátszásához érdemes beszerezni valamelyiket a Play Áruház népszerű alternatívái közül, feliratokat vagy AC3 hangot ugyanis egyáltalán nem kezel a gyári megoldás.


[+]

FM-rádió nincs, ugyanakkor (főleg az adapterekbe integrált DAC-ok után meghallgatva) meglepően dinamikus, élvezetes és erőteljes hangot sugároz a 3,5 milliméteres jack csatlakozón a mobil, remek élmény volt a szokásos kedvenceket végighallgatni vele, persze a gyári fülhallgatót legfeljebb telefonálásra lehet érdemben használni, bármi másra teljesen alkalmatlan. Talán még a multimédiás hangszórót is szívesebben hallgatnám annál, az is torzít ugyan, de legalább van valami minimális reprodukciója a zenék alsó és felső tartományában, és hangerőt is ad bőven.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés