Hirdetés

Huawei P30 Pro - teletalálat

5x-ös teleobjektíves lencsével emeli a Huawei a tétet, hogy fotózásban ismét hozzá igazodjanak. A sebesség és az üzemidő is ott a szeren, de hová lett a beszédhangszóró?

Hirdetés

Kijelző, csomagolás

Lekerekített fém/üvegház, hüvelykujjra eső hangerőszabályzó és piros csíkkal megbolondított bekapcsoló, alulról kitolható dupla nanoSIM vagy nanoSIM / NM kártyafoglalat, USB-C port, multimédiás hangszóró, felül pedig infra – azt gondolhatnánk, a Huawei nem hagyott fehér foltot a funkciótérképen, a 4200 mAh-s telep mellett még a vezetékmentes töltés és visszatöltés is belefért. Csakhogy a vállalat folytatja an önkényes feature-ritkítást: korábban a jack port tűnt el, aztán microSD kártyából lett nano memory foglalat, most pedig az értesítő LED-nek harangoztak. Oké: a képernyő értesítés érkezésekor és felemelésre felvillanhat, és mindig aktív funkció is van. Kihagyott ziccer viszont, hogy az időn és a töltöttségen túl csak az elmulasztott hívások jelennek meg rajta, az alkalmazások értesítésikonjai nem, tehát pont nem derül ki, hogy olvasatlan notik vannak. (Egy frissítés után ez annyiban változott, hogy pár értesítésikon felbukkant, de nem az összes olvasatlané).


[+]

A legneccesebb pont pedig a hagyományos beszédhangszóró leradírozása, amivel ugrott a sztereó multimédiás lejátszás. Bár a teszt publikálásáig nem derült ki, hogy piezoelektromos vagy csontelvezetéses az akusztikus kijelző néven futó technológia, az viszont igen, hogy a P30 Pro hangkeltő eleme mágnesesen rezegteti meg a panelt, a fejlesztés során pedig odafigyeltek, hogy semmi másnak a rezonanciája ne torzítson a minőségen.


[+]

Kis félelem után a beszélgetések színvonalában pozitívan csalódtam: tök jó a hangminőség, a telefon felső harmadát bárhol a fülhöz lehet nyomni (a mobil jelzi, hol érdemes), és zajosabb környezetben is tisztán értettem a másikat. Egyszerűen csak akad hangosabb darab régi hangszóróval, metrózaj közben ugyanis már fülelni kell, mit mond a másik. A zajszűrős mikrofonok remek minőséget továbbítanak.

Variációk szelfikamerára: a P30 Pro szenzorcseppje a Galaxy S10+ kameraluka mellett
Variációk szelfikamerára: a P30 Pro szenzorcseppje a Galaxy S10+ kameraluka mellett [+]

Hallhatóan végiggondolták a dolgot, és alighanem az alsó-felső oldalél lecsapása indokolta a technológiai váltást. Ám nekem úgy is hiányzott a teszt során a sztereó hangkeltés, hogy egyébként a monó multimédiás egység erélyesebb lett. Nyilván a Huawei is kíváncsi, hogyan fogadja majd a közönség a dolgot, mindenesetre remélhetőleg nem folytatja a gyártó a sort mondjuk a gombok érintésalapúra való cserélésével és hasonló egzotikumokkal, amivel a HTC például befürdött. 158 x 73,4 x 8,41 milliméterével és 192 grammjával a P30 Pro ráadásul nem egy kompakt jószág, hogy a feature-csökkentés indokolt legyen.


[+]

