Garmin Fenix 6X Pro Solar Titanium DLC - a Napra lehet nézni

Mit tud egy sokkolóan drága sportóra egy olcsóbbhoz képest? Napelemes rásegítést a fantasztikus üzemidőre, meg mindent, amit a műfajtól elvár az ember, egy bökkenővel.

Külsőségek

Az egymillió forintos Huawei Mate Xs után szerintem nem lepődnek meg Olvasóink azon, hogy pár kedvező árú kellék közé néha beesik tesztre egy döbbenetesen drága darab. Egy csúcskütyü nyilván többet tud, mint egy belépő, ám ettől még nem feltétlenül jobb vétel – itt jön a képbe ugyanis a vásárlói szubjektivitás, és ennek az órapiac a legjobb iskolapéldája. A fillérekért beszerezhető időmutatóktól kezdve a sokmilliós státusszimbólumokig és Apple Watch luxuskiadásokig lehet tárca szerint válogatni, a Garminnál persze nem (csak) a külsőségek variálódnak az árskálán, hanem a sportra szakosodott tudáslista. Akad húszezerforintos karperec, a górcső alá vett Fenix 6X Pro Solar Titanium DLC pedig 340 rugóba kerül titán gyűrűjével. Aki pedig a szíjat is titánból akarja, 400 ezeret kell érte otthagynia, ami még mindig féláron van a Marq Driverhez képest...


[+]

A full extrás Fenix cserébe a mindentudás egyeteme sportóra fronton, amit nevében szereplő bűvésztrükkjével demonstrál: az 1,4” és 280 pixel átmérőjű, kerek, transzflektív MIP panelt Power Glass üveglap fedi napelemmel, és bár odakint hagyva az órát, forró csillagunk fel nem tölti, napi három órát 50 ezer lux megvilágítás alatt pirítva a merülést mindjárt pontosított mértékben lassítja. A Pro Solar egyébként is döbbenetesen kitartó: mindig aktív és odakint kiválóan látható megjelenítővel, bent kellően fényes háttérvilágítással közel három hétre rendezkedtem be egyetlen töltésről úgy, hogy heti 2-3 GPS edzés és teljes mobilos kapcsolat a használat része volt.


[+]

A pulzoximéter, a folyamatos GPS használat és az egyéni óralapok a merülést azért meggyorsítják, ahogy a zenehallgatás is, ami könnyen csatlakoztatható Bluetooth fülessel egyébként kényelmesen indítható. Kapóra jön vagy féltucat előre definiált energiamód, minden létező fogyasztó szenzorra ránézve, és ha ez sem volna elég, egyéni energiamintát összeállíthatunk, akár sportonként. Csatlakoztatott okosóraként a Garmin 21 + 3 nap működést ígér a fenti, napfény alatti időtöltéssel és 60 + 6 óra hagyományos, illetve 120 + 28 óra kiterjesztett GPS használatot. Expedíció módban ez 46 + 10 nap GPS használatra tolódik, a sort pedig 80 + 40 napos működést zárja, abszolút energiatakarékos módban.


[+]

Ez önmagában elismerésre méltó egy adatokat folyamatosan rögzítő kütyütől, és felnő hozzá a konstrukció példátlan minősége, csak a 82 grammos tömeggel kell az embernek megbarátkoznia (mondjuk a Marq Driver 128 grammon ennél is vaskosabb). Ezzel nem csak a hölgy vásárlók esnek ki, sok férfi érdeklődőnek is túl nagy lesz a 51 x 51 x 14,9 milliméteres, a csuklón jócskán kiemelkedő órarész, amely engem alvás közben például zavart, de hát kíváncsi voltam, hogyan követi álmomat. Edzés közben pedig, ha túl lazára vettem a stabil csattal szerelt szíjat, érezhetően ütődött az óra a csuklóhoz, nem mintha a szálerősített polimer vázat, a titán keretet vagy a fém hátlapot mindez meghatotta volna. A napelemes üveget jól védi a keret, a 10 ATM vízállósággal pedig bátran lehet medencében, sártengerben vagy az óceánban pancsolni.


[+]

Hátul optikai szívritmusmérő pislákol pulzoximéterrel, persze a profik mellpántot vásárolnak a precízebb méréshez (jómagam sosem találtam a dolgot kényelmesnek). A Pro Solar egyébként képes víz alatt is mérni a pulzusszámot, ami az úszóedzésekhez kapóra jön. Két lámpája mellett pattintható a helyére az egyéni csatlakozású töltőkábel, azaz a vezetékmentes Qi szabványból sajnos ez a Garmin is kimaradt, viszont a dobozolt kábel másik végét számítógépre kötve máris mehet a 32 GB-os tárolóra a zene és egyéb fájlátvitel. Kapóra jön a kövér tárhely, előre telepítve lett ugyanis egy rakás magassági, sí-, és golftérkép, plusz ugyebár alkalmazások és óralapok tömkelege köthet ki a Titanium DLC-n.


[+]

A telepítgetéshez jól jön a mobilos kapcsolat a Garmin Connect segítségével, adatszinkronizáláshoz és számos funkcióhoz ugyanakkor felkapcsolódik a Pro Solar a WiFi hálózatra, a Connectnek pedig sokrétű az online felülete. A Bluetooth generációját a termékoldal nem pontosítja, adott mindenesetre az ANT+, az iránytű, a barometrikus magasságmérő, a hőmérő (a készülékház jobbján), a fejlett giroszkóp, valamint a GPS, a GLONASS és a Galileo műholdak vétele. A csomagolás a kábelen, az órán és a QuickFit 26 szilikonpánton kívül csak gyors útmutatót tartalmaz, az online leírásra első ismerkedőknek szükségük lehet.

Hirdetés

Kezelés, Garmin Connect

A napelemes Fenixet öt gombbal tudjuk kezelni, és a lenyomható kivitel sokszor praktikusabb az érintésalapúnál, például úszóedzés közben. Extraként azért az érintéses bevitel azért beleférhetett volna, Garmin Pay órafizetéskor például egyszerűbb lett volna a PIN kódot beböködni a nyomogatás helyett, bár szerencsére két levétel és felcsatolás között ezt csak egyszer kell elvégezni. A Garmin rendszere itthon a Revolut és a TransferWise kártyáival működik együtt, a pénztárcát pedig a bal felső Light gombra tapadva előugró gyorsmenüből választhatjuk ki. Ugyanez a gomb kapcsolja be a háttérvilágítást (amely felvillanhat bármely gombra bökve), alatta pedig a fel és le billentyűk érhetők el. A középső a menüt hívja elő hosszan lenyomva, az alsó pedig a zenelejátszót, amely lehet a Deezer, a Spotify vagy más, Connect IQ alkalmazásboltból beszerzett szoftver, illetve kezelhetők a telefon lejátszói, a YouTube-ot is beleértve.


[+]

A jobb felső gomb két óránál oké és edzésindítás funkcióval rendelkezik, de nem csak a sportágakat és mozgásformákat válogathatjuk ide nekünk tetsző sorrendben, a telepített alkalmazások is innen indulnak, például a mobilklienssel rendelkező Locus térkép, a játékok, és minden hasznos kiegészítő, melyek százszámra érhetők el az IQ Store-ban. Navigálni, POI-kat keresni és visszavezetni szintén innen tudunk, ahogy a bevetésekhez passzoló taktikai funkciók is ugyanitt érhetők el. Négy óránál végül a vissza gombot nyomhatjuk le éppoly kellemes visszajelzéssel, mint a többit, a fém kivitel pedig a tartósságot biztosítja.

[+]

A rezgéssel és csipogással jelző Pro Solar embertelenül sok információt közöl, és nagyjából minden funkció testreszabható rajta, kezdve a mindig látható óralappal. Akad analóg és digitális fajta, a boltban pedig a minimalistától a viccesen át az adatokkal agyonzsúfoltig nagyjából mindenféle. Lejjebb lépve három widget kukkantható meg egyidejűleg grafikonnal és adatokkal megspékelve: a dátum és a töltöttség, a napintenzitás, az időjárás, a napkelte-napnyugta, a magasság, az iránytű és a légnyomás, a VO2 Max versenyidő előrejelzéssel, az edzettség állapota (fittség, terhelés, regenerálódás, hőhöz való akklimatizálódás és tanácsok: a 6X szerint pl. túl sok intenzív edzést végzem és túl kevés aerobot), a legutóbbi edzés, a napi lépésszám, a pulzusszám, a pulzoximéter, a naptár és az értesítések. A widgetlista bővíthető, sorrendje variálható.


[+]

Az óra kellően erélyes rezgéssel és hangokkal jelez, ha szeretne közölni valamit, és nagyjából minden mobilalkalmazás átküldi a telefon notifikációs paneljén megjelenő értesítéseket. Hosszan bele lehet olvasni egy-egy levélbe, és a chat, email, SMS és egyéb üzenetekre, illetve a bejövő hívásra számos előre definiált választ küldhetünk, lájkot beleértve. Rendben van a notik csoportosítása apró ikonokkal, az értesítések mellett pedig gombnyomásra és mindenféle tevékenység során kérhetünk hangjelzéseket, amelyek mozgás közben kapóra jönnek.

[+]

Nem nagy kunszt egyébként az androidos vagy iOS-es mobil és az óra összekapcsolása: a Garmin Connect azonnal felismeri a közelében lévő modellt, amit egyébként kézzel is hozzá tudunk adni. Az összekapcsolt használathoz csak egy fiókra és az alapadatok megadására van szükség, utána pedig dönthetünk, hogy a sokrétű beállítást az órán vagy a telefonon végezzük fejezzük be. Amúgy a napi mozgásadatok, az edzések, az alvás, a stressz, a VO2Max, a megmászott emeletek száma, a pulzus és az elégetett kalóriák nagy képernyőn lebontva néznek ki a legjobban, szóval érdemes a mobilos kapcsolatot fenntartani. A Pro Solar egyik előnye persze éppen az, hogy a zsebokos sportoláshoz otthon hagyható.

Aktivitáskövetés, összefoglaló

Kétségtelenül a testmozgás az óra főprofilja, és nem vállalom az epikus feladatot, hogy minden létező funkciót leírjak, de azért kiemelnék néhányat. Könnyen összeállíthatunk és letölthetünk futó- és egyéb edzésútvonalat, amelyen az óra aztán végigvezet. A PacePro segítségével pedig szakaszokra bontva, egyéni ritmushoz igazíthatjuk futóstratégiánkat, a szintkülönbségeket belekalkulálva. Az óra kijelzi az intenzívebb és könnyebb szakaszok közeledtét, és maratonra, ultramaratonra is előre összerakhatjuk a tervünket, ami ismeretlen terepen lehet hasznos. A ClimbPro pedig ügyesen előrejelzi az emelkedők közeledtét, ami terepfutásnál lehet hasznos.


[+]

Szuper, hogy sportonként egyénire vehető az akkumulátorfogyasztás a GPS és a szenzorok működésével babrálva – terepfutáshoz én másodpercalapú adatrögzítést választottam, ezzel elkerülve az éles kanyarok és nyakatekert szakaszok levágását. Minden adatmező egyénire szabható az edzés idejére, alattuk pedig elérhető a TopoActive térkép navigációs funkciókkal, POI-kkal, visszavezetéssel a és így tovább. 41 ezer golfpálya térképe is felkerült a sítérképek mellett, a Locus és társai pedig más forrásból tudnak vizuális segítséget nyújtani, akár magyar turistajelzésekkel. Sporttól függően az óra ráadásul képes balesetet érzékelni, és ha a telefon közel, vészjelzést küldeni. Expedíció üzemmódban hetekig ellátja az embert a Titanium adatokkal, anélkül, hogy mondjuk a sarkvidéki hideg vagy a szaharai forróság megkottyanna neki. Amilyen sporthoz és mozgásformához nincs specifikus követési lehetőség, ahhoz az IQ Store-ban vadászhatunk harmadik féltől megoldást, bár előfordult, hogy elsőre és másodikra nem indult el a telepítés.

[+]

Jómagam megelégedtem a futás és terepfutás funkciókkal a tesztidőszakban, viszont hamar beleszaladtam egy komolyabb adatrögzítési bakiba. A telefonnal és a Turistutak.hu-n 7,5 km-re kimért erdei szakaszomon az óra rendre 7 és 7,1 km közötti hossz mért, ami akkora eltérés a valós hosszhoz képest, hogy cserekészüléket kértem. Ám hiába: az is kilométerről kilométerre később csipogott, mint a telefon, a Watch GT vagy akár a Forerunner 45 szintén a Garmintól, és mindegy volt, hogy a Pro Solaron eredeti vagy friss szoftver futott, általános vagy másodpercalapú GPS rögzítést kértem, csak GPS, GPS + GLONASS vagy GPS + Galileo műholdakat használt, jó idő volt vagy rossz, illetve általános vagy terepfutást választottam: mindig ugyanannyi volt a tévedés élőben, majd a felhőbe szinkronizálva.

