iOS 7 rendszerbemutató

Hirdetés

Felület, vezérlő- és értesítési központ

A felhasználói felület teljesen átgondolásra került, legalábbis külsőleg, ugyanis működésben elég kevés újdonságot fedezhetünk fel. Az iOS 7-re jellemző flat, azaz letisztult dizájn az egész rendszert áthatja, egyelőre sokan állnak az új külső mellett, de nagyjából ugyanennyien utasítják is vissza az újítást. A színvilágot láthatóan úgy alkották meg, hogy az iPhone 5C színes hátlapjaihoz is illeszkedjen, mindenesetre én most éreztem először úgy, hogy a fehér iPhone egy fokkal jobban passzol az iOS-hez, mint a fekete. A mappakezelés kibővült, szerencsére több oldalon láthatjuk a belepakolt alkalmazásokat, így az eddigi 12-16 számlimit jóval nagyobbra duzzadt. Jelentős átrajzoláson esett át a multitasking felülete is, a home gomb kétszeri megnyomása után ugyanis a háttérbe helyezett applikációról egy képernyőképet láthatunk, ahonnan majd elvileg folytathatjuk a használatot. Egy felfelé irányuló ujjmozdulattal lehet az appokat kilőni a háttérből, ez azért mindenképpen gyorsabb és elegánsabb megoldás.

A vezérlőközpontot nagyon sokat várták, szinte már követelték az Apple-től. Hét iOS generációt kellett várni, mire almáéknál léptek az ügyben, de itt van, elővarázsolásához alulról kell felfelé húzni a képernyőt. El lehet érni zárolt és főképernyőről, valamint alkalmazásokból is, valamennyi esetében az adott kép színvilágához illeszkedik a vezérlőközpont is. Irányíthatjuk a zenelejátszást, de beléphetünk a zseblámpa (ezzel sok alternatív programot ütött ki az Apple), óra, számológép, kamera kvartett valamelyikébe is. A fényerőn kívül néhány funkciót lehet még aktiválni, legyen az a repülőgép üzemmód, a WiFi, a Bluetooth, a Ne zavarj mód, vagy az automatikus elforgatás.

Az értesítési központot is megbolygatták. Áttetsző lett, nagyjából egy vastag üveghez hasonlít, ami mögött homályosan láthatjuk a tartalmat. Van napi, összes és kihagyott fül, értelemszerűen a nevüknek megfelelő funkciókat látják el. A beállításokon belül szinte mindent konfigurálhatunk, megadhatjuk, mik szerepeljenek a mai napi nézet alatt, az értesítésnézetet pedig kézzel és időrend szerint is rendezhetjük. A programokhoz tartozó értesítési fajtákat (szalaghirdetés, jelzés, semmi), hangokat külön-külön meg lehet adni, de a zárolt képernyőre is helyezhetünk figyelmeztetéseket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPad mini - piaci igény

  A kisebb méretű iPad a piaci igények miatt születhetett meg. Az Apple így megmutathatta, hogy táblagépes fronton még mindig szuperek.

 • Apple iPhone 5 - öt lett S

  Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

 • iPhone és iOS fejlődéstörténet

  Frissítve: Mik voltak az egyes iPhone modellek újításai? Mik az egyes szoftververziók új funkció és merre tart a fejlesztés? Válaszolunk.

Hirdetés