Hirdetés

iPhone és iOS fejlődéstörténet

Az iPhone modellek hardveres fejlődése

A minap egyik ismerősömmel beszélgettem, aki a segítségemet kérte iPhone vásárlással kapcsolatban. Melyiket szeretnéd?, kérdeztem, mire azt válaszolta, hogy a hármast. A dolgot konkretizálva tudakoltam, hogy iPhone 3G-t vagy 3GS-t szeretne-e, mire azt a választ kaptam, hogy ő bizony nem is tudta, hogy kétféle is létezik. Bár a Mobilarena törzsolvasóinak többsége bizonyára tisztában van a készülékek tudásával és a köztük lévő különbségekkel, úgy gondoltam, hogy ideális lenne írni egy cikket arról, hogy melyik modell mit tud, kiegészítve a mostmár iOS néven futó iPhone operációs rendszer egyes verziónak új funkcióiról, amit valószínűleg még a legnagyobb mobilgeekek is örömmel fognak olvasni, mivel kizártnak tartom, hogy a változások listáját bárki is fejből tudja. Kezdjük a készülékekkel:

iPhone (2007. június 29.)

Az első iPhone nyáron fogja negyedik születésnapját ünnepelni, az Apple ugyanis 2007. január 9-én mutatta be, azon év nyarán pedig a boltok polcaira is került a kütyü az Egyesült Államokban. Fontos tudni, hogy az első generációs modell a megjelenésekor még nem volt okostelefon, ugyanis akkor még nem élt az azóta elképesztő sikereket megélt alkalmazásbolt, azaz nem lehetett rá programokat telepíteni, de az alant részletezett iPhone 3G debütálásával a régebbi verziók tulajdonosai számára is megnyílt a lehetőség az alkalmazások letöltésére, tehát az alapmodell is okostelefonná avanzsálódott

A készüléket iPhone 2G néven is emlegetik, mivel a 3G-s hálózatok támogatása csak a következő generáció piacra kerülésével vált elérhetővé. Ebből adódik, hogy az iPhone 2G kizárólag GPRS-t és EDGE-t tud használni mobilthálózaton keresztüli adatátvitelre, de WiFi természetesen található benne, úgyhogy az internetezés azért így is jól megoldott. Kijelzője 3,5 hüvelykes képátlójú, 320 x 480 pixeles felbontású, belső memóriája 8 vagy 16 GB volt; két hónapig gyártottak belőle 4 GB-os tárhellyel rendelkezőt is, az ilyesmi elég nagy kuriózumnak számít. Processzorának órajele a kezdetekkor 400 MHz volt (100 MHz-es buszsebesség), de ezt az 1.1.2-es szoftver 412 MHz-re módosította, ami a buszsebesség 3 MHz-cel történő megdobásának eredménye. Eredeti iPhone-t manapság nem nagyon lehet kapni, a szép állapotú modellek nagyon ritkák, hiszen a hátlap itt még fém volt, melyen az idő vasfoga meglátszik, arról nem is beszélve, hogy a felhasználók által nem cserélhető akkumulátorok is elöregedtek 2007 óra. Ettől függetlenül nagy ritkán látni embereknél egy ilyen kincset, ami azt jelenti, hogy egyesek több éven keresztül is tudnak vigyázni telefonjukra. Vagy elraktak egyet 2007-ben és most bontották ki.

Hirdetés

iPhone 3G (2008. július 11.)

Az iPhone 3G - mint azt neve is mutatja - elődjével ellentétben már képes volt a harmadk generációs mobilhálózatokon való működésre. 2008. január 9-én mutatták be, majd július 11-én került a boltok polcaira az Egyesült Államokban, ősszel pedig Magyarországra is eljutott, a T-Mobile forgalmazta; ez volt tehát az első iPhone, melyet hazánkban is lehetett használni, az első generációs modellhez ugyanis volt nem legális függetlenítés, ám kártyafüggetlenül nem forgalmazták.

Apple iPhone 3GS
[+]

Egy iPhone 3GS; az iPhone 3G ugyanígy néz ki

A külsőnél a fémet műnyagra cserélte az Apple, az enyhén szappantartó formájú dizájnnál megkapó volt, hogy fekete és fehér színben is forgalomba került. Hardveres szinten nem sok változott, maradt a 3,5 hüvelykes, 320 x 480 pixeles felbontású kapacitív TFT-LCD érintőkijelző és a 412 MHz-es ARM 1176JZ(F)-S processzor, melynek eredeti órajele egyébként 620 MHz, de a chip ebben a készülékben csökkentett sebességgel operált. Adatkommunikációs szempontból viszont nagy előrelépés történt, a 3G-vel együtt megjelent a HSDPA-támogatás és az A-GPS is, de talán ennél is fontosabb, hogy az AppStore-ral felvértezett 2.0-s iPhone OS ezen a készüléken debütált, magyarán ez már a kezdetektől fogva okostelefon volt.

iPhone 3GS (2009. június 19.)

A harmadik generációs iPhone első ránézésre nem sokban különbözik a második generációstól, mivel külseje ugyanaz maradt. A motorháztető alatt viszont jelentős fejlődés történt, a kissé öregecske processzort ugyanis lecserélték egy 600 MHz-en ketyegő ARM Cortex-A8-as chipre, a memóriát 128-ról 256 MB-ra bővítették, a grafikus számításokat pedig egy erőteljes PowerVR chip látta el. A kijelző nem változott, a Bluetooth verziószáma viszont egy tizeddel megugrott (2.1), más érdemi változás viszont nem történt.

iPhone 4 (2010. június 24.)

A legfrissebb iPhone, mely szinte pontosan egy évvel az elődje után jelent meg. Teljesen új dizájnt kapott, mely két dolog miatt sem érte váratlanul a világot; egyrészt mindenki számított rá, hogy harmadszor nem fogja ugyanazt a külsőt elsütni az Apple, másrészt a Gizmodo nevű online tech portál megkaparintott egyet a prototípusból, melyet használni ugyan nem tudtak, de a külsővel kapcsolatos fotókat egyből publikálták. További érdekesség vele kapcsolatban, hogy a teljesen újszerű antennarendszernek köszönhetően (gyakorlatilag a készülék oldala az antenna) a kezdetekkor komoly problémák voltak a készülék térerejével, melyet az Apple sosem ismert el, de azért csináltak egy akciót, melynek keretein belül az iPhone 4 tulajdonosok ingyen kaptak egy tokot a masinához, mely orvosolta a hibát.

Apple iPhone 4

Hardveres szempontból hatalmas előrelépés a negyedik iPhone. A kijelző felbontás megnégyszereződött, immáron 640 x 960 pixelt lehet bámulni a varázslatos képminőséget nyújtó IPS-technológiás panelen, ami mögé erősebb processzor is került; az Apple A4 névre keresztelt SoC egy 1 GHz-es órajel körül mozgó ARM Cortex-A8 alapú processzorból és egy PowerVR SGX videógyorsító chipből áll, melyek mellett 512 MB RAM teljesít szolgálatot. Jobb és pontosabb lett a beépített giroszenzor, az előlapra felkerült egy kamera és megjelent a videóhívás funkció, az öt megapixeles hátlapi kameránál megjelent a 720p-s HD-videófelvétel, a SIM-foglalatot pedig rendes méretűről microSIM-re cserélték, azaz az iPhone 4-be a "hagyományos" kártyák nem mennek bele. Sokáig kellett rá várni, de végül fehér színben is piacra került.

iPhone 4S (2012. október 14.)

Az Apple iPhone 4S bizony követte a 3G és 3GS között kialakult trendet, hiszen külsőleg itt sem történt szinte semmilyen változás az elődhöz képest, maradtak a 115.2 x 58.6 x 9.3 milliméteres méretek. A szinte szócska mögött megbújó egyetlen változtatás azonban kiemelendő, hiszen az iPhone 4-nél fellépő "antennagate" botrány megelőzésére immáron négy darabból áll a keret, melyet a készülék jobb- és baloldalán két-két helyen választottak el a mérnökök. Ennél viszont lényegesen nagyobb differencia figyelhető meg a belső komponensek terén, hiszen a 4S esetén az Apple A5 processzora dübörög az eszközben, mely már kétmagos, magonként 1GHz-re skálázott egységet jelent. Ehhez társul a PowerVR SGX543MP2 grafikus gyorsító, mely rendkívül nagy számítási teljesítménnyel bír. A RAM 512MB maradt, a belső tárhely tekintetében viszont a 16 és 32GB-os modellek mellé a 64GB-os verzió is belépett. A kameramodul is jelentős fejlesztésen esett át, ugyanis a 8 megapixelesre hízott optika 1080p-s videók felvételét is lehetővé teszi. Színek tekintetében a fehér és a fekete áll továbbra is rendelkezésre a masinából.

Apple iPhone 4S
[+]

iPhone 5 (2012. szeptember 21.)

"A legnagyobb dolog, ami az iPhone-nal történt az iPhone óta." Legalábbis az Apple szerint, viszont az igazságtól biztosan nem áll nagyon messze ez a kijelentés, ugyanis az iPhone 5 radikális változtatásokon esett keresztül. Habár valamennyi ezt megelőző iPhone generáció 3,5 hüvelykes képátlóval rendelkezett, az almás vállalat itt már a piaci trendeket kellett, hogy kövesse, így a legújabb készülékben már 4"-es képernyő kapott helyet. Ezzel viszont a képarány is változott, immáron 16:9-es lett, amivel a szélesvásznú filmek megjelenítése vált szebbé és egyszerűbbé. A nagyobb kijelzőméret más felbontást is eredményezett, ám az Apple nem engedhetett az általa elnevezett retina felbontásból, így szélességben maradt ugyan a 640, magasságban viszont 1134 képpontra növekedett a pixelek száma. Mindez a készülék dimenzióit is erősen érintette, mivel nem csak magasabb, de vékonyabb is lett, egészen pontosan 123,8 x 58,6 x 7,6 millimétert mérhetünk az iPhone 5 kapcsán. A tömeg 112 grammra csökkent, mely szintén jelentős különbségnek mondható az iPhone 4S-hez képest.

Apple iPhone 5
[+]

Hardveres szempontból ha nem is óriási innováció, de mindenképpen erős előrelépés következett be. Az Apple A6 processzor a vállalat elmondása szerint másfélszeres sebességnövekedést eredményezett, annak ellenére, hogy a processzor továbbra is kétmagos. A megoldás az 1,2 GHz-es skálázásban és a gyártástechnológiában keresendő, mely utóbbi már 32 nanométeres csíkszélességet takar. Az 1GB-ra növelt RAM mindenképpen pozitív hatást gyakorol a sebességre és az alkalmazásváltásra, a hárommagos PowerVR SGX 543MP3 grafikus gyorsító pedig az almás cég szerint "konzolszintű" grafikai megjelenítésre képes. A kamera maradt 8 megapixeles, de a fényérzékenységét növelték, így sötétben jobb képek készítését teszi lehetővé az optika, ráadásul immáron az előlapi kamerával is HD képeket lőhetünk. A háttértár továbbra is 16/32/64GB, adatkommikációs képességek terén azonban nagy előrelépésnek mondható az elődökből kimaradt LTE szabvány támogatása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés