Garmin Fenix 6X Pro Solar Titanium DLC - a Napra lehet nézni

Mit tud egy sokkolóan drága sportóra egy olcsóbbhoz képest? Napelemes rásegítést a fantasztikus üzemidőre, meg mindent, amit a műfajtól elvár az ember, egy bökkenővel.

Aktivitáskövetés, összefoglaló

Kétségtelenül a testmozgás az óra főprofilja, és nem vállalom az epikus feladatot, hogy minden létező funkciót leírjak, de azért kiemelnék néhányat. Könnyen összeállíthatunk és letölthetünk futó- és egyéb edzésútvonalat, amelyen az óra aztán végigvezet. A PacePro segítségével pedig szakaszokra bontva, egyéni ritmushoz igazíthatjuk futóstratégiánkat, a szintkülönbségeket belekalkulálva. Az óra kijelzi az intenzívebb és könnyebb szakaszok közeledtét, és maratonra, ultramaratonra is előre összerakhatjuk a tervünket, ami ismeretlen terepen lehet hasznos. A ClimbPro pedig ügyesen előrejelzi az emelkedők közeledtét, ami terepfutásnál lehet hasznos.


[+]

Szuper, hogy sportonként egyénire vehető az akkumulátorfogyasztás a GPS és a szenzorok működésével babrálva – terepfutáshoz én másodpercalapú adatrögzítést választottam, ezzel elkerülve az éles kanyarok és nyakatekert szakaszok levágását. Minden adatmező egyénire szabható az edzés idejére, alattuk pedig elérhető a TopoActive térkép navigációs funkciókkal, POI-kkal, visszavezetéssel a és így tovább. 41 ezer golfpálya térképe is felkerült a sítérképek mellett, a Locus és társai pedig más forrásból tudnak vizuális segítséget nyújtani, akár magyar turistajelzésekkel. Sporttól függően az óra ráadásul képes balesetet érzékelni, és ha a telefon közel, vészjelzést küldeni. Expedíció üzemmódban hetekig ellátja az embert a Titanium adatokkal, anélkül, hogy mondjuk a sarkvidéki hideg vagy a szaharai forróság megkottyanna neki. Amilyen sporthoz és mozgásformához nincs specifikus követési lehetőség, ahhoz az IQ Store-ban vadászhatunk harmadik féltől megoldást, bár előfordult, hogy elsőre és másodikra nem indult el a telepítés.

Hirdetés

[+]

Jómagam megelégedtem a futás és terepfutás funkciókkal a tesztidőszakban, viszont hamar beleszaladtam egy komolyabb adatrögzítési bakiba. A telefonnal és a Turistutak.hu-n 7,5 km-re kimért erdei szakaszomon az óra rendre 7 és 7,1 km közötti hossz mért, ami akkora eltérés a valós hosszhoz képest, hogy cserekészüléket kértem. Ám hiába: az is kilométerről kilométerre később csipogott, mint a telefon, a Watch GT vagy akár a Forerunner 45 szintén a Garmintól, és mindegy volt, hogy a Pro Solaron eredeti vagy friss szoftver futott, általános vagy másodpercalapú GPS rögzítést kértem, csak GPS, GPS + GLONASS vagy GPS + Galileo műholdakat használt, jó idő volt vagy rossz, illetve általános vagy terepfutást választottam: mindig ugyanannyi volt a tévedés élőben, majd a felhőbe szinkronizálva.

[+]

Ez azért is furcsa, mert műholdképen és a Locusban visszanézve eléggé rendben volt a rögzített útvonal, a GPX fájlokat mentve és a Garmin Connectbe visszatöltve pedig meglettek az elveszett méterek 7,45 - 7,5 km-re javítva az órán jelzett távot. Ekkora eltérés már komolyabban félreszámolja a tempót, a sebességet és a lépéshosszt, és ha már belefutottam a dologba, megnéztem a Garmin Instinct és a Forerunner 945 adatait: általában 7,35 km-et írt ki az óra ugyanazon a szakaszon, GPX-ből újraszámolva aztán 7,45-7,55 km lett belőle, a Forerunner 45 pedig 7,55 / 7,65 km-t jelzett. Ez komolyabb ingadozás a kelleténél, amiről a gyártó is tud: a baki állítólag algoritmusos, és akkor áll elő, amikor az óra a nyers GPS adatokat igyekszik szépen kisimítani. Ez pedig a jelen szoftververzión eléggé félremegy, de az algoritmus reszelésével orvosolható.


[+]

A másik megoldás a GPX fájl exportja és importja minden futás után, bár ettől még közben félrevezetők a kilométerenkénti jelzések, és luxusáron azért pont nem a Garmintól vártunk ilyen bakit. Egyébként 50-150 méter ingadozás 7,5 km-es más terméknél is előáll GPS-alapú követéskor, én sem milliméterpontosan ugyanott futom le ugyanezt a szakaszt, az én hobbifutásomnál viszont ez a hiba eléggé kidomborodott, nem csökkentve az n + 1 másik funkció értékén. A pulzusmérés például pontos, úgyhogy nem láttam szükségét a mellpántot felvenni. A magasságmérés is nagyjából megfelel a valóságnak, amelyen utólag képes a Connect adatbázisból pontosítani.


[+]

A hőmérőt kerékpárra rögzítve pontosabb, mint csuklón, hiszen a kinti hőmérséklet mérését a csuklón izzadó tenyér erősen befolyásolja. A maga rendszerében következetes az alváskövetés és megfelelőnek találtam a lépés-, illetve az emeletszámlálást. A Garmin ökoszisztémájánál teljesebb pedig nem nagyon van (azért tudunk Stravába szinkronizálni), és az óra mellett a telón és online is adathalmazok garmadáját tudjuk megtekinteni, rendezni, átlagolni és viszonyítani a stresszt, a légzéskontrollt, a kalóriaégetést, az edzettség és a regenerálódás állapotát, illetve a folyadékbevitelt beleértve. Azt gondolom, helyre fogják rakni a GPS követést, és akkor a fenomenális üzemidővel, roppant szívós házzal, jófajta kijelzővel és agyonparaméterezhető funkciókkal szerelt, elit sportóra felnő a Garmin hírnevéhez, ám jelen változatában, saját használatommal plecsnit nem tudok rá aggatni. Egyébként meg ott a Forerunner 945 olcsóbban és eddig a másik karomon jól szerepelt a Forerunner 45, választék tehát akad, de azért az algoritmusra is tessék odafigyelni!

Bone123

Azóta történt

Előzmények

 • Garmin Forerunner 945 - ultravaló

  A triatlon és az ultratávok specialistája a minden földi jóval felszerelt Garmin csúcsóra, ám ez az árazásán is meglátszik.

 • Garmin Instinct – küldetés teljesítve

  A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

 • Garmin Vivomove Luxe - álom luxuskivitelben

  A Vivomove Luxe sima órának is feltűnően szép, de az időn kívül egy rakás más dolgot is mutat. Mások pedig, főleg a hölgyek, fokozott érdeklődést az óra iránt.

 • Garmin Venu - sporthoz stílust

  A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

Hirdetés