Garmin Forerunner 45 - futottak még

A Garmin csúcsórája után olcsóbb futókellékét szíjaztam csuklómra. A Forerunner 45 apró, légies és tudásban visszafogott.

Hirdetés

Külső, kezelés

A napelemes Garmin csúcsóra tesztelésekor végigböngésztem a márka hazai kínálatát, és 20-tól 800 ezer forintig találtam karra szíjazható ketyeréket az egyszeri aktivitáskövetőtől kezdve az autó- vagy vitorlásversenyre szabott luxuskellékig. Nem lehet azzal megvádolni a márkát, hogy üres foltokat hagyna, ha testmozgással kapcsolatos időmérőkről van szó, és persze dizájnvonalon is akadnak érdekességek. A Forerunner 45 leginkább futóigényekre szabott apróság, amely a 82 grammos, masszív Fenix 6X Pro Solar DLC után szinte felemelte a karomat légies 32 grammjával, 42 x 42 x 11,4 milliméteres paramétereivel pedig bátran javasolnám AliceWake kolleginának, ha őt nem a csinosabb modellek érdekelnék. [És nem csak a Shifttel futna -AW]


[+]

Az 5 ATM vízálló rátával ellátott óra 72 ezer forintért a sportkellékek középkategóriájában vitézkedik, ami azt jelenti, hogy bár remekül egyberakták, hiányoznak az olyan szívós matériák, mint a titánötvözet vagy a zafírüveg, a kémiailag erősített védőüveget pedig épp csak némi perem óvja meg a koppanások áldatlan hatásától. Kocogtatásra a keret fémes hangot hallat, a hátlap pedig mintha műanyagból lenne – egyiket sem erősíti meg a termékoldal – és ide pattan a csomagolásban mellékelt töltőkábel, melynek másik végét számítógépre kötve hozzáférhetünk a Forerunner tárolójához.


[+]

Középkategóriás jellegét aláhúzza, hogy hely zene felmásolására nem jutott, így a 45 legfeljebb a telefon lejátszóját kezeli, viszont az árképzésbe belefért a GPS, a GLONASS és a Gelileo műholdak támogatása, valamint a gyorsulásmérő, bár az iránytű és alti-barométer nem. Kétségtelenül pöpecebb egy Watch GT / Galaxy Watch OLED megjelenítője, napfény alatt mindenesetre szikrázik a Forerunner 1,04”-es és 208 pixel átmérőjű transzflektív panelje, amely sötét szobában kellően erős háttérvilágítást rak hozzá a mindenhol kényelmes olvasáshoz.


[+]

A szilikonpánton kellő mennyiségű luk van, a csat pedig stabilan rögzíti a cuccot a csuklóhoz, a szíjat viszont csak csavarhúzóval tudjuk leoperálni, ha másikra cserélnénk. A szokásos öt gomb oldja meg a kezelést a picit ráérős felületen, érintéses opció nélkül. Két óránál a start/stop/oké billentyű nyomható le kellemes visszajelzéssel, és a sporttevékenységekhez vezet. Alatta a vissza gombbal lehet visszakozni, nyolc óránál a le (hosszan: telefonos zenelejátszás), kilencnél a fel (hosszan: beállítások és számlapok), tíz óránál pedig a háttérvilágítás funkció bírható működésre (hosszan: gyorskapcsolók).


[+]

WiFi és eSIM híján érdemes a Forerunnert mindjárt iOS-es vagy androidos telefonnal társítani, ami a Garmin Connect és IQ Store telepítésével pillanatok kérdése, az állandó kapcsolat pedig azért is jó, mert a holmi legfeljebb 200 óra aktivitásadatot tárol, mielőtt a frissebbel a régebbit felülírná. Bluetooth kapcsolaton természetesen minden adat átmegy, visszafele pedig ömlesztve jönnek a mobilos értesítések, üzenetek, naptárbejegyzések és bejövő hívások, válaszadás lehetősége nélkül. Óralapból akad analóg és digitális, az IQ Store-ból pedig szimpla és túlzsúfolt közül is tudunk telepíteni, alternatív alkalmazások erre az órára viszont nem mennek fel.

[+]

Az óralap alatt a következő widgetek között lépdelhetünk: napi mozgásadatok, időjárás, legutóbbi tevékenységek, naptáresemények és értesítések, illetve néhány további a telefonról hozzáadható (pl. stresszfigyelés). Az órás Garmin Pay fizetés, az NFC, a pulzoximéter és a hőmérő kimaradt, ezek a drágább órák privilégiumai, és vérnyomást, illetve EKG-t sem ezzel a cuccal fogunk mérni. A 45 viszont épp ahhoz a széleskörű a gyártói adatbázishoz csatlakozik mobil és online felülettel, amelyik a Garmin ketyerék legfőbb erénye. A Forerunner vagy gyengécske rezgőmotorral jelez (nem mindig érzem edzés közben) és/vagy csipogó hanggal. Ha a lehető legpontosabb pulzuskövetés a cél, nem gond külső pulzuspánt csatlakoztatása. Futás közben egyébként megfelelően pontosnak éreztem a 45 saját pulzusmérőjét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Garmin Fenix 6X Pro Solar Titanium DLC - a Napra lehet nézni

  Mit tud egy sokkolóan drága sportóra egy olcsóbbhoz képest? Napelemes rásegítést a fantasztikus üzemidőre, meg mindent, amit a műfajtól elvár az ember, egy bökkenővel.

 • Garmin Forerunner 945 - ultravaló

  A triatlon és az ultratávok specialistája a minden földi jóval felszerelt Garmin csúcsóra, ám ez az árazásán is meglátszik.

 • Garmin Instinct – küldetés teljesítve

  A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

 • Garmin Venu - sporthoz stílust

  A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

Hirdetés