[+]

Ez azért is furcsa, mert műholdképen és a Locusban visszanézve eléggé rendben volt a rögzített útvonal, a GPX fájlokat mentve és a Garmin Connectbe visszatöltve pedig meglettek az elveszett méterek 7,45 - 7,5 km-re javítva az órán jelzett távot. Ekkora eltérés már komolyabban félreszámolja a tempót, a sebességet és a lépéshosszt, és ha már belefutottam a dologba, megnéztem a Garmin Instinct és a Forerunner 945 adatait: általában 7,35 km-et írt ki az óra ugyanazon a szakaszon, GPX-ből újraszámolva aztán 7,45-7,55 km lett belőle, a Forerunner 45 pedig 7,55 / 7,65 km-t jelzett. Ez komolyabb ingadozás a kelleténél, amiről a gyártó is tud: a baki állítólag algoritmusos, és akkor áll elő, amikor az óra a nyers GPS adatokat igyekszik szépen kisimítani. Ez pedig a jelen szoftververzión eléggé félremegy, de az algoritmus reszelésével orvosolható.


[+]

A másik megoldás a GPX fájl exportja és importja minden futás után, bár ettől még közben félrevezetők a kilométerenkénti jelzések, és luxusáron azért pont nem a Garmintól vártunk ilyen bakit. Egyébként 50-150 méter ingadozás 7,5 km-es más terméknél is előáll GPS-alapú követéskor, én sem milliméterpontosan ugyanott futom le ugyanezt a szakaszt, az én hobbifutásomnál viszont ez a hiba eléggé kidomborodott, nem csökkentve az n + 1 másik funkció értékén. A pulzusmérés például pontos, úgyhogy nem láttam szükségét a mellpántot felvenni. A magasságmérés is nagyjából megfelel a valóságnak, amelyen utólag képes a Connect adatbázisból pontosítani.


[+]

A hőmérőt kerékpárra rögzítve pontosabb, mint csuklón, hiszen a kinti hőmérséklet mérését a csuklón izzadó tenyér erősen befolyásolja. A maga rendszerében következetes az alváskövetés és megfelelőnek találtam a lépés-, illetve az emeletszámlálást. A Garmin ökoszisztémájánál teljesebb pedig nem nagyon van (azért tudunk Stravába szinkronizálni), és az óra mellett a telón és online is adathalmazok garmadáját tudjuk megtekinteni, rendezni, átlagolni és viszonyítani a stresszt, a légzéskontrollt, a kalóriaégetést, az edzettség és a regenerálódás állapotát, illetve a folyadékbevitelt beleértve. Azt gondolom, helyre fogják rakni a GPS követést, és akkor a fenomenális üzemidővel, roppant szívós házzal, jófajta kijelzővel és agyonparaméterezhető funkciókkal szerelt, elit sportóra felnő a Garmin hírnevéhez, ám jelen változatában, saját használatommal plecsnit nem tudok rá aggatni. Egyébként meg ott a Forerunner 945 olcsóbban és eddig a másik karomon jól szerepelt a Forerunner 45, választék tehát akad, de azért az algoritmusra is tessék odafigyelni!

Bone123

Azóta történt

Előzmények

 • Garmin Forerunner 945 - ultravaló

  A triatlon és az ultratávok specialistája a minden földi jóval felszerelt Garmin csúcsóra, ám ez az árazásán is meglátszik.

 • Garmin Instinct – küldetés teljesítve

  A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

 • Garmin Vivomove Luxe - álom luxuskivitelben

  A Vivomove Luxe sima órának is feltűnően szép, de az időn kívül egy rakás más dolgot is mutat. Mások pedig, főleg a hölgyek, fokozott érdeklődést az óra iránt.

 • Garmin Venu - sporthoz stílust

  A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

Hirdetés