Bemutatkozott az iPhone 5C és 5S

Hatalmas várakozás után az Apple végül lerántotta a leplet két újdonságáról, az iPhone 5C-ről és 5S-ről. Az elnevezések kicsit megkavarhatják a közönséget, hiszen a két friss eszközzel tulajdonképpen már három iPhone 5-ös is piacon lesz (bár az eredeti csak a használton), melyek közül a betűjellel nem megtoldott modell jelenti az alapgépet, a C annak olcsóbb, az S pedig fejlettebb változatát.

Az újdonságokról azok bejelentése előtt már rengeteg információ kiszivárgott az internetre, többek között képek is, ám az okostelefonok nem pontosan úgy néznek ki, ahogy azt előzetesen várni lehetett. Ettől függetlenül érezni némi hibát az Apple gépezetében, ha ugyanis nem szándékos volt a kiszivárogtatás, akkor kijelenthetjük, hogy a vállalat már nem tudja olyan szinten őrizni titkait, mint Steve Jobs idejében tette. Persze a dologhoz az is hozzátartozik, hogy az iPhone-ok minden innovációjuk és kiválóságuk ellenére ma már nem azt a szerepet töltik be, amit 2-3 éve betöltöttek. Nem beszélhetünk arról, hogy az Apple egyértelműen vezetné a piacot, hiszen az Android rendszer fejlődésével már a konkurens gyártók is le tudnak tenni olyan megoldásokat, melyekkel a cupertinoi cég nem rendelkezik. Ráadásul az iOS részesedése az okostelefonok piacán egyre kisebb, ami nyilván nem azt jelenti, hogy egyre kevesebb iPhone-t adnak el, csak mag a piac egyre nagyobb. Valószínűleg így történhetett meg, hogy a cég egy olcsóbbnak szánt és valahol efféle módon is kommunikált okostelefonnal (sőt: termékkel) lép piacra. Sokak szerint a 2011. októberében elhunyt egykori vezető, Steve Jobs nem hagyta volna, hogy ilyesmit meglépjen a cég, de ettől függetlenül tény, hogy a dologra van ésszerű magyarázat. Meg persze az "olcsó iPhone" sem lesz épp olcsó.

Színes-szagos-plasztik

A tegnapi bejelentésen előbb rántották le a leplet az iPhone 5C-ről, mely gyakorlatilag egy fém kerettel megerősített polikarbonát készülékházba épített iPhone 5. Kiterjedése 124,4 x 59,2 x 8,97 milliméter, tömege pedig 132 gramm (iPhone 5: 123,8 x 58,6 x 7,6 milliméter, 112 gramm), fehér, pink, sárga, kék és zöld színekben kerül a boltok polcaira.

A processzor az előző generációs modellből ismert Apple A6, melynek órajeléről nem nyilatkozott a gyártó, úgyhogy valószínűsíthető, hogy sem azon, sem az 1 GB-os RAM-on nem változtattak. A kijelző továbbra is 4 hüvelykes képátlóval és Retina felbontással (640 x 1136 pixel) büszkélkedhet, ami 326-os pixelsűrűséget jelent hüvelykenként. A tipikus kontrasztarány a gyári specifikáció szerint 800 az 1-hez, a fényerősség pedig 500 kandela/négyzetméter.

A kamera felbontása sem változott az iPhone 5-höz képest, 8 megapixelről beszélünk, a képet egy öttagú lencserendszer segítségével digitalizálják, a fényerősség f/2.4, ledes villanófény van, a videókat pedig legfeljebb 1080p-s felbontásban lehet rögzíteni. Az előlapi kamera 1,2 megapixeles, a szenzor BSI-technológiás, a rendszer pedig legfeljebb 720p-s felvételeket tud rögzíteni, ami a FaceTime-hoz nyilván elég. Kizárólag 16 és 32 GB-os modell kerül piacra, előbbi ára 2 éves előfizetéssel 99, utóbbié 199 amerikai dollár lesz, ami pont egy árlépcsővel alacsonyabb, mint az iPhone 5 induló ára volt; a független árak persze máshogy alakulnak, valószínűleg kb. 40 000 forinttal lesz olcsóbb az 5C az 5S-nél, és így is 200 000 körül fog kezdeni. Ezek persze még nem tények, az viszont biztos, hogy hazánkba az év végéig (a prezentáción egy december látszott, de nem Magyarországnál, hanem a második hullámnál) eljut majd az újdonság. Ugyanakkor a világ egyes részein már e hónap huszadikától megvásárolható lesz.

Megnövelt biztonság

Az iPhone 5S esetén az Apple már nem tudott volna olyan egyértelmű különbségeket felmutatni, mint amelyeknek szükségét érezték, ezért kitaláltak két dolgot, melyek közül az egyik valóban innováció, a másik viszont legfeljebb egy kevésbé hasznos kitekintés a jövőbe. Az iPhone 5S mindenesetre alig megkülönböztethető az iPhone 5-től, méretük teljesen megegyezik (123,8 x 58,6 x 7,6 milliméter, 112 gramm), a kijelző sem változott (4 hüvelyk, 640 x 1136 pixel), a kamera viszont fejlődött, mert bár 8 megapixeles, nagyobb szenzorral (1,5 µ jut egy pixelnek), zafírüveg lencsékkel és komolyabb vakuval szerelték fel, mely True Tone névre hallgat és a villantás hatására megváltozó bőrtónus problémáját hivatott javítani. A fényerő egyébként f/2.2-re módosul, az 5C-nél pedig hatásosabb lesz a szintén digitális képstabilizáció, valamint lehetőség lesz lassított felvételek készítésére is. 720p-s felbontásnál 120 képkockát is elérhetünk másodpercenként.


iPhone 5S: Új színben, aranyban is kapható lesz

A leginkább innovatív újdonságnak a fentiek fényében is a Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó tűnik, melynek segítségével a cég az adatok védelmét szeretné elősegíteni. Erre szükség is van, mert nagyon sok felhasználó nem él a képernyőn megjelenő kódzár adta lehetőségekkel.

A Touch ID névre hallgató rendszert korrekt hardveres felépítés jellemzi, a gombot nem kell ténylegesen megnyomni ahhoz, hogy mintát vegyen ujjunkról, de a funkciót mélyen beépítették a rendszerbe, úgyhogy valószínűleg bizonyos szolgáltatásokat (például a bankkártyás fizetést) is hozzá fogunk tudni kötni. A rendszer több ujjlenyomatot is kezel, azonban ezeket az adatokról soha nem készít biztonsági másolatot és nem is tölti őket fel a felhőbe.

64 bit?

Az egyik leginkább hangsúlyos újítás ettől függetlenül az iPhone 5S-ben debütáló Apple A7 processzor volt, mely már 64 bites architektúrájú. Ebből adódóan maga az iOS 7 is 64 bites rendszer, mely nyilván visszafelé is kompatibilis lesz, hiszen szeptember 18-tól a régebbi készülékekre is elérhető lesz (iPhone 4+, iPad 2+ és iPad mini, 5. generációs iPod touch+). A nagy kérdés viszont az, hogy pontosan mi is az a 64 bites architektúra, no meg az, hogy milyen előnyei lehetnek egy ilyen rendszernek egy okostelefon esetén.

De mi az a koherencia?

A koherencia lényege többmagos processzorok esetében az, hogy az  egyik szál által kiírt adatot szinte rögtön elérhesse egy másik szál. Másként megfogalmazva mindez azt jelenti, hogy az összes processzormag ugyanúgy látja a memóriát. A bidirekcionalitás az IGP (integrált grafikus processzor) miatt jön be a képbe: mivel a processzormagok és az IGP multiprocesszorai eltérő architektúrára épülnek, egy olyan koherenciát kell kiépíteni, ami kétirányú, vagyis a processzor által kiírt adatokat látja az IGP, és ugyanez fordítva is igaz. Olvasásra ezt mindenképp érdemes megvalósítani, az írásnál viszont nem szerencsés, ha ez a két részegység ugyanabba a gyorsítótárba dolgozik. Itt ugyanis az a probléma, hogy a processzor nem venné jó néven, ha egy grafikus multiprocesszor sokszáz szála elkezdené bombázni azt a gyorsítótárat, amiben a lokalitási elv miatt fontos és jó eséllyel hasznosítható adatok vannak egy késleltetésre érzékeny feldolgozó számára. Eközben pedig egy jól felépített grafikus processzornak mindegy, hogy gyorsan eléri-e az adatokat.

A teljesen hardveres koherencia tehát azt jelenti, hogy mindenről a hardver gondoskodik, kezeskedik azért, hogy amennyiben egy szál kiolvas valahonnan egy adatot, akkor az nem piszkos (tehát lehet vele dolgozni, mert ha piszkos, akkor minden arra épülő számítást el kell dobni és az elejéről kell kezdeni). A mai integrált rendszerek flageléssel és alapvető szoftveres koherenciával dolgoznak a CPU és az IGP között, vagyis a programfejlesztőnek kell arról gondoskodni, hogy a részegységek egymás munkáját ne akadályozzák, és az elérhető adatok mindig tiszták legyenek.

A hardveres koherencia egyébként azért fontos a jövő integrációja során, hogy a fejlesztők tudjanak gondoskodni pár mag pár száláról. Konzumer hardverben maximum 8 szálról lehet szó, de az IGP-k közül a legkevesebb szállal dolgozó opció is 50 szálat használ, és idén lesz olyan ami majdnem 10000-rel dolgozik. Ennek kezelését nem feltétlenül jó ötlet emberi erőre bízni.

A leggyorsabb válaszunk az, hogy a 64 bitnek egyelőre nem sok értelme van a telefonoknál. A 64 bites címzés legfontosabb eleme, hogy meg lehessen címezni 4 GB-nál több rendszermemóriát is; a RAM mérete egyelőre nem ismert az 5S-nél, de teljesen kizárt, hogy az említett értéknél többet raktak bele. Ráadásul ez sem lehetne indok a 64 bit bevezetésére, hiszen elvileg 32 biten is megoldható a dolog a különböző PAE kiterjesztésekkel, maradjunk tehát annál, hogy az architektúra legnagyobb előnye az, hogy 4 GB-nál nagyobb rendszermemória lehet az okostelefonban vagy a táblagépben. A másik előny, hogy a 64 bites címzés miatt a regisztereken komoly változások kellenek; nyilván 64 bites regiszter kell a 64 bites memóriacímek tárolásához, és ez magával hozza a szélesebb pointereket is, a 64 bit hozománya tehát az is, hogy a regiszterek szélesebbek, aminek igazából csak 64 bites módban van lényegi szerepe, viszont a számuk megduplázódik. Bár ezt már nem taglalták a bemutatón, de ha egy fejlesztő kihasználja ezt a lehetőséget, akkor az értékelhető teljesítménynövelést hoz, de őszintén szólva nem tűnik túlságosan valószínűnek, hogy ez különösebben felvillanyozná a közösséget. Szintén előrelépés egyébként, hogy 64 bites módban már  64 bites egész számokkal való munkára is van lehetőség, de ez egy telefonnál szintén teljesen érdektelen.

A jelenlegi ismeretek szerint tehát a 64 bit lényegében semmi értékkel nem rendelkezik azon kívül, hogy az Apple rá tudja írni a dobozra, hogy ők voltak az első. Elméletileg a készülék tényleges megjelenéséig persze van rá esély, hogy 8 GB rendszermemóriát raktak az iPhone 5S-ben, de azzal is csak adnak egy pofont a semminek, hiszen az alkalmazások azt úgysem fogják tudni kihasználni. Érdekes téma viszont OpenCL 2.0, mely bevezeti majd az egységes virtuális memóriát. Mivel ez megköveteli majd, hogy a processzor (CPU) mellett a grafikus processzor is ugyanolyan pointereket használjon, így az ARMv8 64 bites architektúrájának bevezetése teljesen logikus lépés, mivel az Apple akár olyan IGP-t is rakhatott a rendszerbe, ami kezeli az ARMv8 64 bites pointereket. Az ARM Mali-T600-as megoldások ezt a funkciót már támogatják, de nem kínálnak teljesen hardveres bidirekcionális koherenciát a rendszerben – de az Apple erre is akár fejleszthetett saját protokollt. Az efféle következtetések levonásához viszont sokkal többet kellene tudni az Apple A7-ről, de az biztos, hogy amennyiben ez utóbbi feltétel megvalósul, akkor akár új dimenzióba is léphetünk egy GPGPU  segítségével, mely teljesen új algoritmusok kidolgozására adhat lehetőséget, sokszoros gyorsulást lehet elérni például a képfeldolgozásnál, miközben a rendszer fogyasztása még a nagyobb sebesség mellett is a töredékére esik.

Ami viszont tény, hogy az Apple A7-nek köszönhetően az iPhone 5S nagyjából dupla akkora teljesítményű processzort és grafikus processzort kap, mint amilyen az iPhone 5-ben található. Érdekesség egyébként, hogy az iPhoen 5S körülbelül negyvenszer gyorsabb, mint az eredeti iPhone volt. Az üzemidő egyébként nem változott számottevően, 10 órás beszélgetésre, böngészésre vagy videózásra lehet számítani; nyilván nem egyszerre, hanem vagy-vagy alapon.

iOS 7, M7 ingyenes szoftverek

Az iPhone, iPod touch és iPad felhasználók fontos hír, melyet kicsit feljebb már leírtunk: az iOS 7 nevű, teljesen újrarajzolt felülettel rendelkező operációs rendszer szeptember 18-tól letölthető lesz, iPhone 4, iPad 2, és iPod touch 5 fölött lesz elérhető, de természetesen az iPad mini tulajdonosoknak sem kell majd lemondaniuk róla. A megjelenés dátumával együtt az Apple arról is beszámolt, hogy ingyenessé teszik az iWork irodai programcsomagjukat és az iMovie videószerkesztőt is a platformon; utóbbival egyébként Full HD felbontású anyagokat is készíthetünk majd.

Az A7 SoC-vel együtt az Apple bemutatta az M7 nevű segédprocesszor is, mely egy úgynevezett motion processor, a különféle szenzorok kezelésében lesz szerepe és külön API-t is kap. A Nike be is jelentett egy szoftvert, mely már használni fogja. Az iPhone 5S hasonló áron debütál majd, mint az iPhone 5 tette tavaly, olcsóbb testvérével együtt az év utolsó hónapjában kerül piacra hazánkban, de mivel bizonyos országokban már szeptember 20-tól kapható lesz, valószínűleg magasabb áron, de be fognak szivárogni már a hivatalos forgalmazás kezdete előtt is.

Bocha feat. Abu85

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés