2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Tudástár rovat

iOS 7 rendszerbemutató

Az Apple legújabb operációs rendszere nem csak az eddig megszokott ikonok külsejét cseréli le, hanem számos új funkciót is hoz magával.

Hirdetés

Bevezető, kompatibilitás

Sokan nem tudják, de az almás vállalat az első iPhone előtt sok más néven is gondolkodott, a bejelentést megelőzően még a Telepod, Mobi és a Tripod is a kalapban volt, ám szerencsére mindhármat időben kiszortírozták. Magát az első iPhone-t 2007-ben tárták a nagyközönség szeme elé, mely a 2G fantázianevet kapta. Ez egyébként nem csak a telefonra, hanem az adatkommunikációs képességekre is utalt, hiszen a készülék akkoriban még nem támogatta a gyorsabb hálózatokat. Steve Jobs egy reformációt szeretett volna elindítani, az érintőkijelzőt pedig egy új szintre kívánta emelni. Ugyan mára már tudjuk, hogy ez sikerült, akkoriban épp Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója nyilatkozta azt, hogy az iPhone-nak nincs reménye arra, hogy sikeres legyen, egyszerűen az emberek nem készültek még fel rá. Nos, nem lett igaza.

Az iOS az egyszerű kezelhetőség, átláthatóság jegyében készült, a cél az volt, hogy bárki szinte az első pillanattól kezdve használni tudja. Nem volt kimondott menürendszer, egyedül a beállításokat lehetett elérni külön részben, ám az ottani alpontok száma is nagyon csekély maradt. Az Apple kialakította azt a trendet, hogy egy új iPhone készülék bejelentésével egy új iOS rendszer is debütál. Ennek a szoftvernek egyébként mindmáig nagy előnye, hogy csak az almás cég eszközein érhető el, ezáltal nincs töredezettség, a fejlesztőknek nem kell megszámlálhatatlan mennyiségű készülék hardverére optimalizálni alkalmazásaikat. A 2010-ben piacra dobott iPad kicsit ugyan csavart egyet a dolgon, ám lényegi változás nem történt.

Az Apple lassan és finoman adagolta az újdonságokat, ami az iPhone-t kedvelőknek még csak-csak, de az egyre nagyobb ütemben fejlődő mobilos iparágnak kevésbé volt elfogadható, nem beszélve arról, hogy az Android is egyre nagyobb teret nyert magának. Az iOS 4-ben jött csak meg először a multitasking képesség, az iOS 5-tel pedig a Siri, ami az Apple saját hangvezérelt személyi asszisztense. A külső viszont egyszerűen nem akart változni, éveken keresztül ugyanazt a felületet kellett használni, ami már mindenkinek kezdett unalmas lenni. Steve Jobs elhunyt, Tim Cook pedig más szellemiségben kezdte el vezetni a céget, irányítása alatt elkezdődtek az átalakítások, a szoftverfejlesztés élére is más került. Az iOS 7 pedig végre meghozta azt a teljes átalakulást, melyre oly sokan vártak.

iOS 7 kompatibilitás
[+]

Fontos, hogy a legújabb iOS kizárólag iPhone 4, iPad Mini, iPad 2, és ötödik generációs iPod Touch, vagy ezeknél újabb készülékekre érhető csak el, ám a különböző hardveres képesség miatt egyes eszközök kevesebb funkciót kapnak, így például az iPhone-ok közül sem a 4, sem pedig a 4S nem lesz képes AirDropra, a kamerafiltereket pedig egyik iPad sem kapja meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.