Garmin Forerunner 745 - mély víz

A 945-ös Forerunner alá lövi be magát a Garmin friss triatlonos órája, amely bírja a kemény edzést és a nedves körülményeket.

Hirdetés

Külső, kezelés, üzemidő

Közeleg a tél, elbújik a nap és jönnek fel a kilók – lehet, hogy csak én tapasztalom az évszakváltás negatív hatásait 40 felé közeledve, mindenesetre ilyenkor kevésbé a formanövelés, inkább a formatartás van terítéken. Járványhelyzetben viszont sokan kihagyják a zsúfolt, fülledt edzőtermet, úgyhogy lehet mozogni otthon, vagy odakint, hűvösben – az utóbbira szakosodik a Garmin triatlonos újdonsága. A Forerunner 745 a plecsnivel távozó, csúcskategóriás Forerunner 945 szerényebb változata, 35 ezer forintot engedve a 215 ezres árcédulából, ami azért még mindig elég csípős. Ahogy a telefonoknál, úgy a sportóráknál is méret- és tudásbeli a visszalépés egyszerre, az előbbi pedig jó hír lehet a hölgy és a tini érdeklődőknek.


[+]

43,8 x 43,8 x 13,3 milliméteren és szilikonpánttal együtt 47 grammon a Forerunner 745 ugyanis kétségtelenül kecsesebb testvérénél, ha nem is sokkal. Saját karomon, vaskos órákhoz szokva például abszolút észrevétlen maradt mozgás, pihenés és alvás közben, a szerencseszámnak sem utolsó 21 lyuk a szilikonpánton pedig kényelmes felszíjazást jelentett, stabil fémcsattal. A szálerősített polimer váz alighanem bírni fogja a strapát, csak a vékony műanyag kerettel védett kijelzőt ne csapjuk oda, amely amúgy 1,2” átmérőjű és színes MIP LCD típusú. Ez annyit tesz, hogy folyamatosan működik, napfény alatt kitűnően látszik, szobában a dolog elmegy, sötétben meg héttérvilágítással támogathatjuk meg. Lehet, hogy egy OLED panel mutatósabb, megvan mindenesetre a Gorilla Glass DX védőüveg, és ha már itt tartunk: az 5 ATM minősítés, elvégre a triatlonhoz elengedhetetlen a sekélyvízes úszás.


A Forerunner 745 a Honor Watch GS Pro mellett [+]

A tudásbeli visszalépésre visszatérve: a legfőbb hiányosság a vadonban és paneldzsungelben egyaránt hasznos TopoActive térképek kimaradása, így legfeljebb vaktérképen navigálhatunk, saját vagy letöltött edzésútvonalon. A nagy testvér 16 GB-os tárolójából pedig 4 GB maradt, melynek 80%-a használható fel zenetárolásra, illetve jóval kisebb része óralapok és alkalmazások telepítésére. Én azonban az üzemidőben éreztem a legfőbb visszalépést: csatlakoztatott óraként, állandó pulzusméréssel két hétről egyre sűrűsödött a töltésgyakoriság, 36 óráról pedig 16 órára a folyamatos GPS használat. Ezzel már nem lesz meg a Kinizsi Százas, noha UltraTrac módban 21 órára nyújtható a GPS követés, ennyi idő alatt meg be lehet érni olyan évben, amikor megrendezik.


[+]

A 6 óra GPS + zenehallgatás sincs a combosabb Garminok szintjén, de nem ezt az órát tervezték ultratávokra. Triatlonra jól jön az új generációs optikai pulzusmérő pulzoximéterrel, valamint a giroszkóp, a gyorsulásmérő, a barometrikus magasságmérő és a hőmérő – nincs viszont iránytű. Az óra elég középszerű rezgéssel, viszont jól hallható csipogással jelez, ha közölnivalója van – például, ha töltést kér. A három pontos csatlakozót hátul lehet a 745-re pattintani, a kábel másik vége USB-A porton pedig PC-re már csak azért is kerülhet, mert arról azonnal elérhető a kütyü tárhelye. Elektronikus SIM chip nincs, WiFi modem viszont van, és mobilról, Bluetooth kapcsolaton pofonegyszerű a router adatokat megadni, hogy utána az óra önállóan szinkronzáljon.


[+]

A fekete, vörös, türkizkék vagy fehér színben elérhető 745 egyszerűségével megnyerő, igaz: a nálunk járt fehér változat pántja hamar elkezdte az összeszedett koszt mutogatni. Érintéses kezelésre ez a Garmin sem alkalmas, az öt gombot viszont kifejezetten jó működtetni, főleg edzés közben, amikor nem az igazi más kütyüt tapogatni. Az óramutató járásával megegyezően az oké, a vissza, a le, a fel és a háttérvilágítás gombok követik egymást, hosszú lenyomásra más és más funkcióval. Például Garmin Pay órafizetéssel, mert van NFC, igaz: itthon csak Revolut és Transferwise kártyák társíthatók a szolgáltatáshoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés