Hirdetés

Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben

Minden adott volt, hogy a P40-nel a Huawei átvegye a mobilpiaci elsőséget, aztán ugrott a Google-licenc, a vírussal meg a vásárlókedv. A piac legjobb kameramobilja szárnyaszegett ragadozó.

Hirdetés

Fotós képességek

Az elmúlt évtizedben többször mozdította előre a Huawei a mobilfotózás kerekét, mint bárki más, igaz: az autofókuszos szelfikamera csak most debütál 32 megapixelen, infrás 3D rendszerrel megspékelve. Ekkora felbontás felesleges, a minőség mindenesetre rendben, a háttérelmosás remek (katt). Opció a 4K szelfivideó 30 FPS-sel (egy példa) és jófajta stabilizálással, valamint 60-nal (másik példa), plusz akad egy rakás háttéreffekt és arcszépítő kellék. A lényeg ugyanakkor hátul van, ahol egyébként ToF egység segít be minőségi portrék készítésébe, pontos háttér szeparációval (katt ide).


[+]

A kameranégyes ékköve az 1/1,28”-re és 50 megapixelre növelt, RYYB színszűrős szenzor, amely méretesebb a Lumia 1020 és az S20 Ultra fényérzékelőjénél. Mindehhez 23 milliméteres optika jár a P30 Prónál szűkebb, f/1,9-es blendével az élesebb rajzolatért, valamint optikai és elektronikus képstabilizálás, octa-PD autofókusz a valóban gyorsabb élesítésért, dupla LED villanó és a fehéregyensúlyon pontosító, többspektrumos színszenzor. Az automatika alapból 12,5 megapixelen rögzít, de elérhető az 50 is. Az ultraszéles modul felbontása 40 megapixelre nőtt, pixel binning feldolgozás után 10 megapixeles képekkel, a fókusztávolság pedig 18 mm-re, ami éppenséggel rossz hír, mert emiatt jóval szűkebb lett a látószög egy iPhone Próhoz viszonyítva, és az előd szupermakróinak is lőttek. Az élesítés PDAF-alapú, a színszűrő RGGB típusú, a rekeszérték pedig f/1,8-as. A periszkópos teleobjektív 125 mm-es, f/3,4-es blendével rendelkezik, a szenzor pedig 12 megapixelre nőtt, RYYB színszűrővel. A fókusz itt is PDAF típusú és optikai stabilizálás is akad. A pontosság kedvéért érdemes megjegyezni, hogy az optikai zoom a főkamera viszonylatában 5,4x-es, a széleshez mérten pedig 7x-es. Zoomban a legtutibbat nyilván a P40 Pro+ nyújtja, hiszen 3x-os és 10x-es optikai nagyításra is képes.


[+]

Kameraszoftverben is élen jár a Huawei: a BM3D és XD Fusion algoritmust használó képfeldolgozás hardverszintű és fejlett, így a HDR mód bevetésére sosincs szükség, ahogy pedig látni fogjuk: legtöbbször az éjjeli módra sem. Teljes értékű a kézi mód DNG RAW mentéssel, bár a színeken és a vignettáláson bőven kell dolgozni. A főkamera képes 409600-os érzékenységre és mindegyik optika esetében állítható a záridő, a fókusz, a fehéregyensúly, az expozíció, illetve a mérési mód is – videofelvételeket beleértve. Akad a fénnyel festéstől kezdve normál lencsét használó panorámán, víz alatti módon, AR-játékon és monokróm módon át minden a gyorsított és lassított felvételekig (utóbbi 720p-n, interpolált 7680 FPS-sel vagy 1080p-n 960-nal). Kezdjük a sort az 50 megapixeles képekkel:

Mint mindig, a 8192 x 6144 pixel a 4:1-es képpontegyesítésről szól, amiből az automata képek profitálnak kicsit lejjebb, szó nincs tehát 50 tűéles megapixelről, főleg a széleknél gyengébb a rajzolat. Mégis rengeteg részlet nyerhető így, az automata módnál szélesebb látószöggel, csak elég komoly JPG tömörítéssel. Alább az első oszlopban a széles látószög példái láthatók, majd a normálé 12,5 megapixelen, aztán a 2x-es hibrid nagyítás következik ugyanezzel, végül az „5x-ös” zoomkamera eredményei.

A mindenit! – kiálthat fel az ember, okostelefon minden látószöget figyelembe véve ennyi részletet, ilyen jó dinamikaátfogással még nem kínált. Kiváltképp a széles látószög lép el a mezőnytől tűéles felvételeivel, de a normál kamera is kellően részletes, a vele lőtt 2x-es hibrid nagyítás pedig közel van egy 2x-es optikai zoomfotókhoz. Az 5x-ös nagyítás is lelép minden periszkópos riválist, az elődöt beleértve, nincs ugyanis felskálázás. Mindehhez lencséken átívelő, pontos fehéregyensúly és egységes expozíció jár, noha még mindig hajlamos az automatika harmad lépéssel túlexponálni, a színek pedig lehetnének valamivel élénkebbek. Érdekes, hogy a főkamera látószöge szűkebb 12,5 megapixel (27 mm), mint 50, és mint említettem: az ultraszéles egység inkább csak széles. Következzen négy-négy makró az említett kamerákkal:

A főkamerával 11, a szélessel pedig legfeljebb 7 centiméterre mehetünk közel a témához az előd 2,5 cm-es szupermakrójához képest, az expozíció és érintőfókusz szükségszerű babrálása után ugyanakkor igazán jó közelképek születnek. A normál látószög jobban elmossa a háttereket és megtűri a részletesség a 2x-es nagyítást. A széles pedig szélesebb élességtartományt kínál és picit közelebb lehet lopózni a témához. Következzenek az esti széles, normál és 5x-ös zoomfotók:

A Huawei naplemente után se kérdez: sose volt még ennyire részletes egy mobil széles látószögű felvétele, egyszerűen nincs egy szinten az S20 vagy az iPhone 11 eredménye. A normál kamera azért jobb dinamikával és világosabb részletekkel dolgozik, igaz: néha lilás irányba tévelyedik, a másik két optika általában megbízható fehéregyensúlyban. Mert igen, a P40 Pro nem szégyelli zoomkameráját se bevetni éjszaka: optikai stabilizálással és RYYB szenzorral rengeteg részlet rögzül, csak elég sötét. Az új képfeldolgozás egyébként annyira profi, hogy a kézből megtartható éjjeli módot simán lepipálja, íme:

Hiába a jobb dinamika és a világosabb részletek, meglepően elmosott a széles és a normál kamera minden éjjeli felvétele, mintha ezt az algoritmust nem rakták volna össze a megjelenés előtti szoftveren. A legjobb éjjeli képek a zoomkamerával születnek, illetve a főkamerával akkor, amikor tényleg koromsötét van. Ilyenkor ugyanis többet lát a P40 Pro (katt), mint jómagam, persze ebben már a P30 Pro is ügyes volt (katt). Fotós verdikt? Az új algoritmus annyira jó, hogy most már nem csak mennyiségi elv mentén állhat dobogóra a Huawei, minőségben is, persze maradt hely az expozíción és az éjjeli fehéregyensúlyon reszelni. Következzen végül pár nyersfájl a széles (katt), a normál (katt) és a zoomkamerától (katt), és ugyanezek általam feldolgozva, a szokásosnál több munkával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés