Hirdetés

Huawei Experience: Hazai alkalmazások az AppGalleryben

Rengeteg magyar fejlesztő tölti fel appjait a Huawei rendszerébe, most a HMS-es mobilokra elérhetők közül szemezünk.

A HMS-sel, vagyis Huawei Mobilszolgáltatásokkal érkező okostelefonoknak számos bejegyzést szenteltünk, így szóba került az elsődleges bejelentkezést biztosító Huawei azonosító, a Cloud felhőszolgáltatás, az AppGallery alkalmazásbolt, a PhoneClone adatátemelés és az alternatív források. Ezúttal a tematika régiós, és a magyar fejlesztők által az AppGallery-be feltöltött alkalmazásokról esik szó, illetve olyan szolgáltatásokról, amelyeket itthon is használunk, és letölthetünk GMS nélküli telefonokra, például a P40 családra.

A Nemzeti Mobiljegy alkalmazás a HMS-es P40 Prón
A Nemzeti Mobiljegy alkalmazás a HMS-es P40 Prón [+]

A Huawei évek óta építi ökoszisztémáját, 2019 második felétől kezdve pedig kiemelt figyelmet fordít a hazai és nemzetközi fejlesztők megnyerésére. Novemberben fejlesztői konferencia keretében hívta meg az érdekelődöket a HMS Core-ba történő integrációhoz, amihez jó pár segédeszköz tartozik. Az AppGallery éppúgy kínál partnereinek reklámelhelyezési és vásárlási lehetőséget, mint más platformok, elvégre a fejlesztők is érdekeltek a bevételekben, és az ő szempontjukból is akadnak kedvezmények, illetve előnyök az ökoszisztémába való csatlakozáskor. Ezért is gyarapodik szépen a gyártó alkalmazásboltja, most a 2020 áprilisi listából szemezgetünk.

[+]

Az AppGalleryből számos alapszolgáltatás telepíthető, így a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer és a Mobiljegy, így például nem kell a BKK bérletet automatánál megvásárolni. Ott az E-kárbejelentő, a CIB Bank és az Erste MobileBank a hazai mobilos ügyintézéshez. Szolgáltatói oldalról telepíthető a MyTelenor, a Telenor MyTV vagy a DIGI Online, és ha már a multimédiás tartalmak szóba kerültek: a Port.hu, a TV24 vagy a TV Műsor.

[+]

A hangalapú szolgáltatások közül ott a Hangoskönyvtár, a Retro Rádió, a Rádió 1 és magyar online adókat összegyűjtő HU Radio, illetve a MyOnline Rádió. Ha pedig otthon ragadunk, egyszerre szórakozhatunk és művelődhetünk a Honfoglalóval, hírbeszerzésre meg ott az Index, az Origó, a Portfolio.hu, a Life, az nlc, a 444.hu, a Hírstart, a HVG, a Nosalty vagy a 24.hu alkalmazása.

[+]

Nem árt persze néha friss levegőt szívni: az időjárásról az Időkép és a Köpönyeg tájékoztat. Ha pedig közösségi közlekedés iránt érdeklődünk, besegít a Budapesti, a Szegedi és Debreceni Menetrend, ha autót rendelnénk, a 6x6 Taxi, ha messzebb mennénk, az Utazómajom. Mobilon kényelmes igazán a vásárlás, legyen szó ételrendelésről (Netpincér, KFC Magyarország) és termékbeszerzésről (Árukereső, Jófogás, Tesco Online Bevásárlás, Alza, Media Markt Hungary). Kapóra jöhet az Ingatlan.com, ha pedig jövőnket tervezzük, a Profession.hu.

[+]

Említést érdemel a magyar fejlesztésű AIDA64 a telefon hardveres információinak elérésére, a Vimage animátor és fotószerkesztő és a Fradi. Ezek volnának 2020 tavaszán a legfontosabb hazai vonatkozású alkalmazások HMS-es mobilokra az AppGalleryből, persze folyamatosan bővül a lista, naprakész információt erre találni, de mi is vissza fogunk térni a dologra. Akad egyébként olyan alkalmazás is (ezeket itt nem említettük), amelyek elérhetők GMS-es Huawei telefonokra, de HMS-esre kompatibilitási okokból még nem – itt is várhatók előrelépések.

Nyilván nem megy a fejlesztés és publikálás az egyik pillanatról a másikra, a Huawei ugyanakkor segít a regisztrációtól kezdve az alkalmazások paraméterezésén és beállításain át a közzétételig, íme, a developer kezdőoldal. Rendelkezésre bocsátja a vállalat HMS szoftverfejlesztő készletét, a különféle HMS API-kat, a DevOps, DevEco Studio és Cloud Test platformokat, valamint segédeszközöket a HMS Core, Capabilities és Connect szolgáltatások integrálására. Ha a szoftverkód végleges és a normál vagy gyors alkalmazás felkerült az Ability Gallery disztribúciós csatornára, az alkalmazás két napon belül publikálásra kerülhet, és máris gyarapodott az AppGallery felhozatala. Még egyszerűbb quick appst, vagyis gyorsalkalmazást fejleszteni, erről itt lehet olvasni.

Azóta történt

Előzmények