A 6,47”-es képátló hatalmas felületet ad, két oldalt lekerekedő mivoltának persze nem mindenki lesz rajongója. Csökkenti a komfortérzetet az elkeskenyedett két oldalél, és nincs tok a csomagolásban a fogásbiztonság nulladik napos növelésére, amit mindenképpen javasolnék. Van viszont a fehér dobozkában egy adag leírás, SIM tű, 40 wattos szupergyors töltő, Type-C kábel és ilyen végű sztereó headset, a jack átalakítót ellenben lespórolták, vegyen, aki 3,5 milliméteres érában ragadt. Not cool. Adott a IP68-as por- és víz elleni védelem, illetve makulátlan összeszerelés, 19,5:9 arányú, 1080 x 2340 pixeles Curved HDR OLED panelt közrefogva.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Huawei P30 Pro Samsung Galaxy S10+ OnePlus 6T Pocophone F1 Honor View 20
Képátló 6,47 hüvelyk 6,40 hüvelyk 6,41 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,40 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1440 x 3040 1080 x 2340 1080 x 2246 1080 x 2310
Technológia Curved OLED Dynamic AMOLED Optic AMOLED IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 533 / 921 nit 376 / 896 nit 430 / 576 nit 466 nit 480 nit
Fehér fényerő (min.) 2,0 nit 1,8 nit 1,9 nit 0,9 nit 1,7 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit 0,36 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1664:1 1333:1
Színhőmérséklet 6968 K + kézi 6427 / 6878 K + kézi 7880 / 6708 K + kézi 7674 / 6037 K + kézi 7565 / 9098 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Bár a kijelző nem olyan éles, mint a Mate 20 Pro QHD+ panelje, a legtöbbeknek elegendő lesz a képélesség. Alapból is remek a kalibráció, amin finomítani lehet, akár az élénk színek visszafogásával, éjjel pedig kékfényszűrő nyújt kíméletes használatot. Kitűnő a maximális fényerő napfény alatti extrával, a környezetalapú tónusállítás viszont kimaradt. A pletykák szerint egyébként a gyártó az egyik koreai kijelző-beszállítóját lecserélte a másikra, és koromsötétben sincs semmiféle elszíneződés, egyenetlenség vagy nyűg. A betekintési szögek hibátlanok, az érintési érzékenység is remek. A lekanyarodó széleken viszont most is előfordul vétlen érintés, sőt: mivel a felső káva is „eltűnt”, játék közben, oldalra döntve arrafelé is okoztam akaratlan érintéseket. A rezgés erőssége átlagos, lehetne határozottabb.

A P30 Pro doboza, balra a készülékkel, jobbra a tavaly őszi csúcsmodellel
A P30 Pro doboza, balra a készülékkel, jobbra a tavaly őszi csúcsmodellel [+]

Azzal, hogy parányira zsugorodott a noccs, alig zavarja bármi a teljes képernyős tartalomfogyasztást. Ezért kár, hogy a videós appok és a játékok fele nyúlik csak saroktól sarokig, a többi az állapotsávig terjeszkedik. A kis kamerabenyúlás két oldalán mindenesetre több ikon és felirat fér el, mint korábban, alul pedig gesztusvezérlés válthatja ki a három virtuális gombot. Felpöccintve könnyedén lehet a főoldalra jutni, feltolva és a képernyőn hagyva az ujjat pedig az alkalmazásváltóba. Opcionálisan a két sarok felől pöccintve valamelyik hangasszisztens ugrik fel, illetve ugyanonnan, átlós húzással az egykezes mód. Visszalépni jobbról vagy balról pöccintve tudunk, ez is hatékonyan működik. Opció a lebegőikonos kezelés, a P30 Prónak tehát nem csak a külseje, szoftveres köntöse is a tartalomfogyasztást helyezi előtérbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Picit átszabták a Huawei Watch GT-t

  Apró dizájnváltozások mellett leginkább a szíj hoz látható különbséget az új variációkban. A remek AMOLED panel és a sok aktivitáskövető funkció maradt, érkezik a magyar rendszernyelv.

 • Pimaszkodik a Xiaomi

  A Xiaomi Twitteren tett közzé egy közismert mémet, amiben a Huawei P30-at állították pellengérre.

 • Befutott a P30 Pro első frissítése

  A 404 megabájtot foglaló csomag az apróbb javítások mellett elhozta az alkalmazásikonokat a mindig aktív kijelzőre.

 • Csendben startolt el a P30 lite

  Kanadában már előrendelhető, Európába később érkezik a Kirin 710-zel szerelt, kameracseppes középkategóriás.

Előzmények

 • Periszkópos zoomkamerával érkezik a P30 Pro

  Erről Clement Wong beszélt a vállalat részéről, a zoomtartományra pedig Bruce Lee fotói nyújthatnak megfejtést. Hivatalos videoelőzetes is érkezett.

 • Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból

  Az új P-sorozat csúcsmodellje három hátlapi kamerával, OLED kijelzővel, betüremkedéssel és mesterséges intelligenciával próbál tarolni. Irgalmatlan jó telefon, de nem hibátlan.

Hirdetés