Hirdetés

ASUS ZenFone 6 - váratlan fordulat

Felső-középkategóriás árcímkével csúcshardvert, különleges kialakítást, 48 megapixeles szelfiket és zseniális üzemidőt nyújt a tajvani cég.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A ZenFone 6-ba microSD-bővítéstől függetlenül is kerülhet két nanoSIM, ez esetben dual standby működésre lehet számítani, dupla aktív mód ebben a készülékben sincs. A beszélgetéseket egyébként stabil vételi minőség mellett kellően hangos és jó minőségű beszélgetési hangszóró támogatja, a mikrofon érzékenysége jó, a zajszűrés pedig nem eltúlzott. Akár 1,2 Gbps letöltési sebességet támogató LTE-hálózat is elérhető a mobillal, természetesen az összes hazai frekvencia támogatott.

Hirdetés

[+]

A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú jó érzékenységgel (Direct, HotSpot), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, aptX, aptX HD). Az USB a sebességek alapján 3.1-es (Type-C, MTP, OTG), a gyors és pontos navigálásból pedig a földi antennák és routerek mellett a GPS, GLONASS, BeiDou és Galileo műholdak veszik ki a részüket (L1+L5, E1+E5a, B1). Van iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer és NFC, egyedül az infra hiányzik a repertoárból.


[+]

Értékelés: ASUS ZenFone 6
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A 18W-os Quick Charge 4.0-s gyorstöltésnél van ma már gyorsabb, de szégyenkezni sincs oka, körülbelül két és fél órás teljes töltéssel, illetve 30 perc alatt körülbelül 0-ról 40%-os eredménnyel kell számolnunk, ami főleg akkor mondható igazán korrektnek, ha figyelembe vesszük, hogy 5000 mAh a teljes kapacitás. Ezzel a méretes akkumulátorral reálisan is 16 órás videónézéssel vagy Wi-Fi böngészéssel számolhatunk (a gyári értékek 20 óra fölöttiek), átlagos használatban pedig könnyedén lehet két-háromnapos ciklusokkal számolni, ami egy csúcshardverrel szerelt, elegáns mobil esetén igencsak nagy szó.

Nem is lehet kérdés, hogy minden idők legérdekesebb ZenFone-ját hozta el az ASUS a legújabb generációval, és szerencsére a negatívumok listáját röviden össze lehet foglalni. Kezdjünk is rögtön ezekkel: a kijelző fényereje és kontrasztaránya az elvártaknál gyengébb, nincs semmilyen IP- vagy egyéb szabványok szerinti védettség, gyenge az éjszakai fotós és videós képminőség, illetve az intelligens gombot a kényelmesnél magasabbra tették. Mellette viszont rengeteg érvet hozhatunk fel, ilyen a kellemes megjelenés, minőséginek érződő összeszereléssel, kézbe simuló hátlappal és sík kijelzővel, örömteli továbbá a könnyed többnapos üzemidő, az egyedülállóan jó szelfiminőség, a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, a fejlett adatkommunikációs felhozatal, a csomagban ajándékként kínált műanyag védőtok, illetve a 200 000 forint alatti ár, ami egy Snapdragon 855-ös eszközért kimondottan kedvezőnek számít. Külön örültünk annak, hogy a motoros kamerarendszer nem egy félkésznek érződő, kezdetleges, csak marketingelésre alkalmas feature, hanem egy végiggondolt, sok extra funkcióval felvértezett érdekesség, ami állítólag még tartós is lesz.

A Samsung Galaxy A80-ig kell várnunk, hogy hasonlóan hátulról visszaforduló kamerarendszerrel találkozzunk, ám az ennél gyengébb hardverrel és kevesebb extrával érkezik jelentősen magasabb áron, cserébe jobb kijelzőt várhatunk tőle beépített ujjlenyomat-olvasóval. 180 000 forint körüli áron a sima OnePlus 7 képviselteti magát Snapdragon 855-tel, ekkora összegből beszerezhető egy Xiaomi Mi 9, esetleg egy Huawei Mate 20. Gamer-vonalról a Razer Phone 2 vagy a Nubia Red Magic 3 kerülhet képbe, de ebbe a keretbe beleférhet a kameralyukas Honor View 20 is. A ZenFone 6 konkurenciája a teljesség igénye nélkül is nagyon erős, viszont aki jó szelfiképességekkel bíró, üzemidőben is erős mobilt keres, annak a jelenlegi palettáról csak ajánlani tudjuk.

ASUS ZenFone 6

szentkuti11

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

Előzmények

 • ASUS Zenfone 5z - zendülés

  Az ASUS Zenfone 5z nagyon jó készülék lett, kivéve a multimédiát, mert az csak egyharmad részben. Az ára sem horror, a konkurencia viszont kegyetlen.

 • ASUS Zenfone 5 - a Zen hangja

  Kiürült a középkategória felső szegmense, a Zenfone 5 viszont pont itt próbálkozik. Nincs sok vetélytársa, de azok elég komoly konkurenciát képviselnek.

 • Asus Zenfone 3 - kiPCzte magának a mobilpiacot

  A legmezeibb, 5,2 és 5,5 hüvelykes Asus Zenfone 3-at vesszük górcső alá. A duó hardverszinten necceset, kamerában erőset, szoftverben pedig számítógépes eklektikát nyújt.

Hirdetés