Garmin Forerunner 945 - ultravaló

A triatlon és az ultratávok specialistája a minden földi jóval felszerelt Garmin csúcsóra, ám ez az árazásán is meglátszik.

Hirdetés

Külső, kezelés, üzemidő

Olyan aggodalommal szíjaztam fel a Garmin 215 ezres (az óra), illetve 270 ezres csuklóviseletét (HRM-Tri és HRM-Swim pulzuspántokkal), mint amikor tanulóvezetőt ültetnek formaautóba. A Forerunner 945-nek ugyanis kifejezetten az ultratávokat és extrém hosszú edzéseket bevállaló sportelit a célcsoportja – én meg ki szoktam menni kocogni és kirándulni. Kijárási korlátozás, elmaradó Kinizsi Százas és motivációvesztés közepette pedig duplán megijedtem, amikor a Hárs-hegyre kaptatva egyszer csak kifogyott belőlem a szufla – aztán mindjárt az órából is, amit három és fél nappal előtte töltöttem csurig.


[+]

Meglepő, hiszen a gyártó kéthetes használatot ígér, bár ez Bluetooth és telefonos kapcsolat nélkül értendő, hiszen rendelkezik WiFi modemmel, adatot, fájlokat pedig töltőkábelével át lehet rá vinni. Aki tehát sportra használja a sportórát, minden bizonnyal kihozhat másfél hét használatot, a Mobilarena írójaként mindenesetre én mégiscsak telefonnal párosítok minden ketyerét, amit lehet, és különféle visszajelzések szerint a Bluetooth kapcsolat valóban ront a merülésen. Persze a teljes körű adatrögzítés is besegít: a pulzusmérés és véroxigén-telítettség mérés, a lépésszámlálás, az alvásfigyelés, a megmászott emeletek és elégetett kalóriák számolgatása, a VO2Max kalkulálás, a verseny- és regerációs idő dinamikus előrejelzése, valamint az edzettségi állapot és stressz-szint kijelzése. A márka hazai képviselete publikálás után amúgy jelezte: a pulzoximéter kikapcsolása jelentősen javít az üzemidőn.


[+]

Ígéretes, hogy a termék 36 órányi műholdast követést kínál GPS, GLONASS és Galileo szatelitek használatával, a pozíció fél perc alatt megvan, a fent említett, 24 órás teljesítménytúrát tehát a 945 simán letudja, és még navigál is. Zenét hallgatva pedig 10 órán át mehet a GPS edzés: Bluetooth fülessel a Spotify, a Deezer, a Runcasts, a Songlate és a töltőkábellel USB porton felmásolt zenék is megszólalnak. Amúgy nem semmi a 16 GB-os tároló, aminek a felét tölthetjük meg saját tartalommal, ennél kevesebbet szoktak az órákba rakni. Máris látszik tehát, hogy komoly a cucc alaptudása, amihez agyonparaméterezhető szoftverfelület, több száz telepíthető minialkalmazás, háromtengelyes iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, hőmérő és alti-barométer jár.


[+]

Használat közben kezdtem ráébredni, miért annyi az ára, amennyi: a színes transzflektív kijelzővel szerelt óra Garmin szolgáltatások és kiegészítők tengeréhez kapcsolódik, a PIN kódot bepötyögve letudja az órás Garmin Pay fizetést (itthon Revolut és Transferwise kártyát lehet társítani, nem próbáltam ki) [De, kipróbáltuk, a Vivomove Luxe-al és a Venuval, kiválóan működik. - AliceWake] előre telepített Európa városi és természeti térképet kínál és remekül egybe van rakva a kis szerkezet. Ami mondjuk nem is annyira kicsi, sőt: szerintem kifejezetten férfiviselet a maga 47 x 47 x 1,37 milliméterével és 50 grammjával. Viszont sose éreztem kényelmetlennek, telelukasztott, 130-220 milliméteres pántja mindig stabilan és komfortosan foglalt helyet a csuklómon, szellőzési gondok nélkül.


[+]

A szálerősített polimer ház, a Gorilla Glass DX karcmentes üveg és az 5 ATM vízállósági ráta szívós szerkezetet biztosít akár tengeri úszáshoz, akár hegyi túrázáshoz, a Garmin Instinct azonban lényegesen mélyebbre süllyesztette üvegét, úgyhogy ránézésre biztosan strapabíróbb a 945-nél. A kezelés hasonló, és a célcsoport üdvözölni fogja, hogy érintőpanel helyett öt, kényelmesen használható gomb (valamint reszponzív felület) látja el a rendszernavigációt.

[+]

A start/stop jobbra magáért beszél, hosszan lenyomva pedig máris kedvenc edzésfajtánkat indíthatjuk, minden részlet testreszabásával. A back, vagyis vissza gomb is beszédes, az óramutató járását követve pedig a le-fel műveletek következnek balra. Az előbbit hosszan nyomva indul a zeneszolgáltatás, a fel gombra tapadva pedig a beállításmenü. Itt lehet önálló használat során mondjuk a WiFi hálózatot beállítani vagy más eszközt csatlakoztatni.

A Forerunner 945 a HRM-Run pulzuspánt társaságában
A Forerunner 945 a HRM-Run pulzuspánt társaságában [+]

A főoldalon számos widget között lépdelhetünk (VO2Max, edzés állapota, általános és napi egészségadatok, értesítések, időjárás, naptár, mozgás- és edzéselőzmények, plusz amit később idedobunk). A light gomb végül a háttérvilágítást működteti, amire csak sötétben van szükség, mert a mindig aktív, 240 x 240 pixelen kissé homályos kijelző közepesen fényes szobában jól látszik, napfény alatt pedig egyenesen kitűnően. Hosszan tapadva a light billentyű a következő kapcsolókat kínálja tárcsaszerűen: ne zavarj, billentyűk zárolása, pénztárca, stopper, időzítők, telefon keresése, kikapcsolás, adatszinkronizálás és segítségkérés. Az utóbbi telefonos kapcsolatot igényel, az óra pedig képes mondjuk kerékpározás közben bukást és balesetet érzékelve automatikus vészjelzést küldeni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Garmin Instinct – küldetés teljesítve

  A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

 • Garmin Vivomove Luxe - álom luxuskivitelben

  A Vivomove Luxe sima órának is feltűnően szép, de az időn kívül egy rakás más dolgot is mutat. Mások pedig, főleg a hölgyek, fokozott érdeklődést az óra iránt.

 • Garmin Venu - sporthoz stílust

  A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

 • Magashegyi túrázásra termett a fēnix 5 Plus család

  A Garmin három új okosórát mutatott be, amelyek három méretben érhetők el, opcionálisan zafírüveg borítással, kiszerelés szerint Pulse Ox akklimatizációt figyelő szenzorral.

Hirdetés