Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

Bevezető

Amikor kijött a Nokia 808 PureView a barcelonai MWC-n még 2012-ben, akkor is sokan keresték az állukat a padlón, mi is így voltunk ezzel. A finn cég utolsó, Symbian alapokra épített készüléke méltó módon zárta le egy ma már halott operációs rendszer korszakát, egy olyan korszakot, ami alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy a Nokia olyan sikeres legyen, mint amilyen volt.

Nokia Lumia 1020
[+]

Már akkor azt rebesgették, hogy előbb-utóbb ezt a technológiát Windows alapú masinákban is viszontláthatjuk, de csak telt-múlt az idő, s bár a Lumia 920-ra már rábiggyesztették a PureView nevet, azért az messze elmaradt attól a szinttől, amit a 808-as tudott hozni. És közben ébredeztek az androidos gyártók is, de minden erőfeszítésük ellenére meg sem tudták közelíteni a kissé bumfordi, architekturálisan idejétmúlt, ám kamerában továbbra is verhetetlen bajnokot. Amikor pedig a Lumia 1020 bejelentése megtörtént már tudtuk, hogy ha képalkotásban nem is avatunk új királyt (de királynőt biztosan), a Windows Phone platformnak hála ez a kamerás nagyágyú már okostelefonként is versenyképes tud lenni.

Nokia Lumia 1020
[+]

Kár, hogy ennyire elhúzódott a fejlesztés. Ennek a készüléknek már egy éve piacra kellett volna kerülnie, talán akkor máshogy alakul a finn cég sorsa is, de ezek most már maximum összeesküvés-elméletek táptalajai lehetnek, a tény az, hogy közben a Microsoft jól felvásárolta a Nokia telefonos részlegét és lehet, hogy fél év múlva ugyanezeken a telefonokon már nem lesz ott a jól ismert tipográfia és a világ minden pontján ismert név. A Lumia 1020 viszont ettől függetlenül is egy elképesztően durva gép, amelynél végre nem kell kompormisszumokat kötni sem méretben, sem kialakításban, sem pedig általános használhatóságban azért, hogy a kezünkben legyen egy olyan telefon, ami a világon a legjobb fotókat készíti. Mert ehhez nem férhet kétség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

    New Yorkban, magyar idő szerint 17:00-kor mutatta be a Nokia új, fotózásra kihegyezett telefonját, ami technológiájában a PureView-t követi.

Hirdetés