Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben

Minden adott volt, hogy a P40-nel a Huawei átvegye a mobilpiaci elsőséget, aztán ugrott a Google-licenc, a vírussal meg a vásárlókedv. A piac legjobb kameramobilja szárnyaszegett ragadozó.

Egyszer fenn, egyszer lenn

Jól emlékszem a Huawei korai csúcskészülékeire, amelyek ellenszélben küzdötték fel magukat a legjobbak közé, sokan ugyanis lesajnálóan legyintettek a termékeket rosszindulatúan „lekínaizva”. A sencseni központú gyártó ugyanakkor évről-évre fejlődött és a bakikból is tanult, egyre jobban odafigyelt az anyaghasználatra, saját hardver és androidos szoftverfelület tervezésébe fogott, aztán ráakadt az igazi áttörést jelentő témakörre: a fotózásra.

A Huawei Ascend P7 2014-ből
A Huawei Ascend P7 2014-ből [+]

A P9 újat vitt a piacra a dinamikába is besegítő monokróm segédszenzorral, a P20 Pro pedig visszahozta a régi jót a Lumia 1020-at megidéző, 40 megapixeles főkamerával, melynek nem felbontása, hanem jókora szenzormérete és képpont egyesítő pixel binning feldolgozása volt a kulcsa. Ha a piac még mindig nem kapcsolt volna, hogy a Huawei nem csak beérte, sok szempontból beelőzte a fotós mezőnyt, a három látószöget kínáló Mate 20 Pro tudatosított mindenkit: több kamerában van a jövő, és ezzel nagyon sok magyar vásárlót sikerült megnyerni.


A P40 Pro hat évvel később [+]

Nem hiszem, hogy poént lövök le, amikor kijelentem: a Huawei P40 család a Leicával karöltve megint szintet lépett, és bár a félmillió forintos Pro+ és 10x-es periszkópos zoomrendszere csak nyáron érkezik, mindhárom csúcsvariáns tovább növelte főkamerája szenzorméretét és felbontását (1/1,28”, 50 megapixel), miközben a két profi variáns javított az ultraszéles egységen (1/1,54”, 40 megapixel), alanyunk periszkópos optikája mögé pedig 12 megapixeles szenzor került.

Így kanyarodik le a kijelzővédő a sarok felől
Így kanyarodik le a kijelzővédő üveg a sarok felől [+]

A kamerás körképet hátul ToF modul, elöl pedig 3D arcazonosításra képes, infrakamerával megtámogatott szelfiegység teszi teljessé 32 megapixelen, autofókusszal. Épp csak kapszula lett a P30 Pro kameracseppjéből, és nem is apró fajta, cserébe éjjel-nappal, azonnal felold a képernyőzár, ha nyitott szemmel rápillantunk, de a remek OLED panelbe bújt ujjlenyomat-olvasóról sem kell lemondani.


[+]

Ám egy évvel az után, hogy Kína és Amerika összeveszett, a Huawei pedig elvesztette a Google-licencet, sűrű fellegek gyülekeznek Sencsen felett. Egy dolog ugyanis, hogy a gyártó nem teheti fel új készülékeire a Play-szolgáltatásokat, ennél sokkal rosszabb, hogy ez a felhasználónak sem opció, és nem csak a keresőóriás szolgáltatásai esnek ki, hanem a korábbi vásárlások és egy rakás GMS-függő alkalmazás. Épp akkor ütött be a krach, amikor a gyártó szemei előtt már a piaci elsőség képe lebegett, és 5G-s antennáival, modemjeivel berúgta az ajtót, amit az Egyesült Államok nem nézett jó szemmel. A Huawei sokéves lendületének így vége, és kapkodva kellett kibővíteni a HMS szolgáltatáshalmazt – aztán csengettek, és a világ a mobilpiacot is padlóra küldő koronavírusnak nyitott ajtót.

A Huawei P40 és P40 Pro matt kivitelben
A Huawei P40 és P40 Pro matt kivitelben [+]

Vészforgatókönyvekben se lehetett ennyi negatív fordulatra felkészülni, ám nincs mese: a P40 Prót megtervezték, legyártották, bejelentették és áprilistól kapható Magyarországon, úgyhogy él a remény az egészségügyi vészhelyzet gyors megoldására, a világgazdaság és a vásárlókedv helyreállítására, valamint a Google-licenc esetleges visszaszerzésére, ami a legtöbb fél érdeke. Nem lennék most a Huawei és hazai képviselete helyében, hiszen nehéz esztendő következik – persze innen szép talpra állni, és Kína március végén már előrébb tart, mint a világ többi része válságkezelésben. Amit mi a Mobilarenán tudunk tenni bezártság idejére, az tesztelés, hasznos tippek megosztása és mindenféle olvasnivaló biztosítása, amihez a P40 Pro kitűnő tesztalany.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés