Hirdetés

Garmin Instinct Solar - napfény járja át a szívem újra

Pontos, megbízható, kellő napozással pedig sose merül le a Garmin remek strapaórája.

Külső, kezelés, csomagolás

Egyszer csatlakoztattam a töltőt a Garmin Instinct napelemes kiadásának hátuljára, akkor is csak azért, hogy PC-re kötve lássam, mekkora tárhelyet kínál. Nos: 16 megabájtot, melynek mindössze a negyede szabad, szóval ugrott az alkalmazás-telepítgetés meg a zenehordozás. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy háromnegyed tankkal, 17 napos becsült üzemidővel mentem evezőstúrára, és pár órát sárga égitestünk alatt töltve az első nap 20 fölé kúszott az iménti mutató, hogy aztán elérje a maximális 26-ot, és azon ragadjon, ameddig kellő sugárzást kapott. Bluetooth kapcsolattal és mobilos értesítéskezeléssel a lényegében végtelen üzemidő remek hír, és egy hét irodai pihenő után a Dunakanyarba vetődve ismét 20 nap fölé ugrott a számláló. Itt vagyok majd’ egy hónap használat után a szerkesztőségben, és még mindig 14 napra van a kábeles töltő szükségessége, és bár a hőségben csak három GPS edzést folytattam, kiviláglott számomra: ha ez a ketyere eleget bámul a napra, talán soha nem adja meg magát.


[+]

Össze is foglaltam az Instinct Solar variációjának esszenciáját: annak érdemes a PowerGlass napenergiát hasznosító technológiáért felárat fizetnie, akinek a gyártó által jelzett, okostelefonnal párosított 24 nap működés nem elég, mert ez a Garmin szerint kellő fotonbombával mindez 54 napra nyújtható. Energiatakarékos módban, teló nélkül pedig 56 nap működés jut alapból egy töltésre és bármennyi, ha kiülünk vele napozni. Ebből a roppant takarékos hardver és a monokróm, mindössze 128 x 128 pixeles transzflektív kijelző is kiveszi a részét, amely kint remekül látszik, bent pedig háttérvilágítás segíti. A folyamatos GPS/GLONASS/Galileo műhold használat már nagyobb étvágyú: ilyesmiből 70 óra jut egy töltésre, illetve 145 napfénnyel segítve, expedíció módban pedig hetekig rögzíthetjük a koordinátákat, persze jóval ritkább intervallumokban.


[+]

Mégse zárnám le a tesztet azzal, hogy ajánlom a napra rá se hederítő Instinct tesztünket, a viszont látásra! A napelemes újdonság ugyanis sportáganként paraméterezhető energiatakarékossági lehetőségeket, frissített mozgáskövető hardvert és továbbfejlesztett pulzusmérőt kínál, így például úszás közben is felügyelhető szívritmusunk. Ehhez pedig a 10 ATM minősítés is megvan, akárcsak a Mil-STD-810G szabványon belül a rázkódásra, az ütődésre és és hősokkra vonatkozó vizsga. Különben pedig, ha majd’ egy hónapot csüngött a cucc a karomon, és a legjobb Garmin órás élményt nyújtotta, szívesen osztom meg tapasztalataimat, de azért kezdjük az alapoknál. Például a variációk felsorolásával: akad sima Instinct Solar és bevetésekre szánt Tactival variáns, a széleskörű színválasztékból pedig az AliceWake szívéhez közelálló terepmintás variációt hoztam el, de létezik egyszínű is.


[+]

Nagyjából ketten voltunk azok, akiknek a forma és a festés bejött, sokan „olcsó kínaizták” le a küllemet, amely kétségtelenül nem olyan mutatós, mint egy Venu vagy Marq, de hát az Instinct nem divat, hanem strapavonalon mozog. 45 x 45 x 15,3 milliméteren viszont akkora batár nagy, hogy a kolléganő csak a próba erejéig viselte (el) csuklóján: 53 grammjával férfikarra teremtették, ahol stabilan és kényelmesen fekszik, a szokásosnál eggyel bonyolultabb cserével, ha más pántra váltana az ember. Lukból nincs hiány, így az óra mindenféle csuklóra biztosan rögzül. A no-nonsense strapajelleg szemre is nyilvánvaló: a karcálló Gorilla Glass védőüveget jócskán körülöleli a szálerősített polimer váz.


[+]

Még a szokásos gomb-kvintett is mélyebbre került, szóval ha ütődik a Solar vagy koppan, akkor sem esik bajuk, a működtetésük pedig pont megfelelő. Kapóra jön a kellemes és gyors visszajelzés, érintéssel ugyanis nem tudjuk a cuccot kezelni, amely középerejű rezgéssel vagy csipogással jelez, ha mondandója van. Például bejövő hívások vagy szimplán ömlesztett mobilértesítések esetében, melyekre előre definiált válaszokat adhatunk. Létezik profibb notikezelés a piacon, a kötelező minimumot mindenesetre hozza az óra, és ugyanez mondható el a szürke csomagolásról is, amely az említett kellékeken túl csak a leírást rejti. Maga az óra a GPS mellett gyorsulásmérőt, optikai pulzusmérőt, hőmérőt és a fotonkollektorával napintenzitás mérőt rejt, Bluetooth-on kívül különösebb adatkommunikációs titkot nem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés