Garmin Fenix 6X Pro Solar Titanium DLC - a Napra lehet nézni

Mit tud egy sokkolóan drága sportóra egy olcsóbbhoz képest? Napelemes rásegítést a fantasztikus üzemidőre, meg mindent, amit a műfajtól elvár az ember, egy bökkenővel.

Külsőségek

Az egymillió forintos Huawei Mate Xs után szerintem nem lepődnek meg Olvasóink azon, hogy pár kedvező árú kellék közé néha beesik tesztre egy döbbenetesen drága darab. Egy csúcskütyü nyilván többet tud, mint egy belépő, ám ettől még nem feltétlenül jobb vétel – itt jön a képbe ugyanis a vásárlói szubjektivitás, és ennek az órapiac a legjobb iskolapéldája. A fillérekért beszerezhető időmutatóktól kezdve a sokmilliós státusszimbólumokig és Apple Watch luxuskiadásokig lehet tárca szerint válogatni, a Garminnál persze nem (csak) a külsőségek variálódnak az árskálán, hanem a sportra szakosodott tudáslista. Akad húszezerforintos karperec, a górcső alá vett Fenix 6X Pro Solar Titanium DLC pedig 340 rugóba kerül titán gyűrűjével. Aki pedig a szíjat is titánból akarja, 400 ezeret kell érte otthagynia, ami még mindig féláron van a Marq Driverhez képest...


[+]

A full extrás Fenix cserébe a mindentudás egyeteme sportóra fronton, amit nevében szereplő bűvésztrükkjével demonstrál: az 1,4” és 280 pixel átmérőjű, kerek, transzflektív MIP panelt Power Glass üveglap fedi napelemmel, és bár odakint hagyva az órát, forró csillagunk fel nem tölti, napi három órát 50 ezer lux megvilágítás alatt pirítva a merülést mindjárt pontosított mértékben lassítja. A Pro Solar egyébként is döbbenetesen kitartó: mindig aktív és odakint kiválóan látható megjelenítővel, bent kellően fényes háttérvilágítással közel három hétre rendezkedtem be egyetlen töltésről úgy, hogy heti 2-3 GPS edzés és teljes mobilos kapcsolat a használat része volt.


[+]

A pulzoximéter, a folyamatos GPS használat és az egyéni óralapok a merülést azért meggyorsítják, ahogy a zenehallgatás is, ami könnyen csatlakoztatható Bluetooth fülessel egyébként kényelmesen indítható. Kapóra jön vagy féltucat előre definiált energiamód, minden létező fogyasztó szenzorra ránézve, és ha ez sem volna elég, egyéni energiamintát összeállíthatunk, akár sportonként. Csatlakoztatott okosóraként a Garmin 21 + 3 nap működést ígér a fenti, napfény alatti időtöltéssel és 60 + 6 óra hagyományos, illetve 120 + 28 óra kiterjesztett GPS használatot. Expedíció módban ez 46 + 10 nap GPS használatra tolódik, a sort pedig 80 + 40 napos működést zárja, abszolút energiatakarékos módban.


[+]

Ez önmagában elismerésre méltó egy adatokat folyamatosan rögzítő kütyütől, és felnő hozzá a konstrukció példátlan minősége, csak a 82 grammos tömeggel kell az embernek megbarátkoznia (mondjuk a Marq Driver 128 grammon ennél is vaskosabb). Ezzel nem csak a hölgy vásárlók esnek ki, sok férfi érdeklődőnek is túl nagy lesz a 51 x 51 x 14,9 milliméteres, a csuklón jócskán kiemelkedő órarész, amely engem alvás közben például zavart, de hát kíváncsi voltam, hogyan követi álmomat. Edzés közben pedig, ha túl lazára vettem a stabil csattal szerelt szíjat, érezhetően ütődött az óra a csuklóhoz, nem mintha a szálerősített polimer vázat, a titán keretet vagy a fém hátlapot mindez meghatotta volna. A napelemes üveget jól védi a keret, a 10 ATM vízállósággal pedig bátran lehet medencében, sártengerben vagy az óceánban pancsolni.


[+]

Hátul optikai szívritmusmérő pislákol pulzoximéterrel, persze a profik mellpántot vásárolnak a precízebb méréshez (jómagam sosem találtam a dolgot kényelmesnek). A Pro Solar egyébként képes víz alatt is mérni a pulzusszámot, ami az úszóedzésekhez kapóra jön. Két lámpája mellett pattintható a helyére az egyéni csatlakozású töltőkábel, azaz a vezetékmentes Qi szabványból sajnos ez a Garmin is kimaradt, viszont a dobozolt kábel másik végét számítógépre kötve máris mehet a 32 GB-os tárolóra a zene és egyéb fájlátvitel. Kapóra jön a kövér tárhely, előre telepítve lett ugyanis egy rakás magassági, sí-, és golftérkép, plusz ugyebár alkalmazások és óralapok tömkelege köthet ki a Titanium DLC-n.


[+]

A telepítgetéshez jól jön a mobilos kapcsolat a Garmin Connect segítségével, adatszinkronizáláshoz és számos funkcióhoz ugyanakkor felkapcsolódik a Pro Solar a WiFi hálózatra, a Connectnek pedig sokrétű az online felülete. A Bluetooth generációját a termékoldal nem pontosítja, adott mindenesetre az ANT+, az iránytű, a barometrikus magasságmérő, a hőmérő (a készülékház jobbján), a fejlett giroszkóp, valamint a GPS, a GLONASS és a Galileo műholdak vétele. A csomagolás a kábelen, az órán és a QuickFit 26 szilikonpánton kívül csak gyors útmutatót tartalmaz, az online leírásra első ismerkedőknek szükségük lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Garmin Forerunner 945 - ultravaló

  A triatlon és az ultratávok specialistája a minden földi jóval felszerelt Garmin csúcsóra, ám ez az árazásán is meglátszik.

 • Garmin Instinct – küldetés teljesítve

  A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

 • Garmin Vivomove Luxe - álom luxuskivitelben

  A Vivomove Luxe sima órának is feltűnően szép, de az időn kívül egy rakás más dolgot is mutat. Mások pedig, főleg a hölgyek, fokozott érdeklődést az óra iránt.

 • Garmin Venu - sporthoz stílust

  A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

Hirdetés