iOS 7 rendszerbemutató

Hirdetés

Telefonkönyv, üzenetküldés, Touch ID

A telefonkönyv koncepciója ugyanaz maradt, de ide is elért a letisztult dizájn. Továbbra is kedvencek, előzmény, kontaktok, gombok és hangposta fülek között lépkedhetünk, a tárcsázóképernyőn kerek gombokat találunk, egy szám beírása után azt azonnal hozzáadhatjuk a névjegyzékhez, viszont továbbra sem tudjuk a számokat betűként használni, ergo a könnyed keresésnek búcsút inthetünk. Ismerőseinket a Facebookba történő bejelentkezés után képekkel is ellátja a rendszer, ezen kívül telefonszámot, jegyzetet, csengőhangot, címet, honlapot stb. is hozzákapcsolhatunk kontaktjainkhoz. Az előzményeknél a fogadott, indított és a nem fogadott hívások listáját láthatjuk, törölni egy balra irányított ujjmozdulattal tudunk.

Az SMS-ek két részre bonthatók, van a normál szöveges üzenet és van az iMessage, előbbi zöld, utóbbi kék színnel lett továbbra is jelölve. A buborékos elrendezés még mindig adott, az üzenetekhez pedig képet vagy videót csatolhatunk. Kézbesítési jelentés továbbra sem kérhető, iMessage esetén viszont igen, sőt, ott arról is kapunk tájékoztatást, ha a másik fél elolvasta az irományunkat (persze ha aktiválta ezt a lehetőséget). Külön kapcsolót találunk arra, hogy ha az iMessage-et nem tudjuk elküldeni (mert nincs adatkapcsolatunk), akkor automatikusan küldje el a rendszer SMS-ként, de én ezt nem ajánlom, mert van, hogy magának az Apple rendszerének a hibájából nem lehet az adott pillanatban elküldeni a levelet.

Az iOS 7-tel és az iPhone 5S-sel karöltve érkezett a legújabb őrület, az ujjlenyomatolvasó, amit az Apple-nél Touch ID fantázianévre kereszteltek. Az almás cég szerint az ujjlenyomat az egyik legbiztonságosabb védelem, hiszen senkinek nincs ugyanolyan mintája, ráadásul mindig magunknál hordjuk ezt. A leolvasási mechanizmus egyébként két részből áll, először természetes helyzetben kell többször megérinteni a szenzort, majd az ujjszéleket kell ugyanilyen módon letapogattatni. Ezután megadhatjuk, hogy a készülék feloldására, iTunes-on és App Store-on keresztül vásárlásra, esetleg mindkettőre szeretnénk-e ezt használni. A koncepció jó, az ötlet régi, a hatásfok pedig közel százszázalékos lett, ám egyelőre kizárólag 5S-re érhető el, hiszen hardveres támogatottságra van szüksége.

iPhone 5S screen shot Phone 5S screen shot

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPad mini - piaci igény

  A kisebb méretű iPad a piaci igények miatt születhetett meg. Az Apple így megmutathatta, hogy táblagépes fronton még mindig szuperek.

 • Apple iPhone 5 - öt lett S

  Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

 • iPhone és iOS fejlődéstörténet

  Frissítve: Mik voltak az egyes iPhone modellek újításai? Mik az egyes szoftververziók új funkció és merre tart a fejlesztés? Válaszolunk.

Hirdetés