Huawei P40 - kisebb nehézségek

Nagyon jó minőségű telefon a P40, remek a mérete is, de vagy teljes Google rendszer kéne rá, vagy egy bitang jó ár. Egyik sincs.

Bevezető

Úgy tűnik, hogy 2020 nem a Huawei éve lesz. De nem is a mobilgyártók éve, úgy istenigazából senkinek sem az éve, leszámítva azt a céget, amelyik majd legyártja a védőoltást. De a Huawei-t nem csak a világjárvány sújtja, hanem az amerikai-kínai kereskedelmi csetepaté is, amelynek folyományaként nem tudják használni a lincenszköteles Google szolgáltatásokat, mostanra pedig kvázi elfogytak a korábban még pont időben regisztrált ilyen-olyan Huawei és Honor telefonok, amelyeket különböző neveken újra és újra bedobtak a köztudatba.


[+]

Már a Mate 30 készülékcsaládot is megállította Európa határain a GMS hiánya, és csak presztízs jelleggel hoztak be egy szűkösebb készletet a Pro változatból hozzánk, ahogyan a hajlítható kijelzős, úgy egyébként kifejezetten innovatív Mate Xs is csak mutatóba jött (és az érte elkérte egymilliós ár miatt amúgy sem esélyes szereplő), a Honor pedig egy ideig direkt nem is hoz a régiónkba HMS-sel szerelt masinát, a View 30 Pro is maximum az oroszoktól szerezhető be.


[+]

De a P40-es családdal bátran nekifutnak az európai értékesítésnek, kissé túlzó optimizmus is érezhető a kommunikációban, de ennél is beszédesebb az újdonságok árazása, ami alapján a Huawei láthatóan abban a tudatban létezik, hogy GMS nélkül is versenyképes bárkivel. Tesztkészülékünk hivatalos ára 288 ezer forint, ami kevéssel van csak az ellenfélnek tekintett Galaxy S20 szintje alatt, alig 10% az árelőny, ami bizony azt jelenti, hogy ugyanabban az árkategóriában vannak, szolgáltatói kínálatban vélhetően még kisebb lesz az eltérés. Fél év múlva pedig pláne semmi, hacsak az elmaradó értékesítési számok miatt nem kezdik el vihargyorsan leverni az árat. (Ez mondjuk a Galaxy S20-ra is ráférne, mert a hírek szerint az sem fogy annyira, mint várták. És amúgy is borzalmasan drágák a csúcsmodellek.)


[+]

Most nem csak arra keressük a választ, hogy a P40 jó telefon-e (mert hardveresen, funkcionálisan, anyaghasználatban nyilván az), hanem arra is, hogy van-e bármi esélye a jelenleg egyébként is a spórolásra berendezkedő európai piacon egy olyan, majdnem 300 ezer forintos áron rajtoló okostelefonnak, amin nincsenek Google szolgáltatások úgy, hogy ennyi pénzért kvázi bármi mást is vehetünk, amin viszont vannak. A kérdés nyilván az, hogy mit tud a P40, ami miatt érdemes annak dacára is ezt választani, hogy szoftveresen bőven vannak elmaradásai — önhibáján kívül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P40 lite - kényszerpályán

    Az első olyan telefon a P40 lite, amelyen már nincsenek Google szolgáltatások, de középkategóriás mivolta miatt nagy mennyiséget terveznek belőle eladni, amit a korrekt árazás is segít.

Hirdetés